ENCASED: A SCI-FI POST-APOCALYPTIC RPG

ENCASED: A SCI-FI POST-APOCALYPTIC RPG

Svet poznačený katastrofou vyzerá nádejne

Dojmy

Izometrické RPG zo starej školy sú stále v kurze – dôkazom je aj novovznikajúca hra od ruských vývojárov zo štúdia Dark Crystal Games. Už nejaký čas je v predbežnom prístupe, prešla niekoľkými zmenami. Teraz sa už pomaly blíži ostré vydanie, ktoré sa uskutoční na jeseň tohto roku.  Titul vyjde pod krídlami vydavateľa Koch Media, ktoré má v ponuke aj českú RPG Kingdom Come: Deliverance.

Encased po zapnutí doslova vystraší neslávne legendárnou neprístupnosťou hier z východu. Vytváranie postavy je nemastné a neslané, vyberáte si v podstate štandardné možnosti známe z RPG hier. Zmenou namiesto rasy je výber hráčovho zaradenia do krídla (nie toho z KFC), ale ste v jednotke, ktorá sa delí na čierne krídlo, oranžové, biele atď. Na základe tohto výberu ste dobrý silák, zdravotník, používate viac hlavu a podobne. Musím podotknúť, že hoci sa mi to na prvý pohľad nepáčilo, neskôr som tomuto rozdeleniu prišiel na chuť. V kombinácií s príbehom to dávalo zmysel.


Úvod je doslova tragický a hra vás hodí len tak rovno do vody. Vôbec vás nič nemotivuje pokračovať a túžba odhaľovať, o čom to vlastne je, vyhasína. Grafická prezentácia je síce dobrá, ale ani tá nezaujme, je to príliš obyčajné. Je jasné, že vizuálom vývojári nezabodujú. Lenže, čím dlhšie sa ako hráč prevŕtavate tuhým obalom, čím dlhšie dávate vášmu hrdinovi šancu, tým viac zisťujete, že to predsa len nemusí byť také zlé, práve naopak!

Potrebujete jesť, liečiť sa, používať protijedy a spať. Zároveň sú tu súboje na ťahy a na všetko máte hromadu času. Ste v RPG zo starej školy a atmosféra pôvodného Falloutu strieka zo všetkých strán! Nuž a vôbec vás nikto nevedie za ručičku – nie, musíte poctivo čítať denníky, pozerať do mapy a možno si aj zapisovať na papier. Hra je na najľahšej úrovni jednoduchá, čo sa týka do samotných súbojov, ale spôsob ako na to musíte objaviť sami a je to občas boj a nezvyk. Navigácie v moderných počítačových hrách nás príliš rozmaznali. Ale ten pocit, keď sa posuniete v príbehu, je na nezaplatenie!

Príbeh vás zavedie do alternatívnych sedemdesiatych rokov minulého storočia, kedy bol objavený v púšti čudný artefakt menom Dome. Vy ste členom jednej z piatich divízií korporácie menom Cronus. Objavujete pusté krajiny, stretávate ľudí, ktorí nie sú úplne normálni a vám ako laikovi môžu pripadať buď hlúpi, alebo sa stali nemŕtvymi. Svet je zaplavený anomáliami a radiáciou – no skrátka katastrofa veľkého rozmeru. Dokonca si spomeniete aj na S.T.A.L.K.E.R., lebo sa dá hádzať matica, ktorou zisťujete, či nie je v okruhu vašej postavy nebezpečná anomália.

Množstvo textu, rozhovorov a denníkov hráčovi odhalí príbeh do hĺbky a nebojím sa povedať, že pôjde o čosi zaujímavé. V predbežnom prístupe ma však viac zaujímala samotná hrateľnosť. Tá je kostrbatá a skutočne chce čas. Napríklad súbojový systém je na ťahy. Lenže ak ste šikovní, tak v reálnom čase viete protivníkov nenápadne obísť a súbojom sa aj vyhnúť. Na všetko môžete prísť spôsobom pokus – omyl. Alebo študovať možnosti, ktoré máte. Predmetov, ktoré pozbierate, je neúrekom. Milión zbraní rôznych druhov - plazmové, futuristické, klasické... do toho množstvo typov lekárničiek a všemožných náhrdelníkov a predmetov – doslova sa tu dá zapadnúť pod tonami možností. A to je to krásne! Ak si nájdete čas na túto hru, neoľutujete. Tvorcovia mysleli aj  pozoruhodné detaily. Napríklad je krásne pustiť si spontánne na toalete vodu a zistíte, že ste zo seba umyli špinu a je vám lepšie. Alebo použijete záchod!

Audiovizuálna stránka ešte čaká na doladenie – najmä audio ešte vôbec nie je vo finálnej fáze a postavám chýba dabing. Hra ale šliapala ako hodinky, nepadala a nemrzla, postavy sa neprepadali do textúr, takže si myslím, že po technickej stránke to bude v poriadku. Koniec koncov, vývojári aktívne pracujú s komunitou a na Steame má hra dobré hodnotenia.

Zatiaľ to teda nevyzerá najhoršie, i keď na niektorých veciach treba ešte popracovať. Vodenie za ručičku nečakajte, ale hra vám to vráti niečím iným – pocitom príjemnej nostalgie v relatívne modernom grafickom kabátiku. Len tie súboje by mohli byť o niečo zábavnejšie. Osobne by som skôr ocenil boje v reálnom čase s možnosťou pauzy a taktizovania. Takto je to nudné a nie je to ani ryba, ani rak.  Keď sa však cez to prenesiete, Encased vám ponúkne príjemne strávené hodiny vo svete, ktorý je síce v troskách, ale je v ňom čo objavovať. V redakcii už sa tešíme na jesennú premiéru!



napísal Possol 20.7.2021
Páči sa mi!
ENCASED: A SCI-FI POST-APOCALYPTIC RPG


Encased: A Sci-Fi Post-Apocalyptic RPG
PC

Vývoj: Prime Matter, Koch Media / Comgad / Dark Crystal Games
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19893)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk