HALO WARS: DEFINITIVE EDITION

HALO WARS: DEFINITIVE EDITION

8.0

Oplatí sa hrať remaster konzolovej stratégie?

Recenzia na PC verziu

Po rokoch vďaka aktuálne vydanému Halo Wars 2 dostáva svoj remaster aj pôvodná hra Halo Wars. Navyše vzhľadom na politiku Microsoftu sa tak okrem Xbox One ocitá aj na PC (Windows 10 aj Steam), a to vo vylepšenej Halo Wars Definitive edition. Zo začiatku bola síce hra exkluzívne spojená s dvojkou, ale teraz sa dá zakúpiť už aj samostatne.

Halo Wars vtiahne hráčov do Halo univerza, v ktorom bojujú ľudia proti spoločenstvu mimozemských rás nazvanému Covenant. To chce aktivovať Halo prstence a zničiť ľudskú galaxiu. Ak aj nie to, tak minimálne zničiť ľudí. Vy sa do tohto konfliktu dostanete ako kapitán lode Spirit of Fire uprostred dôležitého boja o záchranu ľudstva na jednom z vedľajších frontov. Covenanti totiž nájdu tajomnú dutú planétu s umelým slnkom, ďalšie nebezpečné zariadenie starej rasy forerunnerov. Vy na nej musíte poraziť ako ich, tak aj parazitickú rasu Flood.

Hra prichádza s vylepšenými textúrami, kompletným DLC obsahom, ako aj malými dotiahnutými prvkami. Okrem kampane nechýba multiplayer. V online časti nečakajte hlbšie možnosti, keďže Microsoft chce tlačiť ľudí skôr na Halo Wars 2. Ak si hru chcete zahrať, tak predovšetkým pre kampaň a príbeh, ktorý doplní udalosti v Halo Wars 2. Nechýba ani kooperácia v príbehovom móde a režim voľnej hry v skirmish scenáriách. Obsahu je dostatok.

Halo Wars: Definitive Edition
Halo Wars: Definitive Edition Halo Wars sa vracia aj so svojím CGI príbehom.
Halo Wars sa vracia aj so svojím CGI príbehom.


Halo Wars: Definitive Edition Stratégia je postavená na expandovaní základní a ťažení.
Stratégia je postavená na expandovaní základní a ťažení.


Halo Wars: Definitive Edition Boje sú rýchle a akčné.
Boje sú rýchle a akčné.





Kým sa však dostanete na planétu, prechádzate rôznymi bojiskami, ktoré robia celý príbeh zaujímavejší a rozmanitejší. Je založený na kvalitných CGI animáciách, ktoré vás priam vtiahnu do celého univerza. Budú zachytávať situáciu ako na lodi, tak aj na bojisku. Kvalita je už síce slabšia ako v novom Halo Wars 2, ale rozmanitosť je tu vyššia. 

Misie ponúkajú boje na povrchoch planéty založené na určenom počet jednotiek alebo na vytváraní základní. Kombinácia nie je ničím výnimočným. Napriek úvodnému ladeniu čisto na gamepad hra nie je výrazne zjednodušená a základňu je potrebné neustále expandovať, vylepšovať a rovnako aj ťažiť, aby ste mali zdroje na výrobu jednotiek. Je to slušný základ manažmentu, ku ktorému sa pridávajú boje v štýle kameň - papier - nožnice, a teda takticky musíte útočiť pešiakmi, vzdušnými jednotkami a tankmi, aby ste vyvážili silu nepriateľa. Rozmanitosť jednotiek nie je vysoká, keďže sortiment určuje Halo univerzum, ale stále dostatočná na taktizovanie.

Samotné základne sa stavajú kompaktne na plošine okolo výsadkového modulu. Tu si postavíte baraky, hangár, energetické veže, letisko, postupne ich môžete vylepšovať a vyrábať jednotky.  Všetko si môžete naklikať dopredu, aby ste sa medzitým mohli venovať bojom v inej časti mapy. Základní však môžete mať aj viac a je potrebné kontrolovať priebežne každú z nich. Je nutné zadať výrobu posíl a posielať ich do boja. Pritom vzhľadom na pôvod stratégie na Xbox360 rátajte s obmedzeným počtom jednotiek, a teda nie sú žiadne masívne armády.

Ale nebude všetko len o základniach a expandovaní, Ensemble Studios si tu svojho času dali záležať na kvalitných skriptovaných misiách, ktoré vám popri akcii vyrozprávajú aj príbeh. Budú zamerané na prežitie jednotky, záchranu dôležitých postáv, nechýbajú časové misie, jazda na vozidle, ale ani obranné misie. Možno toho mohlo byť ešte viac, ale stále sa kvalitne zabavíte.

V kampani s 15 misiami strávite okolo 10 hodín, môžete ju celú prejsť sami alebo kooperačne. Doplníte si to 18 skirmish mapami v single, kooperácii alebo multiplayerovom móde pre 2 až 6 hráčov. Máp je tak dostatok a variabilitu prináša päť módov aj velitelia doplňujúci špeciálne vylepšenia. Rátajte s tým, že Xbox One a Windows 10 verzie hry sú previazané cez multiplayer a majú zapracovaný aj Play Anywhere, takže keď si kúpite jednu, máte prístup k obom verziám. Steam verzia je samostatná s vlastným multiplayerom a server browserom ale vyzerá, že je rovnako dobre optimalizovaná a hráči na steame si ju pochvaľujú.

Vizuálne je na svoje vek hra stále veľmi pekne prepracovaná.  Budovy majú parádne detaily, dobre vyzerajú animácie, výroba, decentné menu. Niektoré veci sú dokonca lepšie ako v novom Halo Wars, špeciálne základňa, ale aj niektoré dynamické prvky na vozidlách. Prostredie síce nie je až také detailné ako v novej hre, ale kvalitné textúry spravia svoje a stále to nevyzerá zle. Jediná škoda je príliš veľkých fontov v rozhovoroch počas hry a veľká minimapa. To možno bolo vhodné v roku 2008 na Xbox360, ale teraz už hlavne na PC to mohli autori dotiahnuť a pozmenšovať. Aj na Xbox One by sa zišlo pár úprav v tejto oblasti. Nie je to veľký problém, ale trochu to kazí dojem z inak kvalitného remasteru.

Halo Wars: Definitive Edition
Halo Wars: Definitive Edition Rozmanitosť prostredí nechýba.
Rozmanitosť prostredí nechýba.


Halo Wars: Definitive Edition Základ celej výstavby je založený na radiálnom menu.
Základ celej výstavby je založený na radiálnom menu.


Halo Wars: Definitive Edition Hra má dve hrateľné strany, tretia je ako doplnok v kampani.
Hra má dve hrateľné strany, tretia je ako doplnok v kampani.





Čo sa týka CGI animácii, tie sú stále parádne, aj keď veľmi pekne vidieť rozdiel v kvalite Halo Wars 2, kde 8 rokov spraví svoje. Nie je tam až toľko detailov, ale stále sú kvalitné a vyrozprávajú pekný príbeh a premiešavajú sa s hrateľnosťou. Celé to podtrhuje kvalitná orchestrálna Halo hudba.

Celkovo je Halo Wars aj po rokoch stále vydarená stratégia, teraz ešte vylepšená. Nie je síce dokonalá, ale remasteru nechýba lepšia grafika, ponúka stále kvalitnú kampaň, multiplayer funguje a kooperácia tiež. Môžete sa veľmi dobre zabaviť, užiť si CGI animácie a doplniť si príbeh z Halo univerza. Cenovka je tiež veľmi dobre nastavená a s 20 eurami ukazuje, aká je je optimálna suma za remaster.


napísal saver 21.4.2017
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
HALO WARS: DEFINITIVE EDITION
+ pekná, vylepšená grafika oproti originálu
+ jednoduchá a akčne ladená strategická stránka
+ slušná optimalizácia výkonu aj ovládania na PC
- UI na obrazovke mohlo byť upravené
- môže vám chýbať strategická hĺbka a masívnosť bojov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3, 4 GB RAM, GeForce GT 740M, OS Win 7+ SP1 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Windows
Steam

Vývoj: Microsoft / Behaviour Interactive
Štýl: Stratégia / Realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20. apríl 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NAJNOVŠIE NOVINKY
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk