UNAVOWED

UNAVOWED

9.0

Nadprirodzené vyšetrovanie

Recenzia na PC verziu

Adventúry z dielne Wadjet Eye Games majú špecificky príťažlivé čaro. Nie každá z nich, ale keď to nečakáte, pohltia vás. Rovnako ako bludička láka racionality zbavenú myseľ do pasce a nechá unavenú dušu blúdiť, nemá ani milovník príbehov silu odtrhnúť zrak od nenápadne príťažlivého dielka. Áno, Unavowed je skvelá adventúra. Point & click, s pixelmi na každom rohu a možno až príliš jednoduchá. No po The Thimbleweed Parku znovu riadna bomba medzi oči.

Jediná vec, nad ktorou bude hardcore publikum lámať palicu, je obťažnosť. Preto si to vyjasníme hneď na začiatku. Unavowed je pomerne jednoduchá adventúra, v ktorej sa nezaseknete po štvrťhodine, nebudete mať v inventári desiatky predmetov, postáv za hrsť. Každá z nich niečo chce a aby ste sa niekam dostali, nemusíte krkolomne skúšať všetky možné i nemožné kombinácie. Práve naopak, idete si rovno za nosom, ďalší postup je jemne naznačovaný a nepripadá vám ťažkopádne vracať sa späť. Ak sa predsa len ocitnete v slepej uličke, stačí znovu prebehnúť pár obrazoviek, so všetkými podebatovať. Ono sa riešenie objaví, aj keby ste mali Eliho požiadať, nech z popola vyčaruje leták na gril party, ktorej dátum bude kód na otváranie dverí.

Unavowed
Unavowed Nielen les v suteréne, ale ani tá mŕtvola neveští nič dobré.
Nielen les v suteréne, ale ani tá mŕtvola neveští nič dobré.


Unavowed Pokojné a tiché predmestie? Na to zabudnite, menší masaker sa nájde aj tu.
Pokojné a tiché predmestie? Na to zabudnite, menší masaker sa nájde aj tu.


Unavowed Vo svete duchov to nevyzerá príliš ružovo, ale skôr krvavo červeno.
Vo svete duchov to nevyzerá príliš ružovo, ale skôr krvavo červeno.





Unavowed exceluje v tom najdôležitejšom. V príbehu - to tiež, ale skôr samotnom rozprávaní a prezentovaní zápletky. Postupujúc dejom sa ponárate hlbšie do nadprirodzených vôd, z ktorých na každom rohu mrkajú duchovia a démoni. Poznáte seriál Supernatural? Niečo podobné dostanete aj v Unavowed, len v komornejšom a menej hollywoodskom podaní. Hlavným hrdinom je - vlastne to záleží na vás, aké pohlavie si zvolíte i povolanie, ktorému sa hlavný protagonista venoval do momentu, kedy ho posadol tajomný démon. Barman, policajt či novinár, nie je to úplne jedno a po konfrontácii s krutou realitou si budete chcieť vyskúšať príbeh znovu za inú postavu. Nielen preto, že sa hra občas vetví, ale aj pre dobre napísané dialógy.

Takže nech si zvolíte kohokoľvek, napríklad barmana, pokúsite sa pomôcť priateľovi milujúcemu pohárik a v tom momente sa to po scéne na záchodoch zvrtne. Nečakajte žiadnu intímnu spoveď homosexuála, posadne vás duch. Odhliadnuc od toho, že mnohé prezradili trailery, nebudeme v deji viac vŕtať. Nasleduje nepekný rok, z ktorého vás vykúpi až dvojica Mandana a Eli. Ona má ostrú katanu, nadprirodzený postreh a vie, kedy kto vraví pravdu či klame. On baloňák a do tváre vám vie hodiť fireball či znovu vytvoriť spálený predmet alebo vás prevedie cez lávu. Partička, s ktorou by ste na pivo išli, ale do záverečnej radšej neostali. Lenže vám pomôže, démon opustí vaše telo, zistíte, čo za škody ste napáchali a nedobrovoľne sa pridáte k spolku Unavowed. Spoločne sa pokúsite ten náš svet zachrániť pred rôznymi démonmi, ktorí sa ho pokúšajú ovládnuť. Masakrujú ľudskú rasu nenápadne, zvnútra, avšak bol by v tom čert, aby nejaký ten rituálik neunikol pozornosti. Navyše okrem bežných prípadov sa snažíte zistiť, čo chcel ten démon na návšteve vo vašom tele.

Zatiaľ nič extra, prečo by ste mali javiť prehnaný záujem o túto adventúru, ale ono sa to poddá a získa si vás už počas prvého prípadu. Vôbec nie explicitným násilím, hoci krvavé rituály sa tu dejú viac než pravidelne. Z každého minipríbehu sála depresívny závan. Ľudia prahnúci po pomste alebo moci dokážu upísať svoju dušu aj samotnému diablovi, či si nechať nahovoriť riešenie s nepríjemnými následkami. Bezdomovci dávajú krvavé obete, len aby im bolo teplo, mladí spolubývajúci sú dohnaní k zabíjaniu pre nedostatok komunikácie či aroganciu, šéfka policajtov je ochotná za nadprirodzenú moc nechať zomierať nevinných a podobne. Šestica malých zápletiek tvorí kompaktný celok a v jeho pozadí stále pátrate po svojom hlavnom nepriateľovi, démonovi prahnúcemu po krvi. A mimochodom, chce ovládnuť náš svet a spolok Unavowed sa snaží zachovať krehkú rovnováhu.

Ťažisko hry spočíva v odhalení tajomstva, a to rozhovormi s postavami. Ak sa zaseknete, musíte čosi vykonať a keďže aktívnych miest nie je mnoho, tušíte, kde je pes zakopaný. Napokon to pripomína skôr adventúrenie v štýle hier od Telltale, avšak v dvojrozmernom svete pixelov. A nenechajte sa zmiasť, samé sa to nedohrá. Okrem toho, že si na misiu musíte vybrať vždy dvojicu z ponúkaných postáv (váš tím sa postupne rozšíri o ďalších hrdinov, z ktorých každý vie niečo iné), sa podľa výberu líši aj riešenie niektorých hádaniek. Napríklad podľa toho, či v súboji na rieke máte vo svojom tíme Eliho, môžete démona zneškodniť hodením bandasky s benzínom a jeho zapálením, alebo sa Mandana k nemu dostane tak blízko, ako môže a zbytok vykoná svojou katanou.

V niektorých prípadoch zas dostanete možnosť vymeniť postavy za iné, aby sa príbeh posunul ďalej, čo vám naznačia tým, že tu už nemajú čo robiť a niekto iný by pomohol viac. Chybu teda nespravíte zlou voľbou na začiatku. Nemusíte mať ani obavy z toho, že by ste blúdili. Stačí sa spýtať partnera a ten vás už navedie na správny smer, respektíve poradí, ktorým by sa vybral. Za skvelú pomoc možno považovať absenciu predmetov, ktoré slúžia len na to, aby ste si ich prehliadli. Teda niežeby tu neboli, len sa vám nezobrazujú medzi aktívnymi miestami, ale sa ich popis automaticky objaví v dolnej časti obrazovky akonáhle cez ne prejdete kurzorom. Keď už toho v inventári nemáte veľa, často použijete priamo postavy na rôzne predmety. Riešenia sú takmer vždy prísne logické alebo aspoň uveriteľné, takže je málokedy potrebné skúšať všetko na všetko. A keby aj, posúvanie z inventáru umiestneného v hornej časti obrazovky nie je žiadny problém.

Netreba zabudnúť na humor. Unavowed sa napriek vraždám a násiliu neberie neustále smrteľne vážne a sarkazmus nie je žiadnej z postáv ani trochu cudzí. Vtipných momentov, pri ktorých sa uškrniete, je neúrekom a pomáha tomu aj voľba z rôznych odpovedí. Nemajú výrazný vplyv na dej (teda pokým sa nerozhodujete, čo spravíte s démonom a kam ho kopnete - nie do ktorých miest, ale kam ho pošlete) a dialógy sú skrátka skvelé. Prirodzene napísané, pútavo podané, bez zbytočnej vaty, každá veta sa hodí do rozprávania, nemáte pocit, že by vám niečo unikalo a ani naopak, že by ste museli začať rozhovory odklikávať. Každá z postáv sa prezentuje svojským charakterom a dabingom. Všetky postavy, až na tú vašu, sú nahovorené a opäť bravúrne. Nechýba ani komentár vývojárov, ktorý je znovu skvelý, ale je lepšie pustiť si ho až po opakovanom hraní. Dozviete sa mnoho zaujímavostí a klebiet z vývoja.

Unavowed
Unavowed Mnoho vrážd, ale nik na nich nevidí nič nezvyčajné. Okrem našej detektívnej partičky a hlavného hrdinu s vidinami.
Mnoho vrážd, ale nik na nich nevidí nič nezvyčajné. Okrem našej detektívnej partičky a hlavného hrdinu s vidinami.


Unavowed Čínska štvrť nesmie chýbať ani tu. Sme predsa v New Yorku.
Čínska štvrť nesmie chýbať ani tu. Sme predsa v New Yorku.


Unavowed Za všetkým hľadaj temného démona, alebo kam sa pohnete samé mŕtvoly.
Za všetkým hľadaj temného démona, alebo kam sa pohnete samé mŕtvoly.





Unavowed možno nie je adventúrou, ktorá by zaujala hardcore fanúšikov point & click adventúr - na to je príliš jednoduchá. Možno nechá chladnými technokratických milovníkov, pretože pixelové dobrodružstvo ich grafickú kartu nevyťaží na maximum. Ale tí ostatní, ktorí si chcú užiť skvelý príbeh, výborné gradovanie zápletky, pútavé rozhovory a plynulú hrateľnosť, nemajú momentálne lepšiu alternatívu. Unavowed patrí jednoznačne medzi horúcich kandidátov na adventúru roka. Napríklad aj preto, že ju môžete rozohrať znovu a vybrať si jeden zo štyroch možných koncov.


napísal kordi 21.9.2018
Páči sa mi! (+1)
9.0
Vo svete
8.6
Ohodnotiť
UNAVOWED
+ príbeh a jeho dynamika
+ výborne napísané dialógy
+ humor
+ nádherné scenérie
- menej náročné
- trochu ustrelený záver
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Pentium, 64 MB RAM, 3 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Wadjet Eye Games / Wadjet Eye Games
Štýl: Adventúra
Dátum vydania:  2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19836)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk