TELL ME WHY: CHAPTER 1

TELL ME WHY: CHAPTER 1

7.5

Nadviaže na úspech Life is Strange?

Recenzia na Xbox One verziu

Dvojčatá vraj majú špeciálne spojenie. Sú navzájom empatické a akoby vedeli vnímať pocity a myšlienky toho druhého. Neviem to naisto, nemám dvojča, ale hovorí sa to. Zároveň to ponúka zaujímavý koncept pre budovanie príbehov a presne toho sa chopili v štúdiu Dontnod, aby na tomto koncepte vystavali svoju novú sériu. Zároveň presne zapadá do portfólia ich príbehov, ktoré sú obohatené o uveriteľné nadprirodzené schopnosti, ktoré dopĺňajú hlbšie príbehy o ľudských osudoch a dopadoch našich rozhodnutí. Dokonca až tak, že Tell Me Why pokojne mohla byť tretia série Life is Strange a nikto by nenamietal.

Je to síce samostatná hra, ale to je v konečnom dôsledku aj druhá séria Life is Strange. Zároveň má s touto sériou aj veľa spoločného – dvojicu silných ústredných postáv, ktoré sa vydávajú na cestu, ktorá im prezradí viac o nich samotných. Dokonca aj audiovizuálne presne zodpovedá tmu, čo od tohto štúdia očakávame. Viac menej tak dobre viete, aký zážitok vám asi hra ponúkne a prvá kapitola toto „podozrenie“ už len potvrdila. Na rozdiel od ich ostatných sérií ale na ukončenie Tell Me Why nemusíme čakať celý rok. Skladá sa z troch epizód a kým tú prvú už máme za sebou, druhá príde 3. septembra a tretia 10. septembra.

Môžete si tak nechať prejsť hlavou to, čo ste s postavami zažili, prípadne ešte zmeniť nejaké rozhodnutia, s ktorými nie ste stotožnení, keďže tie majú v Dontnod hrách naozaj zmysel. Na základe prvej epizódy s avšak zdá, že štruktúra zostáva rovnaká. Prvá epizóda načrtne temné tajomstvo a hlavne predstaví svoje jedinečné postavy. V tomto prípade sú to súrodenci Alyson a Tyler. Posledné roky boli odlúčení, no teraz sa opäť stretávajú, aby sa vo svojich životoch posunuli ďalej. Nejde to však bez toho, aby neotvorili niektoré rany z minulosti a vy sa začínate zoznamovať s dosť temnými udalosťami, ktoré tieto dve postavy formovali už v detstve.

Tell Me Why: Chapter 1
Tell Me Why: Chapter 1 Hrateľnosť sa nesie presne v duchu Life is Strange.
Hrateľnosť sa nesie presne v duchu Life is Strange.


Tell Me Why: Chapter 1 Sú tu aj momenty, kedy môžete relaxovať a užívať si hudbu a atmosféru.
Sú tu aj momenty, kedy môžete relaxovať a užívať si hudbu a atmosféru.


Tell Me Why: Chapter 1 Špeciálna schopnosť vám umožní znovu prežívať spomienky.
Špeciálna schopnosť vám umožní znovu prežívať spomienky.





Príbeh hry sa odohráva v zapadnutom malom mestečku niekde na Aljaške v roku 2015, pričom sa ale vracia k udalostiam, ktoré sa Sali 10 rokov predtým. Oboch súrodencov nielen poznačili, ale aj na dlhé roky rozdelili. Teraz po tých dlhých rokoch zažívate opätovné stretnutie a nazeráte naň zo strán oboch postáv. Zaujímavá je dichotómia vzťahu, ktorý nie je jednoduchý. Zažívate momenty vrúcnej lásky medzi súrodencami, ale taktiež rozdielne pohľady na svet a aj na situácie, ktoré pred vás hra predostrie.

Pasáže z minulosti sú len flashbacky, nezasahujete do nich aktívne. A dokonca ich tu ani nie je nejako veľa. Len presne toľko, koľko je nutné na to, aby hra ilustrovala, čo sa stalo. Jedným dychom ale musím dodať, že prvá epizóda Tell Me Why je na tom podobne ako prvá epizóda Life is Strange. Predstavuje koncept, predstavuje postavy, zasadenie a naznačuje blížiacu sa krízu, avšak z istého pohľadu sa tu vlastne nič závratné nedeje. Aj preto si Chrysalis odo mňa odniesla sedmičku, aj keď celá séria zarúbala podstatne vyššie. Jednoducho hra pôsobí tak, že sa v nej veľa nestalo, lebo je o vlastne len expozícia a aj preto je vhodné počkať si na dokončenie série.

Nie je to tak, že by bola prvá epizóda obsahovo prázdna. A rozhodne nie je ani nezaujímavá. Okrem už spomínaných vecí je založená aj na tom, aby ste preskúmali schopnosti, ktoré majú dvojičky a opäť sú to práve tieto schopnosti, na čom je založené riešenie jednotlivých úloh v hre. dokážu spolu komunikovať aj bez slov, keďže navzájom počujú v hlave hlas oho druhého. To nie je vec, ktorú by hra využívala nejako hojne, no zároveň vám takto vie hra naznačiť, kedy je už ten správny čas nejakú situáciu opustiť. Alebo naopak vám ešte stále zostala nejaká drobná vec skrytá, napríklad časť dialógu, ktorá by vám odhalila viac z príbehu. Možno sa totiž od niekoho nedozviete drobný detail, čo zase ovplyvní výsledok inej situácie.

No a potom sú tu spomienky. Ako budete postupovať hrou a obnovíte puto medzi súrodencami, tak sa vám v tomto mestečku začne zjavovať čoraz viac spoločných spomienok, ktoré by ste mali znova prežiť. Tentoraz však už len ako divák. Niektoré len dokresľujú atmosféru, iné dotvárajú príbeh, no a sú tu aj také, ktoré sú pre celú hru kľúčové. Zároveň sa ukazuje, že spomienky nemusia byť univerzálne. Tell Me Why má totiž dve hlavné postavy a jednotlivé udalosti vo svojom živote si môžu pamätať trochu inak. Je na vás, ku ktorej verzii spomienky sa prikloníte. A taktiež to ďalej ovplyvní dej- môžete sa o sebe dozvedieť viac, alebo si k jednej z postáv zabuchnete dvere.

Je príliš skoro na to, aby sa dalo zhodnotiť, ako v tomto prípade Dontnod  vetvia hru ďalej na základe vašich rozhodnutí a aký je ich reálny dopad. Ale aj na tak obmedzenom priestore, akým je táto epizóda, sa mi podarilo naštrbiť vzťah medzi súrodencami a pohádať sa s jednou z vedľajších postáv, od ktorej som nedostal informáciu, ktorú som potreboval. Ale do vydania ďalšej epizódy zostáva ešte pár dní, takže je tu stále priestor na zmenu svojich rozhodnutí a dosiahnutie iného výsledku.

No a potom sú tu ešte hádanky, kedy nemusíte využívať žiadne z takýchto špeciálnych schopností, ale musíte pohnúť vlastnou hlavou. Aj tam sú však občas viaceré možnosti a ak niečo nejde hlavou, možno to pôjde silou. Pomôcky pritom môžete hľadať vo vlastnej rozprávkovej knižke, ktorú kedysi Tyler a Alyson napísali, no svet vtedy vnímali trochu inak. Potom je tu však aj vec, ktorá sa mi až tak nepozdávala a hra je dosť lineárna v tom, ako vás nechá veci riešiť a interagovať s prostredím. Zoberte si príklad situácie, kedy nájdete v šuplíku kľúč a vy už tušíte, že ho budete potrebovať. Nemôžete ho však zobrať až dovtedy, kým neobjavíte skrinku, ktorú ním odomknete. Rovnako tušíte, že sa niekam potrebujete dostať, no možnosť interakcie neexistuje, kým sa postavy v deji nerozhodnú, že tam chcú isť.

Tell Me Why: Chapter 1
Tell Me Why: Chapter 1 Niektoré hádanky vyriešite poctivým skúmaním minulosti vašich postáv.
Niektoré hádanky vyriešite poctivým skúmaním minulosti vašich postáv.


Tell Me Why: Chapter 1 Minulosť skrýva naozaj temné veci.
Minulosť skrýva naozaj temné veci.


Tell Me Why: Chapter 1 Osudy vašich postáv formujete svojimi rozhodnutiami.
Osudy vašich postáv formujete svojimi rozhodnutiami.





Čo sa týka samotného príbehu a jeho podanie, Dontnod tu opäť rúbu pomerne vysoko, pripravili tajomný príbeh s niekoľkými zápletkami, slepými uličkami, návnadami a aj zvratmi. Prvá epizóda to zatiaľ len načrtla a nerozbehla naplno, no jej záver, aj keď ho už dopredu niekde vo svojom vnútri tušíte, aj tak príde ako pomerne veľký šok. Príbeh dvoch blízkych a následne odlúčených súrodencov prechádzajúcich si spoločnou traumou ale zaujme už teraz a zaujímavo do toho zapadá aj druhá vrstva, ktorá na to celé ešte pridáva iné problémy, ktoré autori vyriešili až prekvapivo citlivo a inteligentne, pričom je ale stále na vás, ako sa budú postavy formovať.

Samotní autori im už ale dali dobrý základ to vďaka audiovizuálnemu spracovaniu, ktoré je oveľa lepšie ako v Life is Strange hrách, aj keď tu badať podobný štýl, no Tell Me Why je technologicky lepšia hra – s lepšou grafikou, lepšími animáciami a aj detailnejšími postavami. Tie sú veľmi pekne doplnené kvalitným dabingom, ktorý vyniká hlavne v prípade Tylera (August Aiden Black) a Alyson (Erica Lindbeck – Desperados 3, Persona 5, Final Fantasy VII Remake...). No a nezaostáva ani hudba, ktorá veľmi dobre dotvára atmosféru, ako je u tohto štúdia dobrým zvykom.

Dobrým zvykom Dontnodu je tiež to, že jeho hry majú unikátnu atmosféru. Niečo ako kvalitné nezávislé filmy. Sú hlbšie, zauzlené, zaujímavo obsadené a rovnako tak aj napísané. Doplnené príjemnou hudbou a momentmi, kedy môžete len tak chvíľu vypnúť a užívať si daný moment, ako napríklad počúvanie hudby s Maxine. Podobné momenty nechýbajú ani tu a sú stále rovnako chytľavé. To všetko navyše dáva prísľub, že aj keď Tell Me Why ešte nevyložila na stôl všetky svoje karty, môže to byť ďalšia kvalitná adventúrna séria od Dontnodu, ktorá vám do rúk dáva možnosti formovať osudy svojich postáv a rozhodovať o nich aj v napätých momentoch, ktoré by tu nemali chýbať.


napísal matus_ace 31.8.2020
Páči sa mi! (+3)
7.5
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
TELL ME WHY: CHAPTER 1
+ príjemná a občas uvoľňujúca atmosféra hry
+ postupné odhaľovanie traumy postáv
+ schopnosti môžu ponúknuť zaujímavé herné situácie, aj keď tu zatiaľ boli skôr len na prezentáciu
+ dabing a hudba
+ možnosti voľby, ktoré ovplyvňujú príbeh
- zatiaľ sa toho veľa nedeje
- striktný postup riešenia úloh
- niektoré divné interakcie
- trvá len 3 hodiny


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One

Vývoj: Microsoft / Dontnod Entertainment
Štýl: Adventúra
Dátum vydania: 27. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk