INSIDE

INSIDE

9.5

Autori Limba znovu predviedli svoj talent

Recenzia na PC verziu

Playdead štúdio po úspešnom titule Limbo prichádza s novou logickou skákačkou nazvanou Inside. Autori nás znovu zavedú do temného a zvláštneho prostredia. Tentoraz vstupujeme do utláčaného sveta, ktorým sa snaží prejsť malý chlapec. Chlapec bez mena, bez tváre a bez príbehu prechádza krajinou, ktorá sama rozpráva svoj dej.

Neviete, kto je, čo chce, ani kam ide, jedine viete, že ho niekto chce dostať. Prechádza niečím ako totalitným štátom, kde je polícia na každom kroku, chytá utečencov, robí z ľudí zombíkov a ovláda ich. Ale chlapec neuteká preč od tohto všetko. Naopak. Mieri stále hlbšie dovnútra zvláštneho sveta. Ukáže vám tak všetko, čo skrýva a na ceste sa dozviete aj to, prečo to vlastne robí. Jeho cesta však bude bez slov, rozhovorov, vysvetľovania, všetko musíte pochopiť sami a rovnako si aj sami vysvetliť jeho konanie. A môžeme dopredu povedať, že po zvláštnom konci to nebude vôbec jednoduché.

Inside
Inside Vitajte v temnom svete ovládanom políciou.
Vitajte v temnom svete ovládanom políciou.


Inside Neviete, čo tu robíte, neviete, čo sa deje, a tak sa snažíte prispôsobiť...
Neviete, čo tu robíte, neviete, čo sa deje, a tak sa snažíte prispôsobiť...


Inside ...až do bodu, keď zistíte, že môžete ostatných ovládať.
...až do bodu, keď zistíte, že môžete ostatných ovládať.





Na druhej strane vás ale čaká pôsobivá prechádzka jedinečnou krajinou zahalenou v šedomodrej depresii. Navyše doplnená o zaujímavé herné prvky, ktoré zaistia, že sa nikdy nebudete nudiť a budete neustále zvedaví, čo je ďalej a čo ešte tento svet skrýva.

Samotná hrateľnosť spočíva v prechádzaní 2D krajinou, skrývaní sa pred hliadkami, utekaní pred nimi a aj riešení jednoduchých, ale aj zložitejších úloh. Všetko bez zbrane, bez násilia a brutality. Aj keď drsným momentom sa nevyhnete. Prejavia sa hlavne pri chlapcovi, ktorý bude pred vašimi očami neustále umierať  - či už v rukách vojakov, v zuboch psov alebo inou zákernou smrťou, ktorej sa vždy vynasnažíte vyhnúť. Budete musieť taktizovať, skrývať sa, nebudú chýbať tlačidlá, rôzne výťahy, ale aj na fyzike založené úlohy, ktoré musíte prekonať, aby ste sa posunuli vpred. Nad všetkým budete musieť chvíľu porozmýšľať.

Úlohy budú stále zložitejšie a časti levelov, v ktorých musíte hľadať súvisiace veci, stále väčšie, aj keď nikdy nie prehnane náročné a vždy sa dokážete vynájsť. Zo začiatku si so všetkým musíte poradiť sami, ale neskôr vám pomôžu aj zombie ľudia, ktorých môžete ovládať a ktorí vám budú chvíľami robiť aj zábavnú spoločnosť. Miestami medzi nich musíte aj zapadnúť a správať sa ako oni, aby vás vojaci neodhalili. Nechýbajú ani akčné sekvencie, v ktorých pôjde hlavne o šikovnosť pri preskakovaní prekážok a pri úteku pred nepriateľmi, ktorí vás naháňajú. Celé to bude striedané s pokojnými scénami, ktoré vám priblížia tento svet.

Všetko je plynulé, príjemné a veľmi dobre do seba pasuje. Aj keď niekedy samotné úlohy vyzerajú, akoby boli umelo nachystané priamo pre vás. Nie je to síce problém, ale možno sa to dalo vyriešiť aj prirodzenejšie. Napríklad sa ocitnete v časti, kde potrebujete dostať na jedno miesto určitý počet osôb, aby sa otvorili dvere. Musíte tak oslobodiť a pozbierať presný počet zombie ľudí. Samozrejme, v okolí ich nájdete toľko koľko treba, ani o jedného viac. Takýchto situácii sa vyskytne viac, ale sú aj zábavné, ako napríklad lákanie kuriatok na určité miesto, aby vám pomohli alebo odtláčanie prasaťa, aby ste mohli naň vyskočiť a dostať sa vpred. Zaujímavé sú aj manipulácie s vodnou hladinou, ktoré vám umožnia preplávať na potrebné miesta alebo aj s gravitáciou, kde zrazu voda bude hore. Autori sa snažili priniesť tie najpodivnejšie situácie v tomto podivnom svete.

Celé je to zábava spojená s vyhrotenou atmosférou a aj hororom. Stretnete nečakané veci, temné veci a všetko vás to povedie k najväčšej WTF veci, o akej ste ani nesnívali. Vždy čakáte, čo bude ďalej, až vám nakoniec bude ľúto, že koniec hry príde len po niečo viac ako troch hodinách. Je to možno skoro a určite sa s kvalitnými hernými mechanikami dalo ešte pohrať a trochu ich rozšíriť. Ale autori možno nechceli, aby sa toho veľa opakovalo alebo už nemali ďalší rok času na rozšírenie hry. Uzatvorili to preto zvláštnym, a ak ho pochopíte, tak aj zmysluplným koncom.

Síce je to náhly koniec, ale taký, nad ktorým, keď sa zamyslíte, možno zistíte, čo ste to vlastne hrali za hru a prečo ste bežali vpred, doprostred toho všetkého. Plus ak by vám jeden koniec nestačil, ak cestou nájdete a aktivujete všetky orby (veci v podobe bômb umiestnené v leveloch), pri začiatku ďalšej hry sa budete môcť dostať do jedného tajného zariadenia v ktorom vám hra ponúkne aj druhý tajný koniec. Osobne by som si prial ešte tretí záver, ktorý by hru ešte rozšíri aspoň o pár minút. Možno tam aj niečo také je, ale zatiaľ na to nikto neprišiel.

Inside
Inside Prechádzať budete ako po zemi, tak aj pod vodou, kde dostanete aj ponorku.
Prechádzať budete ako po zemi, tak aj pod vodou, kde dostanete aj ponorku.


Inside Časom sa z vás stane aj vodca stáda.
Časom sa z vás stane aj vodca stáda.


Inside Gravitácia vám tiež pripraví pár úloh, ktoré musíte prekonať.
Gravitácia vám tiež pripraví pár úloh, ktoré musíte prekonať.





Najuspokojivejšia na celej hre je však jedinečná atmosféra, ktorú buduje parádna grafika dotvorená jemnou hudbou a temnými zvukmi v pozadí. Najlepšie by sa to dalo prirovnať k štýlu klasickej Another World hry, ale v temnom kabáte a presunutej do aktuálnej generácie s modernou hrateľnosťou. Teda je to spojenie jednoduchej grafiky s kvalitným art štýlom. Napríklad postava nemá tvár, prostredie je síce detailné, ale viac-menej jednoduché a celý zázrak grafiky tvorí kombinácia tmavých farieb, svetla a tieňov. Vyzdvihne pôvabný svet s prekvapivo kvalitne zapracovanou fyzikou, ktorá je základom hrateľnosti a hre dodáva dynamiku. Od deštrukcií, cez skákanie na lanách, potápanie sa do vody, všetko je poháňané fyzikou a do detailov prepracované. Hre ako takej sa skutočne ťažko dá niečo vytknúť... možno jedine tá dĺžka.

Inside je jedinečná arkádovka, ktorá sa znovu zapíše medzi tie najkvalitnejšie tituly v tomto štýle. Parádne spojenie hrateľnosti, dynamiky a atmosféry zvláštneho sveta ponúkne pôsobivý zážitok. Škoda však, že za 3 hodiny príde koniec a ten je tiež, samozrejme, zvláštny. Nedá sa povedať, že by hra nevyhnutne musela byť dlhšia, ale ak nie to, minimálne mohla byť pri takomto rozsahu lacnejšia. V každom prípade, ak ju aj nevezmete teraz, určite sa ju oplatí neskôr kúpiť v akcii a vyskúšať.


napísal saver 14.7.2016
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Inside - launch trailer
Inside - gameplay
| INSIDE - GAMEPLAY
[24.4.2016]
Inside - PS4 trailer
| INSIDE - PS4 TRAILER
[3.8.2016]
Inside - E3 2016
| INSIDE - E3 2016
[13.6.2016]
9.5
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
INSIDE
+ parádne vizuálne spracovanie
+ úchvatná atmosféra jedinečného sveta
+ veľmi dobré herné možnosti
- mohlo to byť dlhšie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz, 4 GB RAM, AMD Radeon HD6570,OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Inside
10
WELLBI    18.7.2016
Kedysi som bral hry veľmi priamočiaro, niečo také na štýl "veď zapnem FIFU (2008) a na pol hoďku ...prečítať celé
Xbox One
PC
PS4

Vývoj: Microsoft / Playdead
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. jún 2016
 23.8. 2016 (PS4)
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk