THE GIRL OF GLASS: A SUMMER BIRD'S TALE

THE GIRL OF GLASS: A SUMMER BIRD'S TALE

7.5

Neobvyklý zážitok s dievčaťom zo skla

Recenzia na PC verziu

Krásna kreslená 2D adventúra ako zo starej školy od malého indie štúdia Markus with friends sa mala na trhu objaviť už v lete, lenže to nestihla. Neisté časy sú však plné kompromisov a hráči môžu byť radi, že titul nakoniec uzrel svetlo sveta.

Stane sa z vás dievča menom Kristal, ktoré je už od prvého momentu čímsi iné – je zo skla. So svojou výraznou črtou pracuje v cirkuse, kde je množstvo iných podivuhodných stvorení, ako to už býva zvykom. Odlišnosť, to je asi to hlavné, čo charakterizuje hru a je zrejmé, že autori chcú postaviť príbeh na intolerancii a ich snahou je poukazovať na to, že ľudia môžu byť rôzni a predsa si k sebe môžu nájsť cestu.

The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale
The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale Jeden z tých zábavnejších súbojov.
Jeden z tých zábavnejších súbojov.


The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale Prostredie je nádherné.
Prostredie je nádherné.


The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale , Rozhovory nemajú správne tempo.
, Rozhovory nemajú správne tempo.





Vývojári však na to idú spôsobom, ktorý si môže dovoliť máloktorá AAA hra či veľké vývojárske štúdio. Titul je plný skrytého sexizmu, rasizmu alebo drzej provokácie, ktorá sa dokáže prejaviť rôznymi spôsobmi. Máte tu malého muža, na ktorého výšku sa stále naráža, alebo sa zdôrazňujú stereotypy tam, kde to už vážne bežná spoločnosť vôbec nevníma. Takisto hra pracuje so satirou na modernú gender ideológiu – niekto si zaumieni, že je také a také pohlavie a vybavené, alebo sa dievča rozhodne randiť so ženou. No a čo, je predsa 21. storočie!

Dievča zo skla je 2D adventúrou, ale súbojový systém je použitý z ťahových stratégií, takže mozog a trpezlivosť musia spoločne vybojovať úspech a je dosť možné, že kým prídete na všetky princípy, budete súboje opakovať. Tie sú navyše veľmi zdĺhavé a považujem ich za mínus celej hry. Upozorňujem, že celá hra je pomalá a musíte pristúpiť na jej tempo, ktoré je zdĺhavejšie, ako je vhodné Za pomalosť môžu hlavne rozhovory a texty rozprávača (ako jediné nadabované) – ktorých sú mraky. Napokon je to primárne vizuálna novela. Takže treba pristúpiť na to, že vlastne hráte knihu. Celkovo sa jedná o hru plnú experimentov, a to je zároveň aj jej výhoda, pretože je dosť odlišná, ako aj postavy, ktoré tu stretáte.

V súbojovom systéme sú rôzne možnosti, ktoré sa navyše postupne pridávajú. Najprv máte ako zbraň metlu a s ňou môžete jedine udierať mačku po hlave a ona vás za to poškriabe. Lenže neskôr sa pridá špeciálna schopnosť bublifuk, ktorý oslabuje osy a tak ďalej. Hra pracuje so satirou a je ju cítiť na každom kroku. Časom sa pridávajú aj taktické prvky, ako je uhýbanie do strany a boj za viaceré postavy.

Celkom vtipný je súboj s potkaním kráľom. To vďaka humorným dialógom. Rozpráva sa totiž so svojimi potkaními poddanými, ale tí ho upozorňujú na to, že jeho taktiku počuje aj protivník. Súčasťou bojov sú aj rôzne špeciálne schopnosti, ktoré napríklad umožnia zaostriť zrak a v ďalšom kole mať viac ťahov. Alebo zvýšenie obrany namiesto vykonania útoku. Je dôležité predvídať a pozorovať nepriateľa.

Hra vám podľa šikovnosti môže zabrať osem hodín, čo je na adventúru slušná herná doba. Ale môže to byť pokojne aj viac. Počas hrania budete okrem iného trhať zub pomocou dela a koňa a zažijete množstvo iných, ťažko predstaviteľných situácií. Už ste niekedy bojovali s prerasteným plyšovým medvedíkom?

Dobrodružná časť je založená väčšinou na logických postupoch a spájanie nesúvisiacich predmetov tu nečakajte. Zároveň sa všetko musí objavovať postupne, takže treba hrať presne tak, ako chcú autori a vlastná iniciatíva je potlačovaná. Všetko sa deje postupne a hrozia časté zaváhania. Forma pomocníka je tu pridaná len veľmi jemne – občas sa môžete spýtať kamaráta pri plote a podobne. Hrať sa však dá aj bez návodu, len to chce naozaj trpezlivosť.

Hlavnou devízou hry je upozornenie na spoločenské problémy, ako je nacizmus, moderná demokracia, ale aj strasti obyčajných ľudí. Autori kladú dôraz na to, že každý je zodpovedný za svoje konanie. To by sme od hier pred 20 rokmi nečakali.

The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale
The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale Asi si odskočím.
Asi si odskočím.


The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale Pomoc v boji príde vhod.
Pomoc v boji príde vhod.


The Girl of Glass: A Summer Bird's Tale Čo ťa trápi?
Čo ťa trápi?





Na prvý pohľad je hra krásna, dokonca aj zvuková stránka je príjemná. Celková prezentácia je veľmi dobrá. Takže je dosť možné, že bude titul v rámci svojich možností úspešný, lenže je skutočne pre úzku skupinu hráčov, ktorí dokážu prehryznúť spojenie adventúry a ťahovej stratégie. Pričom tá druhá zložka je zastúpená podstatne menej a je náročná a zdĺhavá.

Ak vám neprekáža pomalší priebeh hry, pri ktorej budete relaxovať a zároveň premýšľať, určite je vhodná aj pre vás. Ja osobne som rád, že vznikla a prajem si do budúcna viac hodnotných titulov s hlbšou myšlienkou.


napísal Possol 2.11.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Ohodnotiť
THE GIRL OF GLASS: A SUMMER BIRD'S TALE
+ audiovizuálna prezentácia
+ podarená satira
+ vtipné situácie
+ originalita
- pomalé tempo
- priveľa rozhovorov
- súbojový systém


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: En Widunderlig Produktion / Markus with friends
Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk