HYPERBRAWL TOURNAMENT

HYPERBRAWL TOURNAMENT

8.5

Futuristický šport plný adrenalínu

Recenzia na PC verziu

Na hernom trhu môžeme nájsť naozaj pestrú ponuku športových hier. Futbal, hokej, basketbal, golf, cyklistika, F1... Je toho naozaj dosť. Okrem týchto, takpovediac „simulátorov“, je v ponuke aj viacero hier, ktoré klasické športové zápolenie obohatili ešte o niečo viac. Najznámejšou a najpopulárnejšou hrou je v tomto smere Rocket League. Kombinácia raketových autíčok a futbalu si získala mnohých hráčov. Podobným smerom sa ubrala aj hra HyperBrawl Tournament od vývojárov z Milky Tea Studios, ktorá debutovala minulý rok na iOS a nedávno aj na PC a súčasných konzolách.

Hra v sebe kombinuje šport a, ako aj samotný názov napovedá, boj. Po športovej stránke by sa hra dala prirovnať k futuristickej verzii hádzanej. Loptu držíte v ruke a snažíte sa ju dostať do brány. Samozrejme, súperovej, nie vašej. Keďže ide o zápasy dvoch proti dvom, nechýba možnosť nahrávok. Okrem štandardného hodu (stlačením) máte k dispozícii aj „nabíjací“ (podržaním), teda silnejší a rýchlejší hod, ktorý dokáže aj knokautovať súpera, či už voľne na ploche, alebo v bráne a môžete tak skórovať. Veľmi zaujímavou schopnosťou je aj Hypercurve, ktorá vám umožní korigovať smer lopty po hodení. Môžete tak prehodiť súperov, ale aj prekážky.

HyperBrawl Tournament
HyperBrawl Tournament Takto vyzerá ukážkový gól.
Takto vyzerá ukážkový gól.


HyperBrawl Tournament Prihraj, ale poriadne.
Prihraj, ale poriadne.


HyperBrawl Tournament Arény žiaria a sú  pestrofarebné.
Arény žiaria a sú pestrofarebné.





Druhým pilierom hrateľnosti je boj, nielen ten klasický športový, ale reálny, teda za použitia pästí, kopancov a dokonca aj zbraní. Základom je útok päsťou na blízko a doplnkom je kop, ktorý je útokom na diaľku. Ten je však trochu neohrabaný a ľahko sa môže stať, že súpera nezasiahnete. Okrem toho môžete využívať aj zbrane, napríklad meč, kladivo, mínu, tie sa však po použití dobíjajú, a preto si musíte dávať pozor, aby ste ich počas krátkych zápasov dobre využili.

Poslednou zložkou boja je Hyperforce, schopnosť, ktorá sa aktivuje po obdržaní dostatočne veľkého poškodenia. Vďaka nej sa stanete na krátky čas rýchlejší, silnejší a hoci aj základným útokom knokautujete súperov. Po knokaute, akýmkoľvek spôsobom, je hrdina vyradený z boja na krátku chvíľu a môžete sa tak dostať do (ne)výhody, ukrátení o jedného alebo rovno aj dvoch hráčov. Využiť to treba rýchlo, pretože vyradení hrdinovia sa potom respawnujú priamo pri bráne.

Ponuka hry je bohatá, až na jednu výnimku, po každej stránke. Máte na výber pekné množstvo herných módov, hrdinov, zbraní, arén a nechýba ani kozmetické upravovanie v podobe mnohých skinov. Základom je tutoriál, dokonca hneď dva, jeden je len taký základný a druhý pokročilý. Ďalej môžete pokračovať kampaňou pre (len) jedného hráča. Tu sa zúčastníte galaktického/vesmírneho turnaja, založíte si vlastný tím, vyberiete dvoch hrdinov, pričom počas priebehu turnaja si ich môžete ľubovoľne meniť a budete súperiť proti AI. Prepínať medzi nimi sa môžete automaticky alebo manuálne. Toto je dobré si vyskúšať a prípadne v nastaveniach zmeniť tak, ako vám to vyhovuje viac.

Hoci je AI na slušnej úrovni a ponúka niekoľko nastavení, najviac zábavy si pravdepodobne užijete v kooperácii a hre viacerých hráčov. Je škoda, že aj kampaň neponúka možnosť kooperácie. Online môžete hrať s tromi kamarátmi, ale len súkromné zápasy. Tzv. „Blitz Mode“, v ktorom hráte proti iným hráčom, taký ten klasický multiplayer, je obmedzený len na 1vs1. Budete teda ovládať dvoch hrdinov (ako v sólo kampani). Samozrejme, je tu možnosť hrať aj na jednej obrazovke.

Spomínanú výnimku tvoria práve tieto obmedzenia, či už v kampani alebo klasickej hre viacerých (dvoch) hráčov. Pričom aj obmedzenie len na súboje dvoch proti dvom je trochu na škodu. Hra troch proti trom, respektíve štyroch proti štyrom by mohla byť rovnako zaujímavá a napínavá, či už v sólo kampani/proti AI alebo aj hre viacerých hráčov.

Zápasy sa hrajú na tri kolá a každý trvá jeden a pol minúty. Môže sa to zdať málo, no v skutočnosti je to dostatok času na strelenie (a aj inkasovanie) viacerých gólov. Pokojne však môžu byť aj zápasy, v ktorých padne len pár gólov a každý jeden bude o to dôležitejší. Veľkú úlohu bude zohrávať výber hrdinov aj zbraní, ich správne využívanie a netreba zabúdať ani na arény. Kombinácií je naozaj veľa, každému môže vyhovovať niečo iné a navyše, čo je dobré v jednej aréne, nemusí byť rovnako dobré v druhej, a tak treba skúšať a trénovať. Samotné hranie je rýchle, akčné a miestami až trochu chaotické. Rozhodne je to však zábava, hlavne ak hráte viacerí.

HyperBrawl Tournament
HyperBrawl Tournament Toľko hľadali niekoho ako ja...kto prehrá hneď svoj prvý zápas.
Toľko hľadali niekoho ako ja...kto prehrá hneď svoj prvý zápas.


HyperBrawl Tournament Samozrejme vybral som si to najlepšie meno pre môj tím v kampani.
Samozrejme vybral som si to najlepšie meno pre môj tím v kampani.


HyperBrawl Tournament Koho tipujete na víťaza?
Koho tipujete na víťaza?





Hrdinov je na výber dostatok už od začiatku. Pár ďalších si odomknete postupným zvyšovaním levelu. Skúsenosti získavate klasicky hraním a za každý level budete dostávať aj nejaké „drobné“ na nákup kozmetiky. Hrdinovia sú rozdelení do troch tried, konkrétne Tank, Swift a Core. Aj podľa týchto tried má každý hrdina rôzne atribúty, teda život, rýchlosť, silu a Hypercurve. Zatiaľ čo Tank má veľa života a sily na úkor rýchlosti a Hypercurve, Swift je presným opakom. Zlatou strednou cestou je potom hrdina triedy Core. Autori sa pekne pohrali aj s ich vizuálnou stránkou, nájdete tu ľudí, robotov a dokonca aj minotaura, či Yetiho.

Pod pojmom zbrane si tu nepredstavujte len klasické zbrane, ako už skôr spomínaný meč a kladivo. Máte tu aj obranný štít, ktorý môžete umiestniť napríklad do brány, viete si pritiahnuť súpera špeciálnym hákom, užitočná je aj magnetická „zbraň“, ktorá vám pritiahne loptu a zaujímavý je aj raketový pohon, ktorý vás extrémne rýchlo vystrelí zvoleným smerom, pričom môžete zraziť aj súperov. Použitie nie je neobmedzené, limitovať vás bude cooldown, teda čas obnovy. Zbrane tak treba používať rozumne, aby to nevyšlo nazmar.

Poslednou časťou skladačky sú arény. Tu si autori dali opäť veľmi záležať. Základné rozdelenie je podľa tvaru, môžete hrať v aréne v tvare obdĺžnika alebo kruhu. Samozrejme, každá aréna má svoje vlastné prostredie a vizuál. Viaceré arény majú na ploche rozmiestnené aj rôzne objekty, niekde sú len statické, inde sa aj pohybujú. Niekde to sú stĺpy, inde zas steny, ktoré sa striedavo dvíhajú a klesajú a veľmi zaujímavá je aj aréna, na ktorej sa hracia plocha po stranách otvára a môžete tak spadnúť do prázdnoty.

HyperBrawl Tournament
HyperBrawl Tournament Nechýba množstvo kozmetických doplnkov a úprav.
Nechýba množstvo kozmetických doplnkov a úprav.


HyperBrawl Tournament Arén je veľa a každá je zaujímavá.
Arén je veľa a každá je zaujímavá.


HyperBrawl Tournament Niektorých hrdinov si sprístupníte až hraním, základná ponuka je však dostatočná.
Niektorých hrdinov si sprístupníte až hraním, základná ponuka je však dostatočná.




Všetko sú to zaujímavé prvky, ktoré vedia zápasy pekne okoreniť. Pokiaľ sa vám pošťastí (prípadne si to natrénujete), môžete využiť prostredie na zaujímavé odrazy, hoci aj rovno do brány. Niektoré z týchto komplikovanejších arén by však mohli byť o niečo väčšie. Vďaka množstvu prekážok bude trochu problém dostať loptu do bránky a budete skôr viac bojovať ako dávať góly.

Autori si pre svoju hru vybrali Unity Engine. Nie je tu veľmi o čom písať, keďže všetko funguje ako má, hra vyzerá dobre, beží taktiež bezproblémovo, minimálne čo sa týka PC platformy. Ovládanie je tiež spravené dobre, môžete hrať na gamepade aj klávesnici s myšou. Po dlhšom hraní vám však môže začať liezť na nervy komentátor zápasov, keďže hlášky sa opakujú, našťastie si ho v nastaveniach viete úplne stlmiť.

HyperBrawl Tournament robí vo svojej podstate takmer všetko dobre. Tých pár menších nedostatkov nemusí prekážať každému a aj samotní autori na nich môžu ešte popracovať. Hra ponúka veľa zábavy, hlavne pokiaľ hráte v partii kamarátov, poteší však aj kampaň. Dá sa povedať, že cena je primeraná zábavnej hrateľnosti aj množstvu obsahu, avšak proti free-to-play konkurencii to nebude mať jednoduché.


napísal AdamXMX 12.11.2020
Páči sa mi! (+1)
8.5
Ohodnotiť
HYPERBRAWL TOURNAMENT
+ skvelá kombinácia boja a športu
+ množstvo herných režimov pre jedného aj viacerých hráčov
+ bohatá obsahová ponuka (hrdinovia, zbrane, arény)
+ zaujímavé schopnosti v podobe Hyperforce a Hypercurve
- niektoré arény mohli byť väčšie
- určité obmedzenia pri niektorých režimoch
- možnosť hrať len zápasy dvoch proti dvom


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
iOS

Vývoj: Milky Tea Studios
Štýl: Akcia / Šport
Dátum vydania: 20. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk