Čo všetko by ste mali vedieť o PS4 Pro pred jej kúpou?

PS4 Pro vychádza už koncom budúceho týždňa, a tak nadišiel čas na to, aby si potencionálni záujemcovia ujasnili všetko čo ich zaujíma predtým, než si konzolu kúpia.

pridal Gam_er 7.11.2016 o 14:49 pod hry
Čo všetko by ste mali vedieť o PS4 Pro pred jej kúpou?

HRY > NOVINKY >

Nová vylepšená verzia klasickej PS4 s názvom PS4 Pro príde na pulty obchodov už 10. novembra. Ak vás táto konzola počas svojho predstavenia zaujala, máte posledných pár dní na to, aby ste si dôkladne rozmysleli, či do jej kúpi pôjdete alebo nie. Túto situáciu si uvedomuje aj Sony, ktoré rozšírilo a aktualizovalo často kladené otázky k tejto konzole. Ich úlohou je, aby vám prípadné rozhodnutia uľahčili a presne vás informovali, aby ste vedeli, čo vlastne kupujete. 

Čo všetko by ste mali vedieť o PS4 Pro pred jej kúpou?

Vyšší výkon

Nová PS4 Pro konzola je hlavne rýchlejšia ako jej predchodca, vďaka čomu budú môcť hry vyzerať lepšie ako na starej konzole. Presnejšie procesor ostáva rovnaký osemjadrový, len je mierne pretaktovaný (z 1.6ghz na 2.1ghz) a grafický čip na ňom teraz nebude jeden, ale dva rovnaké kde grafický výkon stúpne z 1.8 Tflops a 4.2 Tflops. Čiže hlavne sa tu o niečo viac ako dvojnásobne zrýchľuje grafika a napríklad 1080p 30 fps hry by tak mohli ísť v 60 fps, alebo v dvakrát vyššom rozlíšení.

Vylepšené hry

V prvom rade si je potrebné vedieť, že nie všetky hry, ktoré sú na klasickej PS4 ponúknu vylepšenia pre PS4 Pro. Všetky hry pôjdu, ale len niektoré budú mať vylepšenia. Hry, ktorý sa tieto vylepšenia týkajú sme sa pozreli nedávno, no tiež sme si predstavili aj hry, ktoré si budete so všetkými vylepšeniami môcť užívať už hneď pri štarte tejto konzoly. 

Detailný pohľad na svoje PS4 Pro vylepšenia priniesli napríklad Infamous Second Son a First LightUncharted 4, ale aj zatiaľ nevydaný Horizon: Zero Dawn. Hry, ktorých sa tieto vylepšenia netýkajú, pôjdu na PS4 Pro rovnako ako u svojej klasickej kolegyne a ako príklad z nich možno spomenúť tretieho Witchera. Nové hry, ktoré ponúknu podporu PS4 Pro spoznáte podľa obalu, na ktorom budú mať obale nálepku PS4 PRO ENHANCED

Čo všetko by ste mali vedieť o PS4 Pro pred jej kúpou?

4K alebo 1080p TV

Ďalej by ste mali vedieť to, že k chodu PS4 Pro nie je nevyhnutná 4K TV. Konzola ponúka výhody aj u klasickej 1080p, ktoré spočívajú najmä vo čistejšom obraze, alebo vyšších detailoch a tiež vyššom alebo stabilnejšom framerate (záleží, na čo sa autori zamerajú).

Najviac výhod však PS4 Pro prinesie pochopiteľne s 4K televízorom. Tu bude dostupné vyššie rozlíšenie a ideálne je tiež mať televízor s podporou HDR, ktorá prinesie vysoký dynamický kontrast a vernejšie podanie farieb, či pôsobivejšie zobrazenie svetla.  Samozrejme podpora pri hrách môže ale nemusí byť.

Pri 4K televízoroch môžete tiež čakať podporu renderingu plného 4K rozlíšenia, avšak hlavne pri menších tituloch, nie pri veľkých AAA hrách. Na tie konzola nemá dostatok výkonu, preto pri nich bude mnoho vývojárov využívať techniku postupného zobrazenia časti obrazu s názvom checkerboard rendering, ktorou sa budú chcieť priblížiť čo najbližšie k 4K rozlíšeniu, často aj s následným upscalovaním.

4K TV však stále ponúkne oproti 1080p ostrejší obraz, nie však nevyhnutne vizuálne kvalitnejší alebo s vyšším framerate. Pri 1080p rozlíšení môžu autori výkon z rozlíšenia presmerovať na efekty alebo framerate. Aj preto pri hrách často budú možnosti výberu niekoľkých vizuálnych modov napríklad zameranie na kvalitu obrazu, rozlíšenie, framerate. Teda niečo ako zjednodušené nastavenia grafiky pri PC hrách.

Ak 4K TV ešte nemáte a rozmýšľate o kúpe, dávajte si pozor na vstupné oneskorenie - input lag. Pozrite si recenzie a testy, aby ste v 4K HDR mode nemali lag 100ms-200ms, čo spraví hry ťažko hrateľné a ovládanie bude reagovať neskoro. Ideálne pod 50ms. Rovnako sledujte aj kvalitu HDR efektu.  Ideálne je vyskúšať si dané TV rovno s PS4 Pro pred kúpou. Bližšie sme to rozoberali v  ponuke 4K TV.

Ako je to s VR?

Mnohých hráčov láka PS4 Pro aj kvôli virtuálnej realite. VR hry tu pobežia lepšie ako u klasickej PS4, no nebudú podporovať 4K rozlíšenie ani HDR. Čakať môžete však môžete viac detailov a vyššie rozlíšenie. Rovnako tiež bude záležať od autorov ako to využijú a napríklad aj či prinesú patche na už vydané PSVR hry. 

Prechod na novú konzolu

Ak prechádzate z PS4 na PS4 Pro, Sony vám samozrejme umožní prenos vašich účtov a hier, pričom o nič neprídete. V prípade, že by ste si chceli nechať obe konzoly, je treba mať na pamäti to, že svoj účet môžete mať primárny len na jednej z nich. PS4 Pro vám tiež umožní jednoduchú výmenu disku s tým, že konzola podporuje rýchlejšie rozhranie SATA III. Podľa prvých testov to však nahrávanie so štandardným harddiskom výrazne nezrýchľuje, ale uvidíme, čo nám ukážu testy napríklad so SSD diskom. 

Čo všetko by ste mali vedieť o PS4 Pro pred jej kúpou?

Čo sa zmenilo v dizajne?

Konzola do obchodov prichádza krátko po tom, čo do predaja vstúpila PS4 Slim. Aj keď sa tieto konzoly trochu podobajú, rozlíšiť ich môžete jednoducho a to tak, že PS4 Slim je dvojposchodová a PS4 Pro trojposchodová.

Zo zaujímavostí možno spomenúť, že PS4 Pro už vynechala dotykové tlačidlá, ktoré budú nahradené mechanickými. Z vizuálnych zmien, LED pásik je už vodorovný vpredu na konzole.  Konzolu dopĺňa aj nová verzia Dualshock4 gamepadu, ktorá bola predstavená pri PS4 slim. Gamepad už má možnosť priamej hry cez USB kábel, vďaka čomu bude hra reagovať rýchlejšie a k tomu má svetelný pásik aj na hornej časti gamepadu.

Čo bude konzole chýbať?

PS4 Pro vám tiež neprinesie žiadne všeobecné výhody pri online hraní, stále nebude podporovať externý HDD na ukladanie herného obsahu, a  absentuje tiež podpora Ultra 4K Blu-ray diskov. Rovnako v ponuke PlayStation Store sa (aspoň zatiaľ) neobjaví žiaden 4K video obsah. Ten bude dostupný prostredníctvom podpory tretích strán a aplikácií ako Netflix alebo Youtube.

Ak by vás zaujímalo ohľadne PS4 Pro ešte niečo, určite si nezabudnite prečítať ani tieto základné informácie.  





Páči sa mi!

Zaradené pod: PS4 Pro, Sony






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk