COLT CANYON

COLT CANYON

7.5

Pixelový divoký západ

Recenzia na PC verziu

Milé deti, dnes vám rozpoviem jeden príbeh. Zrejme nebude pre každého, no napriek tomu je svižný a dokonca potečie aj krv. Kde bolo, tam bolo, pred mnohými procesorovými jadrami, keď sa grafické karty vošli do dlane, kovboji nevyzerali tak ako dnes vo svete Red Dead Redemption 2. V tých časoch CRT monitorom kraľoval pixel-artový štýl, ktorý sa nám rozhodli pripomenúť vývojári z Retrific Game Studio. 

Autori hry sami o sebe hovoria ako o malom nemeckom, nezávislom štúdiu, ktoré chce hráčom prinášať 2D zážitky, aké si zaslúžia. Výsledkom ich poslednej snahy je Colt Canyon, ktorý vás vezme na divoký západ v podobe 2D roguelike prestrelky. Vašou úlohou bude zachrániť partnera, ktorého uniesli najtvrdší „badass evil záporáci" alebo skrátene - banditi. 

Colt Canyon
Colt Canyon Záchrana rukojemníka prináša zaujímavé vylepšenia.
Záchrana rukojemníka prináša zaujímavé vylepšenia.


Colt Canyon Autori sa neboja prelievať červené pixely.
Autori sa neboja prelievať červené pixely.


Colt Canyon Hra ponúka možnosť nastaviť fps až na 144.
Hra ponúka možnosť nastaviť fps až na 144.





Nezostáva vám teda nič iné, len naleštiť kolt a vyraziť naprieč dobrodružstvu. Veci však nebudú také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohli zdať. Už len preto, že nábojov tu nebude ako v Call of Duty. Ak chcete mať čím strieľať, budete musieť prečesávať okolie a zbierať muníciu. Keď máte v zásobníku prázdno, môže vás zachrániť útok zblízka. Napokon aj nepriatelia na vás budú útočiť nielen strelnými zbraňami, ktoré poznáte z filmov o divokom západe, ale aj vidlami či lasom. 

Ak tu narazíte na väčšiu partičku zlých kovbojov, budete mať zrejme problém, pretože hra aj napriek nevinnému vizuálu dokáže potrápiť. Platí, že by vám tu mali nohy dynamicky pracovať rovnako ako v boxe. Colt Canyon je totiž veľmi svižná akcia, ktorá aj napriek nenápadnému vizuálu dokáže potrápiť, čo môže niektorých hráčov odradiť. Zastávka neprichádza do úvahy, je nutné hýbať sa, nabíjať zbrane, hľadať muníciu a strieľať za jazdy. Pri pohybe mám na mysli nielen klasické utekanie po hernej ploche, ale váš hrdina dokáže urobiť aj rýchly kotúľ, čo mu neraz zachráni život. 

Tempo hry je vražedné rovnako ako zločinci v Cobra 11 a ak máte radi podobné rýchle „pukačky", určite sa zabavíte. Colt Canyon vám dokonca dáva v niektorých prípadoch na výber a môžete zvoľniť tým, že nepriateľov vyriešite odzadu stealth postupom. Osobne som to využíval rád vždy, keď sa dalo. 

Ako som už zmienil vyššie, jedná sa o roguelike a vašou smrťou sa teda všetko vracia na začiatok. Nie sú tu uložené pozície ani nič podobné, aj napriek tomu, že prechádzate rôznymi levelmi. Platí, že ak vás zabijú v leveli 5, chcete či nie, putujete opäť do levelu 1. Postupne si však odomykáte nové postavy s novými zbraňami, s ktorými môžete štartovať. 

Nude by mal predísť fakt, že všetko je tu potom generované znova a náhodne. Zo začiatku to funguje super, neskôr však už hra trochu škrípe. Nepomáha tomu najmä vizuálna stránka, ktorá je tu spracovaná pomerne stereotypne. Jasné, jedná sa o pixel art. No aj napriek tomu by som vám vymenoval veľa príkladov, ktoré túto stránku zvládli oveľa lepšie než Colt Canyon. To sa týka rovnako aj zvuku, kde niektoré zbrane znejú podobne a celkovo zvuková kulisa pôsobí fádne. 

Okrem svižného tempa však musím pochváliť aj to, že sa autori nebáli krvi a kocôčky červených pixelov budú pri streľbe lietať po obrazovke ako splašené kone. Vzhľadom na rýchlosť hry je to veľmi efektné. Čo sa týka zbraní, autori si pripravili pomerne rozmanitú paletu. Čakajú tu na vás pušky, revolvery, rôzne pištole, brokovnice a dokonca príde na rad aj dynamit.

Colt Canyon
Colt Canyon Rýchlejšie nabíjanie bola jednoznačná voľba.
Rýchlejšie nabíjanie bola jednoznačná voľba.


Colt Canyon Na divokom západe musia byť zbrane nabité za každých okolností.
Na divokom západe musia byť zbrane nabité za každých okolností.


Colt Canyon Parťák v ťažkých časoch poteší.
Parťák v ťažkých časoch poteší.





Po ceste zachraňujete aj rôznych rukojemníkov, ktorí vám za to dajú na výber zo štyroch vylepšení. Môže ísť napríklad o rýchlejšie nabíjanie zbrane, vražednejšie dynamity či spomalenie guliek nepriateľov. Zachránených môžete tiež požiadať, aby bojovali po vašom boku. V tomto prípade im viete prikázať, aby išli na konkrétne miesto, strieľali a podobne. 

V niektorých leveloch môžete stretnúť aj obchodníkov, s ktorými môžete vymieňať tovar. Ide napríklad o výmenu nábojov do koltu za náboje do brokovnice či dynamit za 1 srdiečko vášho života. Doteraz nezabudnem, ako som sa počas jednej parádne rozohranej hry vo vysokom leveli postavil za koňa obchodníka, ktorý ma kopol a všetko ukončil. Priznávam, že tu padli aj hrubé nadávky, takže bacha na kopytá. 

Ak fandíte roguelike akcii, pixel art vám netrhá zreničky a indie scéna vám nie je cudzia, Colt Canyon je pre vás dobrá voľba. Zároveň vám povoľujem, aby ste si k hodnoteniu prirátali bodík navyše. Môžete sa tešiť na svižnú akciu, ktorá vás zabaví. Hra nezabúda ani na stealth, autori sa neboja červených pixelov a odomykanie postáv s ponukou zbraní to pekne osviežuje. Škoda však fádneho vizuálu a slabšej zvukovej stránky. Rovnako každému nemusí sadnúť náročnosť a roguelike štýl hrania.


napísal Gam_er 13.8.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
COLT CANYON
+ chytľavá hrateľnosť
+ možnosť dostať nepriateľov stealth postupom
+ odomykanie postáv a široká ponuka zbraní
- stereotypný vizuál
- niekedy náročnejšie
- roguelike a pixel art nemusia sadnúť každému
- slabšia zvuková stránka


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: Headup Games / Retrific Game Studio
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk