EVERSPACE

EVERSPACE

Roguelike vesmírny simulátor

Dojmy

V poslednej dobe vesmírne simulátory zažívajú renesanciu a je to len dobre. Nielenže máme prílev stále nových kúskov, ale vzhľadom na zvýšenie ich počtu a konkurencie aj pokusy o inovácie či ako v prípade Everspace aj o nové kombinácie žánrov. Tentokrát to ale nebude mix so stratégiou, RPG, adventúrou či budovateľskými zložkami. Tentoraz je prímesou roguelike -  boj o holé prežitie v tom najhlbšom zmysle slova.
 
Pri lete vesmírom vo svojej lodi sa budete snažiť prežiť kolo za kolom vždy už od začiatku a každý pokus bude iný. Pokojne sa vám môže stať, že hneď ako začnete, skočíte do prvého sektora a rovno medzi silné mimozemské stíhače, neustojíte to a váš pokus skončí po pár sekundách. Inokedy preskáčete niekoľko oblastí, aby ste nakoniec skončili v ďalších sektoroch. Samozrejme, cestou získavate nielen drahocenné skúsenosti ako hráč, ale aj mnohé možnosti, ako si vylepšiť loď, uľahčiť cestu, získať kredity na míňanie v hangári na všetko možné medzi jednotlivým pokusmi. To bude vašou hlavnou motiváciou, aby ste to skúšali znova a znova, vždy s lepšou a lepšou loďou. Autori naozaj urobili veľa práce, aby zabezpečili rozmanitosť prostredí i nástrah, takže vás to nezačne po chvíli nudiť.

Everspace
Everspace Preskúmavanie jaskýň sa oplatí.
Preskúmavanie jaskýň sa oplatí.


Everspace Idem pozrieť akcie do obchodu.
Idem pozrieť akcie do obchodu.


Everspace Opustená schátraná základňa možno nie je až taká opustená.
Opustená schátraná základňa možno nie je až taká opustená.





Ak ste hrali FTL, viete si živo predstaviť základné mechaniky hry. Začínate vo východzom bode, na východnej strane mapy. Z tohto bodu môžete väčšinou kedykoľvek skočiť ďalej smerom na západ po mape. Takýchto bodov je zaznačených viac a všetky smerujú jediným možným smerom na koniec mapy, kde máte možnosť skočiť do nového sektora. Takisto to môžete urobiť hneď bez čakania.

Vlastne môžete oblasť viac-menej rýchlo preletieť a nezaťažovať sa ničím. Má to však jeden háčik. Takýto postup bude každým skokom ťažší a ťažší, bude vám dochádzať palivo, nepriatelia budú stále silnejší a všetky možnosti ako sa zlepšovať vám budú utekať pomedzi prsty. Všade naokolo sú doslova roztrúsené možnosti pre vás a vašu loď, stačí sa pozerať, skenovať, hľadať. Na každej mape máte rôzne polia asteroidov, základne, flotily, transportéry, políciu, armádu, jaskyne, vraky lodí a staníc, anomálie, mračná a mnoho iného. To všetko v sebe skrýva poklady, potenciál pre váš rast a možnosti, ako sa dostať čo najďalej.

Everspace
Everspace Práve niekomu nakladám.
Práve niekomu nakladám.


Everspace Teraz nakladajú mne a snažím sa ujsť a schovať do jaskyne.
Teraz nakladajú mne a snažím sa ujsť a schovať do jaskyne.


Everspace Práve som niekomu naložil.
Práve som niekomu naložil.





Zakaždým, keď skočíte, máte náhodne vygenerované miesto, kde sa môžete pohybovať. Vždy je navrhnuté inak s odlišnými miestami a zdrojmi, ktoré tam môžete nájsť. Budete nútení raz za čas vyťažiť suroviny, aby ste doplnili palivo, ale budete aj motivovaní, aby ste hľadali zdroje pre zlepšenie štítov, triedenie smetí po zostrelených nepriateľoch obsahujúce nanoboty pre opravy, lepšie zbrane alebo jednotlivé minerály na výrobu. Tá je tak isto veľmi dôležitá pre prežitie - rovnako ako obchodovanie s obchodníkmi v transportéroch.

V podstate vždy, keď skočíte do nejakého bodu, odstraňujete jeho hrozby a prehľadávate všetko, čo sa dá, až kým nie je čo nájsť a skočíte ďalej. Takto idete stále vpred a píšete svoj príbeh. Každé miesto je jedinečné s jeho hrozbami, ktoré sa neustále náhodne generujú. Preto dokáže kedykoľvek prekvapiť, takže sa vám nemôže stať, že na začiatku všetko vyčistíte a už si nemusíte dávať pozor.

Everspace
Everspace Pekných scenérií je v Everspace vždy dostatok.
Pekných scenérií je v Everspace vždy dostatok.


Everspace Niekto sa zakráda v tme.
Niekto sa zakráda v tme.


Everspace Štítom chránená jaskyňa, ťažobné zariadenie a neutrálna základňa, aj tak tu budú problémy.
Štítom chránená jaskyňa, ťažobné zariadenie a neutrálna základňa, aj tak tu budú problémy.





Letový model a celková taktika v boji je na veľmi slušnej úrovni, a to aj napriek tomu, že letový model je pomerne jednoduchý a arkádový. Na druhej strane má svoje špecifiká, ktoré sa musíte naučiť, aby ste vedeli svoju loď a jej zbraňový arzenál využiť naplno. Hýbete sa všetkými smermi, používate aj pohyb do strán, hore aj dole. Ak nie, ste mŕtvi. Máte k dispozícii kinetické aj energetické zbrane, rakety i štíty a všetko musíte správne kombinovať, aby ste prežili. Ak nie, ste mŕtvi. Dokonca musíte hlavne proti silnejším nepriateľom a proti početnej presile používať aj prostredie, schovávať sa, uhýbať, často utekať. Ak nie, ste mŕtvi.

Prostredia sú veľmi pekné - pestrofarebný umelecký vesmír s krásnymi pozadiami, ale aj čierno-čierny pre klasikov, každý si príde na svoje. Stanice, lode, stíhače, anomálie, asteroidy, jaskyne, všetko je veľmi pekné po technickej aj umeleckej stránke. S optimalizáciou nie je problém a ani v chaotických momentoch nemáte komplikácie so snímkovaním. Hudobná aj zvuková stránka rozhodne nezaostáva.

Everspace
Everspace Práve letím veľmi rýchlo, známe ako warp skok :D.
Práve letím veľmi rýchlo, známe ako warp skok :D.


Everspace Hangár medzi pokusmi, vždy cítite to príjemné očakávanie, čo nové si kúpite.
Hangár medzi pokusmi, vždy cítite to príjemné očakávanie, čo nové si kúpite.


Everspace Mapa sektoru a možných oblastí v sektore. Hýbete sa sprava doľava.
Mapa sektoru a možných oblastí v sektore. Hýbete sa sprava doľava.




Zatiaľ sa Everspace javí ako veľmi príjemný doplnok žánru vesmírnych simulátorov, ktorý je v poslednej dobe veľmi obľúbený. Ba čo viac, Everspace pravdepodobne prinesie kombináciu a herné mechanizmy určujúce nový sub-žáner pre ďalších nasledovníkov. Prepracovanosť a hĺbka herných mechanizmov vás bude lákať skúšať hrať hru znova a znova, prehľadávať rozmanité prostredia a zisťovať, čo je ďalej. Everspace určite má čo ponúknuť, môžete bez obáv siahnuť po verzii s predbežným prístupom na Steame, a už teraz sa nevieme dočkať plnej verzie.


napísal andrei 28.9.2016
Páči sa mi!
EVERSPACE
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Intel CPU Core i3, 4 GB RAM, Nvidia GTX 480 / AMD Radeon HD 5870
Doporučená konfigurácia: Intel CPU Core i5, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 770 / AMD Radeon R9 280X


PC
PS4
Xbox One
Oculus Rift
PC VR
Switch

Vývoj: Rockfish Games
Štýl: Akcia / Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18401)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk