REGALIA: OF MEN AND MONARCHS

REGALIA: OF MEN AND MONARCHS

8.0

Rozprávkové kráľovstvo, ktoré si treba zaslúžiť

Recenzia na PC verziu

Kde bolo, tam bolo - pokojne by to mohlo začať aj takto. Animované dobrodružstvo s roztomilým vzhľadom totiž už od začiatku pripomína rozprávku. Ale pod naivne pôsobiacim zovňajškom sa ukrýva prekvapivo komplexná  záležitosť, ktorá dokáže osloviť aj ostrieľaných hráčov taktických RPG. Stačí jej dať šancu a odmení sa dobrou hrateľnosťou a príjemným pohodovým zážitkom. Komunita, ktorá  pomohla zafinancovať tento projekt, určite nemusí ľutovať.

Ste Kay, mladý a neskúsený dedič trónu kráľovstva Ascalia, o čom ste doteraz ani netušili. Prichádzate tam po smrti svojho otca spolu so svojimi dvomi sestrami a chrabrým bojovníkom, čo verne stojí po vašom boku. Váš hrad však na tom nie je práve najlepšie a musíte mu vrátiť zašlú slávu a oživiť jeho okolie. Lenže rýchlo zistíte, že okrem ducha svojho dedka máte na krku aj vymáhača dlhov, ktorých má vaša rezidencia neúrekom. Aby ste to všetko zvládli a neprišli o rodinné sídlo, musíte vyrážať na dobrodružné výpravy, odkiaľ si okrem koristi prinesiete aj suroviny na zveľaďovanie hradu. Keď v pravidelných časových limitoch splníte stanovený počet požiadaviek, uspokojíte exekútora a skočíte do ďalšej kapitoly príbehu.

Regalia: Of Men and Monarchs
Regalia: Of Men and Monarchs Zdedili ste ruiny hradu a dedkovho ducha...
Zdedili ste ruiny hradu a dedkovho ducha...


Regalia: Of Men and Monarchs Výroba predmetov je až príliš jednoduchá.
Výroba predmetov je až príliš jednoduchá.


Regalia: Of Men and Monarchs Čaká vás stavanie a vylepšovanie budov aj zbližovanie s obyvateľmi, ktorí žijú v kráľovstve.
Čaká vás stavanie a vylepšovanie budov aj zbližovanie s obyvateľmi, ktorí žijú v kráľovstve.





Spravidla máte bezmála dva mesiace na to, aby ste úspešne dokončili sériu kráľovských úloh. Pri putovaní aj dôverných rozhovoroch s obyvateľmi kráľovstva, čím si zlepšujete vzťahy s jednotlivými postavami, plynú dni a vypadávajú stránky z kalendára. Nemusí vás to však desiť. Päť, neskôr sedem hlavných zadaní môže byť namiešaných z ľubovoľných oblastí. To znamená, že môžete vyčistiť niektoré z devätnástich bludísk, postavíte požadovaný počet budov, bližšie sa zoznámite s daným počtom osôb, zvýšite level vašej družiny, vyrobíte istý počet predmetov a zaznamenáte vyššie množstvo úlovkov pri rybárčení. A to sú činnosti, ktorým sa budete v hre podľa vlastného uváženia venovať.

Dobrodružné výpravy s bludiskami vás čakajú na mape krajiny, kde vidíte kruhy s konkrétnymi lokalitami. Sú rôzne previazané, niektoré spočiatku uzamknuté a keď si nejakú vyberiete, odhalia sa poprepájané uzly reprezentujúce jednotlivé priestory. Uzly s prekríženými mečmi znamenajú bitku. Takže sa okamžite presuniete na bojisko, kde najskôr rozmiestnite štvoricu postáv z vašej družiny. Spoločníkov môžete mať viac a počas progresu pribúdajú, v bitke vám však asistujú len niekoľkí.

Bojuje sa v ťahovom režime na štvorčekovom poli. Vaše aj nepriateľské postavy sa môžu v každom kole pohybovať a vykonať jeden útok alebo inú akciu - bez ohľadu na poradie úkonov. Každý člen vašej družiny má už od začiatku odomknutých päť individuálnych schopností, ktorými útočí či podporuje svojich spojencov. Ťah postavy môžete odložiť na neskôr a pri väčších útokoch si treba dávať pozor, lebo niekedy môžu zraniť aj vašich hrdinov v dosahu.

Bitku ozvláštňujú body autority, ktoré priebežne pribúdajú počas súboja. Ak obetujete jeden bod, daný hrdina môže v tom istom kole použiť ešte jednu schopnosť. Dva body sú potrebné na vyvolanie tej najsilnejšej. Samotný Kay, ktorý bojuje mečom a pištoľou, takto posilní spojenca poriadnou dávkou štítov - liečiť sa v boji nedá a životnosť bojovníkov sa zvyšuje práve štítmi. Červenovlasá čarodejnica Aliss, ktorú si obľúbite vďaka jej spaľujúcim kúzlam, zas vyvolá pána ohňa, ktorého výdrž sa predlžuje plameňom. A aj ďalšie postavy majú svoje špecifické schopnosti, ktoré sa dajú pekne kombinovať v boji. Cieľom môže byť eliminácia všetkých protivníkov - niekedy s limitovaným počtom kôl alebo v dvoch vlnách, dočasné udržanie obrany, zničenie konkrétnych protivníkov alebo premiestnenie družiny na určené miesto. 

Bonusové výzvy vám po splnení požiadaviek pridajú po boji korisť a skúsenosti - za to, že nasadíte menej hrdinov,  zvíťazíte v predstihu, nepoužijete unikátne schopnosti a podobne. Niektoré súčasti bitiek sú trochu nepraktické či otravné - napríklad prísne časové limity, pomerne časté minutie cieľa určitými útokmi (kombinácia týchto dvoch prvkov je svinstvo), príležitostne problém s pohybom, ale celkovo sa jedná o kvalitné taktické boje. A to aj vďaka rôznorodosti protivníkov. Proti vám sa postavia dravé šelmy, zbrojnoši, trpasličí samuraji, čarodejníci, trolovia, vybuchujúce chrobáky, kostlivci s extrémnym dostrelom, čo jedným šípom zasiahnu niekoľko cieľov za sebou, rôzne potvory, ktoré niekedy vystreľujú jedovaté hady, jazdci na korytnačkách, čo prekvapia rýchlym výpadom. Celkovo je to fajn.

V bludiskách sú aj uzly s táboriskami, kde môžete - ale len raz - oživiť svojich padlých hrdinov a uložiť si hru, prípadne ešte s niekým z partie hodíte reč. A napokon sú tam uzly s výkričníkmi, kde sa pred vami otvorí kniha s popismi rôznych udalostí a vy volíte odpovede v kľúčových situáciách. Na základe toho potom „po vykecaní" dostanete nejakú odmenu, ale ak niečo pokazíte, môže dôjsť k boju. Niekedy vás tieto udalosti  zavedú aj na extra miesta na mape.

Regalia: Of Men and Monarchs
Regalia: Of Men and Monarchs Diplomatické možnosti sú len symbolické, ale odmeny parádne.
Diplomatické možnosti sú len symbolické, ale odmeny parádne.


Regalia: Of Men and Monarchs Priestory každého bludiska reprezentujú poprepájané uzly.
Priestory každého bludiska reprezentujú poprepájané uzly.


Regalia: Of Men and Monarchs Taktické boje sú veľmi komplexné a niekedy náročné.
Taktické boje sú veľmi komplexné a niekedy náročné.





Po návrate do hradu môžete v budovateľskom režime postaviť nové stavby alebo ich vylepšiť na vyššiu úroveň. Niekedy je to podmienené prítomnosťou určitých postáv, napríklad remeselníkov, čo sa objavia neskôr. Tieto budovy vám otvoria nové možnosti a aktivity. A tých je ešte viac, keď venujete dni na debaty s NPC postavami aj vašimi spoločníkmi. Po výstavbe kováčskej dielne a zoznámení s majstrom môžete jednoduchým spôsobom vyrábať zbrane a keď sa s ním viac skamarátite, odomknú sa aj lepšie predmety a navyše aj nové perky. Podobne to funguje s hrdinami, obchodníkmi, alchymistickou dielňou, krčmou, námestím a rybárskym mólom.  Tam si užijete minihru s vyťahovaním predmetov z vody, ale občas aj pri vode hodíte s niekým reč.

Priestor dostala aj diplomacia, ktorá síce ponúka len limitované aktivity, ale so štedrými odmenami. V hre sú totiž štyri frakcie, s ktorými prichádzate do styku. Raz za čas sa objaví nejaká diplomatická výzva a vy sa musíte prikloniť na jednu z dvoch zainteresovaných strán. To vám zvýši level reputácie s tým, komu ste vyjadrili podporu. A každý zo štyroch levelov odomkne niečo užitočné - predmet na vyvolanie dočasnej postavy v boji,  perky, nového hrdinu.

Rôznym spôsobom získané perky aj vybojované a vyrobené predmety potom zužitkujete pri úprave svojej družiny. Celej kompánii vašich hrdinov sa zvyšuje úroveň a s každou pribúda jednotlivým postavám jeden slot na perky. Hrdinom potom individuálne môžete priradiť tri predmety a ľubovoľné z odomknutých perkov, keď máte na to dostatočnú kapacitu. Prejaví sa to zlepšením atribútov a, samozrejme, hlavne v boji.

Regalia: Of Men and Monarchs
Regalia: Of Men and Monarchs Medzi vašimi postavami je aj plachý upír Theo, ktorý je ale účinný v boji.
Medzi vašimi postavami je aj plachý upír Theo, ktorý je ale účinný v boji.


Regalia: Of Men and Monarchs Čaká vás množstvo nahovorených dialógov, niekedy aj s voľbami odpovedí - v tomto prípade riešite nevšedný spor.
Čaká vás množstvo nahovorených dialógov, niekedy aj s voľbami odpovedí - v tomto prípade riešite nevšedný spor.


Regalia: Of Men and Monarchs Zbližovanie s hrdinami, ale aj  bežnými obyvateľmi kráľovstva, prináša perky a iné bonusy.
Zbližovanie s hrdinami, ale aj bežnými obyvateľmi kráľovstva, prináša perky a iné bonusy.




Grafika je skutočne hravá a roztomilá, ale v konečnom dôsledku nepôsobí zle. Jednotlivé obrazovky sú prehľadné, bojiská s rôznym terénom si viete posúvať a približovať. Nosný príbeh nie je nič extra, ale popri všetkých aktivitách vás to ani veľmi trápiť nebude. Stále máte čo robiť a postupnosť je len na vás. No dialógov si užijete neúrekom a uplatnia sa pritom aj vaše sestry a ďalšie spriaznené osoby. Debaty sa snažia obohatiť symbolický dej a celkom sa im to darí. Neraz sú vtipné a pomáha im aj sympatický dabing a pozeranie na veci s nadhľadom. A pekne to dopĺňa orchestrálna hudba.

Regalia je prekvapivo zábavná taktická RPG s manažmentom kráľovstva a prímesou výstavby, dôrazom na budovanie vzťahov s obyvateľmi a vcelku pestrými sprievodnými aktivitami. Príbeh je tu len na to, aby všetko nejako rozumne pospájal, ale aspoň si šikovne vypomáha vtipnými situáciami. Ťahové boje majú svoje mušky, ale inak sú premyslené a treba pri nich zvažovať každý krok. Výsledná zmes je veľmi lahodná a osviežujúca.


napísal uni 4.7.2017
Páči sa mi!
8.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
REGALIA: OF MEN AND MONARCHS
+ výstavba a manažment kráľovstva
+ slušné taktické boje
+ jednoducho riešený, ale efektívny postup v bludiskách
+ budovanie vzťahov so všetkými postavami a následné odmeny
+ vtipné situácie a rozhovory
- hlavný príbeh je len decentný
- niektoré prvky sú príliš zjednodušené
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual-Core 3.0 GHz, 4 GB RAM, GeForce 9600GT, OS Win 7+SP1


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Klabater / Pixelated Milk
Štýl: RPG / Taktická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 18. máj 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk