F.I.S.T.: FORGED IN SHADOW TORCH

F.I.S.T.: FORGED IN SHADOW TORCH

7.5

Akčný zajac s robotickou rukou

Recenzia na PS4 verziu

Plošinovky, skákačky, platformovky, hopsačky alebo nech ich už voláte akokoľvek, musíte uznať, že ide o naozaj krásny žáner. Mnohých z nás priviedol k hraniu ako takému a ukázal nám všetky tie nezabudnuteľné svety, v ktorých sa tak radi strácame. Najnovším prírastkom v tomto žánri je práve F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch. Na prvý pohľad zaujme drsne vyzerajúcim zajacom s robotickou rukou, ktorého čaká dobrodružstvo v industriálne ladenom Torch City.

Musím uznať, že hra mi padla do oka na prezentácii State of Play, kde som ju videl vôbec prvýkrát. Vyzerala tak dobre, že som ju skrátka musel mať aj keď všetci dobre vieme, že zdanie môže niekedy klamať. Poďme sa teda pozrieť na F.I.S.T. bližšie a zistiť, či je táto plošinovka pre vás to pravé orechové alebo by ste sa jej mali vyhnúť. 

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch patrí do kategórie Metroidvania. Niektorí z vás veľmi dobre vedia, o čo v tomto prípade ide, no sú tu určite aj takí, ktorým toto slovo veľa nehovorí. Aj napriek tomu, že práve vy možno patríte do druhej skupiny, s najväčšou pravdepodobnosťou ste už tento sub-žáner akčných adventúr hrali. Je totiž veľmi populárny a jeho nositelia sú prakticky takmer všade. Toto pomenovanie vzniklo kombináciou sérii hier Metroid + Castlevania a označuje nelineárne zážitky. Väčšinou ide o plošinovky, ktoré ponúkajú jednu prepojenú a rozsiahlu mapu sveta, v ktorej postup vpred nie je striktne stanovený a bude nutné ju preskúmať.

Úrovne obsahujú uzamknuté miesta, ku ktorým sa budete vracať v prípade, že postupným hraním nájdete niečo, čo vám tieto zákutia dokáže odomknúť. Objaviť sa tu však môžu aj silní nepriatelia, ktorí vám blokujú jednu časť mapy a prejdete ňou až vtedy, keď nájdete dostatočne silnú zbraň, aby ste im dali na frak. Toľko teda stručná charakteristika, ktorá tvorí jadro tejto hry a je vstupenkou do už spomínaného Torch City, sužovaného nadvládou robotov. 

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Pohodovú atmosféru naruší uväznenie vášho kamaráta Ursa.
Pohodovú atmosféru naruší uväznenie vášho kamaráta Ursa.


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Musíte uznať, že robotická päsť budí rešpekt.
Musíte uznať, že robotická päsť budí rešpekt.


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Orientácia na mape je naozaj jednoduchá.
Orientácia na mape je naozaj jednoduchá.





Vedenie Torch City je postavené do pozoru po tom, čo sa na scéne objavil záhadný predmet. Zdá sa, že je veľmi zaujímavý a robotická Légia urobí všetko preto, aby ho získala. Jej krutosť sa postupne rozširuje aj na chlpatých obyvateľov mesta, medzi ktorými je tiež drsne vyzerajúci hlavný hrdina - zajac Rayton. Ten je po neúspešnom odboji nútený žiť v ústraní a s nadvládou Légie sa už ako-tak zmieril. Keď je však jeho blízky priateľ medveď Urso zadržaný a vrhnutý do väzenia, Raytonova trpezlivosť pretečie a je nútený znova sa vydať na cestu, s cieľom zbaviť mesto krutej Légie raz a navždy. Premisa príbehu a hlavne fakt, že v ňom hrajú prím personifikované zvieratá, neznie veľmi dospelo. Nenechajte sa však zmiasť, pretože F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch nie je žiadna Labková patrola.

Príbeh, ktorý hra rozpráva, berie vážne, čo v niektorých momentoch vyznieva až trošku komicky. Postavy by si po scenáristickej stránke zaslúžili viac života, pretože žiadna z nich si ma nedokázala získať. Výnimkou nie je ani hlavný protagonista Rayton, ktorý v anglickom dabingu znie ako tuhý fajčiar. V prvých sekundách hry to pôsobí dosť smiešne, ale potom si zvyknete. Samotný príbeh však nie je ničím výnimočný a ide o klasickú zápletku boja dobra so zlom. Je rozprávaná pomocou rozhovorov medzi zvieracími obyvateľmi, čo dopĺňajú aj pomerne kvalitne zvládnuté prestrihové scény. 

Ryton síce po stránke charakteru nie je veľmi zaujímavý, ale kompenzuje to svojou funkčnosťou a robotickou päsťou. Práve tá bude vašou hlavnou zbraňou. K dispozícii budete mať ľahké a ťažké útoky, rozbeh, skoky a rôzne kombá, ktoré si postupne odomykáte. Ich fanúšikovia si tu prídu na svoje, pretože sú dosť komplexné, je ich dostatok a dajú sa rôzne kombinovať. Ich výsledkom je lietanie iskier, výbuchy a rozbíjanie plechu vašich nepriateľov. Celé to vyzerá naozaj efektne.

Samotný boj je pomerne prístupný a ponúka široké možnosti ako zatočiť s vašimi nepriateľmi. F.I.S.T. si však napriek tomu zachováva svoju náročnosť, vďaka ktorej dokáže preveriť vaše reflexy. Na vyššej obťažnosti je to už dosť peklo a na svoje si tu teda prídu aj masochisti. Poradiť si s vami dokážu aj štandardní nepriatelia a nevylučujem, že občas vám budú pripadať súboje frustrujúce. Pre tých, ktorí nechcú vyhadzovať gamepad von oknom, je tu stále režim easy, ktorý prechod hrou značne uľahčuje a pokryje najširšie spektrum hráčov. Miestami však aj tu môže byť pre niekoho obťažnosť trochu nevyvážená.

Okrem robotickej päste váš arzenál postupne doplnia ďalšie dve zbrane. Nerád by som vám kazil moment prekvapenia, len by som chcel dodať, že tá vŕtačka sa mi naozaj páčila. Každá zo zbraní má svoj zmysel. Jej schopnosti vám ponúkajú nové prostriedky ako prechádzať prostredím či prekonať prekážky, ktoré vám do momentu jej získania stáli v ceste. Napokon, aj toto je znakom žánru Metroidvania. V ceste vám budú stáť rôzne drony, snajperi a robotickí vojaci.

Nepriatelia by si možno zaslúžili trochu väčší sortiment, pretože mi postupne pripadali trochu stereotypní. Na druhej starne tento fakt vyvažovala prítomnosť bossov, ktorých autori poňali pomerne kreatívne. Výsledok toho sú napríklad agresívni plecháči, zvierací mechanicky upravení antagonisti či zbraňový systém, ktorý trochu pripomína bullet-hell hry. Nepriatelia na vás budú často útočiť naraz, takže v súbojoch nie je núdza o adrenalín. Podkúriť vám však môžu aj rôzne puzzle alebo náročnejšie skákacie pasáže.

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Hra v niektorých momentoch vyzerá super.
Hra v niektorých momentoch vyzerá super.


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Žeby sa ukázal aj Bumblebee?
Žeby sa ukázal aj Bumblebee?


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Za prekonanie týchto kamier by sa nemusel hanbiť ani Sam Fisher.
Za prekonanie týchto kamier by sa nemusel hanbiť ani Sam Fisher.





Popri bojoch vás čaká klasický dizajn Metroidvania hier. Budete teda prechádzať po mape, ktorá sa vám postupne odkrýva, hľadať cestičky vpred a vracať sa na predtým nedostupné miesta. Tie vám sprístupní nová zbraň, schopnosť či predmet. Ak máte radi striktne lineárny postup vpred, vracanie sa na tie isté miesta a postupné odhaľovanie mapy, ktorá ponúkne viacero rôznych ciest, vám môže vadiť. Ostatní sa slušne zabavia na rôznych miestach industriálneho Torch City.

Čakajú na vás staré, prachom zapadnuté štvrte, luxusné miesta, väzenské priestory, komplexy Légie, kanály, tunely a podobne. Každá z týchto oblastí je prepojená a okrem postupu k aktuálnej úlohe ponúka aj skryté miesta, ktoré môžete ľubovoľne preskúmať. Pozitívnou stránkou prieskumu je fakt, že mapa nie je náročná na orientáciu a myslím, že prácu s ňou zvládne naozaj každý. 

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch beží na Unreal Engine. Po vizuálnej stránke má svoje chyby, ale ako celok pôsobí pekne. Samotný dizajn prechodových prostredí sa však podľa môjho názoru až príliš často spolieha na miesta, ktoré vyzerajú veľmi podobne. To môže byť problém vzhľadom na to, že sa na viaceré z nich budete niekoľkokrát vracať. V praxi ide o rôzne tunely či chodby ladené do tmavých farieb. Tie by si zaslúžili trochu kreatívnejší štýl, ktorý vaše oči po čase hrania neunudí. Rezervy však majú aj modely postáv, ktoré nevyzerajú veľmi sympaticky a trochu ma nudila aj audio stránka. Oveľa väčší problém je však technický stav hry na PS4, ktorý by si nejaký ten patch určite zaslúžil. F.I.S.T. je 2,5D plošinovka, no jej framerate niekedy klesá až nebezpečne nízko. To však nie je všetko a počas hrania môžete naraziť aj na trhavé momenty, pri ktorých už končí každá sranda. 

F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch
F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Torch City ponúka aj takéto krásne scenérie.
Torch City ponúka aj takéto krásne scenérie.


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Na rad prídu aj súboje s bossmi.
Na rad prídu aj súboje s bossmi.


F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch Postavy, ktoré stretnete, nie sú práve najsympatickejšie.
Postavy, ktoré stretnete, nie sú práve najsympatickejšie.




F.I.S.T.: Forged In Shadow Torch ma zaujal už z prezentovaných záberov, ktoré sľubovali poriadnu porciu zábavy. Keby som povedal, že ma hra nebavila, asi by som klamal. Užil som si zábavný súbojový systém a veľmi dobre zapracované prvky žánru Metroidvania. Ak podobné hry máte radi, zrejme by vám výlet do Torch City nemal ujsť. Na druhej strane však hra môže priniesť aj frustrujúce momenty, prostredie občas nudí a výsledný zážitok sťahuje dolu aj nedotiahnutá technická stránka na PS4.


napísal Gam_er 20.10.2021
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
F.I.S.T.: FORGED IN SHADOW TORCH
+ industriálny štýl mesta Torch City
+ veľmi dobre zapracované Metroidvania prvky
+ zábavný súbojový systém s paletou kombo útokov
+ nenáročná orientácia na mape
- niekedy frustrujúce
- obťažnosť je miestami nevyvážená
- technické problémy (PS4 verzia)
- nudné postavy
- dizajn úrovní na niektorých miestach pôsobí stereotypne


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: TI Games
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk