ASH OF GODS: REDEMPTION

ASH OF GODS: REDEMPTION

7.0

Ďalší hrdinský pokus o záchranu sveta

Recenzia na PC verziu

Na prvý pohľad by sa Ash of Gods: Redemption mohlo zdať ako nepriame pokračovanie úspešnej série Banner Saga. Niet sa čomu čudovať, keď sa ňou autori zo štúdia AurumDust vedome inšpirovali. Ďalšie námety čerpali z japonských vizuálnych noviel alebo titulu Darkest Dungeon. Výsledný kokteil dopĺňajú vlastnými nápadmi a z celej hry je cítiť nadšenie.

Žánrovo sa titul radí medzi vizuálnu novelu doplnenú o ťahové RPG súboje. Ako už tušíte, jedná sa o hru so zameraním na príbeh a na dobre napísanom texte celý výsledok stojí a žiaľ, aj padá. Do deja vstupujú tri rôzne dejové línie, ktoré sa postupne vzájomne preplietajú. Prvá sa zameriava na kapitána stráže Thorna. Kapitán bez ohľadu na nepekné udalosti je nútený za každých okolností strážiť svoju dcéru. K nemu sa postupne pridávajú spoločníci do nepohody.

Druhá línia sa zaoberá zabijakom Lo zahaleným rúškom tajomstva a posledný je starý pán Hopper Rouley. Ten si nepekné udalosti pamätá. Nie je z toho veľmi nadšený, skôr naopak. Spomína si na návrat reaperov, ktorí uvrhnú svet do chaosu a po stovkách rokov sú späť na planéte ľudí. Nastáva doba, kedy je opäť nutné poraziť ich a tentoraz nadobro. Apokalyptický svet, ktorý sa pekne hodí do RPG titulu.

Ash of Gods: Redemption
Ash of Gods: Redemption Súbojový systém je zábavný.
Súbojový systém je zábavný.


Ash of Gods: Redemption Rozmiestnenie hrdinov pred súbojom je dôležité.
Rozmiestnenie hrdinov pred súbojom je dôležité.


Ash of Gods: Redemption Reaperi proti Hopperovi nemajú šancu.
Reaperi proti Hopperovi nemajú šancu.





V podobe knihy by nám celý dej pripadal ako klišé, ktoré tu už v iných formách bolo veľakrát.  Vo výslednom produkte, akým je vizuálna novela s rozhodnutiami, je to obstojné a neurazí. Prináša totiž aj pestré nápady, ktoré by ocenil aj majster pera George R. R. Martin. Autorom celého príbehu je ruský spisovateľ Sergej Malitsky. Ten u nás nie je známy, pretože nevyšla žiadna jeho kniha v preklade či už do slovenčiny, alebo českého jazyka.

Hra využíva roguelike prvky. Každá nový pokus tak prináša nové zážitky a objavíte veľa rôznych rozvetvení príbehu. Zároveň môžete počas hry prísť o svoje obľúbené postavy, či už dobrovoľne, alebo iným spôsobom. Každá postava má len štyri životy a ak vám umrie, už o ňu prídete navždy. Príbeh pokračuje ďalej. O postavy, na ktorých vám najviac záleží, sa budete starať a chrániť ich ako o oko v hlave. V prípade potreby ich môžete liečiť v táboroch. Na to ale potrebujete diamanty, ktoré sú vzácne a nadobúdajú sa ťažko a okrem iného sú nutné na cestovanie. Keď sa vám diamanty minú, budete nútení obetovať časť životov svojej partie.

Súbojom sa môžete aj vyhýbať správne zvolenými voľbami v dialógoch. Lenže kto by to robil, keď boje nie sú vôbec náročné a zároveň ponúkajú zábavné herné princípy? Navyše sú spestrením popri čítaní veľkého množstva textu. Pred súbojom je dôležité správne zvoliť partiu. Nesmie chýbať lukostrelec, bojovník na blízko atď. Záleží aj na rozmiestnení postáv v samotnom súboji. Takáto sloboda sa mi veľmi páči a napomáha pri budovaní zážitku.V ťahových bitkách nezohráva úlohu náhoda. Nikto tu nehádže žiadnou kockou a vždy viete aspoň teoreticky, či máte šancu na úspech. V bitkách využívate aj karty z balíčka. Tie sú vo svojej podstate kúzlami a môžu sa zamiešať aj vo váš prospech. Ale pozor, sú aj také, ktoré pôsobia negatívne aj na váš tím, nielen na súperov. Celé to je vo vašej réžii a nemôžete sa tak vyhovárať v prípade neúspechu na náhodné sily. Navyše ak umriete v súboji, nič sa nedeje, môžete to skúsiť znovu. 

Hrali sme anglickú verziu hry, ktorá je preložená z ruštiny. Pevne veríme, že sú texty v pôvodnom jazyku na tom lepšie. Preklad pôsobí amatérsky a obsahuje veľa chýb. Zatiaľ čo postavy chvíľu diskutujú starou angličtinou, dialóg už ďalej používa tú modernú. Zároveň sa v preklade stráca cit pre detaily, a tak som mal v mnohých prípadoch problém pochopiť súvislosti. Príbeh samotný je prerozprávaný obstojne, hoci mi žiadna postava neprirástla k srdcu, ani som sa do príbehu nezahĺbil tak, ako si autori priali. Veľa prvkov, ktoré sú v knihách, tu chýbalo – humor, relax a najmä zaujímavá história hrdinov. Nepôsobí to tak jednotne ako Banner Saga.

Vizuálna stránka je na vynikajúcej úrovni – kresby sú s citom pre detail, rovnako ako zaujímavé animácie. V tomto ohľade niet čo kritizovať a aj v strategickej časti sa oko nevedelo prestať čudovať, ako pekne si s tým autori poradili. Na mape, pomocou ktorej cestujete, sa taktiež vyhrali,  je prehľadná a celkovo som spokojný, ako všetko do seba zapadlo. Rovnaký názor mám aj na hudobný sprievod a zvuky. Škoda absencie dabingu každého dialógu. Takto som sa často prestával sústrediť na príbeh a niekedy som dialógy len rýchlo a bez záujmu odklikával.

Ash of Gods: Redemtion vás neposadí na zadok, ani vám nevyrazí dych svojím príbehom, ale na skrátenie dlhých chvíľ pred príchodom tretej časti Banner Saga poslúži dobre. Ak ste fanúšikmi takéhoto žánru a máte radi vizuálne novely, veľa lepších hier aj tak nenájdete. Spracovanie je veľmi dobré a graficky príťažlivé. Nie je dôvod váhať. Len zamrzí, že tvorcovia z hry nevyťažili maximum a mohlo to dopadnúť lepšie.

Ash of Gods: Redemption
Ash of Gods: Redemption Bojovanie na úzkom moste je zložité.
Bojovanie na úzkom moste je zložité.


Ash of Gods: Redemption Skryť sa za bedňu by azda pomohlo.
Skryť sa za bedňu by azda pomohlo.


Ash of Gods: Redemption Na mape sa môžete rozhodovať, ktoré úlohy splníte.
Na mape sa môžete rozhodovať, ktoré úlohy splníte.






napísal Possol 9.5.2018
Páči sa mi! (+2)
7.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
ASH OF GODS: REDEMPTION
+ audiovizuálne spracovanie
+ permanentná smrť hrdinov núti k obozretnosti
+ zábavný súbojový systém
- slabší anglický preklad
- absencia dabingu
- príbeh je plný klišé
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core 2 Duo 2.5 GHz, 2 GB RAM, GeForce GTX 760, OS Win 7


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: AurumDust
Štýl: Stratégia / RPG
Dátum vydania:  2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19527)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk