EON ALTAR

EON ALTAR

9.0

Akčná RPG na PC, v ktorej sa bojuje mobilom

Recenzia na PC verziu

Moderné technológie prinášajú do sveta videohier nové možnosti. Napríklad Kinect rozhýbal hráčov, ktorí dovtedy väčšinou len sedeli pri konzole v pohodlných kreslách. Momentálne sa snažia presadiť zariadenia s virtuálnou realitou, ktoré sú ale stále v plienkach. Potenciál tam je, ale ešte treba kadečo vyladiť a navyše hry zamerané na VR zatiaľ za veľa nestoja. Ani vývojári z Flying Helmet Games sa nebránia technologickým novinkám, ale idú na to trochu inak ako konkurencia. V akčnej RPG Eon Altar sa pokúsili zaujímavým spôsobom spojiť PC hru s pokročilým mobilným ovládaním. A vyšlo to na jednotku.

Samotný obsah hry vlastne nie je až taký výnimočný, ale uspel by aj bez experimentálneho ovládania. Na začiatku si zvolíte postavu, s ktorou sa momentálne v troch epizódach prebojujete cez priestory hradu a katakomby až do podzemných bludísk, kde vidíte sotva pár metrov pred seba. Postupujete v reálnom čase až do chvíle, keď nastane boj, ktorý už prebieha na kolá.

Vašimi nepriateľmi sú rytieri a členovia podozrivého spoločenstva, o ktorých sa viac dozviete prostredníctvom sprievodných dialógov. Do toho sa zamotajú aj duchovia, okultisti, pavúky a iná háveď. Rozhodne budete mať čo zabíjať. Užijete si pritom solídnu porciu príbehu, ktorý síce slušne graduje, ale ešte nie je celkom ukončený, pretože sa počíta s ďalšími kapitolami. Aj tak je to ale kvalitná zábava na niekoľko hodín a vysokú znovuhrateľnosť prináša predovšetkým kooperatívny multiplayer.

Eon Altar
Eon Altar Čarodejnica zosiela ničivé útoky z diaľky a môže sa teleportovať.
Čarodejnica zosiela ničivé útoky z diaľky a môže sa teleportovať.


Eon Altar Rozhovory  počujete na PC, ale texty a voľby sa zobrazujú na mobile.
Rozhovory počujete na PC, ale texty a voľby sa zobrazujú na mobile.


Eon Altar V boji si vyberáte útoky a schopnosti z kruhového menu. Aj tento výber prebieha na mobile alebo tablete.
V boji si vyberáte útoky a schopnosti z kruhového menu. Aj tento výber prebieha na mobile alebo tablete.





V menu s nastaveniami a voľbami na PC spočiatku použijete tradičné ovládanie s myškou, no po spustení hry už všetky aktivity vykonávate prostredníctvom mobilu alebo tabletu. Aby to bolo možné, musíte si stiahnuť bezplatnú aplikáciu pre iOS alebo Android. Potom už len stačí pripojiť sa do vytvorenej hry. Nič vám nebráni hrať sólo, ale skutočne je to oveľa lepšie v multiplayeri, kde môžu spolupracovať až štyria hráči. Stačí vám jedna kópia hry na Steame a ľubovoľné mobilné zariadenia s uvedenými operačnými systémami, ktoré fungujú na rovnakej wifi sieti. Ja som napríklad odchytil synovca zo susednej miestnosti a o minútu sme už vo dvojici mastili nepriateľov.

Zrejme predpokladáte, že  mobilné ovládanie spočíva len v posúvaní prsta po displeji, ktorým určíte pohyb postavy a zameriate cieľ. Je to len čiastočná pravda. V skutočnosti toho na mobile alebo tablete môžete robiť oveľa viac. Napríklad keď sa rozprávate s nejakou postavou, na PC síce počujete hlas, ale texty rozhovorov a voľby sú zobrazené na dotykovom displeji prenosného zariadenia. Taktiež keď bojujete, na počítači vidíte jasne označený smer pohybu a farebný kruh s vybraným cieľom, ale sortiment útokov a schopností je zakreslený na mobile. Na monitore vidíte prakticky len prostredie a postavy, maximálne s ukazovateľom života hrdinu, spôsobeným poškodením a bublinou s otáznikom či výkričníkom, keď prebieha konverzácia. No menu s jednotlivými položkami a interaktívne možnosti sú priamo v „krabičke" vo vašich rukách.

Na mobile si pohodlne vyvoláte tri stromy schopností vášho hrdinu. ktoré odomykáte investovaním získaných bodov slávy. Napríklad Baryson s mečom a štítom sa môže zdokonaľovať ako palatín, križiak a klerik. Investovať môžete do všetkých troch odvetví a každé vášho bojovníka posilní v inom smere. Podľa vlastného uváženia uprednostníte silné útoky alebo sa zameriate na liečivé schopnosti. No každý hrdina má ešte osobitné menu s vylepšeniami. Odomykajú sa podobne ako schopnosti a zahrňujú hlavne doplnkové talenty a úpravy.  Spočiatku napríklad môže mať hrdina pripravený pred bojom len jeden druh podporného predmetu, po vylepšení dva, neskôr viac. Alebo sa zdokonalíte v akrobacii, investujete do sily, presnosti, odolnosti či skautingu. Postava získa viac života, posilnia sa jej útoky, má väčšiu šancu, že zneškodní pascu alebo dokonca tajne vypočuje rozhovor a  bez boja získa nevyhnutnú informáciu. Okrem toho tam sú aj recepty, ktoré postave umožnia vyrábať určité druhy odvarov alebo napríklad vrahyni rôzne špeciálne a výbušné šípy.

Podporné doplnky si potom priradíte do kruhového menu, ktoré vyvoláte hlavne počas bojov. Hoci v každom kole môžete spravidla vykonať len jeden útok alebo aplikovať jednu schopnosť, použitie konzumných predmetov sa do toho nepočíta. Zakaždým môžete vypiť jednu fľašku. Takže keď máte málo života, použijete liečivo a následne zaútočíte. Až potom sú na rade nepriatelia. Na výrobu potrebujete dostatok vyzbieraných surovín a tie sú nutné aj na vylepšenia postavy, ktoré navyše vyžadujú aj takzvané godstones. Tieto jedinečné kamene nájdete len pri aktivovaní pilierov destiny stones, ktoré slúžia ako checkpointy.

Tým sa už dostávame k systému ukladania hry, ktorý mohol byť riešený o niečo lepšie. Progres sa automaticky ukladá pri vyššie zmienených pilieroch. Pri úmrtí sa oživíte pri poslednom pilieri, čo by bolo v poriadku, keby hra neignorovala prakticky všetko, čo sa stalo, odkedy ste odtiaľ odišli. To znamená, že na prejdených miestach sa vždy oživia nepriatelia, znovu musíte otvárať tie isté truhlice, ak chcete ich obsah, dokonca opäť treba absolvovať rozhovory, ak ste cestou s niekým hodili reč. Destiny stones ale majú aj svoje pozitíva. Na týchto miestach môžete vyskočiť z hry a pokračovať s inou postavou. Alebo ak počas boja nestihnete oživiť ťažko zraneného spoluhráča a umrie, potom si ho vzkrieseného vyzdvihnete pri najbližšom pilieri.

Inak ale hra nemá žiadne výrazné nedostatky, hoci by ešte bolo fajn, keby sa dala nastaviť kamera. Občas je totiž situácia menej prehľadná, aj keď v zakrytých častiach okolia vidíte siluety nepriateľov. A keď hráte multiplayer, mala by sa partia držať bližšie pri sebe. Sem-tam sa totiž stane, že keď sú postavy na tej istej obrazovke, ale ďaleko od seba a nie je viditeľný prechod, nevedia sa zoskupiť. Východiskom je posunutie hrdinov tak, aby sa ukázala zahalená časť miestnosti. Našťastie k takýmto situáciám nedochádza často.

Eon Altar
Eon Altar Proti presile je lepšie bojovať aspoň vo dvojici. A najlepšie vo štvorici.
Proti presile je lepšie bojovať aspoň vo dvojici. A najlepšie vo štvorici.


Eon Altar Keď nie je nablízku nepriateľ, môžete si v pokoji odomknúť nové schopnosti a vylepšenia.
Keď nie je nablízku nepriateľ, môžete si v pokoji odomknúť nové schopnosti a vylepšenia.


Eon Altar Pred bojom si vyberte alebo aj vyrobte účinné odvary a doplnky.
Pred bojom si vyberte alebo aj vyrobte účinné odvary a doplnky.





Inak však v kooperácii oceníte spôsob, akým sa dopĺňajú postavy v boji. Vo dvojici je ideálna kombinácia Barsyona, ktorý je v prednej línii a lieči, s vrahyňou Silent Thorn. Tá pekne asistuje z diaľky lukom (efektívny je výstrel dvoch šípov v jednom kole za sebou, ktoré navyše spomalia nepriateľa), ale môže útočiť aj zblízka. A dokonca ju nepriateľ ani nespozoruje, ak použije svoje špionážne schopnosti. Prevažne z diaľky útočí aj čarodejnica Muran a zvyšné dve postavy -  Marcus, ktorý efektívne odráža protivníkov štítom a oštepom a mačkovitý Shasek s dvomi dýkami, idú nepriateľom priamo na telo.

Hráči v družine spoločne zdieľajú hlavné aj dosť početné vedľajšie úlohy a každý na svojom mobile či tablete „odťukáva" dialógy, ale aj vyberá vlastné rozhodnutia. Treba si síce vystačiť bez mapy, ale na monitore (pri nastavení mobilom) vidíte značky, kde sa nachádzajú ciele úloh. S kamarátmi si môžete meniť suroviny a odvary a keď nič nehrozí, pokojne použijete automatické nasledovanie spoluhráča. Len je škoda, že sa nedá kedykoľvek pripojiť a odpojiť v rozohranej partii. Musíte začať úroveň spolu alebo potom z hry do jedného vyskočiť a vybranú pasáž odštartovať všetci naraz. Avšak ak je počas postupu niekto odpojený, hra dovolí počkať (alebo ho vykopnúť), kým sa znovu pripojí. Hráči môžu jednotlivo aj spoločne absolvovať príbehové levely a dopĺňa to aréna, kde sa bojuje proti vlnám nepriateľov

Keď máme hovoriť o grafike, treba osobitne posúdiť vzhľad na PC a mobile
/tablete. Počítač zobrazuje kompletné prostredia a hrdinov v 3D priestore. Z grafiky síce nespadnete na zadok, ale vyzerá to príjemne a štýlovo, hoci by skutočne prospela možnosť otáčania kamery. Z reproduktorov počujete kvalitný dabing a hudba je úžasná, priam éterická.

Eon Altar
Eon Altar Kamera neraz ponúka efektné zábery, ale niekedy by ste si ju radšej nastavili sami.
Kamera neraz ponúka efektné zábery, ale niekedy by ste si ju radšej nastavili sami.


Eon Altar Okrem príbehu môžete bojovať v aréne s vlnami nepriateľov.
Okrem príbehu môžete bojovať v aréne s vlnami nepriateľov.


Eon Altar Pri bežných činnostiach je na mobile jednoduchá schéma ovládača. Ako rýchlo otvoríte zamknutú truhlicu, závisí od talentov hrdinu.
Pri bežných činnostiach je na mobile jednoduchá schéma ovládača. Ako rýchlo otvoríte zamknutú truhlicu, závisí od talentov hrdinu.




Na mobilnom zariadení vidíte kadečo, podľa toho, čo práve robíte. Pri bežnom prechádzaní je to len jednoduchý ovládač s dvomi kruhmi. Kedykoľvek môžete vyvolať menu so schopnosťami, vylepšeniami, štatistikami postavy, úlohami a výrobou predmetov. Všade sú prehľadne umiestnené ikony, texty a obrázkové doplnky. V prípade rozhovorov vidíte písmo a voľby, v boji kruhy s výberom schopností a doplnkov, portrét a zdravie zameraného nepriateľa. Rýchlo si na to zvyknete a hru môžete pohodlne hrať v ľubovoľnej pozícii (z postele, gauča...), odkiaľ dovidíte na PC monitor.  Môžete si to vyskúšať v demoverzii na Steame. Aby ste mali lepší prehľad, ako sa dopĺňa PC s mobilným zariadením, na väčšine obrázkov v recenzii je do záberu z monitora vložená ukážka z tabletu v rovnakom čase.

Eon Altar je zábavný a bol by zábavný aj bez atypického ovládania - ale ochudobnili by ste sa o pozoruhodný zážitok. Práve tak zrejme uvažovali aj tvorcovia, preto je použitie mobilu alebo tabletu v spojení s PC nevyhnutnou podmienkou. Našťastie sú tieto zariadenia úplne bežné aj u malých detí, takže by to pre vás nemal byť problém. Práve naopak, v multiplayeri je veľkou výhodou, že každý môže hrať so svojím vlastným telefónom, ktorý má prakticky stále so sebou. Pokročilá manipulácia prostredníctvom mobilného zariadenia je akýmsi kompromisom medzi počítačovým a konzolovým ovládaním. A vďaka tomu je Eon Altar ideálny na hernú párty v pohodlí obývačky.


napísal uni 8.2.2017
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
9.0
Ohodnotiť
EON ALTAR
+ pokročilé ovládanie PC hry mobilom a tabletom
+ skvelá zábava najmä v kooperácii
+ zaujímavé postavy, ich vývoj a možnosti
+ slušný príbeh s rozmanitými úlohami
- trochu nedomyslené ukladanie hry
- občas chýba možnosť nastavenia kamery
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dual Core 2,4 GHz, 4 GB RAM, GeForce 9800, OS Win 7, wifi pripojenie + mobil (Android/iOS)


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Flying Helmet Games
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk