POKER CLUB

POKER CLUB

6.5

Kartová partia, ktorej chýbajú najvyššie tromfy

Recenzia na PC verziu

Chcete si zahrať poker vo veľkom štýle? Presne takýto zážitok chce priniesť Poker Club. Otázne je, či vás hra viac očarí obsahom alebo vizuálom, na ktorý kládli autori dôraz. Aj preto si počkali na nové konzoly, kde sa snažia hráčov obzvlášť ohúriť. V konečnom dôsledku je ale najdôležitejšia hrateľnosť, ktorá sa nedá pretromfnúť pekným vzhľadom.

Začali sme zjavom hry,  tak si poďme hneď v úvode rozobrať grafiku. Áno, Poker Klub vyzerá moderne. Základné menu hry má štyri záložky Home, Play,  Club a My Pro a všade nájdete niekoľko položiek, kde sa preklikáte cez obrázkové boxy.  A pod tým pekne svietia karty a žetóny - vhodný motív pre takúto hru. Podobný štýl hlavnej ponuky sme už videli v niekoľkých tituloch, ale niet mu čo vyčítať. Teda v tomto prípade až na jednu vec  - hra (PC verzia) nemá tlačidlo alebo ikonu na vypnutie hry. Takže na ukončenie „kartovačky"  musíte použi ALT a F4. Nie je to vyslovený kaz, ale môžeme hovoriť o nedbanlivosti zo strany tvorcov, čo rozhodne nie je na pochvalu.  Okrem toho sú tu aj nejaké technické chyby, ktoré sa, našťastie neprejavujú často. Ale padnutie serveru a prekazenie rozohranej partie ma rozhodne nepotešilo.

Keďže sa hrá Texas Hold'em Poker, väčšinou sa pozeráte na stôl plný kariet, žetónov a rúk. V menu si pritom môžete vybrať preferovaný pohľad prvej osoby alebo nazeranie na partiu zhora. A dá sa tam zvoliť aj Ray Tracing, čo svedčí o tom, že vývojári naozaj chceli priniesť najnovšie technológie, aby sa na všetko dobre pozeralo. Aj to tak je, ibaže počas celej hry prakticky neustále civiete na to isté, len s kozmetickými úpravami, ktoré si sami zvolíte. Ale o tom až o chvíľu. Oválny stôl je teda pekný, dobre tam rozoznáte jednotlivé materiály, z ktorých je vyrobený - látka, poťah, drevo. Žetóny a karty rozložené na ploche nevyzerajú najhoršie, ale vyslovene výborne vyzerajú v rukách pri ich poodkrývaní tak, aby ich neuvideli protihráči. A samotné ruky pôsobia veľmi realisticky, dokonca sa dá povedať, že sú v hre spracované najdokonalejšie - farba pokožky s tieňovaním, póry, čiary, záhyby, odlesky, nechty. Pri niektorých hráčoch dokonca vidíte vypracované ruky s výraznými detailmi a črtami, akoby formované fyzickou námahou a vekom.

Poker Club
Poker Club V tejto partii je to jeden na jedného a stávky sú vysoké.
V tejto partii je to jeden na jedného a stávky sú vysoké.


Poker Club Full House mi priniesol peknú výhru.
Full House mi priniesol peknú výhru.


Poker Club Členstvo v klube prináša aj extra doplnky, napríklad jedinečný dizajn kariet.
Členstvo v klube prináša aj extra doplnky, napríklad jedinečný dizajn kariet.





Priebežne sa pozeráte aj na postavy súperov pri stole, ktorí už až tak skvele nevyzerajú, ale až na pár bizarných typov sú vcelku vierohodní. No a kedykoľvek môžete pohľadom presnoriť okolie, čo väčšinou znamená menšiu, pomerne stiesnenú miestnosť s barovým pultom, pri ktorom popíja pár zákazníkov, lampy visiace zo stropu, nábytok, obrazy, reklamy. Neskôr to bude trochu pompéznejšie. To vás ale nejako veľmi zaujímať nebude. Na rozdiel od diania na stole. Popritom vám vyhráva menej výrazná hudba a ak ju vypnete, počujete takmer úplné ticho len občas prerušené strohým „check" alebo „call" z úst kartárov. Žiadne poznámky nejakého komentátora či moderátora, či kibicov. Alebo nejaké iné ruchy. Takže Vizuál je vydarený, s tým, že niektoré súčasti sú spracované výrazne lepšie, iné už menej. Ozvučenie je však úplne slabé a nedostatočné. Sánka vám teda z toho nepadne.

Vašu kariéru pokrového hráča začínate tvorbou postavy. Zahrňuje priemerné nastavenie tela, tváre, účesu. Nič mimoriadne. Potom sa môžete pozrieť na pravidlá hry v položke, ktorá sa tvári ako tréning, ale v skutočnosti obsahuje len rozpísané parametre pokru. Sú tam nejaké užitočné rady, ale aj keby ste poker nikdy predtým nehrali, zvládnete to aj bez priveľkej analýzy. Dobré je však vedieť, aké hodnotné sú jednotlivé kombinácie kariet (páry, trojica, flush, full house...). Texas Hold'em má totiž jednoduchú formu a rýchlo si ho osvojíte.

Spočiatku sa uspokojíte so základnými kartovými partiami a eventmi v PCC: Tour a dennými výzvami, neskôr sa vaše možnosti rozšíria. Každopádne, aj keď je v hre niekoľko rôznych režimov, základ majú rovnaký a líšia sa len v detailoch. Takže rovnakým spôsobom hráte pri stole, kde môže sedieť maximálne šesť účastníkov, ale napríklad v niektorých režimoch sú postupne eliminovaní pri prehre. Alebo vás čaká duel jeden na jedného, kým sa niekomu z vás neminú peniaze. Pri bežných režimoch je hráčov dostatok už preto, že živých kartárov dopĺňajú AI kartári. Ide im to celkom dobre, ale pri väčších turnajoch akoby vopred poznali karty protihráčov a podľa toho aj neraz dávajú už v úvode veľmi vysoké, občas šialené stávky. (A mimochodom, väčšinou sa príšerne obliekajú). Vo vybraných režimoch už ale môžete pociťovať nedostatok skutočných oponentov a niekedy treba dlhšie čakať, kým vstúpia do hry. No môžete si prizvať priateľov.

Na začiatku partie dostane každý hráč dve karty. Ten, ktorý je na rade (díler), dá prvý vklad a následne aj ostatní hráči pri stole. Potom krupiér vyloží z balíčka uprostred stola tri karty, v ďalších dvoch kolách ešte po jednej. So samotnými kartami vlastne nerobíte nič, len si môžete kedykoľvek pozrieť, čo máte v ruke a sledovať, či spolu s päticou od krupiéra nevytvoria nejakú hodnotnú kombináciu.  Dobrým predpokladom úspechu  sú vysoké karty (J,Q,K, A), najnižšou kombináciou pár - dve karty s rovnakým číslom, nad tým sú dva páry, trojica, postupka, set s rovnakou farebnou značkou, trojica a pár- full house, štvorica,  straight flush a royal flush. Nemusíte mať obavy, že prehliadnete dobrú kombináciu, hra vám pri pohľade na karty v rukách napíše, aké máte tromfy.
 
Karty ako také teda nedokážete ovplyvniť, ale môžete, ba priam musíte taktizovať so stávkami. Vašou úlohou je vhodne používať svoje žetóny s finančnou hodnotou. Zvažovať a prípadne aj oklamať súperov, keď napríklad nadmerne zvyšujete stávku, aj keď nemáte žiadnu významnejšiu kombináciu kariet. V praxi sú to základné  pokyny call - dorovnanie sumy, ktorú nadhodil protihráč, rise- zvýšenie sumy podľa vášho uváženia, hlavne keď veríte, že máte šancu na výhru, check - posunutie ťahu ďalej, keď nechcete vykonať žiadnu zmenu, fold -  zahodenie kariet, keď to vzdáte, lebo nechcete ďalej riskovať, pretože máte mizerné karty alebo je na vás stávka privysoká. Samozrejme, kompletné pravidlá sú trochu obšírnejšie, ale toto sú základy, ktoré si rýchlo osvojíte. Perličkou je, že pri dlhých sedeniach hra po hodine urobí vynútenú niekoľkominútový pauzu pre všetkých a až potom sa pokračuje v rozohranej partii.

Pri partiách s kartami získavate aj skúsenosti prakticky za každú aktivitu aj dosiahnutý výsledok. Či už je to výsledná hodnota kariet, stávky, vyradenie súpera, výhra, ale aj prehra. Okrem toho aj za bonusové ciele pri stole, čo môže byť výhra nadmernej sumy, dosiahnutie top výsledku, viacero výhier v rade alebo iný úspech. Skúsenosti vedú k nárastu vášho levelu a ten vám odomyká nové herné stoly, udalosti  a režimy. K tomu dostanete bonusové karty na rozšírenie sortimentu kozmetických doplnkov, ktoré si potom môžete zakúpiť z vášho menu.

Poker Club
Poker Club Dve esá, veľmi dobrý základ mám hneď v ruke.
Dve esá, veľmi dobrý základ mám hneď v ruke.


Poker Club Staviť všetko hneď na začiatku partie? Niekto si tu čertovsky verí.
Staviť všetko hneď na začiatku partie? Niekto si tu čertovsky verí.


Poker Club V menu je toho veľa, ale napokon zistíte, že ponuka nie je až taká bohatá, ako sa zdá.
V menu je toho veľa, ale napokon zistíte, že ponuka nie je až taká bohatá, ako sa zdá.





Vašej postave môžete vybrať a zaplatiť krajšie tričko, nejakú čiapku či iný kus odevu. Okrem toho podobným spôsobom zmeníte vzhľad kariet, a to ich rub aj líc. Ďalej podľa vkusu meníte dizajn stola, žetónov a môžete platiť aj za zbytočnosti, ktoré sú pri hraní potom poukladané na stole pri vašej postave. Veci, ako Rubikova kocka, popolník s cigarou, plyšový maskot, kazety, joystick a dokonca hamburger nemajú žiadnu úžitkovú hodnotu a sú len takou výstrednosťou. Navyše pochybujem, že v realite je na pokrových turnajoch tolerované, aby takéto predmety zaberali miesto na hracej ploche, kde sa vykladajú aj karty. Ale povedzme, že ako spestrenie vo videohre sú prijateľné - to aby ste na čo mali utrácať svoje ťažké prachy, lebo auto ani dom si v hre nekúpite.

Na jednej strane je fajn, že si dotvoríte postavu aj blízke okolie, na druhej strane je to na úkor dizajnu jednotlivých turnajov. Strácajú totiž svoju individualitu - stôl a prostredie bezprostredne okolo neho totiž vyzerajú všade rovnako - so skinmi a úpravami, ktoré ste si sami aplikovali. Nevidíte teda vizuálny rozdiel medzi obyčajnou partiou niekde v putike a kasínom v štýle Las Vegas. Možno až na nejaké vrcholové súťaže s krajším pozadím, kam sa dá prepracovať až po desiatkach hodín, ak na to budete mať trpezlivosť. Jednotlivé turnaje sa podobajú ako vajce vajcu a napriek vydarenej grafike vás ich spracovanie prestane zaujímať. Horšie je, že pritom strácate pocit, že ste sa dostali do vyšších kruhov s väčšou noblesou, hoci je pravda, že výška stávok poriadne stúpa.

Určitou motiváciou môže byť rozvoj klubu, ktorý si smiete vytvoriť po dosiahnutí piateho levelu. Alebo sa pridáte k nejakému už existujúcemu. Niekedy treba zaplatiť vstup za členstvo, ale nie je to veľká položka. V klube vidíte svoj status a členský level, úroveň celého klubu, ktorú môžete zvyšovať dobrovoľnými poplatkami, zoznam a údaje ostatných členov. Za to získavate bonusový príplatok k štandardnému finančnému obnosu, ktorý dostávate za denné nalogovanie do hry. A medzi doplnkami nájdete predmety a dekorácie s klubovým logom - napríklad na povrchu kariet.

Poker Club
Poker Club Hráči môžu mať na stole aj rôzne doplnky, ktoré tam vlastne ani nepatria.
Hráči môžu mať na stole aj rôzne doplnky, ktoré tam vlastne ani nepatria.


Poker Club Možno vám viac bude vyhovovať pohľad zhora.
Možno vám viac bude vyhovovať pohľad zhora.


Poker Club Svoje peniaze môžete utratiť aj na tieto banality.
Svoje peniaze môžete utratiť aj na tieto banality.




Výsledný dojem z Poker Clubu je dobrý, ale nie perfektný. Nemal som pocit, že hrám nejakú výnimočnú kartovú videohru novej generácie. Vzhľad je celkom pekný, ale nie dokonalý, no predovšetkým v hre nie je veľa prostredí a ani tie sa bez vášho zásahu nemenia a nemáte tam teda veľmi čo obdivovať. Samotný Texas Hold'em poker funguje veľmi dobre, ale jeho variácie majú len minimum odlišností. Škoda, že to tvorcovia neskúsili spestriť nejakými minihrami - napríklad aj klasickým automatovým pokrom, ktorý by bol príjemným osviežením. Hra sa snaží ponúknuť bohatý obsah, ale je to len ilúzia a reálne je jej náplň pomerne skromná. Zahráte si zábavné partie stolového pokru, ale bez nejakej pridanej hodnoty a rozšírenia, ktoré by presiahlo bežný kartový zážitok. 

Vzhľadom na určitý minimalizmus a celkovú nenáročnosť mne osobne hra najviac pasuje na handheldový režim, ktorý ponúkne Switch, ale až na jar, preto sa pri zvažovaní kúpy táto platforma javí ako najvhodnejšia.


napísal uni 2.12.2020
Páči sa mi! (+1)
6.5
Ohodnotiť
POKER CLUB
+ Texas Holdem poker s verne spracovanými pravidlami
+ bez zbytočných mikrotransakcií
+ klub trochu zvyšuje motiváciu pri hraní
+ hru si rýchlo osvojí a zvládne aj úplný začiatočník
- grafika je slušná, ale neuvidíte (ani nepočujete) veľa toho, čo môžete obdivovať
- turnaje a miesta sa väčšinou podobajú ako vajce vajcu, nie sú ničím osobité
- menšie technické chyby a nedostatky
- náruživí pokroví hráči vytrvajú, ostatných čoskoro omrzí
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2.0 GHz Dual Core, 4 GB RAM, Radeon HD 7700, OS Win 10


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Ripstone Games
Štýl: Simulácia / Šport
Dátum vydania: 19. november 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19517)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk