KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

Artušovská legenda ožije vo veľkom štýle

Predstavovať príbeh o Arušovi, Lancelotovi, rytieroch okrúhleho stola a hľadaní svätého grálu asi veľmi netreba.  I keď už bol spracovaný v rôznych obmenách. Pripravovaná hra od Neocore Games sa ale nesústredí na notoricky známe udalosti, ale na to, čo nasledovalo po nich. Začína sa tam, kde pôvodná legenda vrcholí – na bojovom poli, kde dochádza k smrteľnej potýčke kráľa Artuša a zradného Mordreda. Ale nielen tým je tento počin zaujímavý.

Hlavným hrdinom príbehu nie je Artuš ani nikto z jeho verných, ale možno prekvapivo Mordred. Vzkriesila ho Pani jazera, aby sa ešte raz konfrontoval s presláveným kráľom. Toho však najskôr treba nájsť a prebojovať sa k nemu pri prehľadávaní krajiny. V úvode si podmaníte upadajúci hrad Camelot, ktorý sa stane vaším sídlom. A čaká vás prvá zásadná voľba – stanete sa ochrancom sveta a založíte vlastný okrúhly stôl, alebo zasadnete na trón ako tyran, ktorý myslí len na svoje osobné záujmy.


Podobných rozhodnutí vás čaká mnoho a sú súčasťou dialógov s voľbami alebo nasledujú po splnení hlavných misií. Váš výber formuje Mordreda aj príbeh. Tieto morálne rozhodnutia vám navyše umožnia odomknúť špeciálne postavy a bonusy. Môžete sa prikloniť k tyranii, spravodlivosti, kresťanstvu či starej viere a všade vám pribúdajú body na odomykanie nových výhod.

Camelot je miesto, kam sa budete vracať medzi hlavnými a vedľajšími misiami, ktoré si vyberáte na mape krajiny. Súčasne si tam môžete hojiť ťažké zranenia, nakupovať či trénovať. Na to ale potrebujete postaviť a vylepšovať patričné budovy. Peniaze a stavebný materiál získate z výprav. Vo verzii s predbežným prístupom je momentálne dostupný len obchodník, katedrála a hospic. Pribudnúť by mali ešte štyri stavby.

Na hrade si meníte aj výbavu – zbraň, brnenie, šperky a odvary. Nájdete ich síce aj v teréne, v truhliciach, pozostatkoch a špeciálnych objektoch, ale úpravy výstroja sa dajú vykonávať len na Camelote medzi misiami. Podobne je to aj s prerozdeľovaním skúsenostných bodov, keď získate dostatok skúseností a vyššie levely. 

S každou vyššou úrovňou nadobudnete dva body na vylepšenie už osvojených bojových schopností alebo odomknutie nových pasívnych schopností. Spravidla si môžete každý útok alebo talent rozvinúť štyrmi doplnkovými vlastnosťami. Takto napríklad váš výpad mečom spôsobí o 10% vyššie poškodenie, pridá krvácanie, po zabití nepriatelia doplní pár bodov života a podobne. Pasívne schopnosti zvýšia efekt brnenia alebo dodajú rôzne iné permanentné bonusy. Pokročilé schopnosti môžete rozvíjať po investovaní určitého počtu bodov a odomknutí vyšších stupňov.

Levely, výstroj a doliečovanie sa netýkajú len Mordreda, ale aj všetkých postáv, ktoré sú mu k dispozícii. Na hrade sa postupne zhromažďujú bojovníci s rôznym zameraním na boj zblízka či z diaľky. Sú medzi nimi aj rytieri Artušovho okrúhleho stola, ktorých môžete presvedčiť, aby vás nasledovali. Ale ak budú vaše rozhodnutia v rozpore s ich morálkou a hodnotami, čoskoro vás opustia. Navyše o nich môžete prísť aj v boji. Smrť každého z vašich bojovníkov je permanentná, smrť Mordreda znamená koniec hry. V klasickom móde hry to napraví save a load, v roguelike móde sú voľby a úmrtia permanentné a hra si len sama automaticky ukladá progres.

Misie tvoria stredne veľké mapy, ktoré sa dajú celé prekutať v priebehu niekoľkých minút. Ibaže sú tam nepriatelia a občas aj NPC postavy, čo potrebujú pomoc, oltáre, ruiny a iné objekty na preskúmanie, ktoré vás zdržia. Misiu môžete absolvovať s maximálne štyrmi postavami, ktoré si vyberiete na jej začiatku. Pohybujete sa s Mordredom v reálnom čase, ostatní vás nasledujú vo formácii, ktorá sa dá meniť. Po splnení hlavného cieľa môžete misiu okamžite ukončiť alebo ešte prehľadávať okolie.


Po kontakte s nepriateľmi nastáva boj v ťahovom režime. V bežných taktických bitkách začínajú vaši bojovníci na mieste, kde stáli. V pokročilých bitkách, ktoré prebiehajú na území, ktoré je ohraničené červenými značkami, si najskôr môžete hrdinov rozložiť v zelených zónach. Priebeh samotných bojov je už potom podobný. Ovládate každú postavu v tíme, v ľubovoľnom poradí. Možnosti pohybu a používanie schopností závisí od počtu akčných bodov. Spravidla s každým spravíte niekoľko krokov a jeden alebo dva útoky počas kola. Dá sa nastaviť aj hliadkovací režim overwatch, takže zaútočíte na  nepriateľa, ktorý sa priblíži počas jeho ťahu. Je aj možnosť preniesť zvyšné akčné body a využiť ich v nasledujúcom kole.

V bitkách pomáha krytie za objektmi a útoky zo strán alebo od chrbta spôsobia väčšie zranenie. Občas sú na zemi pasce. Okrem živých bojovníkov s mečmi, oštepmi, lukmi a kušami sa v ukážke objavili aj nemŕtvi. Majú tú vlastnosť, že niekedy po skonaní znovu povstanú, ak im v tom nezabránite. Výdrž postavy určuje zdravie s rozdvojeným ukazovateľom. Časť života môžete doliečiť priamo na bojisku, pri poškodení základu však zostanú zranenia až do dodatočného vyliečenia v Camelote. A je tu aj úroveň brnenia s dielikmi, ktoré miznú pri poškodení. V teréne však nájdete niekoľko jednorazových ohnísk, kde oddychom buď čiastočne doliečite tím, alebo mu obnovíte úroveň brnení.

King Arthur nám ukázal len úvod s dvomi hlavnými a siedmimi vedľajšími misiami, čo vydrží niekoľko hodín, plus tri budovy a sedem hrdinov so štyrmi povolaniami. Predviedol však veľa, čo sa týka herných mechaník a rôznych možností hry. Tie budú naozaj bohaté a lákavé, rovnako ako vizuál so štýlovým spracovaním, atmosférou a aj takými detailmi, ako je rozfúkané lístie poletujúce vo vetre. Už po prvej skúsenosti môžeme povedať, že to bude skvostná hra, ktorá pekne kombinuje akčnú RPG v Diablo štýle s taktickými bojmi a doplnkovými aktivitami. Dátum vydania je zatiaľ vo hviezdach, ale vieme, že King Arthur okrem PC príde aj na Xbox Series  X/S a PS5 a už teraz sa nevieme dočkať kompletného dobrodružstva!


napísal uni 29.1.2021
Páči sa mi! (+4)
KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk