MARVEL’S GUARDIANS OF THE GALAXY

MARVEL’S GUARDIANS OF THE GALAXY

7.5

Komiksová akčná jazda

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Možno by ste nikdy nepovedali, ako dokáže úspech filmovej série ovplyvniť aj iné médiá. MCU je naozaj gigantickou vecou a bohužiaľ jeho úspech začal ovplyvňovať aj komiksy a hry, ktoré sa neraz začali niesť v podobných líniách. Ak niečo nemalo úspech v MCU (prípadne nebolo súčasťou MCU), išlo to v komiksoch do úzadia. Kým sme mali na filmových plátnach Thanosa, tak sme zase mali takmer každú Marvel hru o tom istom, s tými istými postavami, ktoré sú úspešné na filmových plátnach a televíznych obrazovkách. Niektorí vývojári sa snažili odbočiť, ale zase nie tak veľmi. No to sa konečne mení.

Doteraz najväčším odbočením od zabehnutých koľají je novinka Marvel's Guardians of the Galaxy, aj keď teda musím povedať, že z rôznych inkarnácií tohto tímu si vývojári zvolili práve ten filmový a postavy doplnili aj známymi spoločníkmi. Avšak je na hre badať, akým veľkým uvoľnením je, že tu už nemusí byť Thanos. Ten je mŕtvy, je len spomienkou, ktorá síce v hre párkrát príde na pretras a dozviete sa jeho osud, no to je tak celá. Postavy sa už venujú úplne novým problémom a môžete za to vy.

Z vás sa tu totiž stane Star-Lord, ktorý hľadá ideálny biznis plán na to, aby sa stali známymi po celej galaxii Andromeda. Stačí len uloviť jednu príšeru zo zakázanej zóny a predať ju Lady Hellbender. To sa ale celá zvrtne, keď sa na scéne objavia Nova Corps. Medzi nimi aj jedna stará známa a jedno neznáme dieťa s veľkým dopadom na dej. To rozbehne sled udalostí, ktoré vyústia až do hrozby pre celú galaxiu, ktorú tak zase raz musí zachrániť táto nesúrodá skupinka „hrdinov“. Navštívite známe aj neznáme miesta, stretnete dobre známe (Mantis, Cosmo...) a aj neznáme postavy a hlavne zažijete svieži nový príbeh s novou hrozbou.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Marvel’s Guardians of the Galaxy Dozviete sa aj to, ako vlastne Star-Lord vznikol
Dozviete sa aj to, ako vlastne Star-Lord vznikol


Marvel’s Guardians of the Galaxy Soundtrack hry je perfektný
Soundtrack hry je perfektný


Marvel’s Guardians of the Galaxy Stretnete tu klasický tím známy aj z filmov
Stretnete tu klasický tím známy aj z filmov





Autori načreli naozaj hlboko do komiksovej histórie. Síce čerpali z relatívne nových komiksov (Annihilation komiksy odporúčajú ako povinné čítanie), ale stavajú na menej známych nepriateľoch a udalostiach a dávajú im navyše svoj vlastný twist. Navyše hra nie je len o svojom vlastnom príbehu, ale autori tu vybudovali celú históriu jej sveta – vojna, príbehy postáv, vzťahy medzi nimi. To všetko vám postupne podhadzuje, aby ste sa do nej hlbšie ponorili. Musím povedať, že sa mi veľmi páči Petrov prerod v hre, skvelý tu je osobný príbeh Draxa a aj pár vedľajších postáv dokáže veľmi zaujať. Ale ten celkový príbeh ma až tak nezaujal. Na môj vkus je naťahovaný a nevie, kedy skončiť v tom najlepšom.

Guardians of the Galaxy je singleplayerovka, nemá žiadne multiplayerové prvky, nemá live prvky a ani podobné nezmysly, ktoré sa do takejto hry nehodia. Celá hra sa skladá to 16 kapitol, niektoré sú dlhšie, iné zase kratšie. Väčšina hry presne spadá do žánrovej škatuľky akčnej adventúry, ale v niekoľkých prípadoch si aj jednoducho zalietate vo vesmírnej lodi Milano, ktorú budete pilotovať. A pomedzi samotné kapitoly na palube lode môžete diskutovať so spolubojovníkmi, pričom hlavne zberateľné predmety roztrúsené po leveloch vám otvárajú nové dialógové možnosti. Nie je to Mass Effect, ale dobre to spestruje hru a hlavne rozširuje jej folklór. Pochváliť musím aj dĺžku, lebo ak dnes vyjde singleplayerovka a nesnaží sa tváriť ako RPG, tak často nedosahuje ani len 10 hodín, no GoTG vám pokojne vydrží aj na 15, možno aj dlhšie, ak chcete objaviť všetky skryté predmety a odkazy. Je síce pravda, že v závere hre dochádza dych, ale aj tak je to slušná dĺžka.

Celkovo je hra zaujímavým mixom rôznych prvkov, kde ale autori nechcú veľmi experimentovať a stavili na istotu toho, čo fungovalo už niekde inde. Nie je tak ani veľmi originálna, ale stále platí, že zabaví. Dokonca je na nej vidieť, že ju robili autori, ktorí sa pozreli aj na Tomb Raider značku – je tu trocha lozenia, pretláčanie sa cez úzke koridory, visenie na kraji priepasti, kde sa na poslednú chvíľu zachránite vďaka nejakému QTE a podobne.

Star-Lord, Gamora, Rocket, Drax a Groot predstavujú pestrá a rôznorodý tím, kde každá postava je svojská nielen svojim príbehovým pozadím, ale najmä svojimi schopnosťami. Možno vás ale prekvapí, že aj keď sa hra točí okolo piatich postáv, tak celú hernú dobu hráte len za jednu postavu a to Star-Lorda. To je typický strelec s elementálnymi zbraňami, ktoré majú klasický režim streľby, no postupom hrou si odomknete aj 4 špeciálne elementálne útoky, ktoré budú účinnejšie voči niektorým typom nepriateľov a zároveň vám umožnia prekonať niektoré prekážky. Napríklad ľadové strely zmenia vodu na ľad a vďaka tomu ňou budete môcť prejsť.

Je to trochu škoda, lebo hra je naozaj dlhá a hrateľnosť sa až tak nemení, takže nevyhnutne nastupuje stereotyp a ak sa to spojí s tým, že v závere už dochádza dych aj príbehu, nie je to pre hru dobrá vizitka. Niežeby bola hra zlá, len ten koniec mohol prísť o niečo skôr a možno by nezaškodilo, ak by vám hra dala možnosť si aspoň v niektorých pasážach vyskúšať iné postavy. Veď aj taký Mass Effect 2 vás chvíľku nechal hrať za Jokera. Tu zažijete akurát flashbacky do Petrovho detstva, ktoré menia hrateľnosť a sú hlavne o skúmaní okolitého prostredia.

Ostatné postavy tak v hre ovláda umelá inteligencia a vedia si v boji slušne poradiť aj bez vás. Môžete im však zadávať príkazy k útokom na konkrétnych nepriateľov. Ak na vás útočí niekto poriadne silný, vy si môžete aktivovať špeciálnu schopnosť a Grootovi prikážete, aby nepriateľa chytil v klietke z konárov. Potom zase prikážete Draxovi, aby ním poriadne hodil o zem, no a zrazu pre vás ani takýto silný nepriateľ nepredstavuje problém. Každá postava má 4 schopnosti, tri si odomykáte investovaním nazbieraných bodov a štvrtú si odomknete postupom v príbehu. Potom si tak vždy použijete tú, ktorá sa práve hodí.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Marvel’s Guardians of the Galaxy Huddle mechanika je časom otravná
Huddle mechanika je časom otravná


Marvel’s Guardians of the Galaxy Sadnete si tiež do kokpitu Milano
Sadnete si tiež do kokpitu Milano


Marvel’s Guardians of the Galaxy Svety sú v hre stvárnené parádne
Svety sú v hre stvárnené parádne





Postavy môžete navyše využívať aj inak, keďže každá má aj „pasívnu“ schopnosť, teda nejako využije svoje fyzické vlastnosti. Rocket je malý, takže sa dokáže prepchať cez malé šachty a iné priestory, kde sa iné postavy nezmestia. Navyše dokáže hackovať zariadenia. Gamora sa zase dokáže mečom zachytiť do niektorých povrchov a z nich vás vyhodí vyššie. Drax je poriadny silák a teda dokáže robiť napríklad skaly, ktoré vám stoja v ceste. No a nakoniec je tu Groot, ktorý dokáže dvíhať niektoré platformy a tým vás tiež dostane na inak nedostupné miesta.

Guardians of the Galaxy je dosť lineárnou hrou, ale nájdete tu aj priestory na rôzne menšie odbočky, vďaka ktorým odhalíte skryté lokality, kde nájdete mnoho zaujímavých vecí. Sú to napríklad predmety, ktoré vám otvoria nové dialógové možnosti s postavami vo vašej lodi. Alebo sú to alternatívne skiny pre postavy či dokonca drobné odkazy rozširujúce folklór hry. Nachádzať ale budete aj zdroje, ktoré dokážete s Rocketom využiť na craftovanie, kedy vám Rocket vylepší vaše schopnosti – napríklad viac zdravia, lepší štít, rýchlejšiu streľbu a podobne. Týchto schopností je tu 15 a zdrojov je v hre rozhádzaných toľko, že si ich pohodlne vylepšíte všetky.

Taktiež je tu systém rozhodnutí. Hra vás v priebehu hrania často postaví na križovatku, kedy máte na výber z dvoch možností. Hodíte Rocketa cez priepasť, aby vám spustil most, alebo sa radšej pokúsite nájsť alternatívnu cestu? Rocket to druhé rozhodne ocení, ale vám to zaberie viac času. Taktiež sa tu a tam v dialógoch môžete prikloniť na niekoho stranu. Tieto rozhodnutia ale nijako neovplyvňujú koniec, ten je stále len jeden. Akurát sa na menšiu chvíľu zmení výsledok nejakej situácie, no krátko po nej sa už rozvetvená cesta zase spojí. Nemá to tak veľký vplyv, ale čiastočne si v hre budujete vlastnú cestu, ktorá môže byť unikátna pre vás, aj keď koniec je pre všetkých hráčov rovnaký.

Marvel’s Guardians of the Galaxy
Marvel’s Guardians of the Galaxy Autori stavili na menej známych záporákov a oplatilo sa
Autori stavili na menej známych záporákov a oplatilo sa


Marvel’s Guardians of the Galaxy Stretnete aj nejaké známe postavy
Stretnete aj nejaké známe postavy


Marvel’s Guardians of the Galaxy Akcia má dobrý spád
Akcia má dobrý spád




Vizuálnu stránku takejto hry môžem hodnotiť z niekoľkých pohľadov. Jednak je to technická kvalita, ktorá tu vôbec nie je zlá a hra vyzerá dosť dobre. Na konzolách síce zatiaľ nemá ray tracing, ale aj tak si niektoré planéty, kde vás zoberie, budete naozaj užívať. Ponúknu totiž parádne výhľady. Animačne je na tom hra tiež veľmi dobre. No ak by som mal niečo naozaj vyzdvihnúť, tak je to zvuk. Dabing je špičkový a pritom tu autori neobsadili nejaké veľmi známe mená. No a parádna je hudba, ktorá ponúka pestrý žánrový mix z 80. rokov, čo sa ku hre skvele hodí. Nájdete tu Iron Maiden, Mötley Crüe, Kiss, Def Leppard, Blondie alebo Simple Minds, ale aj Bobbyho McFerrina, Flock of Seagulls, Culture Club, New Kids on the Block a Ricka Astleyho. Autori dokonca založili fiktívnu metalovú kapelu Star-Lord, podľa ktorej má hlavný hrdina meno a nahrali skladby presne v štýle 80. rokov.

Skladby si môžete púšťať na palube Milano a je na ne naviazaná aj Huddle mechanika. Keď je v boji zle a máte dosť energie, Star-Lord si k sebe zavolá členov tímu, dá motivačnú reč a ak ich správne namotivuje, dostanú boost schopností počas nejakej chytľavej piesne. Hneď sa lepšie strieľa do nepriateľov, keď vám pri tom hrá napríklad White Wedding. Problém je, že je táto mechanika časom veľmi repetitívna, až otravná. Pokojne by stačilo, keby sa celá animácia s motivačným príhovorom udiala len pri prvom využití a potom by to už bolo vždy automatické. Takto to síce musíte využívať, ale najradšej by ste to preskočili, hlavne neskôr v hre.

Celé by to bol chytľavý, aj keď repetitívny akčný zážitok šitý na mieru najmä pre fanúšikov komiksov. Akurát jedna vec to ťahá dole a to sú bugy. Niektoré sú menšie, iné väčšie, no sú tu aj nepríjemné. Počas celej hry som snáď šesťkrát musel reštartovať hru od posledného checkpointu, lebo sa nespustil nejaký script, ktorý ma má posunúť ďalej – postava sa niekde zasekla, nespustil sa dialóg či interakcia. Našťastie sú aspoň checkpointy v hre rozosiate naozaj husto, ale aj tak to vie pokaziť zážitok. Marvel’s Guardians of the Galaxy som si užil, ale ak by som vám hru mal odporučiť, tak radšej ešte chvíľku počkajte, aby autori odstránili nepríjemnosti, nech si to môžete užiť aj vy a ešte viac.


napísal matus_ace 1.11.2021
Páči sa mi! (+2)
7.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
MARVEL’S GUARDIANS OF THE GALAXY
+ stávka na menej známych záporákov a príbehy
+ naozaj bohatý lore, ktorý poteší fanúšikov komiksu
+ zábavná a parádne plynulá akcia
+ skvelá hudba, pekná grafika a výborný dabing
+ rozhodnutia (aj keď nemenia koniec)
+ nápadité schopnosti postáv
- bugy
- v závere už trochu repetitívne
- jednotlivé menšie príbehy sú síce fajn, ale ten celkový v závere už stráca dych
- Huddle mechanika je časom až otravná


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.5
CROSSBOW    5.7.2022
+humor, +interakcia medzi posadkou+minimum backtrackingu+lepsi pribeh a vyvrcholenie ako... zobraziť
icon
9.0
PATRICK BATEMAN    13.2.2022
+ svety, prostredia, štylizácia+ postavy, interakcia s nimi + príbeh+ jednoduchá, ale... zobraziť
icon
8.8
M1CH    14.11.2021
+ pribeh + dialogy+ postavy / chemia medzi postavami+ humor+ dabing+ prostr... zobraziť

PC
PS4
Xbox One
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Square enix / Eidos
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 26. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19441)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk