Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Načo sa stále niekam hnať? Emzáci, nekromanceri, skaveni ani potvory pekelné predsa nikam neujdu.

pridal roberto 29.8.2016 o 15:33 pod hry
Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

HRY > NOVINKY >

Sú hry, kde lepšie položené ťažisko myšky môže rozhodnúť o výhre alebo strate zápasu a sú ťahovky, pri ktorých si môžete vyložiť nohy až do výšky očí, pokojne si vychutnávať chladený nápoj a dokonca prikyvovať na otázky rôznych členov domácnosti presvedčených, že skutočne počúvate. Nižšie nájdete pár najpredávanejších a najlepších ťahových stratégií aj pár RPG s dostatkom strategických prvkov, aby generál sediaci na vašom mieste chrochtal blahom. Ak vám niektorá z nich unikla, možno ešte pred začiatkom natrieskanej jesennej sezóny stihnete doplniť zbierku trofejí. Prosím ospravedlňte, že pevná hranica medzi RPG/stratégiou a taktickou RPG sa hľadá ťažko a v zozname nenájdete skvelé RPG Wasteland 2, Chroma Squad ani sériu Shadowrun a ďalšie, ale niektoré iné sa nám tam s odrenými ušami zmestili. Opäť sme sa sústredili na novšie kúsky vydané od roku 2014.

Might & Magic Heroes VII (95,105 hráčov vlastní kópiu tejto hry na Steame, zdroj Steamspy)

Značka Might & Magic pod Ubisoftom za posledné roky nesporne devalvovala a ťaží predovšetkým zo starej slávy. Rozpočet na túto hru neumožnil ani len rozanimovať generálov jednotlivých frakcii v intre, nie to ešte vyhodiť peniaze na pekné 3D prelety nad mestom, ako mal piaty diel. Milovníci tejto série sa tak museli naučiť tešiť aj z maličkostí. Najnovší diel série vznikol ako “best of“, čo skúsenejším hráčom umožňuje okamžite po spustení hry vysadnúť do sedla, a ak ste ešte žiadnu hru tejto série nehrali, tu nájdete väčšinu jej tradičných prvkov skombinovanú s čerešničkami z rôznych dielov. Do boja sa vrhnete ako bojovník alebo mág a v čele vzájomne odlišných frakcií ľudí požehnaných svetlom, mágov, nekromantov, Orkov, Elfov, Temných Elfov a s DLC aj Trpaslíkov.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Thea: The Awakening (76,390)

Zriedka vídané spojenie ťahovej stratégie s pomerne veľkým otvoreným svetom a survival prvkov, pre nás o to lákavejšie, že anglická mytológia sa miesi so slovanskou, čo do sveta privádza ježibaby, vodníkov a občas príšerku, aká sa už objavila v Zaklínačovi. Vizuálne sa hra na prvý pohľad podobá Civilization, ale tu sa hráč stáva starostom jednej z posledných ešte existujúcich dediniek uprostred sveta pokrytého temnotou a jej tvormi. Nezávislé štúdio sa odvážilo zakomponovať ešte viac prvkov netradičných pre ťahové stratégie vrátane craftingu, výprav za surovinami a vetvených dialógov s dôležitými rozhodnutiami a rôznymi spôsobmi vyvrcholenia konfliktov. Boje zobrazované vo forme kartovej hry ale nesadnú každému.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

XCOM 2 (936,418)

Populárna sci-fi ťahovka povzbudzuje hráčov v snahe prejsť ju celú s jednou partiou svojich hrdinov, ktorých si môžete sami pomenovať, upraviť, vybrať im úlohu v tíme a rozvíjať ich schopnosti. Na vyššej náročnosti a v režime Ironman sa ale do akcie dostane podstatne dlhší zástup bojovníkov za oslobodenie Zeme spod nadvlády emzáckych tyranov skrytých za maskou dobrotivých učiteľov. Reštartovaná séria je síce v mnohom zjednodušená oproti pôvodnej, ale Firaxis sa o svoju sériu výborne stará, dal si záležať na vizuálnej stránke, deštrukcii i ponuke máp a pri vývoji sa tentokrát sústredil na PC a zmieniť treba aj lepšiu podporu modov.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

The Banner Saga 1 a 2 (632,729 a 67,033)
V januári 2014 začalo veľké dobrodružstvo karavány Vikingov spriatelených s rohatými obrami. Kreslený vizuál, manažment, dôležité rozhodnutia a príbeh možno mnohých pohltili viac ako taktické boje, ktoré autori vylepšili v pokračovaní, kde sa objavilo viac nepriateľov i severská alternatíva ku kentaurom ako noví spojenec. O viac toho istého už ale zjavne nie je taký záujem ako o prvý diel, ktorý bol paradoxne kritizovaný za slabé ukončenie príbehu, aby mohol plynulo pokračovať v druhom diele.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Age of Wonders III (503,597)

Po prevažne RPG hrách zmieňme pravovernú stratégiu z roka 2014. Vyše pol milióna predaných kópií je na hru z už málo známej série veľmi pekný úspech. Autori sa pokúsili vytvoriť čo najbohatší fantasy svet s pomerne veľkými armádami, obliehaním miest s hradbami, slušnou ponukou jednotiek so špeciálnymi schopnosťami rozdelených do frakcií šiestich hlavných rás vedených lídrami šiestich rôznych povolaní, to všetko v kampani i v potýčkach na veľkých mapách. Fantasy stratégovia si prídu na svoje, hoci asi rozdelenie síl nezávislého štúdia medzi dva rovnocenné a odlišné herné režimy má za následok pár dizajnových nedokonalostí.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Blood Bowl 2 (130,323)

Majitelia originálnej hry z roku 2009 bez záujmu o hlbšie prepracovanejší multiplayer možno nemajú dôvod vstupovať do tej istej rieky, ale pre ostatných je tu ťahový americký futbal so silne upravenými pravidlami a tímami z fantasy univerza Warhammer. Je americký futbal tvrdý? A čo keď váš hráč vrazí do orkského bojovníka a ten mu rozdrví lebku? V Blood Bowl 2 nič výnimočné. Herné mechanizmy a pravidlá si autori nevymysleli sami, vychádzajú zo stolovej hry.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Mordheim: City of the Damned (131,173)

Zostávame v univerze Warhammer, ale ak nemáte radi zložité stratégie, rovno môžete prejsť k ďalšej hre. Aj Mordheim vychádza zo stolovej predlohy a jeho autori zrejme mali ambíciu previesť jej pravidlá do digitálnej podoby čo najvernejšie, ale časom museli pristúpiť k aspoň zjednodušeniu. Napriek tomu chvíľu potrvá, kým vám v hlave vplyv všetkých mechaník zapadne na svoje miesto a zistíte, čo je pre vašu bandu snoriacu v meste zničenom pádom meteoritu najlepšie. Samotné taktizovanie na bojovej mape ale až tak zložité nie je a postup jednotiek i sekanie nepriateľa si užijete netradične z pohľadu tretej osoby.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Blackguards 2 (172,686)

Prvý diel mal svoje muchy, ale pokračovanie je prakticky bezchybným hlavne RPG, ale aj strategickým zážitkom. Hrou sa vinie príbeh s bláznivou pomstychtivou a/alebo mocibažnou bojovníčkou v hlavnej úlohe, pričom o jej motivácii a skutkoch do značnej miery rozhodnete sami. Stratégovia sa nájdu v plánovaní postupu jej armády, rozdeľovaní vylepšení medzi štyroch hrdinov a žoldniersku armádu a zvládaní výziev na zaujímavo navrhnutých, členitých mapách často nepodobných klasickým štvorcovým bojiskám ťahových stratégií.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Darkest Dungeon (886,569)

Pod základmi vášho dedičstva, panského sídla, sa prebudilo najhoršie zlo a vy za ním budete musieť ísť až na koniec najtemnejšieho dungeonu. V ťahovke s prvkami stratégií i rogue-like dungeon-crawlerov budete veliť štvorčlenným skupinkám bojovníkov, ktorí na jednej strane majú svoju osobnosť, problémy s alkoholom, agorafóbiu či kleptomániu, ale na druhej strane sú nahraditeľní.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Massive Chalice (145,635)

Poďme hľadať najužitočnejšie gény a šľachtiť si nadľudí lepších než ostatní! V reálnom svete zakázaná myšlienka, ale fantasy znesie ako rasizmus, tak aj takéto výstrelky. Rozpadajúce sa kráľovstvo môže zachrániť iba šikovné a účelové kríženie šľachtických rodov, ktoré potom kráľovstvu poskytujú bojovníkov s najsilnejšími pažami, lukostrelcov s najpresnejšími očami, alebo aj neschopných ožranov. Na bojisku potom platia pravidlá podobné sérii XCOM, hrdinovia majú k dispozícii dve akcie, ktoré môžu využiť na pohyb a prieskum, alebo pohyb a boj, alebo na niektorú zo svojich schopností.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Civilization: Beyond Earth (1,426,234)

Síce dokázala nalákať iba zlomok z majiteľov Civilization V a bez napojenia na reálnu históriu tomu niečo chýba, ale buďme radi, že sa Firaxis nebojí experimentovať. Ziskuchtivé korporácie, náboženskí fanatici i nadšení vedci sa z umierajúcej planéty Zem (Firaxis sa asi rád zamýšľa nad tým, ako by svet vyzeral, keby hráči v predchádzajúcej hre zlyhali) vydávajú na cestu na neznámu planétu a za sebou nechávajú prísľub, že sa jedného dňa vrátia. Či sa vrátia ako vládcovia zocelení životom v nehostinných podmienkach, vládcovia teraformovanej kolónie, alebo vládcovia geneticky prispôsobení svojmu novému domovu. Správa miest, výstavba budov, budovanie armád, vývoj technológií, vojny... všetko je rovnaké a pritom iné ako v hrách hlavnej série.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Galactic Civilizations III (269,322)

Od tvorcu nebolo veľmi férové tvrdiť, že pracuje na novej skvelej hre, keď pripravoval iba remake skvelej Galactic Civilizations II s novým príbehom. Ale ak vás táto séria obišla, dostanete vesmírnu stratégiu ako sa patrí a za pomerne znesiteľnú cenu, hoci pohľad na zoznam a ceny DLC balíkov i kompletného bundle zostáva veľmi smutný.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Endless Legend (769,857)

Skutočne dobrých a skutočne stratégií nevychádza veľa, o to vzácnejšie je dielo nezávislého štúdia Amplitude, ktoré je dnes už pod krídlami Segy. Opisom kladov by sa snáď dal zaplniť formát A4, tak aspoň v skratke – 8 neopozeraných a odlišných frakcií s vlastným príbehom votkaným do otvorenej mapy, asimilácia malých frakcií so špecializovanými jednotkami, rozvoj schopností hrdinov, vylepšovanie jednotiek, technologický strom, nový prístup k ťahovým bojom odohrávajúcim sa priamo na hlavnej mape, nie úplne primitívny rozvoj sídiel, striedanie leta a zimy, diplomacia, moderná grafika... Samozrejme, vždy sú aj nejaké mínusy, napríklad menšie množstvo unikátnych jednotiek jednotlivých frakcií a absencia kampane s príbehovými misiami, ale pre fantasy generálov takmer povinnosť.

Ktorú strategickú ťahovku sa oplatí zahrať?

Keď už bojuješ, chceš aby bol prvý úder posledným a aby bol tvoj,“ Garry Kasparov.





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (0)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20210)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk