DEMON SKIN

DEMON SKIN

6.5

Tŕnistá cesta za artefaktom

Recenzia na PC verziu

Dobrá hack’n slash napumpuje hráča adrenalínom a súboje v nej sú zadosťučinením. Na túto kartu stavili aj vývojári Ludus Future v temnej fantasy akcii Demon Skin. Čakajú vás tam výzvy a nástrahy, ktorým môže čeliť iba zručný bojovník, čo sa nebojí živých ani (ne)mŕtvych protivníkov.

Hlavný hrdina z Rádu pútnikov chce prerušiť temný rituál, ktorý má obnoviť starobylý artefakt. Doplatí však na to a aby získal späť svoju podobu, musí tento artefakt získať späť z pazúrov démonov. Čaká ho strastiplné putovanie, pri ktorom však môže uplatniť svoje nové sily a schopnosti. Pre hráča to znamená množstvo súbojov a prekážok, ktoré treba zdolať v rôznych zákutiach pochmúrneho sveta.

Svoju postavu sledujete zboku a zo zasneženej krajiny sa postupne presuniete do jaskýň, kde môžete stretnúť aj Yetiho, cez podzemné dielne trpaslíkov a pokračujete do ďalších oblastí. Musíte preskakovať jamy, liezť na plošiny, občas niečo aktivovať, na niektorých úsekoch poriadne uháňať, aby vás nezavalili rútiace sa skaly. Narazíte na skryté miestnosti s truhlicami, rozhojdané ostnaté gule, ostré kyvadlá a vrtule, valiace sa sudy a ďalšie nástrahy, ktoré vás môžu zraniť alebo rovno zabiť a potom vás vrátia k poslednému checkpointu, ktorý nemusí byť na ideálnom mieste.

Demon Skin
Demon Skin Útok a obrana môžu byť vedené v hornej, strednej alebo dolnej polohe.
Útok a obrana môžu byť vedené v hornej, strednej alebo dolnej polohe.


Demon Skin Čo viac bolí - preseknutie alebo nabodnutie?
Čo viac bolí - preseknutie alebo nabodnutie?


Demon Skin V trpasličích dielňach je horúco.
V trpasličích dielňach je horúco.





Predovšetkým však bojujete a tu tvorcovia uplatnili prostý, ale efektívny systém s jednoduchými základmi a doplnený kombami. Môžete viesť útok v troch rovinách – hore, v strede a dolu. Ukazovatele polohy vám naznačia, na ktoré miesto protivníka sa je najvhodnejšie zamerať, lebo je nechránené. Súčasne podľa červenej značky vidíte, kam zaútočí nepriateľ a na vykrytie stačí len to, aby ste mali zbraň v tej istej rovine. Inak sa dá zraneniam vyhnúť uskočením, ústupom alebo kotrmelcom, ktorým sa aj dostanete za súpera.  

Používate pritom pomerne rôznorodý sortiment zbraní nablízko, ktoré zahrňujú hlavne meče, sekery a bojové kladivá. Líšia sa silou a rýchlosťou útoku. Môžete ich mať pri sebe niekoľko, kombinovať bežný alebo silnejší výpad a kombá a hlavne pri silnejších protivníkoch je účinné hádzanie z diaľky spojené s uhýbaním. Vrhnutá zbraň vie pekne ubrať zo života a potom ostane na zemi a môžete ju znovu zobrať a použiť. Treba myslieť aj na staminu, ktorá sa míňa v boji. Po chvíli je vaša postava vyčerpaná, útoky sú pomalšie a vtedy je vhodné prejsť na obranu, kým sa stamina samovoľne neobnoví.

Život si dopĺňate škorpiónmi či červami, čo sa plazia po zemi, účinnejšie sú liečivé odvary, ktoré najčastejšie nájdete v truhliciach. Bývajú však ukryté v tajných miestnostiach a občas zabezpečené zámkou, ale tú jednoducho preseknete. Užitočné veci sa dajú pekne zvýrazniť stlačením stredného tlačidla na myši, ktorú inak používate na útok, zmenu úrovne s polohou zbrane aj otočenie naľavo alebo napravo.  Pohyb a doplnkové funkcie vykonávate  klávesmi. Je to celkom rozumné ovládanie, môžete však použiť aj gamepad.

Pri postupe získavate skúsenosti a body, ktoré môžete investovať do troch atribútov. Nie sú to schopnosti v pravom zmysle slova, aj keď ich tak tvorcovia označili. Môžete si zvyšovať silu útokov, hodnotu života a staminy, nie sú však k tomu žiadne nové talenty. Avšak získate aspoň prístup k novým kombám podľa druhu zbraní. A špeciálne sú pre bonusové zbrane označené ako artefakty. Celkovo je vývoj postavy veľmi strohý, tvorcovia  ho mohli urobiť zaujímavejším. Alebo sa mu nemali venovať vôbec a stačilo by umiestniť na vybraných miestach objekty, ktoré permanentne zlepšia atribúty postavy. Konkrétne tu by postačilo pridať o niečo viac bonusových kryštálov, na ktoré občas natrafíte.

Hra sa dá prejsť pomerne rýchlo, môže to byť menej ako sedem hodín a záver vám dá jasne najavo, že príbeh vlastne ešte neskončil, ale mohol by pokračovať v prídavku. Znovu to celé prechádzať nemá veľký zmysel, keďže je postup lineárny a okrem nejakých nepovšimnutých tajných miestností tam nenájdete nič nové.

Vzhľadom by hra mohla zaujať, keďže prináša rozmanité, väčšinou pochmúrne ladené prostredia, ktoré sa však neboja aj výraznejších farieb. I keď to nie je detailná špičková grafika, má to svoj štýl, ktorý nie je fádny. Ani ozvučenie s hudbou nie je najhoršie. K určitej disharmónii pri hraní prispieva to, že často nie je jasné, kam môžete zoskočiť. Niekde sú totiž jamy, ktoré vás ihneď zabijú, inde výčnelky, cez ktoré sa dá dostať ďalej. Lenže vy to na obrazovke poriadne nevidíte. Okrem toho v úrovniach na poli ťažko rozoznáte smrtiace pasce na zemi a je to aj technická chyba. Niekedy skrátka splývajú s terénom a zviditeľnia sa len pri poskočení postavy. A našli by sa aj ďalšie veci, ktoré znepríjemňujú postup.

Demon Skin
Demon Skin Á poďme, všetci ruky hore!
Á poďme, všetci ruky hore!


Demon Skin Vylepšovanie postavy je strohé a fádne.
Vylepšovanie postavy je strohé a fádne.


Demon Skin Bossovia vás trochu potrápia, ale nie tak ako v Souls hrách.
Bossovia vás trochu potrápia, ale nie tak ako v Souls hrách.





Demon Skin však baví, i keď nie bez výhrad. Väčšinou podpriemerné známky v hodnoteniach recenzií nekorešpondujú s pozitívnymi ohlasmi komunity na Steame. Svoju úlohu v tom zrejme zohráva aj to, že hra vyšla pod hlavičkou Buka Entertainment a, bohužiaľ, aj v tomto odvetví sa prejavuje protiruská kampaň. Ale môže to byť aj tým, že pri popise hry sa hovorí o Dark Souls štýle, čo ale Demon Skin rozhodne nie je. Ide o plošinovú hack’n slash s dynamickými bojmi, ktorá však neprináša extrémne náročné súboje s bossmi (i keď v menšej miere aj tu potrápia) ani neobsahuje ďalšie charakteristické prvky Souls hier. Ak teda očakávate niečo také, je možné, že nad hrou ohrniete nos. Inak je to ale vcelku fajn rúbanica, ktorá však mohla byť dlhšia a lepšie vyladená.


napísal uni 30.4.2021
Páči sa mi! (+2)
6.5
Vo svete
4.8
Ohodnotiť
DEMON SKIN
+ jednoduchý, ale efektívny súbojový systém
+ dobrá atmosféra a rozmanité prostredia
+ vcelku zaujímaví bossovia aj nepriatelia
- slabý príbeh
- neprehľadný terén, neraz neviete, kam môžete stúpiť
- pomerne krátka herná doba
- neuspokojivé vylepšovanie postavy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-6300, 4 GB RAM, GeForce GT 630, Windows 7 SP1


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Switch

Vývoj: BUKA Entertainment / Ludus Future
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 13. apríl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk