TRINE 4: THE NIGHTMARE PRINCE

TRINE 4: THE NIGHTMARE PRINCE

8.5

Ostrieľaná trojica opäť na výslní

Recenzia na PC verziu

Obľúbili sme si ich už pri prvom stretnutí v roku 2009 a potom nás bavili aj v dvoch pokračovaniach (i keď naposledy s istým zaváhaním). A teraz v treťom. Reč je o svojských hrdinoch, ktorí spoločnými silami zvládli množstvo nástrah v štýlovom kráľovstve plnom čarov, hlavolamov, poskakovania a nebezpečenstiev. Stále dokážu zaujať a majú čo ukázať, o čom nás presvedčila aktuálna štvrtá výprava.

Hra vás zrejme dostane už v prvých sekundách, keď sa ukáže stále prekrásna grafika plná farieb, detailov a rozprávkovej atmosféry. Môžete sa tam pohrať s prenášaním a rozbíjaním sudov, ale dobrodružstvo odštartujete vzápätí v menu, kde si aj zvolíte režim postáv v kooperácii. Samozrejme, môžete hrať sólo a prepínať si postavy počas putovania podľa potreby, ale tá najväčšia haluz je to v spojení s ďalšími hráčmi. V neobmedzenom režime môžu byť celkovo štyria a pokojne ovládať postavy s rovnakým povolaním. V klasickom režime sú to traja hráči, pričom každý musí ovládať iného hrdinu.

Postavy sú opäť  tri a už ich dôverne poznáte. A ak nie, znamená to, že ste nehrali predošlé časti a urobili ste veľkú chybu. Nie preto, že by bolo nutné poznať predošlé diely, len ste skrátka prišli o výborné hry, po ktorých by ste sa mali dodatočne určite poobzerať. A štvorka vás určite navnadí, bez ohľadu na to, či už so sériou máte skúsenosti, alebo nie.

Trine 4: The Nightmare Prince
Trine 4: The Nightmare Prince Svet Trine je naozaj pôvabný.
Svet Trine je naozaj pôvabný.


Trine 4: The Nightmare Prince Boje s tieňovými kreatúrami sú dosť jednoduché, ale prinášajú do hry trochu akcie.
Boje s tieňovými kreatúrami sú dosť jednoduché, ale prinášajú do hry trochu akcie.


Trine 4: The Nightmare Prince Schopnosti postáv sa pri postupe pekne dopĺňajú.
Schopnosti postáv sa pri postupe pekne dopĺňajú.





Prvým z trojice hrdinov je čarodejník Amadeus, v typickom špicatom klobúku so širokou strieškou. Odjakživa dokáže prenášať sudy, balvany aj celé drevené plošiny a ďalšie objekty svojou magickou silou. A navyše kedykoľvek zhmotní astrálnu kocku. Pontius je rytier, tak trochu pri tele, veď rád papká. Ale stále sa svižne oháňa mečom a dokáže dupnúť tak, že sa pod ním prepadne krehké podlažie. navyše má štít, ktorým sa nielen chráni pred útokmi, ale aj odráža strely či nasmeruje svetelné lúče, ale aj tečúcu vodu. Zoya je šarmantná zlodejka a lukostrelkyňa. Jej šípy sú smrtiace z diaľky a dokáže vystreľovať hák na lane. Na lane sa dá rozhojdať, Zoya pomocou neho potiahne ťažké objekty a keď ho upevní na dvoch úchytoch, dá sa po lane normálne chodiť. To sú hlavné schopnosti postáv, ku ktorým však pribudnú ešte ďalšie, ktoré odomknete za skúsenostné body alebo sa automaticky sprístupnia v priebehu putovania.

Vývojový strom nie je zložitý, pre každú postavu je to bezmála desiatka vylepšení, ktoré však majú patričný efekt. Rytier bude mať silnejší meč, lukostrelkyňa zvládne kotrmelce, mág môže hádzať astrálne kocky nepriateľom na hlavu. Ale pribudnú hlavne účinné schopnosti, bez ktorých to v určitých fázach hry ani nejde. Takže napríklad Zoya môže vystreľovať elementálne šípy. Tie ľadové sú super, pretože zmrazia a znehybnia kyvadlo a ľubovoľný objekt, ktorý je v pohybe, ale aj vytvoria na vode ľadovú kryhu, na ktorú sa dá skočiť alebo niečo položiť. Zoya vytvorí aj magické laso, ktoré nadnáša predmety. Pontius sa zas naučí vraziť do veľkých predmetov tak, že rozbijú krištáľové zátarasy. Vytvorí na ploche kópiu svojho štítu a neskôr aj magický štít, ktorý veľmi zjednodušuje celkový postup. Amadus vyvolá viac objektov a nielen kocky, ale aj dosky a gule, dokonca aj plastickú, ktorá sa odráža.

Kľúčom k úspechu je kombinovanie schopností postáv, pričom fantázii sa medze nekladú a často nájdete hneď niekoľko možných riešení, ako sa dostať za priepasť alebo na zdanlivo nedostupnú plochu. Takže napríklad čarodejník vyčaruje kocku, ktorú umiestni na vyvýšeninu, Zoya vystrelí hák s lanom, ktorý sa na kocke uchytí a už stačí len vyšplhať. Alebo použije zmrazovací šíp na stabilizovanie rozhojdaného objektu, na ktorý sa postaví rytier. A ten svojím štítom nasmeruje vodu tečúcu zhora na mlynské koleso na strane, ktoré sa rozhýbe a otvorí bránu do ďalšej miestnosti. Môže to byť aj zložitejšie, ale väčšinou spôsob riešenia nájdete pomerne rýchlo. Treba však brať do úvahy fyziku, z ktorej vychádza celý postup.

Pribúdajú nástrahy, ale aj  pomôcky a nové prvky, napríklad magnetické plochy, kde sa zachytia astrálne kovové  objekty, ktoré ale na iných miestach vedú elektrický prúd, čo môže byť smrteľné, ale aj užitočné na rozhýbanie určitých mechanizmov. Inokedy musíte priviesť tok vody na klíčky, z ktorých rozkvitnú obrovské kvety a listy a potom sa dá po nich skákať. Je toho oveľa viac a hlavne v kooperácii to beží ako po masle.  Až na to, že online režim často nefunguje. Môžete sa pripojiť do ľubovoľnej nezaheslovanej hry v akejkoľvek fáze a tam spolupracujete s ďalšími hráčmi. Ak sú vaši partneri vynaliezaví, je to zábava, ak natrafíte na nešikovných a menej bystrých, je to miestami ťažkopádne. Ibaže pri viacerých pokusoch sa mi online hra buď zosypala pri postupe v úrovni, alebo už v lobby. Takže kooperáciu skúste radšej lokálne.

Cestou zbierate ružovkasté fľaštičky, ktoré sú často na krkolomných miestach. Ak ich nezoberiete všetky pri prvom putovaní, môžete sa do ľubovoľnej úrovne vrátiť neskôr a skompletizovať svoju kolekciu. Platí to aj o špeciálnych predmetoch v zbierkach rozdelených na listy, poklady a suveníry, ako je  kráľovská koruna, vzácna kniha či luster, ktoré sú často ukryté v tajných miestnostiach s trochu náročnejšími hlavolamami pri hľadaní cestičky k nim.

A prečo sa všetečná trojka vlastne znovu pustila do dobrodružstva? Máte to v názve - je to kvôli princovi, ktorý kvôli svojej zvedavosti a všetečnosti  priviedol do problémov nielen seba, aj celú krajinu. A vy ho prenasledujete, aby ste ho priviedli späť do astrálnej akadémie. Lenže to nie je také jednoduché, hlavne keď sa mladíkovi za zadkom oživujú tieňové potvory, ktoré musíte premôcť. Takéto boje sú však nenáročné. Éterické vlky, pavúky a iné kreatúry, často stojace na dočasných fialových plošinách, posekáte mečom a zasypete šípmi. O chvíľu je po nich. Trochu fádne, ale môžete to brať ako spestrenie postupu. Určite zaujímavejšie sú však súboje s bossmi, na ktorých vždy platí nejaká finta, napríklad s obrovským vlkom či trojicou rytierov, s ktorými si musí poradiť Pontius postupne a potom stojí proti všetkým naraz. Najčastejšie pritom vychádzate zo schopností hrdinov.

Trine 4: The Nightmare Prince
Trine 4: The Nightmare Prince Čakajú vás rozmanité lokality v rôznom farebnom spektre.
Čakajú vás rozmanité lokality v rôznom farebnom spektre.


Trine 4: The Nightmare Prince Postupne nadobudnete čoraz viac schopností a rozšíria sa vaše možnosti.
Postupne nadobudnete čoraz viac schopností a rozšíria sa vaše možnosti.


Trine 4: The Nightmare Prince V kooperácii zábava graduje a hráči sa musia dopĺňať.
V kooperácii zábava graduje a hráči sa musia dopĺňať.





Ovláda sa to gamepadom, ale celkom dobre aj klávesnicou a myšou, ktorou sa dá pohodlne mieriť, zachytiť lano na požadovanom mieste, ale napríklad aj vyvolať astrálny objekt jeho nakreslením. Čarovnú grafiku sme už spomenuli v úvode. Je naozaj pôsobivá a  ponúka zaujímavo spracované, farebné lokality v rôznych prostrediach a so štýlovými označeniami. Navštívite Mesiacom zaliate lesy, zlatolisté záhrady, zasnežené vrchy, strašidelné hrobky, šušťavé bahnisko, prekliate panstvo či vresovú sieň. Dopĺňajú to kratšie animácie a jednoduchšie náčrty na mapke medzi jednotlivými úrovňami a celými aktmi, ktorých je päť. A je tu aj príjemný dabing s rozprávačom a určite pre mnohých vítané české titulky.

Séria Trine sa po trochu slabšej trojke spamätala a v štvrtej časti znovu pookriala. Nové dobrodružstvo neprekvapí nejakými extra novinkami, ale prináša podobný zážitok, ako keď boli traja osvedčení hrdinovia v najlepšej forme. Tentoraz ich putovanie môže trvať aj bezmála dvadsať hodín a zamrzí snáď len problematický online režim, ktorý môže pokaziť zábavu v kooperácii. Inak si ale do sýtosti zaskáčete, trochu zabojujete a hlavne využijete svoju kreativitu pri hľadaní cestičiek vpred a riešení hlavolamov. Je to príjemný a aj oku lahodiaci zážitok a relax.


napísal uni 15.10.2019
Páči sa mi! (+3)
8.5
Vo svete
8.1
Ohodnotiť
TRINE 4: THE NIGHTMARE PRINCE
+ dostatočne rozsiahly príbeh s rozmanitými lokalitami
+ postup založený na kreativite a kombinovaní schopností postáv
+ pôvabný rozprávkový vizuál a atmosféra
+ známa trojica opäť vo forme
+ vydarená kooperácia
- nestabilný online režim hry
- bez výraznejších noviniek
- boje sú jednoduché a pomerne fádne
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual-core 2,6 GHz, 4 GB RAM, GeForce GTX 560, OS Win7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
icon
8.5
MANTOR    26.10.2019
+ grafika+ roznorode schopnosti hlavnych postav a ich kombinacie+ mozstvo rozmanitych puzzle... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Modus Games / Frozenbyte
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 8. október 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk