DESPERADOS III

DESPERADOS III

Na divokom západe bude znovu rušno

Aj keď séria Commandos vznikla skôr a Desperados vlastne len preniesla rovnaké princípy do iného prostredia - na divoký západ, obidve značky sú výnimočné a zaslúžene populárne. Zlaté časy zažívali v minulosti, ale opäť sa vracajú na scénu. Commandos 2 HD je síce nemastný- neslaný, ale Desperados III bude výborná hra. To vám môžeme povedať už teraz, pretože sme si zahrali niekoľko misií v rozsiahlej beta verzii. Tešíme sa na kompletný produkt a vy by ste sa mali tiež.

Na scénu sa vracia John Cooper a asistovať mu budú ďalšie známe, ale aj nové postavy. Opäť bude mať každá osoba špecifické schopnosti a kľúčom k úspechu bude ich správne uplatnenie a koordinácia tímu. Cooper sa v úvode na chvíľu vráti do čias detstva a zaspomína si na svoje začiatky, keď ho otec učil základné veci a ako prežiť priamo uprostred  nepriateľov. Potom už jeho dobrodružstvo pokračuje v aktuálnom čase, keď sa z chlapca stane ostrieľaný pištoľník. 

Cooper nebude dlho sám, zakrátko sa pri železnici na scéne objaví Doc McCoy a potom aj ďalší spoločníci, ktorí tvoria dobre fungujúcu partiu. Čakajú na nich rozmanité úlohy, ktoré musia splniť v rôznom zložení - treba sa dostať k vlaku a odstrániť zátarasy na koľajniciach, zlikvidovať mimoriadne nebezpečné osoby, niečo ukradnúť z dobre stráženej budovy a mnoho ďalšieho. A to v rámci možností nepozorovane.


Väčšinou sa teda treba pohybovať nenápadne a dôležité je vyhýbať sa zraku obozretných stráží, ale niekedy aj civilistov. Vďaka jednoduchému úkonu pekne vidíte uhol pohľadu ľubovoľnej osoby a keď sa prikrčíte, máte oveľa väčšiu šancu, že vás nespozoruje. Ak vyvoláte rozruch, zmobilizujú sa všetci nepriatelia v okolí a navyše z budov vybehnú zalarmované hliadky. Ak to prežijete, o chvíľu sa situácia upokojí, ale zvyčajne sa už potom po okolí pohybuje extra patrola zložená z dvoch alebo viacerých mužov.

Obozretnosť ale neznamená, že sa nemôžete zbaviť nežiaducich svedkov a strážcov. Len to treba skúsiť šikovne a nehlučne. A telá potom skryť do kríkov, sena, skrine alebo hodiť do vody. Pretože ak tieto pozostatky nájdu ich kumpáni, opäť bude rušno. Nastanú však aj situácie, keď skrátka musíte vystreliť, alebo neodoláte pokušeniu zniesť zo sveta nejakých grázlov a pekne vo veľkom štýle, napríklad aj gatlingom. Ak si však nechcete komplikovať život, nebudete to robiť často. Radšej treba staviť na špecifické schopnosti svojich zverencov.

Cooper dokáže odlákať pozornosť nepriateľov hodenou mincou, na ktorú sa potom chvíľu zamerajú. Správny čas prekĺznuť im poza chrbát, prípadne ich podrezať odzadu nožom. Ten vie Cooper aj vrhať, ale potom si ho musí znovu vziať. V jeho výzbroji sú aj dva revolvery, z ktorých dokáže vystreliť na dva rôzne ciele naraz. Na to využijete Showdown mód, pri ktorom sa hra zapauzuje (s výnimkou vysokej obťažnosti) a následne môžete  vybrať aktivitu a ciele. Potom celý proces spustíte a Cooper všetko požadované vykoná. Rovnakým spôsobom dokážete koordinovať viaceré svoje postavy naraz. Rozdelíte pokyny a potom všetci súbežne vykonajú príkazy. Túto vymoženosť ste mohli vidieť v hre Shadow Tactics: Blades of the Shogun. Nie je to náhoda. Desperados III pripravujú tí istí vývojári Mimimi Productions, a to je len dobre.

Doc McCoy má trochu iné metódy, zabíja zblízka injekciou, nepriateľov priláka kufríkom s omamným obsahom, môže liečiť a v prípade potreby použije ostreľovaciu pušku. Potom je tu silák  Hector Mendoza vyzbrojený sekerou, ktorou dokáže na jeden šup zneškodniť aj nepriateľov v plášťoch, ktorí sú inak veľmi odolní. A rád používa pascu na medvede, do ktorej priláka svoju obeť pískaním. Je schopný prenášať naraz dve telá. Brokovnicou vie skoliť niekoľko nepriateľov naraz.

Kate'Ohara sa môže nenápadne pohybovať medzi nepriateľmi vďaka preoblečeniu, protivníkov dočasne ochromí nakopnutím alebo odvedie ich pozornosť flirtovaním. Veľmi zaujímavá je voodoo šamanka  Isabelle Moreau.  Môže doslova ovládnuť niektorého nepriateľa a využiť ho na to, aby zobral kľúč alebo dokonca zabil svojho spolubojovníka. Alebo prepojí dve osoby a to, čo sa prihodí jednej, sa stane aj druhej. Plus má mačku, s ktorou sa strážcovia radi pomaznajú. Niektoré schopnosti postáv určite dobre poznáte už z Commandos, ale stále sa dobre uplatnia aj tu.

Pri postupe si treba všímať okolie a jeho možnosti. Nepriatelia, ktorí majú na sebe poncho, sa napríklad nedajú len tak odlákať. Psy vás vyňuchajú aj v kríkoch, debny na správnom mieste môžete zhodiť na nepriateľov, takže to vyzerá ako nehoda. A debničky vám doplnia muníciu, ktorej je naozaj poskromne. Všetko pekne funguje, len jedna situácia sa mi veľmi nepozdávala. Keď som zabil dvojicu strážcov na poschodí budovy nožom a sekerou, nečakane sa prihrnuli gangstri z prízemia a balkóna, ktorí to nemohli vidieť ani veľmi počuť (hra zohľadňuje aj hlučnosť).


Misie majú dobrý dizajn a štruktúru, sú plné zaujímavých motívov a detailov. Či už sa pohybujete vo westernovom mestečku, skalách alebo divočine. Lokality pritom neraz obsahujú aj neutrálne úseky, kde sa vaše postavy môžu voľne pohybovať a kým neurobia niečo nápadné, nič im nehrozí. Ak už ale vlezú na súkromný majetok alebo do nejakej pochybnej uličky, tam už ide o krk a treba si dávať pozor. Všetko sa dá pekne vzdialiť a priblížiť, krajinu môžete otáčať. Veľmi dobre sa na to pozerá a skvelé sú aj typické westernové melódie, ktoré pri tom počúvate.

Náročnosť hry a niektoré jej parametre závisia od zvolenej obťažnosti, ale vyberie si naozaj každý. Postup veľmi uľahčuje možnosť kedykoľvek si ukladať progres cez quicksave. Dokonca hra na to priebežne aj upozorňuje s tým, že ukazuje čas od posledného uloženia. Niektoré situácie si ale aj tak zopakujete, prehodnotíte a spravíte inak. Napríklad aj preto, aby ste zachránili civilistov alebo sa vyhli zraneniam.

Desperados III bude presne takou hrou, akú si fanúšikovia žiadajú. Nesie sa v duchu predošlých častí, alebo ak chcete Commandos a cítiť tam aj praktické vylepšenia, ktoré sa už osvedčili v titule Shadow Tactics: Blades of the Shogun. Dobre to vyzerá a rovnako sa to aj hrá, hru môžete prispôsobiť vašim schopnostiam a s príbehom aj samostatnými výzvami vydrží dlhé hodiny. Čo viac si môžeme priať?  Snáď už len to, aby čo najskôr vyšla a bez dodatočných odkladov.


napísal uni 6.4.2020
Páči sa mi! (+6)
DESPERADOS III


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: THQ Nordic / Mimimi Productions
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 16. jún 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk