WORKERS & RESOURCES: SOVIET REPUBLIC

WORKERS & RESOURCES: SOVIET REPUBLIC

Návrat k súdruhom a trabantom

Dojmy

Väčšina z vás socializmus u nás nezažila. Poznáte ho len z rozprávaní a starých dobových filmov.  Nostalgický vývojár zo Slovenska nám chce túto dobu tak po svojom priblížiť v hre, ktorá by po dokončení mohla osloviť priaznivcov budovateľských stratégií.

Soviet Republic je momentálne podobne ako množstvo iných titulov vo verzii s predbežným prístupom, ktorej treba mnohé tolerovať. Roboty je tam stále ako na kostole a v súčasnom stave ponúka len akýsi sandbox s bohatými možnosťami výstavby, ale bez hlbšieho zmyslu. Naznačuje však svoje smerovanie a hoci je hra dosť svojská, môžeme tam nájsť spoločné prvky so sériou Tropico. I keď bez výrečného diktátora, paliem a pokročilých možností.

Neznamená to však, že Soviet Republic nemá určitú hĺbku a potenciál. Už parametre v úvodných nastaveniach naznačujú slušnú komplexnosť, hoci niektoré možnosti ešte nie sú uvedené do praxe. Môžete si stanoviť polohu vo východnej Európe a počiatočnú sumu, ale aj nastaviť odozvu nespokojných občanov, energiu a pohonné hmoty a striedanie dňa a noci. Ďalej intenzitu požiarov, celosvetové udalosti, znečistenie, simuláciu vzdelania, rok založenia republiky, s ktorým súvisí odomykanie vozidiel podľa obdobia. Väčšina z toho už uspokojivo funguje.


Po štarte sa ocitnete v holej krajine plnej zelene a stromov, kde sa musíte spoľahnúť len sami na seba a svoju intuíciu. Zatiaľ tu nie je žiadna praktická výuka ani zrozumiteľný úvod, no pod ikonou otáznika na hornej lište nájdete sériu praktických rád čo a ako vlastne máte robiť. A čo poteší, môžete to mať aj v slovenčine, ktorú hra už teraz zahrňuje. V tomto menu vlastne nájdete všetky položky, od nastavenia grafiky, cez ekonomiku a obchod s importom a exportom, štatistiky obyvateľstva, až po menu výstavby budov a ciest. Tabuliek a zoznamov nie je až tak veľa, ale aj najmä členenie stavieb je trochu chaotické a nie veľmi praktické.

Užívateľské rozhranie by jednoznačne potrebovalo úpravy a týka sa to aj ovládania, kde si síce pohodlne vystačíte s myšou, ale niektoré činnosti sú trochu ťažkopádne. Základy si však rýchlo osvojíte a domyslíte si ako rotovať a priblížiť mapu a umiestňovať budovy v teréne, ktorý niekedy musíte aj zarovnávať. S domami a továrňami to až také komplikované nie je, ale ich prepojenie cestami a optimálne chodníkmi je niekedy poriadna fuška. Neraz som mal problém dokončiť prípojku kvôli rôznym nerovnostiam a špecifickým prvkom v okolí, popri ktorých to jednoducho nešlo ani po úpravách povrchu.

Pri výstavbe a nákupoch sa používajú dve rôzne meny. V socialistických krajinách pod vplyvom Sovietskeho zväzu platíte rubľami, no na nákupy zo západu používate doláre. Základom výstavby sú paneláky, jednotné roľnícke družstvo a ďalšie budovy na zabezpečenie a distribúciu potravín a je dobré rozbehnúť ťažbu dreva a  ďalších surovín. Pri pokročilom nastavení hry aj elektráreň, aby ste mali energiu na prevádzku a rovnako treba myslieť na palivo pre dopravu. Občania majú rôzne požiadavky, ale v zásade poslušne pracujú a keď postavíte parkoviská, kde je trochu zvláštne, že k nim aj prikupujete autá, prevážajú sa po meste. Ďalej môžete stavať školy, televíznu a rozhlasovú stanicu, nemocnicu, dekoratívne objekty, medzi ktorými sú charakteristické socialistické symboly - socha Lenina, kosák a kladivo a červená hviezda. Občanom pomôžu autobusové a vlakové stanice.

Dopravné prostriedky väčšinou kupujete, pričom napríklad priamo na družstve môžete, ba priam musíte investovať do traktorov, nákladných áut a kombajnov, inak  budete mať problém rozbehnúť procesy so siatím, kosením a prepravou obilia. K bežným automobilom na cestách patria rôzne dobové kúsky, ako je Trabant, Škoda alebo Wartburg, ktoré identifikujete hlavne podľa vzhľadu. Ponuka západu je menšia, ale dajú sa kúpiť aj vozidlá z kapitalistických krajín. Môžete však rozbehnúť aj vlastnú výrobu vo svojej továrni, kde potrebujete zamestnancov, suroviny aj konštrukčné plány požadovaného modelu.

Všetko prebieha v reálnom čase, pričom môžete hru zapauzovať alebo zrýchliť. Vďaka dennému a nočnému režimu sledujete svoje rozrastajúce sa mestečko v rôznych fázach dňa. V noci sympaticky žiaria do tmy žlté svetlá z panelákových bytov a pouličných lámp aj reflektory áut. Samotná grafika síce nie je najmodernejšia, ale aspoň to korešponduje s trochu zaprášenou minulosťou poznačenou komunizmom. Na druhej strane je tu perfektná hudba, ktorá pasuje k minulému totalitnému režimu s charakteristickými ruskými melódiami.

Soviet Republic momentálne ponúka trochu plochý, ale funkčný svet, kde si vyskúšate najmä široké možnosti výstavby. Niektoré veci sú riešené trochu ťažkopádne alebo sú kontroverzné a uvidíme, či sa do vydania finálnej hry zreformujú. Dúfame, že bude aj nejaká kampaň a misie, ktorými napríklad poverí komunistická strana alebo ruskí súdruhovia, prípadne úlohy od občanov. Nateraz je to solídny sandbox, ktorý osloví skôr starších hráčov, čo si spomínajú na danú éru. Budúcnosť nám ukáže, či dokáže slovenské štúdio naplno využiť potenciál, ktorý Soviet Republic určite má.



napísal uni 17.7.2019
Páči sa mi! (+11)
WORKERS & RESOURCES: SOVIET REPUBLIC


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk