DEUS EX: MANKIND DIVIDED

DEUS EX: MANKIND DIVIDED

8.5

Záchrana bratov Čechov v budúcnosti

Recenzia na PS4 verziu

Päť rokov od vydania Deus Ex: Human Revolution sa opäť môžeme ponoriť do lákavej, no v tomto prípade nie veľmi pozitívnej budúcnosti. Adam Jensen sa po rokoch opäť hlási do služby a tentokrát sa vydáva poriadne ďaleko od svojej rodnej krajiny. 

Deus Ex: Mankind Divided bolo oficiálne odhalené začiatkom apríla minulého roka, pričom len pár dní pred oznámením sa von dostali obrázky, ktoré nám približovali svet, v ktorom sa bude hra odohrávať. Pre nás však mali obrázky ešte pridanú hodnotu, pretože jasne ukazovali, kam nás titul zavedie. Adam sa totiž v ďalšom dobrodružstve dopravil až do Prahy. A to má hneď dve lákadlá pre bežného hráča - zvedavosť ako sa autori dokázali popasovať s rečou našich susedov, a zároveň to, ako si dizajnéri v hlavách vytvorili predstavy o hlavnom meste Českej republiky v roku 2029.

Ak ste hrali predošlý Deus Ex, môžete kliknutím odštartovať nový príbeh, no ak nie a chceli by ste byť v obraze, čo vlastne aktuálnym udalostiam predchádzalo, autori pripravili niekoľkominútové video, ktoré je akýmsi zhrnutím a zasvätí vás do všetkého, čo by ste mali vedieť. Samozrejme, video si pozerať nemusíte, no ak by ste si to náhodou neskôr rozmysleli, dá sa spustiť dodatočne z menu. Fanúšikovia Deus Ex si ešte na úvod môžu zvoliť režim ovládania v Mankind Divided, kde figuruje aj schéma z Human Revolution. Ak vám teda vyhovovalo ovládanie v Human Revolution a nechcete si zvykať na nič nové, máte k dispozícii aj túto možnosť.

Ešte predtým ako sa vydáte do ulíc Prahy, pozriete sa o niečo viac na východ, konkrétne do Spojených arabských emirátov a slávneho veľkomesta Dubaj. Tam na vás čaká vaša prvá akcia a kontakt s novým svetom, hrou a dobrodružstvom - prvé prestrelky, prvé nezhody, prvý kontakt s hackovaním. Ak máte o svete Deus Ex aspoň aké-také informácie, viete, čo je pointou celej hry - budúcnosť, ľudia vylepšení technikou, ilumináti a teroristi. No a nakoniec vy, čo kráčate vpred s jasným cieľom, odhaliť všetky spiknutia a vytiahnuť zlo z pôdy aj s koreňmi. Výlet do Dubaja je ale iba ochutnávkou, rýchlym kontaktom s tým, čo vás v najbližších hodinách čaká.

Deus Ex: Mankind Divided
Deus Ex: Mankind Divided Váš prvý kontakt s ulicami Prahy.
Váš prvý kontakt s ulicami Prahy.


Deus Ex: Mankind Divided Pri hackovaní je to najmä o rýchlych prstoch.
Pri hackovaní je to najmä o rýchlych prstoch.


Deus Ex: Mankind Divided Pikantnejšia časť Prahy tu, samozrejme, nemôže chýbať.
Pikantnejšia časť Prahy tu, samozrejme, nemôže chýbať.





„Následující stanice..." - a je to tu, vo vlaku sa vám prihovárajú v českom jazyku! Deus Ex: Mankind Divided sa síce odohráva v Prahe, no kontakt s českým jazykom tu nie je úplnou samozrejmosťou. Civilisti alebo polícia hovoria skôr v angličtine, a teda aby ste natrafili na niekoho, kto sa k vám prihovorí v jazyku, ktorému väčšina z nás rozumie, musíte sa trochu nachodiť. Iné je to však z rádia či televízie, tam je to presne naopak a najnovšie informácie sa k vám dostanú pekne zrozumiteľne. Text je na tom však výrazne horšie. Tu je vidieť, ako si autori hry dali záležať na korektných názvoch a práci pri preklade. Pri dabingu prekladu očividne venovali viac času a robil ho niekto, kto po česky vie. S textami to ale viditeľne fungovalo úplne inak. Dizajnéri či tvorcovia textúr si vety hodili pravdepodobne iba do prekladača a tým to pre nich skončilo. Občas tak narazíte na preklad, ktorý dáva zmysel, no pri väčšine sa len pozastavíte a začnete až pochybovať sami o sebe, či náhodou nemáte veľké medzery v češtine.

Chyby v textoch však dajme bokom. Podstatná je atmosféra, ktorá z celého mesta srší. Bohužiaľ, na žiadne známe pamiatky si brúsiť zuby nemôžete a dizajn mesta je od základov fiktívny. Do neho sú však vložené prvky, ktoré nám majú pripomínať prostredie Prahy. Konkrétne mám na mysli štýl spracovania budov, ulíc, dopravné značky a podobne. Staré známe „pomáhať a chrániť" na policajných autách tu tiež jednoznačne nemôže chýbať. Kombinácia historickej Prahy a futuristických technológií z neďalekej budúcnosti, ktoré nemusia byť až také nereálne, vytvárajú naozaj veľmi dobrú atmosféru, ktorá vás pohltí. Navyše nemusíte mať ani strach zo stereotypu. Praha síce nie je nejaká veľmi rozsiahla a zastávok metra máte na mape iba zopár, ale pozriete sa aj na ďalšie miesta. Jedno z nich je dokonca hneď pri Prahe a vyzerá úplne odlišne. Z vášho káblami prepleteného tela si budete musieť dávať dole tiež sneh a neobídete ešte jedno veľkomesto.

Pri Deus Ex je hodnotenie hrateľnosti veľmi ťažké. Teda aspoň podľa mňa, pretože z môjho pohľadu sa nováčikovia musia dostať cez určitý bod, aby mali hru radi. A to, samozrejme, nemusí fungovať u každého. No vo všeobecnosti, ak ju dostanete do prstov, začnete zisťovať, že je veľmi dobre vyladená. Skúseným hráčom Deus Ex asi ani nemusím hovoriť, že jedna z kľúčových vlastností hry je možnosť vyriešiť (takmer) každú situáciu viacerými spôsobmi. To, samozrejme, platí aj tu, čiže ak chcete ísť do boja v štýle Ramba, nie je to problém, stačí vytiahnuť zbraň a môžete začať páliť vôkol seba. Síce vyvoláte rozruch a nepriatelia sa na vás začnú hrnúť z každej strany, no aspoň ide o poriadnu výzvu.

To isté však platí aj o tichom spôsobe prechádzania. Skryte sa za stôl, roh steny, gauč a nepriateľa môžete dať na lopatky pekným hmatom. Tieto útoky sú riešené formou animácií, ktorých je niekoľko a striedajú sa. Máte ale na výber či chcete nepriateľa iba uspať nejakým tým nepríjemným úderom, alebo ho rovno naporcujete. Prvé riešenie má miernu nevýhodu v tom, že sa po chvíli môže prebrať alebo keď spravíte rozruch, prídu jeho kolegovia a zobudia ho. Tu sa doslova žiada spomenúť umelú inteligenciu. Tá nie je vyslovene zlá, no mohla byť predsa o čosi vyspelejšia. Niekedy reaguje prehnane, inokedy vám zas nepriatelia naskáču pekne do pasce a vy ich pokojne dávate po jednom dole.

Rovnaká sloboda je vám poskytnutá aj počas príbehu. Nájdete tu množstvo dialógov, možno by som sa odvážil tvrdiť, že až príliš veľa. Niekedy som mal naozaj chuť preskočiť všetky videá a ísť späť do hry. Bál som sa priblížiť k označenej postave, pretože si potom zase môžem dať niekoľkominútovú prestávku, kým skončí ďalšia zdĺhavá diskusia. Korunku tomu nasadzuje Adamov tón hlasu a celkový prejav, ktorý je v každej situácii maximálne pokojný, vyrovnaný a najmä pomalý. Na druhej strane Deus Ex je o príbehu a treba tak vnímať celú hru.

Počas už spomínaných dialógov dostávate klasické možnosti, ktorými môžete upravovať smer konverzácie - čo sa spýtate, ako zareagujete a či vôbec chcete pokračovať v rozhovore. Čiže týmto si autori doslova vynucujú vašu prítomnosť pri rozhovoroch. Najdôležitejšie rozhodnutie prichádza síce až na konci, no s vašimi reakciami počas rozhovorov dostávate prístup k vedľajším úlohám, ktoré je zábavné plniť. Prežijete to aj bez nich, no bolo by hlúpe nevyužiť ich a nezobrať pridanú hodnotu všetkými desiatimi, keď ich hra doslova ponúka. Pri niektorých dialógoch vás hra navyše sama upozorní, že ak spravíte dané rozhodnutie, aktuálne vedľajšie úlohy sa permanentne zrušia a už sa k nim nedostanete.

Deus Ex: Mankind Divided
Deus Ex: Mankind Divided Budúcnosť UFC odhalená.
Budúcnosť UFC odhalená.


Deus Ex: Mankind Divided Hra vás nenechá v štichu a postupne vás priučí všetkému, čo potrebujete vedieť.
Hra vás nenechá v štichu a postupne vás priučí všetkému, čo potrebujete vedieť.


Deus Ex: Mankind Divided Zaujímavý názov pre médium...
Zaujímavý názov pre médium...





Deus Ex: Mankind Divided je ako celok určite zaujímavá záležitosť pre každého, kto má rád túto sériu alebo žáner. Hru som však hral na PlayStation 4 a tak nejako som postupom času prichádzal na to, prečo mi miestami beží na 5 fps. Nechcem robiť žiadne závery, ale príchod PlayStation 4 Pro možno bude prinášať aj takéto horšie optimalizácie hier na staršiu a stále aktuálnu PS4. Samozrejmosťou je, že sa autori snažili priblížiť k 30 fps, no od prvého momentu zistíte, že ide iba o márnu snahu. Snímkovanie kolíše pod 30 fps a prichádzajú veľmi často momenty, kedy prudko padá dole. Občas som si dokonca začal myslieť, že hra zamrzla. Vývojári tu neodviedli veľmi dobrý kus práce, no ako sa vraví, na všetko sa dá zvyknúť. Je to určite chyba, ktorá sa nedá prehliadnuť, no za behu (doslova), pohltení atmosférou mesta a premýšľaním nad príbehom si tak nejako na tento nedostatok zvyknete. Čo ďalšie neuniklo môjmu oku, tentokrát z grafického hľadiska, sú slabšie animácie tvárí. V kombinácii s veľkým počtom dialógov ide o niečo, čo si jednoducho nie je možné nevšimnúť. Nejde pritom o nový nedostatok, ktorý tvorcovia mohli odstrániť.

Veľkou motiváciou v hre je menší RPG doplnok. Adam má ešte viac možností vylepšovania svojich robotických schopností, a tak za určitý počet získaných skúseností sa vám odomkne jeden bod, ktorý môžete vymeniť za niektoré z globálnych vylepšení. K dispozícii sú úpravy prakticky všetkého, čo má Adam na tele, od očí, cez možnosť byť neviditeľný, až po schopnosť hackovať na diaľku či, samozrejme, lepšie znášať zranenia. Široká škála možností však nie je dimenzovaná na Adamovo telo, a tak niekedy musíte obetovať istú funkciu, aby sa mu náhodou nič nestalo a jeho systém sa neprehrial. Ďalej si tu dokážete vyrábať predmety alebo upravovať už pozbierané zbrane, ktorým môžete napríklad zmeniť druh nábojov. Čo sa hodí najmä vtedy, ak máte plný inventár iného typu nábojníc a nemáte ich ako využiť.

Ak žijete sériou Deus Ex, nad Mankind Divided ani nemusíte premýšľať. Ponúka všetko, čo by ste od Deus Ex čakali - skvelú atmosféru, dlhé hodiny zábavy a ako bonus príbeh, ktorý sa odohráva u našich susedov, čo pre nás hre dodáva ešte väčšiu hodnotu. Nováčikovia by si mali dať pozor na niekoľko nedostatkov spomenutých vyššie (nielen v mínusoch), ak ale máte tento žáner radi, zrejme nebudete sklamaní. 


napísal play3man 13.9.2016
Páči sa mi! (+1)
8.5
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
DEUS EX: MANKIND DIVIDED
+ spracovanie prostredia futuristickej Prahy
+ skvelá atmosféra
+ RPG prvky, vylepšovanie postavy, úprava zbraní
+ možnosť rozhodovania v dialógoch
+ vedľajšie úlohy
+ rôzne konce
- technické problémy v PS4 verzii
- AI by mohla byť vyspelejšia
- slabé animácie mimiky


RECENZIE HRÁČOV
Deus Ex: Mankind Divided
8.5
LUK    4.2.2018
Skutočne kvalitných scifi cyberpunkových sérií nájdeme medzi počítačovými hrami len zopár. Príkla...prečítať celé
icon
8.4
M1CH    8.1.2021
Plusy : - Praha - rozhodovanie v pribehu ktore maju nasledky ako aj ovplyvnitelne volby v d... zobraziť
icon
8.5
MX-72    27.10.2018
+ Kvalitný príbeh+ Dokonalá atmosféra+ Skvelý grafický štýl+ Pestré možnosti v hrateľ... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Square Enix / Eidos Montreal
Štýl: Akcia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. august 2016
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk