POWERPLAY STUDIO: VYSOKÁ ŠKOLA NIE JE JEDINÁ CESTA AKO ZÍSKAŤ VEDOMOSTI

POWERPLAY STUDIO: VYSOKÁ ŠKOLA NIE JE JEDINÁ CESTA AKO ZÍSKAŤ VEDOMOSTI

Za oponou herného štúdia

Interview

Ak o tom náhodou ešte neviete, na Slovensku hry iba nehráme, no taktiež ich tvoríme. Síce sme vo vývoji hier takpovediac iba tesne za štartovacou čiarou, no máme tu hneď niekoľko domácich herných štúdií, ktoré rozhodne nie sú najmenšie. Medzi takéto štúdiá patrí aj bratislavské PowerPlay Studio, ktoré ste ešte donedávna mohli poznať ako PowerPlay Manager, teda pod názvom jeho prvej hry z roku 2007. O necelých trinásť rokov neskôr sa portfólio firmy rozrástlo o množstvo ďalších športových titulov, pričom ten posledný vyšiel len minulý rok.

Tento článok však nemá byť biografiou štúdia. Tentokrát sme sa vám rozhodli priblížiť úplne odlišnú stránku hernej sféry, ktorá vás do istej miery môže motivovať vyskúšať prácu práve v hernom biznise. PowerPlay Studio sme nedávno navštívili s cieľom zistiť, čo vás môže čakať na pohovore do herného štúdia. V tejto súvislosti sme vyspovedali Richarda Krupičku, ktorý je dlhodobo členom marketingového tímu a zároveň má na starosti nábor nových zamestnancov.

Odlišuje sa v niečom pohovor do herného štúdia, prípadne pohovor práve do PowerPlay?

Áno, myslím, že sa odlišujeme vo viacerých veciach. Pre niektoré spoločnosti napríklad hrá kľúčovú úlohu životopis, u nás skôr to, aká je osobnosť. Životopis si určite prečítame, ale pre nás je dôležitejšie, ako pracuje v tíme, či je kreatívny, má rád hry alebo ako by reagoval v určitých situáciách. Nemenej dôležitá je chuť sa učiť a posúvať ďalej, či už kariérne alebo osobnostne. Ak sa nám uchádzač na pohovore páči, spravidla ho pozveme na 2-3 dni do firmy, kde si prácu u nás vyskúša a my zároveň vidíme, či sa nám hodí do tímu. Potom už nič nestojí v ceste podpísaniu zmluvy a vzájomnej spolupráci.

Odporúčate vašim potencionálnym budúcim zamestnancom naštudovať si literatúru v štýle ako úspešne prejsť pohovorom a podobne? Pomohlo by im to alebo ich aj napriek tomu budete vedieť prekvapiť?

Pokiaľ si uchádzač sám od seba vyhľadáva literatúru a vzdeláva sa samostatne v rôznych smeroch, prípadne siahne aj po takýchto informáciách, je to pre nás veľké plus. Nie je to však rozhodne akousi podmienkou. Mnoho kandidátov je u nás na pohovoroch prekvapených priateľskou atmosférou a bránime sa klišé pohovorom, teda aj otázkam.

Viem, že za rôznymi otázkami na pohovoroch sa skrýva viac ako len ich prvotný význam. Môžu sa teda u vás stretnúť s otázkami, ako napríklad: Aké sú vaše slabé stránky? Kde sa vidíte o 5-10 rokov? Dokážete pracovať pod stresom?

Uchádzačov sa pýtame viacero otázok, tieto však medzi ne nepatria. Pre nás však je určite dôležité, kto sa stane našou súčasťou, a preto sa pýtame iné otázky. Pri týchto otázkach však nejde vždy o správnu odpoveď - dôležité je, aby uchádzač odpovedal pravdivo a podľa svojich pocitov.


Ako by mal prísť uchádzač oblečený?

Dresscode na pohovor nevyžadujeme. Nech príde v tom, čo je mu/jej pohodlné. Takisto to funguje aj s našimi kolegami. Keď sa prejdeš u nás po firme, nájdeš tu aspoň jedného aj v teplákoch. Na pohovore sme síce nikoho v teplákoch ešte nemali, ale asi by to nebol kľúčový faktor pri rozhodovaní o prijatí / neprijatí. Ako povedala jedna známa osobnosť slovenskej politiky - charakter rozhoduje. :)

Do značnej miery je v spoločnosti stále zakorenené, že ak na nejakú pozíciu nemám školu, je jasné, že ma na ňu nezoberú. Ako sa k tomu staviate vy? Pri uchádzačoch sa pozeráte skôr na vzdelanie alebo oveľa viac oceňujete konkrétne vedomosti?

Ak si niekedy videl naše pracovné ponuky na inzertných portáloch, nikdy sme neuvádzali v požiadavkách vysokú školu. My si nemyslíme, že vysoká škola je liek na život a jediná cesta ako získať vedomosti. Dnes máme v tíme aj dvoch programátorov, z ktorých jeden pracoval ako taxikár a druhý ako kuchár. Šikovnosť, vôľa učiť sa, schopnosť uvažovať, to sú poklady, ktoré mnohí na trhu nevedia doceniť.

Máte medzi uchádzačmi o programátorské pozície aj ženy? Máte pocit, že sa to v tomto smere zlepšuje?

Áno, máme aj ženy a som tomu veľmi rád. Dotvárajú nám prostredie a prinášajú troška autenticity pre tím. Ženy sú pre nás dôležité rovnako ako muži a aj vďaka tomuto sa dokážeme pozrieť na riešenie problému z rôznych uhlov. A áno, myslím si, že sa to zlepšuje, už nejakú dobu neplatí, že programovanie je čisto mužská záležitosť.

Na Slovensku máme stále viac šikovných ľudí, ktorí sa práve v hernom biznise vedia uplatniť. Rozhodne ich však nie je prebytok, aké benefity preto ponúkate zamestnancom, prečo by mali ísť práve do PowerPlay?

Systém benefitov máme pomerne kvalitný, no zďaleka nie uzatvorený. Stále sa snažíme prichádzať s novými vecami, čo by náš tím potešilo a spríjemnilo ich pracovný či súkromný život. Ak by som mal vypichnúť niektoré z nich, tak určite podiel zo zisku firmy, dni dovolenky naviac za lojalitu, preplatený taxík v prípade neskoršieho odchodu z práce,či podpora vzdelávania (konferencie svetového formátu, interné vzdelávanie).

Musia mať vaši zamestnanci radi šport?

Nie, nemusia, ale bolo by to výborné. Nielen preto, že robíme športové hry, ale hlavne preto, že šport je zdravý. Najdôležitejšie ale je, aby mali radi svoju prácu.

Predpokladám, že od založenia firmy máte za sebou už väčší počet pohovorov. Utkvel vám niektorý z nich v pamäti? Nejaký vtipný moment?

Viackrát sme sa už na pohovoroch zasmiali. Vznikne to väčšinou z nejakej situácie, dokonca raz sme mali aj človeka, ktorý ako jednu zo svojich schopností uvádzal, že vie rozprávať vtipy, tak nám na pohovore aj nejaké povedal. Vskutku vedel, všetci sme sa dobre zasmiali :)


Vedeli by ste nám niečo povedať o vašej spolupráci s OpenLab? Predpokladám, že aj toto je cesta, ako sa stať súčasťou vášho štúdia.

V rámci OpenLabu sme technický garant vo svojom odbore, a to ako súčasť Games Labu. Študenti sa v ňom učia všetko o produkcii hier. Učia sa tvoriť, pracovať v tíme a v podstate simulujú malé indie herné vývojárske tímy. Výsledkom každého tímu je na konci školského roka mobilná hra.

Dávate možnosti platených/neplatených stáži pre študentov stredných alebo vysokých škôl, ktorí by chceli získať skúsenosti vo svojom odbore?

Áno, momentálne máme za sebou prvú stáž dvoch šikovných stredoškolákov. Tí práve pochádzajú zo vzdelávacieho projektu OpenLab, ktorého sme spoluzakladateľom. Stáže podporujeme, avšak z kapacitných dôvodov len v obmedzenom množstve. Najbližšie plánujeme opäť na leto, musíme sa s tým ale trošku popasovať, máme väčší záujem ako kapacity.

Spolupracujete priamo aj s nejakými školami na Slovensku?

Priamu spoluprácu sme nikdy neotvárali a myslím, že ani nezvažovali. Jednak kvôli podmienkam na niektorých vysokých školách, ale tiež aj preto, že v minulosti sme nemali toľko času na takéto projekty. Momentálne spolupracujeme vďaka OpenLabu s bratislavskou Strednou priemyselnou školou elektrotechnickou (SPŠE) na Hálovej a v určitom režime aj s fakultou manažmentu na UK, či FIIT, kde sme boli súčasťou projektu Letná škola.

Ako je to s prijímaním zahraničných uchádzačov? Máte aj zahraničných kolegov? Prišli niektorí kvôli tomu na Slovensko alebo je to skôr o práci na diaľku?

Áno, máme aj zahraničných kolegov a v podstate všetci prišli na Slovensko práve kvôli práci u nás. Naša krajina ich nakoniec chytila za srdce rovnako ako naše hry. S niektorými ľuďmi spolupracujeme aj na diaľku, ale skôr ide o externých prekladateľov.

Čo by ste poradili tým, ktorí vám plánujú poslať životopis?

Chcel by som im povedať, aby sa nebáli byť sami sebou, všetci sme rovnako ľudia. Nechceme v tíme pracujúce roboty, ale autentických ľudí, ktorí prinesú do kolektívu kúsok toho svojho sveta. No a pokiaľ už príde niekto na pohovor, tak snáď len aby vedel aspoň trošku niečo o našej firme alebo aké hry máme.

Ďakujeme za rozhovor.


napísal play3man 2.3.2020
Páči sa mi! (+3)
POWERPLAY STUDIO: VYSOKÁ ŠKOLA NIE JE JEDINÁ CESTA AKO ZÍSKAŤ VEDOMOSTI


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19939)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk