KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

Rytierska výprava pokročila

Približne pred rokom sme si prvýkrát vyskúšali podmanivú RPG, ktorá vychádza z Artušovskej legendy, ale jej príbeh sa odvíja až po známych udalostiach. Súbojom povestného kráľa a spupného Mordreda sa tu všetko len začína. A najzaujímavejšie na celej hre je, že nepreberiete úlohu Artuša, ale práve jeho zradného protivníka. Mordred však dostane druhú šancu a môže pokračovať cestou zla, alebo sa pokúsi stať lepším a čestným. To už bude záležať na vás. V rozpracovanej verzii obohatenej o nový obsah  sme sa posunuli do druhého aktu, a tak vám môžeme povedať, ako hra napreduje.

Presunuli sme sa do pokročilej fázy, v ktorej má Mordred za sebou úvodné potýčky a do jeho družiny na hrade Camelot pribudlo niekoľko rytierov. Známe sídlo je teda vo vašich rukách, vraciate sa tam po absolvovaní misií, ktoré si vyberáte v krajine a jeho priestory využijete na nákupy, vylepšovanie a liečenie zranení a zlomenín utŕžených v boji. Hlavné misie sa sústredia na primárne ciele a rozvíjajú nosný dej, ale tie vedľajšie pekne prispievajú k doplneniu príbehu, môžete si tam vybojovať korisť aj získať ďalších rytierov.

Nadobudnuté postavy vás sprevádzajú v boji. Spravidla si vyberáte štyri z nich, pričom niekedy je podmienkou účasť Mordreda či inej konkrétnej osobnosti, ale v niektorých misiách sa zaobídete aj bez neho. No pomerne často sa stáva, že sa k vám dočasne pridá ešte jedna či dve osoby. Medzi nimi bude napríklad tajomný pustovník, ale aj Sir Percival, ochranca svätého grálu, ktorého však musíte najskôr presvedčiť, že je to aj v jeho záujme. 


Objavia sa aj ďalšie významné mená, ako je lady Guinevere a Pani jazera a ak máte dobrý prehľad o legende, budete si vedieť zaradiť aj  väčšinu rytierov, ktorí vás môžu sprevádzať. Niektorí verne slúžili Artušovi, ale za určitých podmienok teraz budú stáť po vašom boku, no stále sledujú vaše rozhodnutia, ktorými sa zvyšuje alebo znižuje ich lojalita. A všetko sa vám pekne spočíta v grafe morálky, kde sa na základe vašich počinov odomykajú bonusové schopnosti aj výhody na hrade a vy sa formujete ako čestný vládca alebo tyran.

V misiách v priestoroch hradov aj exteriéroch postupujete vo vyhranenom priestore v reálnom čase. Môžete si pritom prednastaviť formáciu postáv a neraz vediete aj dialógy s rôznymi osobami a možnosťami voľby. Ťahové boje začínajú, keď natrafíte na nepriateľov, ale niektorým sa dá aj vyhnúť, kým nevstúpite do jasne označenej zóny.  Bežne bojujete proti viacnásobnej presile a vašimi protivníkmi nie sú len ľudia, ale aj obrovské červy, fomoriani a nemŕtvi, ktorí môžu po niekoľkých kolách znovu povstať, ak dodatočne nezničíte ich telá.

Mám však dojem, že štandardná náročnosť je teraz zjednodušená. Zatiaľ čo pred rokom som sa musel viac obracať v boji, aby som predišiel ťažkým zraneniam, momentálne na rovnakej obťažnosti nepriatelia nepredstavujú veľkú výzvu, dokonca ani bossovia. Môže to byť aj tým, že hrdinovia posilnení lepšou výbavou aj schopnosťami majú v boji efektnejšie útoky a širšie možnosti. Ich vývoj je pritom rozdelený na sekcie, kde investujete body do  aktívnych a pasívnych znalostí a tie majú pri sebe ešte doplnkové modifikácie a vylepšenia. Takže sa zvýši sila alebo dosah útoku, po zabití nepriateľa sa hrdina trochu dolieči a podobne.


Pohyb postáv v boji sa dá pohodlne vykonať pravým tlačidlom myši a ľavým vyberáte schopnosti a útoky. Ideálna je kombinácia rytierov so zbraňami nablízko s lukostrelcami a mágmi, ktorí  zosielajú kúzla a strely z väčšej vzdialenosti. Rytieri majú určitú úroveň štítov, ktorá zabraňuje zraneniam, po ich oslabení už nepriatelia uberajú priamo život, ktorý má dve formy. Prvá časť života sa dá obnoviť priamo v teréne, no ak protivníci začnú ukrajovať aj z tej druhej, tú už na mieste obnoviť nedokážete a dá sa to len neskôr na Camelote. Hojenie zranení počas misie  je pritom možné odvarmi alebo mimo boja pri ohniskách, kde si vždy vyberiete, či sa majú postavy doliečiť, alebo sa im zregenerujú štíty. Príjemnou možnosťou v boji je zrýchlenie ťahu nepriateľov podržaním klávesu space, takže ani pri masívnejších bojoch nemusíte dlho čakať, kým sa znovu dostanete na rad.

V druhom akte pekne vidno, ako sa príbeh posúva ďalej, postavy silnejú, spoznáte nové miesta, dostanete sa do rôznych situácií a o krok bližšie k dosiahnutiu hlavného cieľa. Hrá sa to veľmi dobre a aj vizuálne je hra príťažlivá. Navyše sa nad všetkým vznáša podmanivá aura Artušovskej legendy, ale aj tajuplnej temnoty. Len s výbavou v inventári by mohli tvorcovia niečo urobiť. Predmety síce majú rôzne vlastnosti, ale nezaujímavý vzhľad, väčšinou vyzerajú veľmi podobne a schematicky, len majú iný farebný odtieň, ktorý definuje ich hodnotu.

King Arthur ešte nie je dokončený, ale jeho aktuálny obsah je pestrý, atraktívny a pobaví niekoľko hodín. A to ešte budú nasledovať ďalšie dva akty a po skončení ťaženia endgame mód s výzvami a silnejšími bossmi. A bude aj multiplayer. Očakávaná aktualizácia a vydanie plnej hry na PC príde 29.marca a už teraz je jasné, že sa zaradí medzi najlepšie RPG roka.



napísal uni 9.2.2022
Páči sa mi!
KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk