DEAD END JOB

DEAD END JOB

6.5

Krotitelia duchov trochu inak

Recenzia na PC verziu

V záplave videohier, ktorých je v dnešnej dobe skutočne neúrekom, sa mnohé, najmä menšie tituly ľahko stratia. A pritom môžu byť výnimočné alebo prinajmenšom príjemné na odreagovanie. Dead End Job je skromná vecička, ktorú ste pravdepodobne prehliadli, ale je to celkom fajn zábavka, pri ktorej si zastrieľate a ulovíte hromady duchov.

Dá sa povedať, že Dead End Job je paródiou na legendárnu sériu Krotitelia duchov. To, že majú tvorcovia radi tieto filmy, prezradia náznaky, ktoré sa dajú postrehnúť v hre. Napríklad obraz Viga v menu, hoci má prelepenú tvár. Vývojári však lov duchov urobili po svojom a bez toho, aby sa opierali o svoj filmový vzor. Hlavný hrdina je obézne zelené indivíduum v šiltovke a má licenciu na likvidovanie paranormálnych škodcov. Jeho úlohou je vyčistiť určené priestory od duchov, ale predovšetkým zachraňovať ľudí, ktorí sú tam uväznení. Spočiatku je to jednoduché, ale neskôr už o niečo náročnejšie, ale aj akčnejšie.

Každý level tvorí séria náhodne generovaných miestností, ktoré majú jednoduchú štruktúru a vypĺňajú ich rôzne objekty, v závislosti od prostredia. Takže v obchodnom dištrikte sú to rôzne stoly, nábytok, kancelárske vybavenie. V parku lavičky, stromy, kríky, ploty, hojdačky a kolotoče. To sú prvé dve lokality, po ktorých si odomknete ešte pár ďalších, len na to potrebujete dostatok peňazí.

Dead End Job
Dead End Job Vždy je primárnym cieľom záchrana civilistov.
Vždy je primárnym cieľom záchrana civilistov.


Dead End Job Môžete hrať aj v kooperácii s iným hráčom.
Môžete hrať aj v kooperácii s iným hráčom.


Dead End Job Duchov treba oslabiť strelami a povysávať.
Duchov treba oslabiť strelami a povysávať.





Financie získate práve lovom duchov, ale aj ničením spomínaných objektov, z ktorých často vypadávajú rôzne použiteľné predmety a bankovky. Na prvú priepustku potrebujete 50 000 libier, do ďalšej oblasti sa dostanete po zhromaždení 250 000 a potom za rovných 500 000. Do odomknutých lokalít môžete už potom vstupovať ľubovoľne. V zásade sa ale iba do istej miery mení okolie, no hlavný cieľ sa obmedzuje na záchranu civilistov. Rozhodne by to chcelo viac rôznych zadaní, i keď tu ide predovšetkým o prestrelky s duchmi. Na dosiahnutie hlavného cieľa máte 30 dní, čo znamená určený počet pokusov, počas ktorých by ste mali zachrániť čo najviac civilistov a nahromadiť bohatstvo. Ak je výsledok neuspokojivý,  začínate s vynulovaným kontom, lokality sa resetujú a musíte ich odznova odomknúť. No aspoň záznamy o vašich aktivitách sa zachovajú a medzi duchmi sa už vyskytujú pokročilé druhy.
 
Duchovia sa objavujú na miestach svetelných značiek a potom vás naháňajú po miestnosti. Ochromíte ich streľbou, ale to nestačí. Potom ich musíte doslova povysávať. Ak zaváhate, po chvíli sa zregenerujú a znovu ich treba oslabiť paľbou. Máte jedinú permanentnú zbraň, ale v miestnostiach natrafíte na doplnky, ktoré vám nakrátko pridajú niečo efektívnejšie na strieľanie alebo nejaký iný bonus. Napríklad kúsky jedla, ktoré vám dopĺňajú energiu aj stratené srdiečka. Občas sú to však aj výstrednosti, ktoré vám skôr uškodia, takže vás napríklad spomalia alebo pootočia miestnosť. Prenášať si môžete dva predmety, po použití zoberiete ďalšie. Niektoré veci z rozbitých objektov sú zakliesnené medzi úlomkami a stenou, dajú sa však odtiaľ pritiahnuť a povysávať podobne ako duchovia.
 
Objekty v okolí vám pri prestrelkách môžu pomáhať aj ublížiť. Neraz síce obsahujú niečo užitočné, ale súčasne sú bariérami, ktoré vás obmedzujú v pohybe. Ak chcete trafiť protivníka na druhej strane miestnosti, najskôr musíte zničiť nejaký nábytok, ktorý stojí medzi vami. Treba si dávať pozor na výbušné predmety, ktoré niekedy rozoznáte podľa zelených a tesne pred explóziou červených svetielok. Dajú sa využiť na zranenie duchov, ale ak ich poškodíte a stojíte nablízku, ublížia aj vám.

Samotní duchovia sú celkom zaujímaví a aj ich sortiment súvisí s prostredím. V kanceláriách napríklad bojujete aj proti obrej spinke alebo oživenému počítaču, v parku proti  zmrzlinovým kornútom či odtrhnutému hojdaciemu koníkovi z kolotoča. Niektoré potvory vám idú na telo, iné čosi vystreľujú, zostáva po nich spomaľovací sliz, robia náhle výpady, pričom niekedy aj vidíte miesto, na ktoré sa vrhnú, takže sa im dá vyhnúť. Liečiví duchovia regenerujú seba aj svojich druhov. V pokročilej fáze sú miestnosti plné rôznych potvoriek, ktoré sú neustále v pohybe a chcete prežiť, ani vy nemôžete len tak postávať na mieste. Ak je presila priveľká, väčšinou sa dá uniknúť do vedľajšej miestnosti. Na miestach s uväznenými civilistami sú však zalepené dvere, kým neoslobodíte rukojemníkov alebo nezahyniete.

Smrť vašej postavy nie je tragédia, ale môže byť nepríjemná. Jednoducho sa predčasne ukončí level a dokonca vám zostanú aj nejaké mince, len úloha nie je splnená a treba to skúsiť odznova. Oveľa viac to však zabolí, ak ste mali nazbierané skúsenosti, ktoré zvyšujú váš rating a úroveň vyjadrenú hviezdičkami. Každá hviezdička so sebou prináša nové vylepšenie, pričom si vždy volíte z troch perkov. Sú pasívne, nie veľmi rozmanité, ale vďaka nim môžete napríklad uvidieť pasce alebo získať viac peňazí. No hlavne si môžete viacnásobne zlepšiť útoky. Takže máte silnejšie strely, prípadne sa môžu odrážať, rýchlejšie pálite, zbraň sa tak skoro neprehreje, čiže nepotrebuje vychladnúť. A potom sa tá strašidelná háveď lepšie likviduje.

Lenže keď prídete o svoje tri srdiečka, znovu síce ožijete, ale stratíte všetky hviezdičky aj vylepšenia. Čiže sa musíte poriadne obracať, aby sa opäť posilnili vaše schopnosti. Našťastie, aj bez nich máte šancu i proti zdatnejším nepriateľom, takže môžete postupovať aj v pokročilých  lokalitách. Lenže, samozrejme, musíte vyvinúť viac úsilia, aby ste ich zvládli a eliminovali. Takže váš skon vás nezastaví, ale určite zamrzí.

Medzi prestrelkami s duchmi si môžete listovať v denníku na svojej základni, kde nájdete encyklopédiu duchov a predmetov, počet vyčistených miestností, zabitých duchov, zachránených idiotov (čím hlavná postava označuje neschopných  ľudí), recenzie zákazníkov, maximálnu dosiahnutú hodnosť a ďalšie údaje a charakteristiky. V symbolickom počítači zinkasujete extra odmeny za menšie úspechy, ako je stanovený počet eliminovaných nepriateľov a splnených objednávok.

V nastaveniach hry je zaujímavá možnosť streamingu cez Twitch a Mixer, pričom diváci sa nemusia len pozerať, ale môžu vám aj vyberať doplnky, ktoré máte použiť. Takže pomôžu alebo pokojne budú zlomyseľní a prinútia vás použiť niečo, čo vám uškodí. Hrať sa dá aj v lokálnej kooperácii s dvomi gamepadmi alebo jedným a ďalší hráč používa klávesnicu a myš, ktorou sa najlepšie mieri pri streľbe. Druhá postava však len skromnejšie asistuje v úlohe mentora.

Dead End Job
Dead End Job Vaše úspechy sa odrazia na licencii. Čím viac hviezd, tým lepšie.
Vaše úspechy sa odrazia na licencii. Čím viac hviezd, tým lepšie.


Dead End Job Vyberáte si opakovane z troch vylepšení. Pri úmrtí ale všetky stratíte.
Vyberáte si opakovane z troch vylepšení. Pri úmrtí ale všetky stratíte.


Dead End Job Aj disko hudba môže zabíjať.
Aj disko hudba môže zabíjať.





Grafika je nenáročná, pestrofarebná, s humornými karikatúrami. Pôsobí celkom dobre a najmä pre mladších hráčov je prijateľnejšia ako retro štýl s pixelmi, ktorý je v súčasnosti často využívaný v jednoduchšie spracovaných  hrách. Hudba je parádna, dynamická, veľmi dobre sprevádza a podnecuje postavu pri prestrelkách. Nečudo, má ju na svedomí Will Morton, ktorý ozvučoval sériu Grand Thief Auto.

Dead End Job ponúka sympatický lov duchov, len škoda, že taký jednotvárny. Štýlom pripomína titul Binding of Isaac a má šmrnc, hoci ponúka len jednoduchú, no chytľavú hrateľnosť. Pomohla by určitá variabilita úloh s rozmanitými cieľmi a malo by to viac šťavy, keby na rôznych duchov platili odlišné druhy zbraní. Je to však milá zábavka, pri ktorej rýchlo a príjemne ubieha čas.


napísal uni 18.3.2020
Páči sa mi!
6.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
DEAD END JOB
+ jednoduchá, ale chytľavá hrateľnosť
+ zaujímavý sortiment nepriateľov
+ dynamická hudba
- chýbajú variabilné úlohy
- postup je nemenný a čoskoro jednotvárny
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 8 GB RAM, GeForce 8800, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Headup Games / Ant Workshop
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. december 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19627)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk