JUST DANCE 2022

JUST DANCE 2022

7.5

Tancujte a nielen na Silvestra

Recenzia na Switch verziu

Mnohí si robíme švandu z každoročných sérií, ktoré urputne vychádzajú na staršie i novšie konzoly. Zväčša tam radíme NHL, FIFA, nechýba Call of Duty, ale ešte je tu jedna, ktorá už 13 rokov brázdi predajné rebríčky vianočných hitparád – Just Dance. Vlani sme si dali od recenzovania pauzu, ale séria búcha na dvere s desiatkami nových piesní a dokonca sa dá aj hrať na next-gen konzolách.

Veľká dilema bola vo výbere platformy. Dať prednosť nadupanému Xbox Series X, Nintendo Switch OLED či skúsiť po rokoch PlayStation? Každý systém má svoju výhodu – Switch je výborný v tom, že na hranie používate Joy-Con ovládače, ktoré sú hneď napárované na konzolu a pohyb zaznamenajú solídne. PlayStation núka k PS4 a PS5 PlayStation kameru, ktorá vás môže snímať. No väčšina hráčov bude zrejme inštalovať do svojho smartfónu Just Dance aplikáciu a synchronizovať ju s hrou, aby vám potom snímala pohyby počas predtancovanej choreografie.

Ani po viac ako 10 rokoch sa herný systém nemení. Hráč si vyberie pieseň a na obrazovke sa odohráva videoklip s postavičkami, ktoré tancujú a vy sa snažíte kopírovať ich tanečné pohyby. K dispozícii máte jednotlivé tanečné pózy v pravom spodnom rohu, ktoré slúžia ako nápoveda čo bude nasledovať v ďalších sekundách. Pieseň trvá tri, občas štyri minúty a niektoré tance sú slušná fyzická výzva, lebo niekedy vizuál kopíruje videoklip a ako viete, niektorí interpreti ako Dua Lipa stvárajú šialené kúsky alebo majú vymakanú choreografiu. A vy dostávate šancu ísť v ich štýle a kopírovať ikonické pohyby, resp. najprv sa ich snažíte naučiť a potom v správnom čase predviesť. Samozrejme, kroky sa opakujú, takže dobrá pamäť vám pomôže už pri ich náznaku – najmä pri refrénoch. Ale inak vás dokáže song prekvapiť aj ku koncu, najmä vo freestyle častiach.


UbiSoft nemení štruktúru hry – je tu hlavný mód, kde vás čaká zhruba 40 piesní, nielen najnovšie hity, ale aj časom osvedčené evergreeny. Napríklad z roku 2021 je tu iba štvrtina skladieb, i keď polovica nie je staršia ako tri roky. Zišli sa tu silné mená a s nimi bláznivé choreografie: čo čakať na Lady Gaga či Katy Perry? Ale azda budete prekvapení, koľko zábavy môže priniesť aj 43-ročná starina Mr. Blue Sky, ktorú poznáte aj z mnohých filmov. Tu na ňu tancujete s medvedíkom, presúvate sa po konároch či stromoch – choreografia sa dá zvládnuť, päť hviezd je dosiahnuteľných vďaka ľahšej obťažnosti.

Ale potom prídu pesničky, ktoré aj na ľahkej obťažnosti z vás začnú dostávať kropaje potu. Taká Taylor Swift – Love Story v najnovšej Taylor’s Version sa zdá byť ľahší pop song, ale nemá veľmi ľahké pasáže a na prvý pokus, bum tri hviezdičky a fyzička v keli! Aj taká Anastasia – I’m Outta Love sa tvári na easy ako zvládnuteľná vec, no plný počet som hneď nedosiahol (iná vec je, že tieto baby majú fakt pekelné tance a čo robia ony na pódiu, to nedáte v obývačke).

Niektoré skladby sú rovno napísané ako ťažké – a je to tak. Mávať rukou bez záujmu ako Billie Eilish si tiež žiada veľký cvik a  to, že budú Imagine Dragons-Believer ťažkí, signalizuje už klip v menu. Sú tu skladby, kde vás bude bolieť najmä jedna ruka po opakovaní, ale zvyšok tela je relatívne fit (Sia-Chandelier). Taká Dua Lipa nie je malina – Levitating má medium obťažnosť a presne tam patrí.

Osobne sa mi páčia vybrané skladby, kde tancujú dvaja či štyria naraz a môžete si vybrať jedného z nich. Avšak môže to byť trochu guláš, lebo sa snažíte odčítať pohyby iba jednej postavy, no keď sú na obrazovke štyri a ešte sa aj menia či motajú, nie je to ľahké, viď. Domino Santos-My Way. Ale taká Ariana Grande a The Weeknd majú song Save Your Tears v neznámom remixe a oboch stíhate dobre.

Ako vidíte, objavovanie piesní má svoje čaro, takže by bolo fajn, aby ste si postupne vyskúšali všetky. Určite vás bude lákať aj systém zdokonaľovania sa vo vybraných 8-10 hitoch, ale to idete iba dookola osvedčené veci. Zaradiť si nejaký iný hit nie je márne – napríklad tak som objavil fenomén sociálnych sietí Jerusalema, na ktorý už tancovali rôzne letušky, africké kmene či iné zoskupenia. A prídu aj všelijaké divočiny, ako Level Up od Ciary či Boss Witch od Doja Cat (ale mierne prerobená a spočiatku ju asi nespoznáte).

Samozrejme, biznis model Just Dance je postavený nielen na tom, že si kúpite základnú hru a desiatky piesní, ale ak vás navnadí, môžete si zadovážiť predplatné Just Dance Unlimited na jeden, tri či dvanásť mesiacov a tancovať na stovky piesní. Raster sa postupne rozširuje, lebo UbiSoft na jednej strane doň vkladá aj piesne z minulých častí a občas prihodí čosi extra. Má to istú výhodu, lebo namiesto jednej Dua Lipy máte zrazu aj päť-šesť. V Just Dance Unlimited si môžete dať menší maratón na interpreta, čo pri nejednej párty poteší. Nechýba ani tancovanie viacerých hráčov, ale ak bývate v paneláku, vidím to max. na dve osoby. Ale ak zoženiete väčší priestor a spárujete dosť telefónov. Sú tu na to vyhradené módy ako Co-Op.


Z iných módov vyberáme Quickplay (rýchlo na parket s náhodným výberom piesní), Sweat (tam si nastavíte vlastnú zostavu a makáte na spaľovanie kalórií i tanec na čas) a World Dance Floor, kde sa súťaží s hráčmi z celého sveta na turnajoch. A mimochodom, pri každej piesni vidíte v menu istého rekordéra – Brazílčania či Američania idú veľkú ligu a ovládajú v čase písania asi polovicu piesní. A jasné, detský mód s dedikovanými piesňami a ľahšími tančekmi.

Just Dance 2022 je teda nový ročník série, ktorý prináša etablované módy, dobrý playlist piesní na vašu párty i súkromné vytancovanie. A navyše je tu stále Just Dance Unlimited s viac ako 700 skladbami – ak nám hrozí nebodaj ďalší lockdown v najbližších mesiacoch, tu sa vyskáčete dosýta.


napísal Korec 31.12.2021
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
7.1
Ohodnotiť
JUST DANCE 2022
+ stále osvedčená hrateľnosť
+ dobrá zostava 40 + piesní
+ slušne vyskladané módy
+ pestré choreografie naprieč hrou
+ niektoré piesne dajú patrične zabrať
- minimum nových módov
- detská ponuka stále len do počtu


RECENZIE HRÁČOV
Xbox One
PS4
Switch
Xbox Series X|S
PS5
Stadia

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Párty hra
Dátum vydania: 4. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk