KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE

7.5

Osudy rytierov okrúhleho stola vo vašich rukách

Recenzia na PC verziu

Artušovská legenda sa vo filmoch aj hrách objavuje pomerne často. A niekedy aj so snahou o odlišný pohľad a vykreslenie postáv. Hra od NeocoreGames však prináša asi najviac atypické spracovanie známych motívov, no v značne prekrútenej vízii. Navyše sa nepokúša interpretovať notoricky známy dej, ale začína sa tam, kde pôvodná honba za svätým grálom vrcholí.

Duel Artuša a Mordreda mal byť spečatením a naplnením osudu. Ibaže namiesto finálneho zúčtovania sa boj o krajinu a jej vykúpenie začína prakticky odznova. Stanete sa Mordredom, ktorý dostal druhú šancu a je len na ňom, ako ju využije. Môže sa pridržiavať temnej strany, vládnuť na hrade Camelot a obklopiť sa bandou vybraných rytierov, ktorí prahnú po krvi. Alebo v súlade s prianím pani jazera bude ochrancom krajiny a založí nový okrúhly stôl s chrabrou družinou. Toto je síce vaše prvé kľúčové rozhodnutie, avšak rôzne voľby a príklon k určitým hodnotám vás budú sprevádzať počas celej hry.
 
Všetko čo vykonáte, bude vyjadrené v morálnej schéme odzrkadľujúcej vaše správanie. V zásade sú tam štyri rôzne smery. Príklon k spravodlivosti alebo tyranii a uctievanie starých božstiev alebo cesta kresťanstva. Na  základe prevládajúcich rozhodnutí sa vám v schéme permanentne odomknú určité bonusy a misie na získanie elitných rytierov. Napríklad Lancelot sa k vám môže pridať, len ak jednoznačne inklinujete k čestnosti, biely rytier, keď prejavíte silného kresťanského ducha  a naopak Morgana Le Fay bude stáť pri vás, len ak uprednostňujete starú vieru.

King Arthur: Knight's Tale
King Arthur: Knight's Tale Samozrejmosťou sú bossovia, ktorí viac potrápia.
Samozrejmosťou sú bossovia, ktorí viac potrápia.


King Arthur: Knight's Tale Stretnete známe postavy nielen z Artušovskej legendy.
Stretnete známe postavy nielen z Artušovskej legendy.


King Arthur: Knight's Tale Niekedy môžete zvoliť duel, kde bojuje len váš vybraný hrdina proti jedinému súperovi.
Niekedy môžete zvoliť duel, kde bojuje len váš vybraný hrdina proti jedinému súperovi.





Každopádne vaším sídlom bude Camelot, kde môžete za peniaze a stavebný materiál postaviť niekoľko dôležitých budov a dodatočne ich vylepšovať. Hrad je miesto, kam sa vraciate medzi misiami, aby ste upravili výzbroj svojich rytierov, vyliečili zranených a urobili nákupy. Katedrálu využijete na hojenie zlomenín a fraktúr,  hospic na dopĺňanie vitality, všade s dlhšími bezplatnými kúrami alebo rýchlymi za peniaze, u obchodníka sa dajú zohnať zaujímavé časti výbavy a v magickej veži obetovať aj získať nové relikvie. Tréningové priestory sú dobré, ak chcete slabším rytierom dodať viac skúseností a vyššie levely. A potom je tu okrúhly stôl, kde rozdávate tituly a funkcie rytierom, čím rastie ich oddanosť, plus vydávate zákony. Teda ak ste sa rozhodli pre tento smer.

Bez ohľadu na to, či sa prikláňate k dobru alebo zlu, sa k vám pridávajú rytieri s rôznymi postojmi a hodnotami, pričom ich obvykle získate ako formu odmeny v misiách. Aj keď ste spravodlivým vládcom, môže vás nasledovať tyranský bojovník, avšak nebude voči vám taký lojálny ako niekto, kto uznáva podobné hodnoty ako vy.  Ak však budú rozpory priveľké, už s jeho pomocou nepočítajte. Popri dôležitých hlavných a nepovinných, ale optimálnych vedľajších misiách sa na mape krajiny zobrazujú aj udalosti, kde stačí uskutočniť voľbu, prípadne niečo zaplatiť a ovplyvnia vašu morálnu schému aj rytierov. Niektorí vám budú oddanejší, iných to zmení naopak a niekedy je to naozaj ťažká dilema.

Samotné misie od vás vždy vyžadujú splnenie určitých úloh priamo v teréne, či už v budovách alebo v otvorenej krajine, kde vždy dochádza aj k bojom. Občas tam s niekým hodíte reč a volíte odpovede, každopádne je to hlavne priestor na taktické bitky, kde sa konfrontujete s nepriateľmi. Do misie môžete nasadiť maximálne štyri postavy z Camelotu, pričom niekedy je podmienkou účasť Mordreda alebo iného konkrétneho rytiera. Počas misie sa bežne stáva, že sa k vám pripojí jedna extra postava, ktorú tam stretnete. Niekedy je to len dočasné, inokedy vám zostane k službám na hrade. Priestory misií nie sú masívne, ich prieskum trvá niekoľko minút, ale čas sa, prirodzene, predĺži bojmi. Prechádzate vyhradenými cestičkami a pri orientácii vám pomôže mapa.

Bitky môžu nastať okamžite, keď narazíte na protivníkov, alebo sa začnú po prekročení vyznačených bojových línií. Na takých miestach máte výhodu v tom, že môžete jednotky pred bojom rozmiestniť v zelenom pásme. Boje prebiehajú v ťahovom režime s ľubovoľným prepínaním postáv. Akčné body využijete na pohyb, útoky a schopnosti. Zvyšné body sa dajú preniesť do ďalšieho kola. Môžete aj vyčkávať v pohotovostnom overwatch režime, takže vaša postava potom zaútočí, keď sa k nej priblíži protivník počas svojho ťahu. Niektorí rytieri sa orientujú na boj zblízka, mečom palcátom a inými zbraňami. Iné postavy strieľajú z diaľky z luku alebo čarujú. Postupným vývojom a s použitým vhodného výstroja získavajú lepšiu odolnosť a ďalšie parametre, ako aj účinnejšie schopnosti.

Každá postava má život rozdelený na líniu vitality (zelená) a hit pointov (hnedá) a k tomu úroveň brnenia. V boji najskôr ubúdajú body brnenia a HP – oboje sa dá doplňovať odvarmi a pri jednorazových ohniskách, kde si vždy vyberiete, čo z toho chcete zregenerovať. A automaticky sa obnovujú po ukončení misie. Avšak vitalita, o ktorú prichádzate po vyčerpaní hit pointov, sa dá vrátiť do pôvodného stavu len liečením na Camelote. Ak rytier príde o vitalitu, nadobro umiera. Ak takúto postavu nechcete navždy stratiť, zostáva vám už len nahranie pozície (manuálne aj automatické uloženie po každom boji, ak ste nezvolili režim hry s permanentnou smrťou).

Medzi nepriateľmi sú bežní bojovníci, ale aj rohatí okultisti, nemŕtvi, ktorých často treba po zabití ešte dodatočne rozporciovať, inak po pár kolách znovu precitnú s plným životom. Budú tam aj slizké červy, čarodejnice a príležitostne bossovia. V okolí sa vyskytujú aj oltáre, ktoré poskytnú vami vybranej postave bonus, ale občas aj prekliatie. A v truhliciach býva tradičná korisť. V misiách natrafíte na známe motívy  a postavy z legiend, pričom nie vždy sú vzťahy s nimi jednoznačné alebo si musíte získať ich dôveru, či ich nadobro zničiť. Stáva sa, že vás okolnosti prinútia spolupracovať, aj keď nechcete. Nechýba lady Guinevere, Merlin, Morgana, konkrétni rytieri, pani jazera, ale aj barbarská bojovníčka Boudica, grál a, samozrejme, Excalibur.

Po úspešnej misii je čas na liečenie ranených, ale aj prerozdeľovanie výbavy a investovanie skúsenostných bodov u tých, ktorým vyskočil nový level. Každá postava má tri postupne odomknuté pásma s individuálnymi schopnosťami. Sú to aktívne aj pasívne prvky, ktoré vyžadujú vkladanie dvoch bodov. Na ne sú ale naviazané doplnkové efekty, napríklad vyvolanie krvácania útokom, väčší dosah, menej spotrebovaných akčných bodov a podobne. Vhodným investovaním získate pekné  a zdokonalené útoky, ktoré napríklad trafia viac cieľov naraz,  zasiahnu ohňom či jedom alebo prerazia cestu davom.

Je veľká škoda, že hoci mala hra dobre našliapnuté, nakoniec doplatila na mnohé zbytočné neduhy. Ešte v skúšobnej verzii bola na normálnej obťažnosti dosť ľahká, preto som kompletnú hru začal na vysokej náročnosti. Čoskoro som však zistil, že autori urobili úpravy a normálna obťažnosť, na ktorú som dodatočne znížil, už predstavovala primeranú výzvu. To platilo približne do polovice príbehu, kedy však misie začali byť značne nevyvážené. Niektoré pomerne jednoduché, iné mimoriadne náročné, bez vhodných postáv takmer nezdolateľné.

King Arthur: Knight's Tale
King Arthur: Knight's Tale Vaši rytieri sa zhromažďujú na Camelote, kde nájdete rôzne budovy a vylepšenia.
Vaši rytieri sa zhromažďujú na Camelote, kde nájdete rôzne budovy a vylepšenia.


King Arthur: Knight's Tale Každá postava sa zdokonaľuje, získava nové schopnosti, črty, môžete jej meniť výstroj.
Každá postava sa zdokonaľuje, získava nové schopnosti, črty, môžete jej meniť výstroj.


King Arthur: Knight's Tale Nemŕtvi sú nepríjemná a v pokročilej fáze hry mimoriadne silná háveď.
Nemŕtvi sú nepríjemná a v pokročilej fáze hry mimoriadne silná háveď.





Predovšetkým boje s nemŕtvymi nepriateľmi boli cez čiaru. Odrazu štvorčlenná skupinka rytierov, prípadne s piatou doplnkovou postavou, čelila bežne presile dvadsiatich protivníkov, čo by bolo prijateľné, keby ich nebolo treba vždy po zabití ešte dorážať, aby znovu nepovstali. Súčasne banshee obmedzili činnosti niektorých mojich postáv a navyše boli v okolí totemy, ktoré vyvolávali nových nemŕtvych. K tomu sa začali výraznejšie prejavovať technické problémy, pokleslo snímkovanie a rapídne sa predĺžili nahrávacie časy misií a uložených pozícií. Zábava postupne začala upadať. Zjavne obsah dodaný po Early Access nebol dostatočne otestovaný a vyladený. I keď treba dodať, že  novinárska verzia určená na recenzovanie zrejme doteraz nedostala dodatočné aktualizácie, ktoré oficiálna hra má a môžete tak očakávať určité zlepšenia a menej chýb.

Odhliadnuc od  technických nedostatkov je vizuál hry s izometrickým pohľadom a rotáciou terénu zaujímavý. Celé to má pochmúrny nádych s hmlovým efektom a v pohybe to vyzerá lepšie ako na obrázkoch. Avšak zobrazenie výstroja v inventári je  fádne a nevýrazné, jednotlivé kúsky, s výnimkou artefaktov, majú formu jednoduchých, veľmi podobných a strohých ikon. Ozvučenie je dobré a hudba pekne napasovaná k historickému obdobiu.

King Arthur je štýlová taktická RPG s odlišným vnímaním Artušovskej legendy. Bohužiaľ, autori nedokázali naplno využiť značný potenciál a hra hlavne v pokročilej fáze dopláca na rôzne nedostatky a chyby. A je zle vybalansovaná. Nepochybne je to titul hodný pozornosti, ale mohol byť epickejší, viac dotiahnutý a zábavnejší. Má svoje čaro, ktoré ale postupne slabne a vyprcháva.


napísal uni 19.5.2022
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
KING ARTHUR: KNIGHT'S TALE
+ odlišný pohľad na Artušovskú legendu
+ solídny manažment rytierov a budov na Camelote
+ formovanie podľa náboženstiev a morálnych rozhodnutí
+ premyslené taktické boje
+ legendárne postavy a predmety
- rôzne nedostatky, ktoré sa prejavujú najmä v pokročilej fáze hry
- zle vybalansované misie a nemŕtvi protivníci
- dlhé nahrávacie časy
- technické problémy a chyby


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
MANTOR    20.12.2022
+ grim atmosfera+ kvalitny tahovy combat system+ vyber roznych ciest rozvoja moralky a viery... zobraziť

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17922)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk