CONTRA RETURNS

CONTRA RETURNS

7.0

Akčná legenda je späť, aj keď len na mobiloch

Recenzia na Mobil verziu

Contra je jedna z mojich najobľúbenejších značiek z detstva. S prvými dvoma časťami som kedysi strávil nespočetné hodiny a v rámci rôznych kolekcií si aj teraz veľmi rád zahrám legendárnu Super C, kde hlavne s verziou na NES Mini sme si s kamošmi užili ďalšie hodiny zábavy (a frustrácie). Aj preto som bol sklamaný z toho, keď Konami oznámilo plány na znovuoživenie tejto legendy v podobe mobilnej free to play hry. Až som sa začal pýtať, ktorá imaginárna bytosť ma za čo trestá. Veď nie je možné, aby toľko ikonických značiek z nášho detstva zažívalo takéto macošské zaobchádzanie, z ktorého nevychádza žiadna poctivá hra.

Ku Contra Returns som tak pristupoval z nedôverou, možno trochu aj nechuťou. Veď takto sa to nerobí, do psej matere! Ale teda po stiahnutí hry a aktualizácii sa do nej pomaly dostávam, klikám všade tam, kde mi hra ukazuje, aby som sa dostal ďalej a postupne sa zoznámil s jej jednotlivými možnosťami. Raz je to nejaká zbraň, potom upgrade postavy, ďalej zas nový režim a podobne. Síce si pripadám ako cvičená opica (keďže hra vám v týchto tutoriálových momentoch naozaj neumožní kliknúť aj niekde inde), no pomaličky sa začína vkrádať niečo, čo som veľmi nečakal – zábava.

Samozrejme nie pri tom všetkom ťukaní do displeja tam, kde to hra vyžaduje, ale pri samotnom hraní levelov. Tam sa totiž začína ukazovať, že Returns je v jadre naozaj skutočná Contra, teda sci-fi 2D run and gun hra s pestrými zbraňami, power-upmi, haldou nepriateľov a bossmi, ktorí toho naozaj dosť vydržia. Síce sa k tejto vrstve treba chvíľku prehrabávať, no keď už sa k nej dostanete, dokážete sa hraním naozaj baviť. A nezáleží na tom, či napríklad čakáte na očkovanie a máte k dispozícii väčšiu časovú porciu, alebo sedíte na WC a chcete si zastrieľať v jednom minútovom leveli. Naozaj sa pri hre dokážete zabaviť a to som minimálne ja pred vydaním nečakal.

Contra Returns
Contra Returns Returns ponúka až prekvapivo vetvený príbeh
Returns ponúka až prekvapivo vetvený príbeh


Contra Returns Na scéne sú hrdinovia známi od prvej časti
Na scéne sú hrdinovia známi od prvej časti


Contra Returns Hra je plná gacha mechaník
Hra je plná gacha mechaník





Hra sa síce snaží zahrať na nostalgickú strunu a často sa jej to darí, no treba povedať, že je skôr moderná než retro. Hrateľnosť zostáva relatívne klasická, ale celé je to poriadne rozšírené a teraz nemyslím v oblasti prispôsobenia pre mobilný trh. Vezmite si napríklad príbeh, ktorý je rozsiahlejší a komplikovanejší ako by sa mi v Contra hre páčilo. Dostávame sa do 27. storočia, skorumpovaný bývalý senátor Claudius Germanicus vytvoril súkromný armádu, s ktorou chce ovládnuť svet. Tú objaví dobre známy hrdina Bill Rizer, keď skúma mimozemský fenomén na súostroví Galuga. Do toho ale ešte prichádzajú aj zombíci a začína dlhá vojna o prežitie ľudstva. No a tajomný triumvirát troch mocných a nesmrteľných mužov v pozadí ťahá za nitky.

Pritom vy naozaj chcete len jednoduchú zámienku k tomu, aby ste tých všetkých vojakov, ufónov a zombíkov mohli rozstrieľať na kašu. Tu vás ale čakajú prestrihové scény, bohaté (a musím pochváliť, že aj kompletne nadabované) dialógy a naozaj komplexný príbeh prepojený na predchádzajúce mimozemské invázie a aj predchádzajúce hry. Nemôžem povedať, že by bol príbeh zlý, len si nie som úplne istý, či ho takáto hra potrebuje až takto vetviť. Predsa len ju hráte v MHD a na záchode pár minút denne. Navyše to previazanie na hry ako Contra: Shattered Soldier, Hard Corps a ďalšie mnohým nebude vôbec nič hovoriť, takže to ani neocenia.

A nie je to len o príbehu, ale tiež o postavách, keďže tu narazíte na mnohé známe tváre z minulosti. Niektoré len zasahujú do deja, iné sú priamo hrateľné. Samozrejme nesmie chýbať dvojica, ktorá je v sérii od úplných začiatkov – Bill a Lance. Sú tu ale aj Pulse William, Catelyn, Sheena, robot Browny, medveď SnowBear, vlkolak Fang a mnohí ďalší. Celkovo zhruba 20 postáv, ktoré postupne môžete získať, líšia sa schopnosťami a aj ratingom. Začínate pritom s „Béčkovými“ postavami, no dokážete sa dopracovať až k postavám s ratingom S a naozaj silnými schopnosťami aj štatistikami. Nemusíte sa však báť, že by ste si so základnými postavami nezahrali. Veď je tam napríklad Bill a sily má dosť.

Máte teda svoju postavu, tá má nejaké schopnosti a štatistiky a idete do boja. Ten prebieha klasická v Contra štýle, takže postava beží po 2D ploche zľava doprava a zo všetkých strán na vás útočia nepriatelia – mimozemšťania, zombíci, roboti, vojaci a kadečo iné. Vy sa tak musíte poriadne obracať, pričom na pohyb postavy slúži virtuálny analóg na ľavej strane. Na pravej strane je druhý, ktorým nielen strieľate, ale podľa polohy palca ovládate aj smer streľby, čo bolo v Contra hrách vždy dôležití. Nepriatelia útočia zo všetkých strán a vy ich musíte zlikvidovať skôr, než vám stihnú napáchať poriadne škody na životy. Strieľate tak hore, dole, krížom, dopredu aj dozadu. To celé v kratších leveloch, ktoré sú dizajnované tak na minútku-dve.

K tomuto základnému ovládaniu ale mobilná Contra pridáva aj ďalšie prvky, opäť namapované na ďalšie virtuálne tlačidlá. Je toho tak na obrazovke síce viac, ale dizajnovo je ovládanie zvládnuté relatívne dobre a palcami si nezavadziate v pohľade na displej. Máte tu tlačidlo pre skok (dvojitým ťuknutím spravíte dvojskok), tlačidlo pre špeciálnu zbraň, pre požitie schopnosti danej postavy (každá má inú) a aj tlačidlo pre použitie superzbrane. Tú však viete využiť len raz za level, tak si ju šetrite napríklad na bossa. Ostatné schopnosti majú cooldown. No a v pravom hornom rohu je zas výmena zbrane za sekundárnu.

Do misií tak idete naozaj po zuby ozbrojení a môžete si vybrať zbrane, ktoré vám vyhovujú. Napríklad snajperku, brokovnicu a podobne. Majú iné štatistiky, inú silu a aj inú efektívnu vzdialenosť, takže podľa toho aj bojujete. Navyše aj v samotných leveloch si môžete viac pomôcť. Ak ste hrali Contru, určite viete, že vám v hre nad hlavami tu a tam zvykne preletieť power-up a tu to nechýba. Niektoré vám doplnia zdravie, iné vám zas dajú špeciálnu muníciu, ktorou nepriateľov zlikvidujete efektívnejšie. Tá vám ale dlho nezostane.

Contra Returns
Contra Returns Čakajú na vás kopy rôznych bossov
Čakajú na vás kopy rôznych bossov


Contra Returns Bojujete proti vojakom, robotom, ufónom aj zombíkom
Bojujete proti vojakom, robotom, ufónom aj zombíkom


Contra Returns V hre je naozaj pestrá ponuka zbraní
V hre je naozaj pestrá ponuka zbraní





Contra Returns má svoj základný príbehový režim, ktorým môžete pomaly prechádzať a je naozaj rozsiahly. Delený je na kapitoly po 6 leveloch, pričom na konci vás vždy čaká veľký súboj s ešte väčším bossom. Nie je to však jediný režim. Postupne si odomknete ďalšie, ktoré ponúknu trochu iný zážitok. Nájdete tu napríklad výzvy, kde vás čaká ďalších 7 režimov, ktoré si postupne odomknete. Napríklad režim len s jedným životom, Endless režim, Boss režim a ďalšie. Potom si odomknete aj PvP multiplayer, ak by ste sa chceli pobiť s ostatnými hráčmi online v dueloch, hodnotených zápasoch či len rýchlych zápasoch. Nemusíte byť pritom sami, hrá sa totiž 1v1, 2v2 a aj 3v3.

No a nechýba ani tímové hranie vo dvojici, avšak je oddelené od hlavnej kampane a rozdelené na dve časti. V klasickom tímovom režime hra zatiaľ obsahuje 17 levelov pre dvojicu hráčov a len veľmi postupne si ich budete odomykať. Napríklad na druhý potrebujete dosiahnuť level 40 svojho profilu, čo je niekoľko dní hrania, kým sa vôbec dostanete do druhého zo sedemnástich. A to je strašne veľa. Hlavne pri hre, ktorá je pre mnohých synonymom akčnej zábavy vo dvojici. Toto je pre mňa osobne asi najväčší nedostatok. Hra sa síce dá hrať pohodlne aj bez platenia, ale trvá dosť dlho, kým sa dostanete k väčšine jej možností. Pritom vás ani nenúti nejako často grindovať alebo čakať, tempo si drží dobré a maximálne si tu a tam musíte dať nejaký raid na nazbieranie skúsenostných bodov, ale aj tak trvá, kým sa k niektorým veciam dostanete.

Pochopiteľne je tak celá hra vystavaná okolo gacha mechaník, čo je v mobilnej oblasti časté, no zatiaľ to pôsobí tak, že neplatiacim hráčom zbytočne neznepríjemňujú život. V hre mám pomerne veľkú porciu hodín, negrindoval som a necítim, že by ma hra tlačila do platby. Akurát je teda problém sa v tom všetkom občas zorientovať. Tam musíte kliknúť na splnenie misií, inde zase na získanie energie, diamantov alebo hernej meny. Eventy si odklikávate zase inde a za mnohé veci dostávate rôzne bonusy, v ktorých je tiež trochu ťažšie sa zorientovať. Prakticky tak skončíte tým, že budete klikať vždy a všade, kde vidíte bodku.

Contra Returns
Contra Returns Postavy majú rôzne schopnosti
Postavy majú rôzne schopnosti


Contra Returns Hra ponúka hneď niekoľko režimov
Hra ponúka hneď niekoľko režimov


Contra Returns Kooperácia je nepochopiteľne odsunutá na vedľajšiu koľaj
Kooperácia je nepochopiteľne odsunutá na vedľajšiu koľaj




Postupne si postavy nielen odomykáte, ale tiež vylepšujete. Zlepšujú sa im tak štatistiky, aktívne schopnosti, prípadne im pridáte pasívne. Level postavy je ale obmedzený celkovým levelom profilu, no a taktiež sú limitované aj levely zbraní, ktoré tiež postupne vylepšujete. A rovnako ako postavy, aj zbrane vylepšujete niekoľkými spôsobmi a v niekoľkých aspektoch, pridávate im modifikácie a podobne. Na to všetko potrebujete zdroje a tie získate aj hraním, len si teda musíte pozrieť, kde sa nachádzajú, aby ste ich získali. Postupne zbierate aj komponenty zbraní, ktoré môžete využiť na zloženie novej zbrane. Je tu naozaj veľa ľahkých RPG prvkov a vecí, s ktorými sa dá vyhrať s nepôsobí to ako dojenie peňaženiek hráčov.

Navyše hra ani nevyzerá zle. Má svojský štýl, ktorý jej ale sadne a v pohybe vyzerá dobre. navyše sa dobre hýbe aj na starších telefónoch, ktoré nemajú aktuálny mobilný hi-end. Ja som ju bez problémov hral na Nokii 9, ktorá je postavená na Snapdragone 845, teda technológii z roku 2018. Na hru to ale bohato stačí bez akýchkoľvek zásekov. Príjemne prekvapila aj zvuková stránka. Hlavne teda to, v akej miere vychádza z klasických Contra melódií a počuť ich v metalovom prevedení popri hraní naozaj stojí za to. Okrem toho je hra bohato doplnená aj dabingom všetkých postáv, ktorý počúvate v tej hromade prestrihových scén.

Contra Returns je hra, ku ktorej som pristupoval síce s nevôľou, no nakoniec som si ju prekvapivo užil a hrám ju vlastne každý deň. Je pravda, že tie prvé dni som jej venoval viac času a teraz len pár chvíľ, ale stále ma jej základná akčná herná slučka baví. Hra veľmi dobre reprezentuje značku Contra a dobre sa popasovala aj s adaptáciou na mobily, kde nepôsobí prehnane agresívne. Niektoré mikrotransakcie nie sú mikro, zato sú na hlavu, ale dá sa hrať aj bez nich. Koniec koncov, s týmto má TiMi Studio (autori CoD Mobile, Arena of Valor, Pokémon Unite...) skúsenosti. Len škoda, že sa ku kope vecí dostanete až dosť neskoro. A ešte väčšia škoda, že je akcia vo dvojici odsunutá len na vedľajšiu koľaj ako prívesok k hlavnej kampani.


napísal matus_ace 9.8.2021
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
7.0
Ohodnotiť
CONTRA RETURNS
+ zábavná akcia odkazujúca na klasické Contra hry
+ viac ako 200 levelov
+ dá sa pohodlne hrať aj bez platenia
+ variabilita zbraní, takže si vyberiete také, aké vám sedia
+ veľa postáv
+ grafika a zvuk
+ dobre beží aj na starších mobiloch
- ani obyčajné kampaňové levely si nezahráte bez pripojenia
- kooperácia len na vedľajšej koľaji
- dlhšie trvá, kým sa dostanete k všetkým možnostiam hry
- komplikované menu plné gacha lákadiel


RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Konami / Timi Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 26. júl 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19837)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk