HACKTAG

HACKTAG

8.0

Špióni, ktorým to v tíme dobre klape

Recenzia na PC verziu

Medzi špionážne hry založené na nenápadnom postupe sa zaradil aj menší titul Hacktag. Zaujal nás už prvou upútavkou, v ktorej ukázal nevyhnutnú spoluprácu dvoch hlavných protagonistov. Každý z nich pracuje trochu inak, ale majú spoločný cieľ a jeden je bez druhého stratený. Skrátka ideálna hra na kooperáciu.

Hrať môžete v úlohe agenta alebo hackera. Alebo obidvoch. V každej misii tvoria tím a buď si ich podelí dvojica hráčov, alebo ak to skúšate sólo, máte pod palcom celý pár. Singleplayer však odporúčame len pri krátkych výukových misiách alebo v prípade, že neviete nájsť spoluhráča. Je totiž podstatne náročnejší, keďže si musíte prepínať postavy a zladiť ich činnosti v reálnom čase. I keď si časom zvyknete. Pri koordinácii špiónov sa dobre uplatní rozdelená obrazovka, aby ste videli obe postavy naraz, ale dá sa použiť aj režim s jedným pohľadom, ktorý sa mení pri prepínaní postáv.

Jednoznačne odporúčame lokálny alebo online multiplayer, ktorý je rýchlejší a jednoduchší. V lobby spoločne s iným hráčom vyberáte misiu a dohodnete sa aj na tom, kto bude mať agenta a kto hackera. V menu aj priamo počas hrania komunikujete pomocou štyroch predvolených odkazov s rýchlou voľbou - pochválite spoluhráča, požiadate o pomoc, vyjadríte ľútosť a poďakujete. A môžete ešte naznačiť, kam by sa mal kolega presunúť. S tým si musíte vystačiť.

Hacktag
Hacktag Sťahujeme dáta, to je v hre kľúčové.
Sťahujeme dáta, to je v hre kľúčové.


Hacktag Agent si musí dávať pozor na strážcov a kamery, hacker na antivírus.
Agent si musí dávať pozor na strážcov a kamery, hacker na antivírus.


Hacktag Dostali ma, ale hacker ešte stále môže všetko zachrániť a pomôcť.
Dostali ma, ale hacker ešte stále môže všetko zachrániť a pomôcť.





Najskôr si vytvoríte osobu, ktorej môžete zvoliť pohlavie, základné oblečenie a nejaké doplnky. A keďže sa všetko odohráva vo svete obývanom antropomorfnými zvieratami, určíte aj svoju animálnu podobu. Vaše telo je síce ľudské, ale na hlave máte líščie uši, srnčie parohy alebo tesáky hyeny. Nijako to však neovplyvní vaše vlastnosti.
 
Väčšina možností pri úpravách postavy je uzamknutá a nové odevy či farebné varianty získate hlavne z nie veľmi populárnych lootboxov. V tomto prípade trezorov. Tu však nezohrávajú zásadnú úlohu, sú skôr spestrením. Sprístupnia len výbavu, ktorá pozmení vzhľad, ale nie parametre špióna. Nové a lepšie schopnosti si musíte zaslúžiť úspechmi v misiách, z ktorých si odnášate aj vyššie levely. Schopnosti sú pasívne a slúžia len ako doplnková podpora, aby ste rýchlejšie získali dáta, ľahšie unikli prenasledovateľom a podobne. Predovšetkým sa však musíte spoliehať na svoju šikovnosť.

Hotovú postavu môžete používať v multiplayeri aj sólo režime, kde už však musíte vytvoriť ešte jednu, keďže tam ovládate pár. Pred vami je vždy zoznam misií, z ktorých si môžete ľubovoľne vyberať a líšia sa náročnosťou aj zadaním. Cieľom môže byť získanie 999 GB dát, ktoré postupne stiahnete z rôznych počítačov. Alebo musíte vyzbierať všetky časti šéfovho kódu umiestnené v PC. Najzaujímavejšie sú však misie s hackovaním troch centrálnych počítačov. Nielenže potrebujete tri kompletné prístupové heslá, ale musíte vyhľadávať určené  symboly v správnom poradí. Nakoniec ich vyťukáte priamo pri zariadení. Všetko sa odohráva v troch korporáciách, do ktorých preniknete a popri bežných misiách sa vám odomknú aj osobné príbehové.
 
Počas misie má každý člen tímu trochu iné úlohy, ale jeden si bez druhého neporadí. Hranie za agenta, ktorý sa pohybuje vo fyzickom prostredí a hackera, ktorý sa pohybuje v elektronickej sieti, prináša dva odlišné zážitky. Začína sa to tým, že agent v kanceláriách korporácie vypne firewall a umožní hackerovi prístup do siete. Agent sa zakráda po chodbách a prechádza z jednej miestnosti do druhej, kde sťahuje dáta z počítačov. Ak je tento proces predčasne prerušený, počítajte s postihmi a stratou bodov.

Agenta môžu vyrušiť strážcovia. V súlade s univerzom majú tiež zvieracie hlavy, prechádzajú sa po okolí a keď vás pristihnú, pokúsia sa vás chytiť, takže treba zutekať. Bojovať s nimi totiž nemôžete. Nie sú však veľmi bystrí a pekne sa dajú obísť - hlavne keď prechádzate popri nábytku, kde sa agent automaticky kryje. Uhol pohľadu strážcov je zvýraznený červenou líniou. Pozor si treba dávať aj na kamery a alarm. Prichytený agent je uzamknutý v určenej miestnosti, kde čaká na príchod polície.

Zajatého kolegu dokáže oslobodiť len hacker, ktorý síce vníma priestory korporácie, ale posúva sa po líniách a uzloch na sieti. V tejto sfére dokáže otvoriť agentovi uzamknuté dvere (niekedy minihrou so šípkami) a dostane ho aj zo zajatia, ale musí to urobiť rýchlo, počas niekoľkých sekúnd a byť pri správnom uzle v miestnosti. Ale môže aj prekaziť pokus o zajatie, napríklad keď strážcovi pri eskorte pred nosom zabuchne dvere. Hacker má navyše možnosť teleportu, keď si označí ľubovoľné uzly.

Agent môže pre hackera urobiť rovnakú službu a zachrániť ho, hoci na sieti nie sú hrozbou strážcovia, ale antivírus, ktorý sa tiež pohybuje po líniách. A nebezpečné sú aj červené uzly kontrolované skenerom. Hacker je tiež schopný sťahovať dáta z počítačov a vie dočasne deaktivovať kamery. Okrem toho sa môže nabúrať aj do kávomatu alebo vyvolá zvonenie telefónu.Tým upúta pozornosť strážcu, a tak napríklad agent môže na druhej strane miestnosti ľahšie prekĺznuť. Agent na oplátku dokáže nakrátko vypnúť alebo zamestnať antivírus, čím zas uľahčí postup hackerovi.

Určité veci musia robiť obaja členovia tímu spoločne - na tom istom mieste, hoci každý v tom svojom prostredí. Jeden druhého pritom vidí vo forme ikony. Konkrétne sa jedná o odolné bezpečnostné dvere a počítačové systémy. Vtedy dostanú priestor rôzne kooperačné minihry. Sú zamerané najmä na vyhľadanie rovnakého kódu alebo jeho častí. Pritom agent aj hacker musia vykonať svoju časť a manipulovať s číslami, aby našli zhodné sekvencie.

Hacktag
Hacktag Špióni spoločne rozhodujú aj o misii, do ktorej sa pustia.
Špióni spoločne rozhodujú aj o misii, do ktorej sa pustia.


Hacktag Aj v tejto hre sú lootboxy, ale obsahujú len nepodstatné doplnky.
Aj v tejto hre sú lootboxy, ale obsahujú len nepodstatné doplnky.


Hacktag Dvojica musí neraz spoločnými silami uspieť v minihrách.
Dvojica musí neraz spoločnými silami uspieť v minihrách.





Ak jedného z vašich špiónov prichytia a nestihnete ho oslobodiť, alebo ak sú uväznení obaja, môže to byť fatálny koniec misie. Ale nemusí. Hra vám dovolí pokračovať, ale vo výsledku vám to poriadne spočíta, pretože každá takáto pomoc vás stojí veľa bodov. Takže výsledné skóre sa tým rapídne znižuje. A to má, prirodzene, aj vplyv na umiestnenie v rebríčku, ktorý v hre nechýba.

Hacktag má sympatickú grafiku s roztomilými postavičkami a izometrickým pohľadom. Kvalitnému ozvučeniu nahráva predovšetkým hudba so štýlovými motívmi a občas spestrená trúbkami. Pri ovládaní môžete využiť myš, klávesnicu aj gamepad. S postavami sa manipuluje jednoducho a intuitívne, hoci majú trochu iné ovládacie prvky. No to je dané aj s ohľadom na singleplayer, ktorý však, ako už bolo spomenuté, je pri ovládaní dvoch postáv naraz ťažkopádnejší. Naproti tomu je v multiplayeri všetko rýchle, svižné a pohodlné.

Zatiaľ sa však v hre musíte popasovať s príležitostnými  bugmi. Napríklad sa stalo, že keď strážca prichytil špióna a viedol ho do izolovanej miestnosti, zasekol sa o nábytok. Alebo sme so spoluhráčom márne čakali v lobby, pretože sa neustále ukazovalo odpočítavanie, ale misia sa nenahrala. Prípadne sa výsledok misií nezaznamenal do celkového prehľadu postavy. To zrejme súviselo s chybami servera, čo by sa však v najbližšej dobe malo vyriešiť. Prvé záplaty už sú vonku a veríme, že tvorcovia v krátkom čase všetko doladia a potom už hráčov čaká príjemný a ničím nerušený zážitok.

Hacktag
Hacktag Každý z dvojice si môže pred misiou zvoliť maximálne tri pasívne schopnosti.
Každý z dvojice si môže pred misiou zvoliť maximálne tri pasívne schopnosti.


Hacktag Nie je to také zložité, ako to vyzerá, je to len nebezpečné.
Nie je to také zložité, ako to vyzerá, je to len nebezpečné.


Hacktag Máme kompletné kódy a teraz treba zadať symboly v určenom poradí.
Máme kompletné kódy a teraz treba zadať symboly v určenom poradí.




Hacktag je nápaditá kooperačná hra so špiónmi a prináša odlišný zážitok v úlohe agenta a hackera. V singleplayeri je to náročnejšie a spočiatku sa skôr trápite, ale časom sa dá na to zvyknúť, aj keď postup je pomalší. Multiplayer je super, pohodlne ovládate jedinú postavu, zatiaľ čo spoluhráč tú druhú a celé je to podstatne rýchlejšie. No tu zas môžete mať problém pri hľadaní partnera, keďže  živých hráčov je online, bohužiaľ, veľmi málo. Vždy je tu však možnosť skúsiť to aj lokálne s kamarátom a nahovoriť ho na kúpu hry, ktorej cena je prijateľná a môže byť výrazne nižšia v akcii. A tá zábava za to stojí.


napísal uni 21.2.2018
Páči sa mi! (+3)
VIDEÁ Z HRY
8.0
Ohodnotiť
HACKTAG
+ odlišný stealth postup s dvomi rôznymi postavami
+ výborná zábava v kooperačnom multiplayeri
+ jednoduchý systém hry s účinnými taktickými prvkami
- ťažkopádnejšie v singleplayeri
- bugy
- nedostatok online hráčov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Quad-core 2,0 GHz, 6 GB RAM, GTX 560TI, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Piece of Cake studios
Štýl: Akcia / Stealth
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18395)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk