MONSTER JAM STEEL TITANS

MONSTER JAM STEEL TITANS

6.0

Málo adrenalínové autá na veľkých kolesách

Recenzia na PC verziu

Jazdu na rýchlych autách si môžete užiť v mnohých hrách, ale preteky monster truckov, to je iná káva. Vozidlá s charakteristickými obrovskými kolesami, ktoré sú pripravené na náročné akrobatické kúsky a zdolávanie ťažkého terénu, majú svoje osobité čaro aj štýl. Ale prítomnosť týchto kolosov sama osebe stačiť nemusí. Záleží však aj na tom, čo od nich v hre očakávate.

Tvorcovia vás hneď v úvode vyzvŕtajú v tréningovom areáli a naučia vás techniku jazdenia aj nejaké kaskadérske prvky. Nie je toho veľa, ovládanie je maximálne jednoduché, arkádový štýl jazdy nie je žiadna veda, zvládnete to aj na klávesnici, ale väčšia pohoda je to s ľubovoľným gamepadom. Udržať však svoje vozidlo, ktoré má tendenciu prevracať sa, na často krkolomnej trati je už druhá vec a vyžaduje to určitú dávku šikovnosti aj nejaké vylepšenia.

Absolvovaním tutoriálu si odomknete prvé seriózne vozidlo „severskú nočnú moru" s červeno-čiernym efektným náterom a k tomu dostanete aj 750 jagavých trojuholníkov, ktoré predstavujú hernú menu. Tú môžete hneď využiť na vylepšenie parametrov auta, konkrétne akcelerácie s úpravou motora, maximálnej rýchlosti, ktorá súvisí s prevodovkou, odpruženia, ktoré pomôže pri skokoch. Plus pneumatiky s trakciou a podvozok ovplyvňujúci stabilitu. Systém vylepšovania je jednoduchý, skrátka si zvolíte parameter a za patričnú sumu ho posuniete na vyšší stupeň. Dá sa to viacnásobne, ale ďalšie stupne sa odomknú až vtedy, keď vzrastie vaša úroveň v režime kariéry.

Monster Jam Steel Titans
Monster Jam Steel Titans Zvíťaziť v akrobacii na dvoch kolesách väčšinou nie je problém.
Zvíťaziť v akrobacii na dvoch kolesách väčšinou nie je problém.


Monster Jam Steel Titans Môžete využiť aj pohľad z kokpitu.
Môžete využiť aj pohľad z kokpitu.


Monster Jam Steel Titans Vonku na štarte býva tesno.
Vonku na štarte býva tesno.





Kariéra je alfou a omegou hry. Môžete si len tak jazdiť a skúšať nové prvky v cvičnej aréne a presúvať svoju polohu na mape. A autíčko si cvaknete vo foto móde. Alebo absolvujete samostatné jednorazové preteky, čo je dobrý spôsob, ako si privyrobiť, aby ste mali na ďalšie vylepšenia alebo nákup nových strojov. Konštrukčne sa jedná len o niekoľko modelov,  rozdiel je hlavne v dizajne. Takže môžete vyzerať ako mimozemšťan v nablýskanom voze, pankáč v aute s „chocholom" či dračí jazdec. Súčasne sa v takýchto rýchlych jazdách pohodlne zoznámite s jednotlivými druhmi súťaží. Sú to preteky v exteriéroch s rôznymi prekážkami a náročným terénom, ale aj v interiéroch, v arénach s vymedzeným priestorom pre trucky.

Head-to-head je súperenie dvojíc v aréne, kde ide o to prejsť okruh s určeným počtom kôl rýchlejšie ako súper. Niekedy je to len jednoduchý ovál alebo trať v tvare osmičky a výsledok je známy po pár minútach. Ak uspejete, pokračujete vo vyraďovacom pavúkovi, až kým nie je známy najlepší jazdec zo všetkých. Ďalšou súťažou sú plnohodnotné okruhy umiestnené vonku, kde  je na tej istej trati niekoľko vozidiel. Je tu aj rytmická variácia, čo znamená, že musíte uspieť na trase plnej hrboľov, kde si poriadne zaskáčete. Súťaž s waypointmi vyžadujte, aby ste prešli cez desať kontrolných bodov, pričom sa môžete pohybovať voľne v teréne.

Vo freestyle sa zas pokúšate zaujať efektnou jazdou a akrobatickými kúskami, optimálne aby ste pri hodnotení zinkasovali desiatku. Tam je obzvlášť dôležitá nakumulovaná energia. Samostatne sú hodnotené kúsky na dvoch kolesách, kde prevrátite auto na stranu a robíte bláznivé vývrtky, pričom máte dva pokusy. Potom je tu ešte deštrukcia, pri ktorej treba v určenom čase zničiť čo najviac objektov v aréne. A napokon voľná jazda.

V kariére vás čakajú šampionáty, ktoré sú vždy zložené z niekoľkých súťaží a režimov. Ak chcete odomknúť vyšší šampionát, musíte skončiť v celkovom poradí v tom predošlom maximálne na treťom mieste. Vyhráte pritom ďalšie autá, hernú menu, odomknete novú oblasť, zvýši sa vaša celková úroveň a čoskoro sa zaradíte medzi profíkov.

V pretekoch si hra všíma už váš nástup, čiže či po zasvietení zelenej máte dobrý, prípadne perfektný štart alebo oneskorený. Musíte často balansovať na nerovnom povrchu a stáva sa, že sa pritom zrazíte s iným vozom.  Alebo vyjdete z trate a vtedy vás hra zresetuje a vráti na cestu, pričom stratíte pár cenných sekúnd. Ak sa vaše auto prevráti, môžete tiež použiť reset, ale často sa dostanete znovu na všetky štyri využitím akrobacie a vytáčaním kolies. Nárazmi si spôsobíte viditeľné fyzické poškodenia, takže  truck je niekedy na šrot. Ale na jazdných vlastnostiach sa to prejavuje len pri extrémnom poškodení, keď máte napríklad zlomené koleso. Vtedy treba zastať aj jednoduchým úkonom rýchlo opraviť škody, aby ste mohli fičať ďalej.

Športový titul si jednoznačne žiada multiplayer. Online preteky tu však budete hľadať márne, čo je zásadná chyba. Súťaženie dvoch hráčov na delenej obrazovke je aspoň malou náplasťou a so svojím kamarátom môžete súperiť v ľubovoľnom režime v režime rýchlej hry. Táto možnosť je ale pomerne nenápadná a spočiatku sme si ani neuvedomili, že ju hra ponúka. Určite ale pomáha predĺžiť životnosť hry, ktorá v sólo režime baví sotva niekoľko hodín, potom rýchlo nastupuje stereotyp a opadáva záujem.

Monster Jam Steel Titans
Monster Jam Steel Titans Vozidlá sa dajú kupovať a vylepšovať za hernú menu...aspoň symbolicky.
Vozidlá sa dajú kupovať a vylepšovať za hernú menu...aspoň symbolicky.


Monster Jam Steel Titans Kariéru v sólo režime tvorí niekoľko šampionátov. Čoskoro však začnú nudiť.
Kariéru v sólo režime tvorí niekoľko šampionátov. Čoskoro však začnú nudiť.


Monster Jam Steel Titans Hra nemá online multiplayer, no aspoňže tú delenú obrazovku.
Hra nemá online multiplayer, no aspoňže tú delenú obrazovku.





Na hru sa dobre pozerá, a to z rôznych uhlov kamery, ktorú si môžete prepínať a posúvať. Vozidlo vnímate zozadu, zo strán, prepnete si aj pohľad z kokpitu. Len si treba dávať pozor, aby ste nezmenili kameru v nevhodnej chvíli, pretože môžete byť chvíľu dezorientovaní. Do toho, samozrejme, počujete zvuk motorov a dynamickú hudbu s modernými, rockovo ladenými melódiami. Ešte by sa k tomu hodil komentár moderátora, ktorý by dotváral atmosféru pretekov.

Preteky monster truckov znejú lákavo, ale tvorcovia hry nedokázali naplno využiť silu týchto nevšedných strojov. Na arkádový štýl jazdy si bez problémov zvyknete, ponuka režimov je vcelku pestrá, i keď niektoré sú menej zábavné, máp a arén je dostatok. Kariéra pre jednotlivca sa však veľmi rýchlo stane rutinou, čo by až tak neprekážalo, keby to bola akási príprava na dynamický online multiplayer. Ten tu ale nenájdete a režim delenej obrazovky pre dvoch účastníkov uspokojí len do istej miery a na dlhodobú zábavu nestačí.


napísal uni 12.7.2019
Páči sa mi! (+3)
6.0
Vo svete
5.3
Ohodnotiť
MONSTER JAM STEEL TITANS
+ nenáročné arkádové jazdenie si rýchlo osvojíte
+ vcelku slušný sortiment režimov a tratí
+ hra pre dvoch na delenej obrazovke
+ odomykanie, deštrukcia a aspoň symbolické vylepšovanie vozidiel
- v sólo režime dosť rýchlo omrzí...
- ...a online multiplayer tu nie je
- stereotypné šampionáty a limitované možnosti
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual-core 2,5 GHz, 8 GB RAM, Geforce GTX 460, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: THQ Nordic / Feld Entertainment
Štýl: Racing
Dátum vydania: 25. jún 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk