Hráči a hráčky na Slovensku - Prvý reprezentatívny prieskum!

Slovenská internetová populácia dostala otázku, či hráva počítačové hry a aké má preferencie.

pridal NEZMAR 10.10.2020 o 18:02 pod informácia
Hráči a hráčky na Slovensku - Prvý reprezentatívny prieskum!

INFORMÁCIA > NOVINKY >

Renomovaná prieskumná spoločnosť sa pýtala slovenskej internetovej populácie od 15 rokov, či hrávajú počítačové hry a aké majú preferencie. Výsledky komentujú odborníci.

 

Muži sú hráči

Vyše 80 percent slovenských mužov od 15 rokov pripojených na internet hrávalo a hrá počítačové hry! U žien je to 68 percent internetovej populácie. Muži súčasne deklarujú častejšie aj pravidelné hranie a pri hrách zostávajú aj do vyššieho veku. Najsilnejšia aktívna hráčska populácia je vo veku 25 – 34 rokov. Hrajú od detstva aj najčastejšie a pravidelne v porovnaní s inými vekovými skupinami.

Ak zoberieme celú populáciu od 15 rokov pripojenú na internet, tak počítačové hry hrávali a hrajú tri štvrtiny populácie a ešte časť pripúšťa, že by hranie niekedy skúsili. Iba vyše 20 percent internetovej populácie je rezistentnej voči hrám, pochopiteľne, najviac generácia od 55 rokov vyššie.

Hráči a hráčky na Slovensku - Prvý reprezentatívny prieskum!

 

Pozrime sa na to inak

Podobnosť profilov a záľub slovenských hráčov počítačových hier so zahraničím potvrdzuje aj psychológ Michal Božík, ktorý sa téme venuje dlhodobo. Upozorňuje však na to, v čom môže byť výsledok skreslený: „Viaceré zahraničné štúdie ukazujú, že podiel hráčov – mužov a žien v populácii je takmer rovnaký, ale ženy viac hrajú na prenosných zariadeniach a viac tzv. casual hry.“ Hráči casual hier sa oveľa menej identifikujú ako hráči, pretože táto rola nie je pre nich významná, a tak sa nestáva súčasťou ich identity. „Podobne je to aj so staršími ročníkmi – to že hrajú na zastávke napríklad Candy Crush ságu na smartfóne, nepovažujú za hranie.

 

Akú počítačovú hru preferujete?

Povedať iba jednu obľúbenú hru by bola škoda. Žánre sa vyvíjajú, vetvia a mutujú. Takže v reprezentatívnom prieskume sme dali reprezentatívnej vzorke slovenskej internetovej populácie otázku, aké hry radi hrajú a mohli uviesť ak viacero.

Prvé miesto v rebríčku získali – logické hry. Viacej ako polovica účastníkov prieskumu (57 %) ich uviedla medzi svojimi obľúbenými hrami. Potom nasledujú strategické, závodné, akčné a športové hry. Psychológ Michal Božík, ktorý videohry študuje profesionálne a pracuje so zahraničnými výskumami, pri pohľade na čísla stručne konštatuje: „Nie som vôbec prekvapený, viacero iných výskumov udáva podobné čísla.

Hráči a hráčky na Slovensku - Prvý reprezentatívny prieskum!

 

Môžu za to ženy

Ak by ste však chceli vedieť, prečo si logické hry získali prvenstvo, môžu za to ženy – sú to ich favorizované hry (73 % respondentiek). Potom nasledujú jednoduché inštalované hry a strategické. U mužov sú na prvej priečke strategické hry, nasledujú akčné a závodné a až potom logické a športové.

Preferenciu žien v hraní logických hier vidíme v tom, že sú ľahšie dostupné na smartfónoch,“ usudzuje herná špecialistka Eva Čanová. Mužské osadenstvo stále viacej obľubuje hranie hier na PC či notebookoch, aj keď CoD je už dostupná aj v mobilnej verzii. „Muži jednoducho potrebujú ovládať nadupaný herný stroj so všetkým, čo k tomu patrí od výkonu až po výdrž.“ Čo odlišuje herné notebooky od špičky na trhu, je prístup k inováciám, podpora multitaskingu a prelomové chladenie.

 

Hlas z gamerskej komunity

Prieskum sme požičali aj slovenskej gamerke a čo hovorí Eva ,kRAViCkA‘ Urbanová? „Výsledky ma v niečom naozaj prekvapili. Netušila som, že u nás až 75 % internetovej populácie hralo alebo hrá PC hry.  Tomuto číslu sa nesmierne teším, určite je to obrovský nárast!

Z tých dobrých značiek má pochopenie pre ženy v IT hlavne ASUS, takže hráčky, ktoré majú ROG, sa môžu tešiť z komponentov v ružových farbách. Päťčlenný tím ROG female zložený zo zástupkýň z Českej republiky a Slovenska má tradíciu od roku 2016 a Evka hrá práve v ňom. A že tieto baby nehrajú The Sims ani Fashion simulator, je asi všetkým jasné. :)

 

Roky robia rozdiel

Pre typ hier je príznačné pohlavie a aj vek. Hráči vo veku 15 – 24 rokov milujú simulátory, RPG/MMORPG hry a MOBA, akčné a strategické hry. V najsilnejšej hráčskej skupine, čiže vo veku 25 – 34 sa k nim na úkor simulátorov pridajú logické a hazardné hry a zrazu sa tu objavia detské hry (najmä u žien).

Hráči a hráčky na Slovensku - Prvý reprezentatívny prieskum!

Trend je jasný

Vývoj počítačových hier je neoddiskutovateľný – prepracovaná vizualizácia, zvukové efekty a detailné animácie sú každým rokom sofistikovanejšie. Odzrkadľuje sa to aj na konštrukciách samotných počítačov. Nové hry potrebujú silnejšie mašiny. Bez vhodného hardvéru sú o tieto výnimočné zážitky hráči pripravení. To, čo odlišuje herné notebooky aj od špičkových bežných notebookov, sú inovácie v podobe špeciálnej ergonómie a nastavenie jasu, schopnosť multitaskingu a chladenie. Fanúšikovia v čase domáceho vyučovania potvrdili, že najlepšia vec sú dve obrazovky, aby mohli hrať a na druhej mať online vyučovanie.

 

Muži Ženy
Strategické Logické
Akčné Jednoduché inštalované
Závodné Strategické
Logické Závodné
Športové Arkády
Simulátory Adventúry
RPG/MMORPG Detské hry
Adventúry Simulátory
Hazardné hry Športové
Jednoduché inštalované Akčné
Arkády Hazardné hry
Hry v prehliadači Hry v prehliadači
Detské hry RPG/MMORPG
MOBA Iné
Iné MOBA

 

Zdroj: Prieskum pre značku ASUS realizovala spoločnosť Nielsen Admosphere Omnibus, SR, populácia 15+, august 2020





Páči sa mi! (+11)

Zaradené pod: ASUS, prieskum






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19955)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk