Ako funguje PSVR na PS5?

PSVR adaptér pre PS5 už nám dorazil, a tak sme si vyskúšali, ako sa hrajú VR hry na PS5

pridal matus_ace 29.11.2020 o 16:22 pod hry
Ako funguje PSVR na PS5?

HRY > NOVINKY >

Sony síce stále oficiálne podporuje PSVR aj na PS5, ale nie je to ten typ natívnej podpory, akú by ste si možno predstavovali. Pri PS4 konzolách si stačilo objednať headseť, všetko zapojiť podľa pokynov a už ste mohli hrať. Na PS5 to nefunguje, lebo konzola neobsahuje port pre PS kameru z PS4. Firma sa rozhodla úplne prejsť na USB porty, avšak kamera používa vlastný neštandardný port. Musíte ju teda pripájať cez adaptér, ktorý ale našťastie získate zadarmo, keď si oň požiadate na oficiálnej stránke. Samotná žiadosť nie je zložitá a okrem vašej adresy chce ešte sériové číslo vašej PSVR, ktoré nájdete na zadnej strane výpočtovej jednotky.

Potom už len musíte počkať a my sme sa adaptéra dočkali práve tento týždeň, takže sme hneď skúšali PSVR na PS5. Adaptér nie je žiadne zložité zariadenie a príde vám v malom balení, pričom k nemu dostanete prakticky len potrebnú dokumentáciu (ktorá je na tak jednoduchú vec až podozrivo rozsiahla) a to je všetko. z jedného konca dnu zasuniete kábel od PS kamery, na druhom konci je klasické USB.

Cez USB musíte do konzoly zapojiť aj samotnú výpočtovú jednotku, čo vám trochu môže skomplikovať situáciu, keďže konzola tých portov nemá nadbytok a jeden sa vám hodí na externý disk, ktorý je zas ideálny na PS4 hry a tie VR sú práve PS4 hry. Budete musieť trochu viac premýšľať o tom, čo, kedy a kam zapojíte. V samotnej konzole už ale všetko funguje ako na PS4. Teda konzolu dokážete ovládať aj pohybom Move ovládačov a podobne. Samotným nastavením headsetu a aj pohodlia (pritiahnutie vpredu, dotiahnutie vzadu) vás prevedie niekoľko obrazoviek po prvom nasadení headsetu na hlavu.

Ako funguje PSVR na PS5?

Čo sa týka samotných PSVR hier na PS5, tam nečakajte veľké zázraky a aj Sony to oficiálne komunikuje tak, že nová konzola automaticky neznamená aj vylepšenia pre PSVR hry z PS4. Samozrejmosťou sú o rýchlejšie loadingy (asi polovičné), ak máte hry na SSD disku v PS5. Niektoré hry môžu dostať menšie vizuálne vylepšenia, ale osobne som si nič výraznejšie nevšimol. Ak teda aj nejaké vylepšenia prišli, sú naozaj nevýrazné, prípadne sa naozaj veľmi líšia titul od titulu a nemal som šťastie na tie hry, ktoré by išli na PS5 lepšie. Pozor ale na to, že niektoré hry nemusia byť podporované a v knižnici ich tak nájdete jasne označené (týka sa to napríklad Robinsona). Na PS5 si ich tak nezahráte.

Ovládače sú ale podporované všetky z PS4, teda DualShock 4, PS Move a aj PS Aim. S novým DualSense ovládačom hry ovládať nemôžete, keďže neobsahuje svetelnú plochu na snímanie pohybu ovládača. Bohužiaľ, vylepšenia sa nedočkali ani možnosti zdieľania obsahu, kde by ste možno čakali, že vyšší výkon PS5 umožní grabovať videá a screenshoty vo vyššom rozlíšení, no to zostáva pôvodné z PS4 (a je na dnešnú dobu už fakt nízke, hlavne na VR).

No a keďže nový adaptér umožňuje pripojiť PS kameru do USB portu, mohlo by vás zaujímať, ako je na tom pripojenie headsetu k PC. To je samozrejme teraz oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie, aj keď nemôžete očakávať, že headset pripojíte k PC a všetko bude fungovať ako natívne. Pre tých z vás, ktorí sa ale s podobnými vecami a inštaláciou neoficiálnych ovládačov radi hrajú je ale dobrou správou, že používanie PSVR na PC je teraz jednoduchšie, akurát si k tomu musíte posťahovať všetky potrebné veci. Nemusíte ale naháňať neoficiálne adaptéry, ktoré mohli mať aj problém s nedostatočným napájaním kamery.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk