BASE ONE

BASE ONE

7.0

Vesmírna základňa pod veľkým tlakom

Recenzia na PC verziu

Nevydarený launch je v posledných rokoch problémom, na ktorý doplatilo viacero hier. Môžu to byť zaujímavé tituly, ale keď v prvých dňoch po vydaní zinkasujú negatívne kritiky kvôli chybám alebo nedotiahnutým veciam,  poškvrnená reputácia sa ťažko napráva. Často býva situácia po niekoľkých týždňoch iná a tvorcovia sa snažia rýchlymi aktualizáciami dať veci do poriadku. Ibaže naštrbená povesť zostáva. To je aj prípad simulácie vesmírnej stanice Base One, ktorá po vyladení ukazuje, že vôbec nie je zlá.

Hra upúta pozornosť predovšetkým svojou grafikou s izometrickým pohľadom. Miestnosti poprepájané v otvorenom vesmíre pekne ukazujú svoj interiér s precíznymi detailmi. Všimnete si ich najmä po priblížení kamery. Chodbičkami a komnatami prechádzajú ľudkovia a vykonávajú potrebné úkony, teda keď sa nezaseknú, čo sa v hre ešte občas stáva a chvíľami pôsobia tak trochu ako zombie. Každopádne základňa je sympatická a prehľadná. To sa však nedá povedať o užívateľskom rozhraní a ovládaní, ktoré by potrebovali úpravy, aby boli intuitívnejšie. Ikony v hornej časti obrazovky vás síce spoľahlivo navedú do jednotlivých sekcií s výstavbou, výskumom, komunikáciou, posádkou,  zásobovaním a prepojeniami, ale pokročilé funkcie sú zbytočne zložité.

Najkomplikovanejšie je vytváranie prepojení v schematickom režime. Tam musíte pospájať jednotlivé miestnosti a objekty v sieťach tak , aby sa zabezpečil prísun tepla, kyslíka, energie, vody aj celková logistika. Bez týchto procesov nefungujú prístroje alebo posádka nebude pracovať, lebo v interiéri nemá čo dýchať a jej je zima a maximálne tadiaľ len prejde do inej miestnosti. Tou hlavnou je centrálny modul - HUB, kde sa nachádzajú základné potreby, vrátane skriniek so skafandrami pre technikov, ktorí montujú ďalšie moduly a bežne pritom musia vyjsť do otvoreného vesmíru. Súčasťou výbavy je aj hygienická kabínka s WC a sprchou. Zničenie HUBu znamená koniec hry.

Base One
Base One Základňa sa postupne rozrastá a s ňou sa zvyšuje aj úroveň personálu.
Základňa sa postupne rozrastá a s ňou sa zvyšuje aj úroveň personálu.


Base One Schematické prepájanie sietí, modulov a objektov je zbytočne zložité.
Schematické prepájanie sietí, modulov a objektov je zbytočne zložité.


Base One Základňa môže byť v mnohom sebestačná, doážete si vyrobiť aj potraviny a kyslík.
Základňa môže byť v mnohom sebestačná, doážete si vyrobiť aj potraviny a kyslík.





Postupne pristavujete rôzne užitočné moduly, ktoré sa trochu nešikovne napasujú a prepoja s chodbou k už zhotoveným priestorom. Malý modul na podporu života môžete vybaviť maximálne štyrmi objektmi, ako sú vodné pumpy, E.L.D. prístroje napájajúce po dve miestnosti kyslíkom a teplom a batérie, ktoré zabezpečujú prísun energie. Batérie musia byť pripojené na moduly so solárnymi panelmi a ďalej napájajú ostatné zariadenia základne. Dôležitý je aj hangár, odkiaľ operátori ovládajú sondy a drony, ktoré slúžia na preskúmanie okolia a ťažbu surovín z asteroidov. 

Nasleduje lekársky modul na ošetrovanie pacientov, kantína, kde umiestnite automaty na jedlo, nápoje a jedálenské stoly. Ďalej modul na recykláciu šrotu a opotrebovaných vecí aj výrobu nových na pracovných stoloch. Posádka potrebuje modul s posteľami a ďalší na relaxovanie, ale aj posilňovňu s bežiacimi pásmi na udržiavanie dobrej fyzickej kondície. A ďalej pristavíte laboratórium, kde vedci kumulujú tri druhy bodov na výskum nových technológií, ktoré si vyberáte v technologickom strome. V module so skleníkom si môžete dopestovať potraviny, ale aj vytvárať kyslík. Vežičky v obranných moduloch zas slúžia na rozstrieľanie prilietajúcich meteoritov, ktoré by mohli poškodiť konštrukciu základne.Je tam pritom aj manuálny mód s jednoduchým navádzaním striel.

Komunikačná miestnosť je nutná na dabované rozhovory so zástupcami iných základní, ktorí vám predovšetkým zadávajú úlohy v misiách. Prístav je miesto, kde privítate zásobovacie lode, ktoré vám privážajú objednaný materiál a zásoby, ale aj personál s rôznymi povolaniami. A pribúdajú ďalšie miestnosti a vymoženosti, pričom  bežný modul môžete vybaviť štyrmi objektmi a prípade ešte dekoráciami. Postupne však získate výdobytky s väčším priestorom a pokročilými funkciami.

Okrem toho sa musíte starať aj o osadenstvo základne. Zamestnanci väčšinou automaticky vykonávajú úkony, na ktoré sú školení a aby boli spokojní, potrebujú dostatok potravín, miesto na odpočinok aj cvičenie. Pokročilé funkcie by ste im však mali nastaviť manuálne. Ideálne je každému upraviť denný režim, kde naklikáte čas vyhradený na učenie, atletiku v posilňovni, prácu a relax. Potom sa nebudú zbytočne motať a sťažovať, že si nemôžu zacvičiť alebo niečo iné. Zamestnanci majú rôzne parametre, črty a získavajú perky, ktoré im musíte vyberať manuálne a zlepšia ich kondíciu a efektívnosť. Ak máte dojem, že vám niekto iba zbytočne zaberá miesto, môžete ho prepustiť.

Ťaženie hry je rozdelené do štyroch epizód, pričom každá obsahuje niekoľko misií. A tá posledná má byť súčasťou DLC. Misie majú spravidla niekoľko cieľov zameraných predovšetkým na výstavbu a rozširovanie základne a zabezpečenie jej fungovania. Príležitostne je to obrana pred hrozbami vo vesmíre, ale to len tak na spestrenie. Nečakajte žiadne priame boje alebo konflikty, ale predovšetkým komplexný a občas komplikovaný manažment s budovaním modulov. Kampaň nie je zlá, ale pôsobí dosť neosobne a schematicky. Okrem toho je v ponuke režim voľnej hry s rôznou náročnosťou, nastavením ľubovoľných parametrov a celým odomknutým obsahom.

Base One sa po zlom štarte postupne dostáva do optimálnej kondície. Koho neodradia ťažké začiatky, objaví pozoruhodnú budovateľskú stratégiu s atypickou hrateľnosťou. Niekedy trochu ťažkopádnu, ale komplexnú a s premysleným systémom výstavby a manažmentom personálu. Niečo tomu ešte chýba, ale keď sa do hry zahryznete a občas prižmúrite oko nad určitými nedostatkami, budete sa dobre a dlho baviť.

Base One
Base One Vyrábate jednoduché aj zložitejšie produkty, na rad prídu aj boti.
Vyrábate jednoduché aj zložitejšie produkty, na rad prídu aj boti.


Base One Pri úlohách komunikujete s rôznymi osobami.
Pri úlohách komunikujete s rôznymi osobami.


Base One Občas čelíte hrozbám, ako sú meteority alebo nepriateľské lode, ale je to len príležitostné spestrenie.
Občas čelíte hrozbám, ako sú meteority alebo nepriateľské lode, ale je to len príležitostné spestrenie.






napísal uni 1.7.2021
Páči sa mi!
7.0
Ohodnotiť
BASE ONE
+ komplexný manažment a výstavba základne
+ atypické prvky a mechanizmy, ktoré odlišujú hru od konkurencie
+ keď sa do toho dostanete, začne to byť naozaj zábavné
- nie veľmi prívetivé užívateľské rozhranie a ovládanie
- niektoré zbytočne komplikované procesy a občas ešte chyby
- fádny príbeh


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Blowfish Studios, Gamera Game / Pixfroze
Štýl: Stratégia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19567)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk