EVERSPACE

EVERSPACE

8.5

Vesmírna roguelike akcia, ktorá má čím zaujať

Recenzia na PC verziu

Vesmír, konečná hranica alebo nekonečné začiatky znova a znova. Vesmírnych akcií v štýle Everspace nie je veľa a už vôbec nie v tomto spracovaní. Autori majú skúsenosti získané pri skvelých predošlých tituloch a zakaždým sa očividne posunuli o skok dopredu. Či tentoraz spravili krok dopredu, dozadu alebo opäť skok správnym smerom, je jednoduchá otázka. Rozhodne áno a to po všetkých stránkach.

Najprv sa musíte zmieriť s tým, že budete často umierať. Zakaždým, samozrejme, pôjdete od začiatku a najskôr aj váš postup vo vylepšovaní bude veľmi biedny. Samozrejme, všetko záleží od zvolenej taktiky nielen v bojoch, ale aj medzi nimi - v hangári, kde skončíte po každej smrti. Od nej závisí, ako sa vám bude dariť pri každom ďalšom pokuse, ako dlho budú nasledujúce lety trvať, koľko si z nich odnesiete kreditov na následné vylepšovanie, vďaka čomu zakaždým zdokonalíte loď i schopnosti pilota.

Po každom lete za získate kredity kupujete vylepšenia, prípadne úplne novú loď. K dispozícii sú dve ďalšie lode okrem tej, ktorú už máte, čo je trochu málo. Ďalšia však práve pribudla v expanzii Encounters. Vylepšenia sú rôzneho druhu, od lepšieho skeneru, zvýšenia zdravia lode či zásoby energie, po prídavné modulov pre zbrane a výbavu, účinnejšie motory či vyššiu šancu, že nájdete špeciálnu výbavu a mnoho iných. Podľa toho, na ktoré vylepšenia sa zameriate, sa bude odvíjať aj váš štýl hrania a prípadný stereotyp.

Everspace
Everspace Niekedy preskúmate aj nebezpečné základne.
Niekedy preskúmate aj nebezpečné základne.


Everspace Príde aj na preskúmanie jaskýň vo vnútri asteroidov.
Príde aj na preskúmanie jaskýň vo vnútri asteroidov.


Everspace Prestrelka medzi väčšími loďami.
Prestrelka medzi väčšími loďami.





Počas letov natrafíte na rôzne vybavenie, prípadne si ho môžete cez získané schémy sami vyrobiť priamo počas letu. Na to slúžia rôzne suroviny, pomocou ktorých môžete svoje vybavenie vylepšovať, opravovať, vyrábať nové, či vďaka nim dopĺňať i vyrábať strelivo, ako sú rakety. Tieto suroviny získavate počas letov v jednotlivých sektoroch preskúmavaním rôznych viac či menej dostupných a viditeľných miest, zabíjaním nepriateľov, ťažením z hmlovín a asteroidov. Núti vás to rozmýšľať, plánovať, ale neraz i riskovať.

Každý let, ktorý začnete, je jedinečný, zakaždým je vesmír vygenerovaný nanovo a náhodne. Je rozdelený do skokových bodov, cez ktoré letíte naprieč mapou s tým, že môžete ísť vždy len dopredu a máte k dispozícii rôzne dráhy letu naprieč touto mapou. Ak preletíte cez sektor, na konci skočíte cez bránu do ďalšieho sektora a tam sa to opakuje. Náročnosť stúpa a posúva sa aj príbeh. Ten nie je taký dychberúci, že by vás dvíhal zo stoličky, ale ponúka ďalšiu motiváciu pokračovať, a zároveň príjemne vytvára obraz o inak celkom živom svete okolo vás.

Celý tento svet Everspace sa skladá zo skokových bodov, v ktorých sa viac-menej môžete zdržať ľubovoľne dlho a buď ísť ďalej hneď, alebo až neskôr. Ak však daný bod neprehľadáte a skočíte hneď, prídete o možnosť vyzbierať všetky suroviny nachádzajúce sa v ňom, čo rozhodne v neskorších fázach zníži šancu na vaše prežitie. Nehovoriac o tom, že vám môžu ujsť nové zbrane po nepriateľoch ale i v kontajneroch ukrytých všade po mape. V podstate na každej mape sa snažíte všetko odhaliť, preskúmať, pozbierať, obchodovať, vystrieľať a letieť ďalej. Sťažujú vám to piráti, mimozemšťania, ale i prírodné, teda vlastne vesmírne nebezpečné anomálie. Sú tu aj korporácie, ich lode a stanice. Tie sú neutrálne a vedia vám v boji pomôcť, ale ak ich napadnete, máte o problém naviac. Na druhej strane ich stanice často skrývajú suroviny či vybavenie, ktoré nie je nikdy na škodu, takže máte o dilemu navyše, či ísť proti nim alebo ich obchádzať.

Skokové body, mapy, cez ktoré lietate naprieč sektormi, sú naozaj odlišné, náhodne vygenerované a vždy ponúkajú iné možnosti i nástrahy. Teda toto si budete myslieť aspoň zo začiatku, kým sa bude toho nového na vás sypať veľa. Neskôr, keď sa vám to okuká, už budete vedieť aj predvídať, čo vás približne v ďalšom skoku čaká, častejšie dokážete veľmi rýchlo nájsť skryté miesta a celková orientácia začne byť stále viac v štýle déja vu. Dôjde to až do štádia, kedy vás už neprekvapí takmer nič a všetko už budete vidieť stále dookola. Na druhej strane treba uznať, že to fakt potrvá nemálo hodín a so stále ďalším postupom pribúdajú nové prvky aj udalosti, z ktorých sa jednotlivé mapy skladajú.

V podstate vždy je každá mapa náhodne zložená z výberu staníc, či už funkčných alebo len ich trosiek, lodí alebo ich ohorených torz, asteroidov najrozličnejších tvarov i zoskupení, hmlovín, jaskýň a základní vybudovaných priamo v obrovských asteroidoch. Do toho najrôznejšie udalosti, ako sú letky nepriateľských stíhačov križujúcich mapu, ale i priateľských bojových i obchodných lodí, ktoré neraz volajú o pomoc, rušenie senzorov neďalekou základňou, či iné aj príbehové udalosti.

To všetko sa odohráva v krásnom temnom, a zároveň pestrofarebnom vesmíre, cez ktorý máte tu česť letieť prvýkrát. Neraz zastavíte, vypnete motory a budete sa len tak kochať, ako dvojhviezdu zakrývajú polorozbité planéty ukryté v nádhernej hmlovine, a to všetko je pretkané pásmi asteroidov, oblizované bleskami z neďalekej elektrickej anomálie. Pozerať sa je rozhodne na čo a náhodne postavené prostredia s pozadiami neraz vykúzlia krásne scenérie. Do toho rýchle dynamické prestrelky medzi stíhačkami i väčšími korábmi a budete si istí, že toto ste ešte nevideli.

Everspace
Everspace Everspace ponúka aj veľmi atmosferický pohľad z kokpitu.
Everspace ponúka aj veľmi atmosferický pohľad z kokpitu.


Everspace Veľké veci robia veľké krásne výbuchy :).
Veľké veci robia veľké krásne výbuchy :).


Everspace Hmmm, neznámy chrám uprostred systému v opustenom vesmíre. Zaujímavé.
Hmmm, neznámy chrám uprostred systému v opustenom vesmíre. Zaujímavé.





Ovládanie je jednoduché, zvládne ho úplne každý a najlepšie v kombinácii myš a klávesnica, ale rozhodne je komplexné v tom dobrom zmysle slova. Zabudnite na fyzikálne zákony, toto je čistá akcia. S loďou lietate bez problémov a v podstate bez zotrvačného efektu všetkými smermi, používate boost, zbrane najrôznejších štýlov pripomínajúce klasické strielačky z prvého pohľadu, ale nájdu sa i nejaké tie originálne nápady. Zbrane majú rôzne vlastnosti, niektoré poškodzujú viac štíty, niektoré viac brnenie, niektoré narovnako, mávajú variabilný dosah a iné vlastnosti meniace sa aj podľa levelu. Používate aj najrozličnejšie aktívne či pasívne moduly, a práve v správnej kombinácii všetkého sa skrýva tá komplexnosť, kedy dokážete aj s minimom vyťažiť maximum a naopak, môžete mať super výbavu a oproti vám slabého nepriateľa, ale neprežijete ani chvíľu.

Na to, či budete chcieť v tomto vesmíre prežiť hodiny odkrývajúc príbeh, je jednoduchá odpoveď. Určite áno. Bude vás to stále nútiť ísť ďalej - a nielen kvôli príbehu. A je irelevantné, prečo to všetko vlastne robíte, pretože v podstate to až také dôležité nie je. Dôležitá je samotná hrateľnosť a dobrý pocit, ako sa zlepšujete nielen vy ako hráč, ale aj vlastnosti vášho pilota či lode a to vás bude hnať dopredu.

Hnať vás bude aj túžba spoznať, čo bude nové v ďalšom sektore, aké prekvapenia ostali autorom v rukáve. Pokojne sa budete vracať do Everspace aj pre obyčajný pocit zadosťučinenia po rozstrieľaní nepriateľov na kúsky, pokúsite sa získať novú zbraň či posunúť možnosti vašej lode o kúsok ďalej. Určite príde po čase istá miera stereotypu, ktorému sa v tomto žánri dá vyhnúť len ťažko. Treba však povedať, že autori odviedli dostatočne dobrú robotu na to, aby sa to darilo čo najdlhšie odďaľovať. A aj keď občas budete potrebovať menšiu pauzu, budete sa do tohto krásneho vesmíru vracať radi. A možno vás nabudí aj práve vydaná expanzia Encounters.

Everspace
Everspace Opustená zničená stanica, určite tam niečo nájdem.
Opustená zničená stanica, určite tam niečo nájdem.


Everspace Natrafíte aj na väčšie komplexy, ktoré takmer vždy niečo ukrývajú.
Natrafíte aj na väčšie komplexy, ktoré takmer vždy niečo ukrývajú.


Everspace Pirátska stanica je ozbrojená a nebezpečná.
Pirátska stanica je ozbrojená a nebezpečná.





napísal andrei 24.10.2017
Páči sa mi! (+3)
8.5
Vo svete
7.9
Ohodnotiť
EVERSPACE
+ grafika a nádherne komponované prostredia
+ komplexný, žijúci generovaný svet
+ prieskum máp, odhaľovanie a výroba
+ rýchle akčné boje s výborným ovládaním
+ postupné vylepšovanie lode i pilota
+ možný pohľad z kokpitu i možnosť VR
- na výber sú zatiaľ len tri lode (+1 v expanzii)
- po čase trochu stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Core i3, 4GB RAM, GTX480/Radeon HD5870
Doporučená konfigurácia: Core i5, 8GB RAM, GTX770/R9 280X


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Oculus Rift
PC VR
Switch

Vývoj: Rockfish Games
Štýl: Akcia / Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk