LITTLE CITIES

LITTLE CITIES

Stavanie mestečiek vo VR má svoje čaro

Manželská dvojica James a Kelly z Veľkej Británie založila nezávislé štúdio Purple Yonder a vrhla sa na hry vo virtuálnej realite. So svojím tímom už predtým pracovali na zaujímavých VR tituloch, ako je Vader Immortal či Hellblade: VR Edition. Tentoraz sa rozhodli pre budovateľskú stratégiu, kde si hráči stavajú miniatúrne mestá, ako je jasné už z názvu. Boli sme zvedaví, ako sa takáto hra uplatní vo virtuálnej realite a ochotne sme si vyskúšali demo.

Bez zdĺhavého, vlastne prakticky bez akéhokoľvek úvodu alebo tutoriálu nás hra rovno šupla do priestoru určeného na výstavbu. Ocitli sme sa uprostred oceánu so sériou ostrovčekov a na jednom z nich bol prístav. Ovládače sa zmenili na ruky a rýchlo sme aj bez asistencie pochopili, že symbol kladivka na ľavej otvorí budovateľské menu a pravou si tam vyberieme konkrétne stavby a objekty v niekoľkých sekciách. Na ľavačke sú okrem toho aj hodinky, ktoré ukazujú uplynulý čas a po poťukaní zobrazia stav a spokojnosť populácie a upozornenia napríklad na nedostatok elektriny. Vidíte tam aj úroveň mestečka, ktorému rastú levely a s nimi aj pribúdajú možnosti a odomykajú sa pokročilé budovy.

Základom výstavby sú zóny s tromi druhmi budov – rezidenčné, komerčné a industriálne. Stavať sa dajú len pri ceste, ktorú si najskôr treba potiahnuť z prístavu a môžete ju ľubovoľne predlžovať po ostrove. A potom aj po tých ďalších,  ktoré sú v takej blízkosti, že sa dajú prepojiť mostom a ten sa vytvorí automaticky, keď chcete pokračovať ďalej z pobrežia hlavnej pevniny. Pri ceste sú naznačené plochy, kde môžu stáť spomínané stavby. Tie prvé sú obydlia pre ľudí a samovoľne sa vylepšujú, keď sú rezidenti spokojní. K tomu prispievajú komerčné budovy a továrne, kde sa občania zamestnajú. Nevyberáte si konkrétny typ stavby, len jej zaradenie, takže môžete rovno potiahnuť a jedným šupom vytvoriť celú štvrť alebo sériu podnikov. Ale pozor, tak ako v bežných hrách tohto typu ani tu nemajú občania radi, keď sú fabriky v ich blízkosti.

Little Cities

Na krajinke, ktorú máte doslova pod nohami, začne všetko rýchlo ožívať a po cestách sa rozbehnú autíčka a stavebné stroje. A nad domami sa ukážu ikony, aby ste vedeli, čo potrebujú na bezproblémovú fungovanie.  V pokročilých sekciách výstavby si vyberáte veterné elektrárne, vodojemy, veže na sieťové prepojenie infraštruktúry. Pridáte budovy polície, hasičov, ambulanciu, aby bol zabezpečený poriadok, mal kto likvidovať požiare a liečiť chorých. Neskôr pridáte školu, aby sa podporila vzdelanosť obyvateľstva, park, akvárium, letisko, plážový rezort  a ďalšie objekty na zvýšenie spokojnosti. Mestečko sa rozvíja, rozširuje, má čoraz viac možností.

Vaše príjmy závisia hlavne od správneho pomeru budov. Na jednej strane získavate peniaze z daní, na druhej strane treba myslieť na náklady na údržbu úžitkových stavieb. Ak sa dostanete do záporných čísel, požičia vám banka. Ak sa znovu dostanete do výrazného mínusu, už je to vážny problém. Aj preto, že je tu zatiaľ nedomyslená situácia. Ušetriť by sa totiž dalo pozastavením fungovania niektorých budov, ale takúto možnosť som v hre momentálne nenašiel. Alebo búraním, ale to tiež niečo stojí, takže ak nemáte ani cent, ste v patovej situácii. Je to však demo ranej verzie hry, takže kým vyjde kompletný a vyladený produkt, podobne neduhy snáď už tu nebudú.

Obraz osídlenia, ktoré ste vytvorili, je pôsobivý. Škoda, že na bežnom videu to ani zďaleka tak nevyznie, pretože tomu chýba plastickosť a hĺbka, ktorá je práve charakteristická pre VR. Stojíte uprostred žijúceho mikrosveta a cítite sa ako boh, ktorý kráča po ploche s domčekmi a autíčkami, ktoré pripomínajú drobné papierové skladačky alebo mini odliatky z umelej hmoty. A svojimi božskými rukami formujete svet pod vami aj všade okolo seba, kamkoľvek sa pozriete. Pod vami je pevnina a oceán, nad hlavou nebo, kde poletujú lietadielka a môžete sa rozhliadať na všetky strany. Hernú plochu si viete posúvať podľa potreby, a tak sa to dá pekne ovládať hoci aj po sediačky. Môžete použiť aj zoom a meniť oblasť pred sebou z miniatúry na priestor s pomerne veľkými objektmi, kde to potom tak trochu pripomína detské ihrisko.

Pohľad na virtuálne mestečko sa ale asi najlepšie dá prirovnať k modelu s elektrickým vláčikom. Dnešnej mládeži to už asi veľa nehovorí, ale kedysi bolo túžbou snáď každého chlapca mať niečo také v detskej izbe, skladať si koľajničky, optimálne aj pridávať makety domčekov a stromčekov a sledovať, ako rušeň s vagónmi jazdí po okruhu. Prípadne si podobným spôsobom vytvoriť model autodráhy. Podobný pocit som mal v Little Cities, hoci vláčiky som tam zatiaľ nevidel, ale vytváral som trasy aj trojrozmernú maketu sídla, ktoré doslova ožívalo priamo pod mojimi rukami. A bolo to príjemné aj vďaka nevtieravej hravej hudbe v pozadí, ktorá prispieva k relaxačnej zábave.

Pri skúšaní sa teda ukázalo, že sa budovateľské stratégie výborne hrajú nielen na PC s myškou, ale aj vo virtuálnej realite s pohybovými ovládačmi. Pritom herné mechanizmy dokážu fungovať podobným spôsobom a nie je nutné nijako dramaticky meniť zaužívaný systém. Pre hráčov so skúsenosťami s týmto žánrom na tradičných platformách nebude problém prispôsobiť sa vo VR, rýchlo sa do toho dostanú aj bez inštrukcií. No a ten pocit, keď ste stredobodom toho všetkého, môžete sa prechádzať pomedzi vaše výtvory, naplno sa ponoriť do sveta, ktorý vytvárate a v rozmedzí 360 stupňov, je naozaj úžasný.

V prípade Little Cities je už otázne len to, či tvorcovia dokážu vytvoriť dostatočné množstvo obsahu a pridať výzvy, aby toto stavanie hráčov neomrzelo po pár hodinách. Hra to však má našliapnuté dobre a dúfame, že po sľubnom začiatku príde na jar 2022 aj vydarené finále. Majitelia Oculus Quest a Oculus Quest 2 sa skutočne majú na čo tešiť.


napísal uni 20.10.2021
Páči sa mi! (+1)
LITTLE CITIES


VR

Vývoj: nDreams / Purple Yonder
Štýl: Stratégia / Managementová
Dátum vydania: 12. máj 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk