BUS SIMULATOR 18

BUS SIMULATOR 18

7.0

Nasledujúca zastávka Sector.sk

Recenzia na PC verziu

Sú hráči, ktorí hrávajú výhradne akčné multiplayerové prestrelky. Potom sú tu takí, ktorí na hry nemajú veľa času, a preto ho venujú len tým najväčším a najkvalitnejším AAA hitom. No a potom tu sú čudáci, ktorí za obrazovkou monitoru spravujú virtuálnu farmu a slintajú nad klávesnicou pri pohľade na dokonale zožaté kukuričné pole. Bus Simulator 18 patrí na prvý pohľad práve do poslednej kategórie. Ako ale už pri prvej jazde virtuálnym autobusom zistíte, hra si vás dokáže záhadným spôsobom natoľko pripútať, že na chvíľu úplne zabudnete na nejaký God of War a miesto rúbania severských bohov dáte na krátky okamih prednosť ...no... jazdeniu autobusom.

Bus Simulator 18 je už štvrtým pokračovaním  v sérii, pričom prvý diel vyšiel v roku 2008. Rovnako ako iné simulátory rôznych, na prvý pohľad nudných činností, aj Bus Simulator má korene v Nemecku/Rakúsku a tak je aj samotná mapa inšpirovaná týmito končinami. Voziť sa tak budete po väčších mestečkách, dedinkách, ale aj diaľniciach a vidieckych cestách. Mapa nie je nijaká výrazne veľká, ale ponúka vcelku rozmanité prostredia.

Na začiatku si vytvoríte fiktívnu autobusovú spoločnosť, ktorú budete po zvyšok hry manažovať a spravovať. Budete si tak tvoriť a upravovať trasy jednotlivých liniek, nakupovať autobusy, najímať vodičov a popritom plniť rôzne úlohy, ktoré vám zadá vaša asistentka.

Bus Simulator 18
Bus Simulator 18 Výmoľ na ceste. Na Slovensku to je cesta na výmoľoch.
Výmoľ na ceste. Na Slovensku to je cesta na výmoľoch.


Bus Simulator 18 Pasažierov stojacich vo dverách prázdneho autobusu by ste občas najradšej rovno vykopli a prešli.
Pasažierov stojacich vo dverách prázdneho autobusu by ste občas najradšej rovno vykopli a prešli.


Bus Simulator 18 Nezaujíma ma, že vonku leje. Konečná! Vystupovať!.
Nezaujíma ma, že vonku leje. Konečná! Vystupovať!.





Hra momentálne ponúka 8 licencovaných vozidiel – od pomerne kompaktného Mercedesu až po harmonikový MAN. Interiéry sú vymodelované celkom precízne a hlavne priestor vodiča je posiaty rozličnými páčkami a tlačidlami, z ktorých každé má svoju funkciu a môžete nimi manipulovať za jazdy ukazovateľom myši alebo klávesovými skratkami. Na zastávke tak musíte manuálne otvoriť dvere pre pasažierov, prípadne spustiť rampu pre vozíčkarov. Jazdné vlastnosti vozidiel sa líšia minimálne, čo je trochu škoda, keďže ide o simulátor. Rozdiel si všimnete hlavne v rádiuse otáčania jednotlivých vozidiel a pravouhlé zákruty si tak budete musieť trochu nacvičiť. Autobusy si viete do istej miery aj vizuálne prispôsobiť. Okrem farebných schém a polepov sa dajú vytvárať aj vlastné ŠPZ.

Samotná jazda autobusom je ale to, čo vás bude baviť najviac. Čas strávený za virtuálnym volantom si užijete, aj keď vás podobné simulátory nebavia. Vašou úlohou je jazdiť podľa GPS navigácie po jednotlivých zastávkach na trase, ktorú ste sami vytvorili. Musíte pritom ale sledovať čas, aby ste nenabrali meškanie, prípadne aby ste zastávku neopustili príliš skoro, ináč sa nevyhnete sťažnostiam cestujúcich a penalizáciám v podobe zoškrtanej výplatnej pásky. Aby toho nebolo málo, musíte tiež riešiť situácie v premávke. Občas vám cestu zablokuje dopravná nehoda, zápcha alebo len retardér, pred ktorým treba spomaliť.

Nájdete tu tiež pár výmoľov, ktoré by ste mali opatrne obísť (ešteže sa hra neodohráva na Slovensku, šlo by o nemožnú úlohu). Popritom si treba dávať pozor na správne vyhodenie smerovky, aby ste nezachytili kolesom obrubník alebo z času na čas vytrúbiť nezodpovedných vodičov stojacich na autobusovej zastávke. Premávka a vodiči sa správajú celkom realisticky a keď napríklad vyhodíte smerovku pri opúšťaní zastávky, slušne zastavia a dajú vám prednosť. Mnohí vodiči na Slovensku by si z nich mohli brať príklad.

Osobitnou kategóriou sú potom cestujúci, s ktorými prídete do kontaktu. Ako vodič im aj predávate pri nástupe lístky. Musíte tak správne zadať typ a množstvo lístkov a následne vydať drobné. Je to síce otázka pár kliknutí na terminál, ktorý máte poruke, ale množstvo pasažierov, ktorí nie sú schopní lístok si kúpiť v predstihu v trafike, ma občas zarážalo. Túto funkciu (rovnako ako mnoho ďalších) si ale viete pred každou jazdou jednoducho vypnúť.

Ak máte dostatok času, viete sa prejsť po autobuse a skontrolovať cestujúcim platný lístok. Občas tak nachytáte čierneho pasažiera, ktorý vám musí zaplatiť mastnú pokutu. Raz mi tak počas jazdy za chrbtom začala hrať hlasná hudba zo slúchadiel cestujúceho. Počas státia na červenej som sa to rozhodol skontrolovať a na moje pobavenie tam sedela asi 70 - ročná babka, ktorá počúvala metal. Upozornil som ju a neskôr som jej aj skontroloval lístok. Babka ho nemala, a tak mi musela zacvakať 120€. Pri nemeckých dôchodkoch ju to ale asi sotva nejako trápilo...

Okrem toho po pasažieroch zbierate odpadky, prípadne za nimi vybehnete z autobusu so zabudnutou batožinou. Najviac som si však „obľúbil“ pribrzdených jedincov, ktorí mi ostali stáť uprostred dverí v poloprázdnom autobuse tupo zízajúc pred seba. Musel som vtedy zdvihnúť zadok zo sedadla, ísť ich upozorniť a až tak sa dali dvere zavrieť a autobus mohol pokračovať v jazde. Na spoluobčanov čuchajúcich toluén v zadnej časti autobusu tu však nenatrafíte.

Cestujúci počas jazdy spolu občas komunikujú, ale dialógy/monológy sú priemerné, niekedy až absurdne hlúpe - ,,Myslím, že som videl UFO.“ - „Bol to duch?“ - „Včera som si kúpil šampón“. V takej chvíli máte chuť dupnúť na brzdy, a nechať ich omlátiť si prázdne virtuálne hlavy. Počas jazdy si však viete zapnúť rádio a prepínať medzi cca troma odlišnými stanicami, ktoré ale hrajú veľmi obyčajnú hudbu. Potešila by tak možnosť po vzore GTA nahrať si do zložky s hrou vlastné skladby. Prípadne si môžete otvoriť okienko a v noci počúvať neznesiteľne hlasný a monotónny cvrkot cikád a svrčkov.

Napriek všetkému je pocit z jazdy a práca vodiča autobusu veľmi zaujímavo a hlavne zábavne spracovaná. Autobus sa k tomu pohodlne ovláda aj na klávesnici a myši. V menu potom ešte máte možnosť nastaviť si jazdu v noci, cez deň za dažďa, upraviť si dĺžku trate, prípadne zvoliť smer jazdy. Samozrejmosťou je možnosť manuálneho radenia. Na konci jazdy sa v prehľadnej štatistike dozviete, koľko penalizácii alebo bonusov ste získali a ako ovplyvnili zárobok vášho podniku.

Bus Simulator 18
Bus Simulator 18 Ľudia sú prasce...
Ľudia sú prasce...


Bus Simulator 18 Kampaňou vás sprevádza asistentka, ktorá vám zadáva úlohy.
Kampaňou vás sprevádza asistentka, ktorá vám zadáva úlohy.


Bus Simulator 18 Autobusy si viete aj čiastočne vizuálne prispôsobiť.
Autobusy si viete aj čiastočne vizuálne prispôsobiť.





V hre sa nachádza aj multiplayer, a tak sa môžete po meste prevážať aj s kamarátmi, alebo sa napojiť na nejaký server zo zoznamu. Budete tak jazdiť s maximálne tromi ďalším hráčmi spoločne za jeden dopravný podnik.

Graficky je hra na priemernej úrovni, a najmä v daždi dokáže navodiť veľmi peknú atmosféru, avšak za cenu pomerne veľkého prepadu snímkovania. Multiplayer si na snímkach za sekundu vie tiež vybrať svoju daň. Celkový výkon je ale po zvyšok hry stabilný a poteší tiež tiež fakt, že na nejaký bug natrafíte len veľmi výnimočne.

Bus Simulator 18 je hra, ktorá viac než na komplexnú správu dopravného podniku stavia na celkový pocit z jazdy autobusom mestskej hromadnej dopravy a všetky úkony vodiča, ktoré k nej patria. Dokáže tak na krátky čas zaujať aj bežných hráčov, nielen nadšencov simulátorov. Hrať sa na šoféra autobusu vás ale po čase omrzí a hra okrem multiplayeru už nemá veľmi čím zaujať. Do budúcnosti by možno pomohol dodatočný obsah vo forme diametrálne odlišného prostredia a rozšírenia vozového parku zaujímavejšími, pokojne aj zastaralejšími kúskami. Konečná, prosíme, vystúpte...


napísal francis 24.8.2018
Páči sa mi! (+3)
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
BUS SIMULATOR 18
+ celkový pocit z práce vodiča autobusu
+ interakcia s kabínou vodiča
+ jazda v premávke
+ spracovanie kabíny a palubných dosiek
+ obstojná grafika
- prepady snímkovania za dažďa a v multiplayeri
- hlúpe dialógy cestujúcich
- minimálne rozdiely jazdných vlastnosti jednotlivých autobusov
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3 3,3 GHz, 6 GB RAM, GeForce GTX 750 1 GB, 6,5 GB HDD, OS Win 7/8/10 64-Bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Astragon / Stillalive studio
Štýl: Simulácia
Dátum vydania: 13. jún 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk