FRANTICS

FRANTICS

7.5

Párty plná rozmanitých minihier

Recenzia na PS4 verziu

PlayLink je stále pomerne nová platforma od Sony, ktorá debutovala na minuloročnom E3. Jej cieľom je párty hranie. Teda také, počas ktorého naplníte vašu obývačku priateľmi, zoberiete do ruky smartfóny a pomocou nich ovládate jednoduché hry, v ktorých si to rozdáte proti sebe jednotlivo alebo v tímoch. Krátko pred koncom minulého roka na PlayLink vyšla štvorica titulov, ktoré sme prijali pomerne vlažne. Dva kvízy, karaoke, interaktívny film a QTE detektívku teraz dopĺňa titul Frantics. Pri ňom sa na prvý pohľad zdá, že koncept PlayLink uchopil tým správnym smerom. Vás a vašich kamarátov postaví do úlohy rôznych zvierat, ktoré medzi sebou bojujú v 15 bláznivých minihrách.

Koncept hry funguje nasledovne. Pozvete k sebe troch kamarátov, ktorí si stiahnu aplikáciu na Android alebo iOS. Spustíte Frantics na vašej konzole, kde sa vám prihovorí manipulatívny lišiak, dokonca s českým dabingom, čo ma milo prekvapilo. Hra je kompletne v češtine a aj nahovorená, no mobilné aplikácie si musia vystačiť s angličtinou. Každý z vás si v aplikácii prejde jednoduchým nastavením, vypíše meno a spraví selfie, aby ste sa na obrazovke ľahšie rozoznali. Potom si vyberiete ľubovoľné zviera a hra môže začať.

Frantics
Frantics V hre vás privíta charizmatický pán lišiak, ktorý rád mieša karty.
V hre vás privíta charizmatický pán lišiak, ktorý rád mieša karty.


Frantics Ponuka minihier je rozmanitá a nájdete v nej lepšie i horšie kúsky.
Ponuka minihier je rozmanitá a nájdete v nej lepšie i horšie kúsky.


Frantics Sebecký beh patrí bez pochýb k tomu najlepšiemu, čo kolekcia hier ponúkne.
Sebecký beh patrí bez pochýb k tomu najlepšiemu, čo kolekcia hier ponúkne.





Aj napriek tomu, že hra podporuje hranie 4 hráčov, ak ste nezohnali toľkých kamarátov, Frantics vám priradí virtuálnych. Aj keď najväčšia zábava je to, samozrejme, v reálnej štvorke. Na začiatku si môžete vybrať z troch režimov. V prvom je možné zahrať každú z 15 minihier zvlášť. Druhý ponúkne lišiakovu sadu rôznych hier v podobe turnaja s veľkým finále. V treťom si turnaj môžete poskladať sami zo štvorice hier, ktoré sa vám páčia najviac.

Jednotlivé hry vás spočiatku nadchnú. Ponuka je naozaj pestrá a nájdete v nej rôzne skákačky, preteky, kreatívne kúsky či zaujímavé variácie na futbal, curling alebo iné športy. Nie všetko je však dokonalé a aj Frantics ponúkne lepšie i slabšie hry. Všetkým sa, pochopiteľne, venovať nebudem, keďže je ich veľa. K tým lepším bez pochýb zaraďujem tzv. „sebecký beh". Ide o klasický beh, pri ktorom súperov môžete strkať do prekážok a zbierať mince. Ovláda sa ťahaním po displeji. Hrá sa dobre, je zábavný a hlavne jeho dĺžka je správne vyladená.

K svetlým momentom patrí tiež hra s polievkou, ktorú si u seba musíte udržať čo najdlhšie na mínovom poli. Musíte sa vyhýbať mínam aj svojim protihráčom, ktorí vám ju chcú uchmatnúť za každú cenu. Keď vyprší časomiera, vyhráva ten, kto drží polievku. Zahrať sa jednoznačne vyplatí aj skok padákom, kde musíte otvoriť padák v ideálnej vzdialenosti od zeme alebo futbal s bombami, ktorý má ten správny drive a ponúkne skvelú dávku zábavy.

Niektoré hry sú však naozaj krátke a doplácajú na svoj minimalizmus. Sú tu napríklad preteky, ktoré síce majú potenciál, ale prejdete ich za pár sekúnd, keď sa zveziete z kopca dolu, čo je naozajstná škoda. Potom sú tu hry, v ktorých máte na obrazovke strašne málo priestoru pre štyroch hráčov. Napríklad hra s bombami, kde sa pohybujete po veľmi malej ploche. Na nej sú rozmiestnené bomby, ktoré musíte hádzať po svojich súperoch. Kvôli priveľmi tesnému priestranstvu však často vzniká chaos, ktorý chcete mať čo najskôr za sebou a vôbec si ho neužívate. Väčšina hier vás aj napriek tomu dokáže zabaviť a každý hráč si nájsť tie svoje.

Štvorica zvolených hier v lišiakovej sade vrcholí vo finále, kde ste umiestnení na ľadovú kryhu. Vašim cieľom je narážať do spoluhráčov a zhodiť ich. Pritom vás ovplyvňuje vietor a klzký ľad. Víťaz finále dostane odmenu v podobe kozmetického vylepšenia, resp. úpravy, ktorú si potom môžete na zvieratá umiestniť. Hra nefavorizuje nikoho a priestor zažiariť môže dostať hocikedy aj slabší hráč. To všetko vďaka tomu, že priebeh jednotlivých hier v lišiakovej kolekcii okoreňuje tajná misia či aukcia. Charizmatický lišiak vám esemeskou, ktorá sa objaví iba na vašom telefóne, oznámi tajnú úlohu. Sú rôzne, no väčšinou ide o to, že máte v hre skončiť na určitom mieste, pomáhať niektorému hráčovi a podobne. Ak tajnú úlohu splníte, po skončení hry sa vám pripíše napríklad dvojnásobný počet bodov.

V prípade, že hráte hru, v ktorej skončíte skôr než ostatní hráči, môžete ich sabotovať. Na telefóne si vyberiete jedného z nich, ktorý je stále v hre a robíte mu zle. O to, aby sa mu nedarilo, sa postaráte napríklad jeho zmrazením, výbuchom alebo tým, že mu hra prehodí ovládanie na opačné. Jednotlivé minihry môže prerušiť aukcia, ktorá razom dokáže zamiešať karty a aj slabší hráč sa môže hneď dostať do vedenia. V aukcii si totiž za zozbierané mince viete kúpiť ľubovoľný z troch ponúkaných predmetov, ktorý poskytne výhodu pre ďalšiu hru. Samozrejme, musíte prihodiť viac ako vaši spoluhráči. A v ideálnom prípade ich nezastupuje umelá inteligencia, ktorá je na naozaj nízkej úrovni.

Frantics
Frantics Skvelou zábavou je aj súboj o polievku, ktorú si musíte udržať u seba na mínovom poli.
Skvelou zábavou je aj súboj o polievku, ktorú si musíte udržať u seba na mínovom poli.


Frantics Preteky patria naopak k tomu najhoršiemu, pretože končia skôr, než začnú.
Preteky patria naopak k tomu najhoršiemu, pretože končia skôr, než začnú.


Frantics Priebeh turnaja ozvláštňujú aukcie, ktoré dajú výhodu aj najslabšiemu hráčovi.
Priebeh turnaja ozvláštňujú aukcie, ktoré dajú výhodu aj najslabšiemu hráčovi.





Ovládanie telefónmi je fajn, aj keď sa nájde zopár nedostatkov, pričom schéma nemusí vždy vyhovovať každému. Problémom je napríklad občasná nepresnosť, čo však určite závisí aj od vašej Wi-Fi siete. Okrem potiahnutia prstom sú k dispozícii aj tlačidlá alebo nakláňanie telefónu do strán. Počas hrania sa z telefónu ozývajú zvuky dotvárajúce atmosféru, no pri možnostiach dnešných smartfónov sa možno z ovládania dalo vyťažiť ešte o trochu viac.

Frantics uchopil koncept PlayLink tým správnym spôsobom. Ponúka 15 rozmanitých minihier, z ktorých si vyberie každý. Nájdete medzi nimi lepšie aj horšie kúsky a hra vás spočiatku nadchne. Pomôže jej k tomu humor, charizmatický pán lišiak, český dabing, dobrá partička vašich priateľov a pekná plastelínová grafika. Aj napriek počiatočnej zábave a nadšeniu však hry po čase zovšednejú a nejde o titul, ktorý by vás udržal extrémne dlhú dobu. Ale ako doplnok na párty, pri posedení s kamarátmi, na oslavách alebo iných akciách vo vašej obývačke poslúži dobre. Frantics za príjemnú cenu určite odporúčam vyskúšať, ak chcete ozvláštniť svoje chvíle s priateľmi a skúsiť aj takýto druh zábavy. 


napísal Gam_er 2.5.2018
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
FRANTICS
+ pestrá ponuka minihier
+ český dabing
+ charizmatický lišiak
+ humor
+ plastelínový vizuál
+ vyvážená hrateľnosť
+ typický party feeling a môžete si k tomu aj vypiť
- občas nepresné ovládanie
- hry po čase zovšednejú
- slabá umelá inteligencia (ak nenájdete 4 inteligentnejších priateľov),
- z ovládania dnešným smartfónom sa dalo vyťažiť viac
- niektoré hry doplácajú na svoj minimalizmus a sú krátke


RECENZIE HRÁČOV
PS4

Vývoj: Sony Interactive Entertainment / NapNok Games
Štýl: Párty hra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Frantics 2.5.2018
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19866)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk