SONIC MANIA PLUS

SONIC MANIA PLUS

8.5

Sonicova najlepšia forma je 25 rokov stará

Recenzia na Switch verziu

Škoda, že sa nám Sonic Mania nedostala do rúk pred rokom, keď hra pôvodne vyšla. Malý modrý maskot totiž vtedy oslavoval veľké výročie a Sega to oslavovala vo veľkom – oznámila film a priniesla hneď dvojicu hier. Jednou z nich bolo veľké pokračovanie Sonic Forces, druhou bol menší retro ľúbostný list práve v podobe Sonic Manie. Tento duel dopadol pravdepodobne presne naopak, ako v Sege očakávali. Sonic Forces bol predajný prepadák a aj kvalitatívne na tom bola hra dosť zle. Zatiaľ čo Sonic Mania uspela komerčne aj u kritikov. Ale lepšie neskoro ako nikdy a teraz sa aspoň môžeme pozrieť na vylepšenú a rozšírenú edíciu Sonic Mania Plus.

Najskôr ale niečo o hre samotnej. Naozaj totiž vznikla práve kvôli oslavám narodenín modrého maskota a vlastne by sa dalo povedať, že je to fanúšikovský projekt. Na hre nepracoval priamo Sonic Team, ale vývojár Christian Whitehead, ktorému pomohli tiež PagodaWest Games. Mali za sebou úspešné fanúšikovské projekty, ktoré rezonovali v komunite a to práve tou správnou retro hrateľnosťou, čo je vec, ktorú chcela Sega dosiahnuť aj tu. Autori nechceli remake ani remaster, chceli novú hru, ktorá zoberie známe prostredia a úrovne a pretvorí a zremixuje ich moderným spôsobom. Chceli hru, ktorá bude silným retro zážitkom a zároveň aj niečím sviežim. A to sa podarilo.

To všetko chceli doplniť aj zodpovedajúcim audiovizuálnym spracovaním, ktoré sa snaží čo najviac kopírovať zážitok, ktorý prinášali pôvodného hry z éry 16-bitov. Sonic Mania naozaj vyzerá ako hra, ktorá mohla vyjsť na Sega Mega Drive a artovo zodpovedá svojim predchodcom, takže ak máte radi pôvodné Sonic hry, toto bude niečo pre vás. A nielen graficky, ale aj zvukovo zodpovedá tomu, čo ste hrali na začiatku 90. rokov, takže zhruba viete, čo vás čaká. Jednoduché efekty, ale zato dynamická hudba, ktorá presne sedí k rýchlej hrateľnosti, kedy ani len nestíhate vnímať prostredie okolo modrého turbo-ježka.

Sonic Mania Plus
Sonic Mania Plus Sonic Mania pripomenie časy, kedy ešte Sonic hral v prvej lige.
Sonic Mania pripomenie časy, kedy ešte Sonic hral v prvej lige.


Sonic Mania Plus Občas naozaj netušíte, čo presne sa na obrazovke deje.
Občas naozaj netušíte, čo presne sa na obrazovke deje.


Sonic Mania Plus Štandardné úrovne sú doplnené o špeciálne a bonusové.
Štandardné úrovne sú doplnené o špeciálne a bonusové.





Na toto je ale naviazaný aj jeden z problémov. Je vidno, že sa autori snažili do hry napchať čo najviac nostalgie, či už po hernej stránke, alebo aj tej vizuálnej. Do toho dali aj nejaké svoje nápady a občas sa toho na obrazovke deje možno až príliš veľa a výsledkom je to, že hráč stráca prehľad. Hra využíva niekoľko úrovní prostredia, takže máte niečo v popredí, ďalšie vrstvy na pozadí, do toho nepriatelia, rôzne tlačidlá a pružiny pre skoky a ďalšie prvky a naozaj občas neviete, kde ste a čo robíte. Nie je to veľký neduh, skôr kozmetická chyba, ktorá hrateľnosť priamo nekazí a možno to k hre aj istým spôsobom patrí, ale niekedy je menej podľa mňa viac.

Je to klasický Sonic, takže so sebou prináša klasickú zápletku, o ktorú sa nepostaral nik iný ako Dr. Eggman. Svetom totiž prešla podivná dimenzionálna energia, ktorú zachytili ako Sonic s Tailsom, tak aj Eggman. Dvojica hrdinov ju chce preskúmať, zlý doktor ju chce ako zdroj nezastaviteľnej energie, ktorú môže využiť na svoje výtvory. Jednoducho tá sonicovská klasika, ktorá tam je len ako okrasa navôkol, no ak príbeh naozaj sledujete, zistíte aj prepojenia na Sonic Forces. Dôležité je, že príbeh so sebou do hry prináša viac a aj menej známych bossov, kde okrem rôznych mechanických výtvorov nechýba Metal Sonic, pričom skutočný koniec vám predstaví aj úplne nových bossov, ktorí sa však pekne hodia do schémy série.

Hra ponúka hneď niekoľko režimov, pričom tým hlavným je príbehový Mania režim, s ktorým dokážete stráviť naozaj pekných 5-6 hodín, čo na takúto hru nie je vôbec zlé, ba práve naopak. Navyše sú tu aj ďalšie režimy, s ktorými dokážete stráviť ďalších pár hodín. Klasickou je Time Trial, ak by ste chceli ďalšiu úroveň výzvy, kde na vás tlačí aj čas. Plus verzia ponúka rozšírený kompetitívny režim pre 4 hráčov, kedy s tromi protihráčom súperíte o to, kto sa ako prvý dostane do cieľa. Novinkou je Encore režim, ktorý pridáva výrazne na znovuhrateľnosti.

Mania režim sa skladá z 12 základných zón, pričom každá zóna ponúka dva akty a každý z nich predstavuje úplne unikátny svet. Tieto svety len dokazujú, že fantázia, um a cit pre detail autorom rozhodne nechýbali, nakoľko aj keď sú tu a tam možno neprehľadné, ako som spomínal, rozhodne majú všetky svojský štýl a vždy niečím dokážu zaujať. Až sa budete čudovať, že autori vedeli stále prísť s niečím novým vizuálne a aj z pohľadu herných mechanizmov. Každý akt má okrem vlastného prostredia aj vlastných nepriateľov a nakoniec vlastného bossa. Ukladá sa vždy len na začiatku zóny, takže ak napríklad prídete o všetky životy v súboji s bossom na konci druhého aktu, idete od úplného začiatku zóny odznova. Týchto 12 zón dopĺňa jedna záverečná.

Budete utekať, skákať, rozbíjať a boostovať, až sa vám z toho zatočí hlava, lebo sa na obrazovke naozaj neustále niečo deje a prirodzená hrateľnosť pre Sonica je vo veľmi vysokých rýchlostiach. A to vlastne aj bez ohľadu na postavu, keďže na výber ich je hneď niekoľko. Okrem Sonica je tu aj Tails a Knuckles z pôvodnej hry. V Plus verzii pribúdajú Mighty (defenzívna a silná postava) a Ray (umožňuje plachtiť). Úrovne sú naozaj rozsiahle a neustále ponúkajú niekoľko možností postupu a aj backtrackingu, ak by ste chceli mať vždy vyzbierané všetko. Na to tu slúžia aj špeciálne úrovne, kde sa snažíte vyzbierať 7 drahokamov chaosu a nechýbajú ani viac ako tri desiatky bonusových úrovní. Oba tieto typy sú v 3D štýle, respektíve v štýle, ktorý poznáte zo Sonic the Hedgehog CD.

Encore režim síce opäť prináša zóny, ktoré ste už prešli v základnej hre, ale dejovo sa odohráva po Mania režime a dokonca nadväzuje na Forces. Nehráte však tak isto. Zóny si prešli niekoľkými výraznými zmenami, či už je to zmena farieb, alebo aj rozdielne rozmiestnenie niektorých oblastí a iných prvkov. Taktiež sa zmenili pravidlá hry a hráte za jednu z dvoch nových postáv, ktoré dopĺňa Sonic ako AI partner a aby ste si sprístupnili ďalšie postavy, musíte ich nájsť v leveloch v podobe monitorov. Prepracované sú aj súboje s bossmi a nájdete tu aj nejaké bonusy navyše. Celkovo tento režim ponúka dostatok exkluzívnych prvkov a výrazné zmeny, takže sa aj vďaka nemu k hre vrátite veľmi radi a dostanete trošku iný zážitok na ďalšie hodiny.

Sonic Mania Plus
Sonic Mania Plus Nechýbajú súboje s rôznorodými bossmi.
Nechýbajú súboje s rôznorodými bossmi.


Sonic Mania Plus Enhanced režim prináša niečo nové aj hráčom, ktorí hrali pôvodnú hru.
Enhanced režim prináša niečo nové aj hráčom, ktorí hrali pôvodnú hru.


Sonic Mania Plus Úrovne sú naozaj rôznorodé a pestré.
Úrovne sú naozaj rôznorodé a pestré.





Rovnako ako základná hra, aj Plus verzia ponúka aj službu fanúšikom prostredníctvom pridanej hodnoty. Možno je trošku škoda, že sa tvorcovia pri príležitosti výročia nerozhodli pridať aj nejaké koncepty, ale určite poteší prehrávač skladieb z hry, ktorý je doplnený aj dvomi bonusovými minihrami. Prvá z nich ponúkne náhodne vygenerované bonusové kolo, druhá je zas variáciou na Puyo Puyo, volá sa Mean Bean a môžete ju hrať aj vo dvojici. Keďže je ale Sonic Mania hrou zo starej školy, najskôr si tieto bonusy musíte zaslúžiť zbieraním medailónov v hlavnej hre. Nechýbajú skryté cheaty a ďalšie veci pre tých, ktorí sa chcú v hre trošku viac pohrabať.

Na rozdiel od Sonic Forces je Sonic Mania prípadom, kde sa naozaj veľa vecí podarilo. Hra vyzerá a znie dobre, pričom verne imituje svojich najslávnejších predchodcov. Čo je ale najdôležitejšie, ešte lepšie sa hrá. Ponúka naozaj chytľavú hrateľnosť, ktorá navyše vydrží pekných pár poobedí. Zaspomínate si, zabavíte sa a vlastne si istým spôsobom v zhustenej podobe vyskúšate to najlepšie, čo kedy Sonic značka ponúkla, no nechýbajú ani svieže nápady. Sonic Mania Plus v samotnej hrateľnosti nič nemení, len pridáva ďalší obsah navyše a prináša možnosť pre tých, ktorí si hru chceli vystaviť doma na poličke. Mohlo toho byť trošku viac, ale stále sa hra oplatí ako samostatný titul a aj ako upgrade.


napísal matus_ace 27.7.2018
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
SONIC MANIA PLUS
+ chytľavá rýchla hrateľnosť
+ Encore pridáva ďalšie postavy a ďalšie hodiny hrania
+ perfektný pixelart a príjemná hudba
+ rôznorodosť a pestrosť herných svetov
+ slušná pridaná hodnota
- premárnená príležitosť priniesť nové levely
- občas neprehľadné dianie na obrazovke
- checkpointy mohli byť na začiatku každého aktu


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Sega / Sega
Štýl: Arkáda
Dátum vydania:  august 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18408)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk