AGE OF EMPIRES III

AGE OF EMPIRES III

9.0

Nové pokračovanie legendy AOE prichádza. Otázka je či dokáže zaujať ako predchodcovia a či presunie stratégie do novej generácie.

Recenzia na PC verziu

Čakali sme dosť dlho a napokon sme sa predsa len dočkali. Age of Empires III je konečne tu a určite ste  zvedaví, či toľko ospevovaný titul naozaj má čo ponúknuť. Veni, vidi, vici - prišiel som, videl som, zvíťazil som. Teda ako kedy, niekedy mi dali súperi v hre pekne na frak. V každom prípade, videl som a skúsil v hre dosť nato, aby som vám zreferoval, čo a ako.

To, že sa tretí diel populárnej stratégie sústredí na osídľovanie amerického kontinentu je známe už dávno. Napriek tomu kampane v hre ma v súvislosti s touto tematikou trochu zmiatli. Teda najmä prvá z troch kampaní, ktorú musíte absolvovať, ak chcete vyskúšať ďalšie. (No áno, tí šikovnejší si zoženú cheaty a majú po probléme.) Odohráva sa koncom šestnásteho storočia a sleduje osudy Rádu rytierov Svätého Johna. Úvodná misia sa odohráva na Malte a protivníkom sú mohamedánski Otomani. Neskôr sa presuniete  do južnej Ameriky na Havanu, na Floridu... Do cesty sa vám pripletú španielski dobyvatelia, piráti, zradní členovia rádu a domorodé kmene. Niektorí stoja na vašej strane, iní proti vám a ako to už v hrách býva, z nepriateľov sa stávajú spojenci a z priateľov protivníci. A všetko sa točí okolo fontány mladosti, ktorá má podľa legendy tajuplnú moc. Ďalšie kampane sa už naplno venujú osídľovaniu nového kontinentu, konfliktom s indiánmi a kolonizácii. Sú dynamickejšie a atraktívnejšie a hoci sa to spočiatku nezdá, majú mnoho spoločné s prvou epizódou. Napriek tomu ma nijako výrazne neoslovili, podobne ako kampane v predošlých hrách.

AOE3 si skutočne vychutnáte až prostredníctvom samostatných herných scenárov. Nemáte tu žiadne obmedzenia a možnosti hry sú podstatne bohatšie ako v kampani. Ponuka máp zahrňuje všetky najznámejšie oblasti Severnej a južnej Ameriky, ako Yukon, Texas, Amazónia či Karibik. Naplno sa venujete expanzii, obchodu a boju a vediete k víťazstvu ľubovoľný z ôsmych národov, ktoré hra ponúka. Každý z nich má svoje špecifiká, charakteristickú kultúru a niekoľko unikátnych jednotiek.

BRITI majú nadštandardné výhody hlavne v hospodárskom rozvoji. S každým obytným domom im pribudne jeden osadník. V boji sa vhodne uplatnia anglickí červenokabátnici. FRANCÚZSKI kolonisti sú vyzbrojení puškami a dokážu zabezpečiť základnú obranu. Pestrý sortiment vojenských jednotiek vhodne doplnia spriatelení indiáni. ŠPANIELI, známi dobyvatelia, začínajú s extra armádou a loďstvom a častejšie dostávajú zásoby z domovských prístavov. PORTUGALCI môžu už v úvode vybudovať druhé centrum a dominujú najmä v hospodárskej oblasti. HOLANDSKÉ farmy sú cennou zásobárňou jedla a tento národ má všestranne vyvážené vojenské sily. NEMCI môžu zavčasu produkovať nové mestské centrá a vozy s kolonistami. Majú silné jazdecké jednotky. RUSI budujú takmer všetky jednotky a osadníkov výlučne v skupinkách. Sila vojska nie je veľká a víťazia hlavne početnou prevahou. OTTOMANI zadarmo produkujú osadníkov, ale sú slabí vo vojenskej oblasti. Ottomanskí janičiari však patria k elite.

Age of Empires III

Počiatky kolonizácie
Age of Empires III

Jede jede mašinka, kouří se jí z komínka...
Age of Empires III

Voľba nasledovnej epochy

AOE3 obsahuje päť vývojových období. Na prechod do nasledujúcej epochy je potrebný dostatok surovín.  Pri postupe si vždy volíte jedného z dvoch vojvodcov. Nejedná sa o fyzické postavy v hre, ale o predstaviteľov nasledovnej éry. Vaša voľba určí, aké výhody získate po zavŕšení vývoja. Obvykle získate jednorazovú vojenskú podporu a suroviny, prípadne nové doplnky v domovskom meste.

Doba objavov (The Discovery Age)


Začínate s mestským centrom a skupinkou kolonistov. Môžete stavať len základné úžitkové budovy, loviť a ťažiť. Zaujímavou postavou je prieskumník, určený na odhaľovanie nových území, budovanie obchodných staníc a vyzdvihnutie nájdených pokladov. Nepriatelia ho môžu zneškodniť len dočasne. Keď je miesto úmrtia zabezpečené vašimi jednotkami, prieskumník ožije a funguje ďalej. Úlohu prieskumníka v kampani zastupujú hrdinovia. V prípade potreby však bez problémov všetky uvedené činnosti vykonajú aj bežní osadníci. Pravdaže až na to, že po úmrtí neožijú. 

Koloniálne obdobie (The Colonial Age)

Druhé obdobie sprístupní väčšinu vojenských jednotiek a lodí. Môžete podnikať útoky a transportovať ľudí po vode pomocou viacúčelových lodí. Dôležitá je kolonizácia nových území a nadviazanie spolupráce s domorodcami.

Doba Opevnení (The Fortress Age)

V treťom období sa presadia hlavne kanóny a delá a získate množstvo armádnych i civilných vylepšení. Dôležitý je vyvážený ekonomický aj vojenský rozvoj, aby ste nezaostali a nepodľahli početným nepriateľským útokom.

Priemyselný Vek (The Industrial Age)

V tomto období je obvykle krajina dokonale známa a všetky domorodé osady a obchodné centrá obsadené. Krajinou sa preháňajú parné lokomotívy. Je to ideálny čas na výbojné vojny a masívne útoky na pozície súperov.

Doba Impérií (The Imperial Age)

Posledné obdobie umožní maximálne vylepšenie jednotiek a výstavbu hlavného mesta s unikátnymi ekonomickými technológiami. Ťažba je druhoradá a hlavný dôraz je kladený na produkciu vojska a taktické jednanie v boji. 

Hovoriť o notoricky známom systéme výstavby a základnej produkcii jednotiek je zbytočné. Ale potešia niektoré praktické úpravy, ktoré zjednodušujú hru. Napríklad budovy opravujete kliknutím na príslušnú ikonu bez nutnosti privolať opravárov. Osadníci sa pri love a ťažbe surovín neunúvajú s nosením do centra alebo skladu. Zostávajú na mieste a zlato, jedlo a drevo neustále pribúda dovtedy, kým má kto a čo ťažiť. Veľmi ma potešili úpravy týkajúce sa lodí. Plavidlá sú viacúčelové, majú veľmi praktické využitie. Ľahká bojová loď môže brániť prístav a súčasne loví ryby. Ťažké plavidlá po zakotvení pri pevnine priamo na palube produkujú základné vojenské jednotky a tie sú okamžite pripravené na boj. Na transport ľudí a artilérie môžete požiť takmer všetky lode, bez nutnosti vyrábať osobitné prepravné člny. Poteší najímanie jednotiek z domorodého obyvateľstva. Stačí keď pri osade vybudujete  kanceláriu a môžete najímať indiánov alebo Eskimákov a navyše získate aj nové vylepšenia platné pre všetky vaše jednotky.

Age of Empires III

Na tejto pevnine nás priateľsky nevítajú
Age of Empires III

Ochrana Aztéckej pyramídy. To len u nás si kultúru nevážime
Age of Empires III

Home city

Obchodné centrá budujete vo vybraných lokalitách a s postupom času máte možnosť zvoliť, či budú generovať jedlo, peniaze, drevo alebo skúsenosti. Obchodné vozy a neskôr vlaky sa nedajú prepadnúť. Môžete stratiť iba nákupné stanice, ak ich zdemoluje nepriateľ. Diplomacia doznala určité zmeny a rozhodne k lepšiemu. Počítačovému spojencovi v hre môžete priebežne zasielať požiadavky, kam má zaútočiť, aké jednotky mu odporúčate vyrábať a dokonca mu navrhnete bojovú taktiku. Samozrejmosťou je aj posielanie surovín. Váš partner obvykle pohotovo zareaguje a zvyčajne sa aj pozitívne alebo negatívne vyjadrí k danej požiadavke. Dokonca je natoľko schopný, že niekedy sám vymyslí bojový plán a požiada vás o spoluprácu. Veľmi milo ma prekvapila možnosť priamo nazrieť do Domovského mesta môjho spojenca.

Hra má však aj určité kazy, ktoré sa nie vždy dajú prehliadnuť. Napríklad misie v kampani sú niekedy navrhnuté veľmi nešťastne. Veže majú veľmi slabý efekt. Stalo sa mi, že dvadsať nepriateľov zrolovalo moju početnejšiu armádu, tri veže a dva tábory a to som už fakt nepochopil. Neraz sa stretnete aj s neprehľadným povrchom. Pošlete jednotky do boja a čudujete sa prečo stoja, až napokon zistíte, že pred nimi je nezreteľná vyvýšenina, ktorú nedokážu prekonať. AI súperov je tiež na slabšej úrovni. Obvykle na vašu základňu útočia z vybranej strany a neberú ohľad na to, že tam máte sedem veží a na opačnej strane osady je úplne voľný prechod.

Domovské mesto

O Domovskom meste – Home city, som sa  doteraz takmer nezmienil, ale to neznamená, že som naň zabudol alebo mu nevenujem dostatok pozornosti. Práve naopak. Jednal som v duchu hesla – to najlepšie nakoniec. Konečne nastala správna chvíľa a tak vás s touto kľúčovou inováciou podrobne oboznámim. Domovské mesto je, s výnimkou niekoľkých misií kampane, neoddeliteľnou súčasťou hry. Jedná sa o hlavné sídlo vybraného národa. Z tohto miesta posielate do nových kolónií extra suroviny, civilné a vojenské jednotky. V kampani ale aj pri samostatných mapách a v sieťovej hre sa mesto prenáša z jedného scenára do druhého a pritom si zachováva všetky vylepšenia, ktoré ste zakúpili po víťazstve v predošlej hre! Na počiatku bežnej hry si vygenerujete a pomenujete nové domovské mesto, alebo zvolíte to, ktoré chcete ďalej zveľaďovať. Ak máte body, ktoré pribúdajú pri navyšovaní úrovne mesta, môžete si pred spustením mapy zdokonaliť jeho parametre a zvýšiť ponuku. Úroveň Home City sa zvyšuje vďaka skúsenostiam získaným v boji, výstavbou alebo hľadaním pokladov. Dokonca aj samotná výroba jednotky a aj obyčajný nepriateľský osadník zabitý v boji prináša malú čiastku skúseností. To znamená, že rozvoj a dobíjanie tu má podstatne hlbší význam ako v iných hrách. Ak už teda máte pokročilé Domovské mesto a voľné body, môžete ich vhodne investovať.  

Age of Empires III

Lodné súboje sú zábavné
Age of Empires III

Návšteva protivníkovej dediny
Age of Empires III

Títo indiáni sa netvária priateľsky

Základné vylepšovanie Domovského mesta je realizované prostredníctvom herných kariet, ktoré sú rozdelené do niekoľkých kategórií. Vo svetovom obchodnom centre kupujete karty predstavujúce dodávky osadníkov a surovín. Vojenská akadémia ponúka vojenské jednotky. Katedrála obsahuje vylepšenia pre ekonomické a vojenské budovy. Manufaktúra poskytuje  inovácie hlavne v hospodárskej oblasti. Prístav zhromažďuje lode a jednotky súvisiace hlavne s lodnou dopravou. Zakúpené karty sú rozdelené do priečinkov s vývojovými obdobiami, v ktorých smiete uskutočňovať dodávky a môžete ich ľubovoľne používať v každej nasledujúcej hre. Vďaka tomu môžete na mapu priviesť extra vojenské posily, žoldnierov, zásoby surovín a osadníkov, či urýchlite produkciu jednotiek, znížite ceny za budovy atď. Počet možných zásielok z domovského prístavu ovplyvňujú skúsenosti získané na danej mape. Niektoré karty môžete v scenári používať opakovane, iné iba raz. Zvolené dodávky sa objavia  pri hlavnom sídle na mape, ale môžete ich presmerovať k inému mestskému centru alebo vojenskému objektu. Ak sa zásielky týkajú námornej dopravy, objavia sa samozrejme na vode pri voliteľnom navigačnom bode. Ešte doplním, že počas vývoja si môžete upravovať aj vzhľad domovského mesta.

Po technickej stránke hra vyzerá pekne, ale napríklad Earth 2160 má nepopierateľne lepšiu grafiku. Na druhej strane hardvérové nároky AOE3 sú dosť ústretové a na bezproblémovú hru vám postačí štandardná zostava. Určite pozoruhodné sú aj reálne fyzikálne vlastnosti povrchu a jednotiek. Napríklad delová guľa pri lese zasiahne nielen vojakov, ale aj okolité zvieratá a zvalí blízke stromy. Ozvučenie je tiež na úrovni. Najmä dunivé výstrely z diel a mortaru sa veľmi realisticky rozliehajú po celej mape.

Poďme na záver. Čo bolo treba povedať, je povedané, tak si to len zhrnieme. Age of Empires III je jednoznačne najlepšia stratégia tohto roka. Má určité chybičky krásy, ale vydarené inovácie a najmä  prítomnosť domovského mesta, ich posúvajú do úzadia. Kampane ma veľmi neoslovia (možno bude viac zaujímavá pre Američanov), ale samostatné  mapy a multiplayer vám prinesú dokonalé herné vyžitie. Dohovoril som. Howgh.

Age of Empires III

Pokojné sídlo o chvíľu prepadnú indiáni


Age of Empires III

Priviezli sme vám aj rakvy, do ktorých vás pochováme!


Age of Empires III

Old Shatterhand a... Vlastne to je iná dvojica



napísal uni 17.10.2005
Páči sa mi! (+1)
9.0
Ohodnotiť
AGE OF EMPIRES III
+ realistický fyzikálny model krajiny
+ zásobovanie z Domovského mesta
+ viacúčelové funkcie lodí
+ najímanie indiánov
+ atmosféra
- nedoladené kampane
- niekedy neprehľadný terén
- nízka AI protivníkov
- neefektívne obranné veže
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1400 Mhz, 256 MB RAM, 64 MB grafická karta
Doporučená konfigurácia: CPU 1700 MHz, 512 MB RAM, 128 MB grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
Age of Empires III
8.0
BIGMAN>    2.3.2010
Age of empires 3:Age of discovery ...prečítať celé
Age of Empires III
4.1
DEVIL DAVE    13.5.2006
Po dlhom očakávaní vyšla už tretia verzia hry Age of Empires od predchádzajúcich častí sa dosť líši ...prečítať celé
Age of Empires III
9.1
PETER5NUMBER    28.11.2005
História sa opäť prepisuje. Séria Age of Empires prišla s ďalším dielom, ktorý zasadá na trón súčas...prečítať celé
Age of Empires III
7.8
TIDUS    12.11.2005
AOEIII, neviem co vo vás vyvoláva tento nazov, ale vo mne to vyvolá pocity nostalgie a spomienky na ...prečítať celé
PC

Vývoj: Microsoft / Ensemble studios
Štýl: stratégia / realtime
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk