SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE

SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE

9.5

Shogunove taktiky sú späť, čakanie sa vyplatilo

Recenzia na PC verziu

Ak ste o Shadow Tactics od štúdia Mimimi Games nikdy nepočuli, či zhodou okolností sa k titulu z roku 2016 nedostali, nezúfajte. Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice je totiž samostatne hrateľné rozšírenie, ktorého príbeh sa síce odohráva uprostred pôvodnej hry, no jej znalosť nie je pre pochopenie nového deja nutnosťou. Hlavnou premisou je minulosť postavy Aiko, ktorá ju nečakane dobehne a skomplikuje tak pôvodný plán našich hrdinov. Taktická stratégia je nabitá nielen obsahom točiacim sa okolo plánovania prekomplikovaného taktizovania, ale ponúkne aj silný a pohlcujúci príbeh, dokonale previazaný atraktívnou hrateľnosťou.

Aiko's Choice vám už tradične zverí do rúk piatich, z pôvodnej hry známych hrdinov. Medzi nimi je fialovo odetá a skúsená Aiko, v oranžovej samurajskej zbroji natlačený Mugen, mladá zlodejka Yuki v žltom šate, cynický modrý ninja Hayato a krivkajúci sensei Takuma v zelenom kimone, ktorého sprevádza verný medvedík čistotný Kuma. Na poli troch rozsiahlych a troch kratších misií preskúmate príbeh odohrávajúci sa tesne pred zatknutím mysteriózneho Kage-Sama, teda pred deviatou misiou pôvodnej hry.

Približne 6 až 10-hodinové DLC vykoná prudkú odbočku od pôvodnej dejovej línie a rovno vás ponorí do štúdie minulosti Aiko. Tú totižto hneď v prvých sekundách hry, keď si tím potajme plánuje ďalší postup, zastihla jej minulosť v podobe starej mentorky Lady Chiyo. Tá po novom spolupracuje so zákerným Kage-Samom, a tak prichádza vyberať staré účty. Na svoj vek čiperná Lady Chiyo obkľúči mesto Nagoya a s vyhrážkami unesie Yuki a Takumu. Aiko, Mugen a Hayato majú byť usmrtení, avšak vďaka svojim schopnostiam uniknú nepriateľským strelám a nebojácne sa vrhajú prekaziť plány starej mentorky.

Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice
Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Shadow mód už tradične bude najlepším priateľom.
Shadow mód už tradične bude najlepším priateľom.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Civilný kostým pre Aiko oceníte kedykoľvek.
Civilný kostým pre Aiko oceníte kedykoľvek.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Červené peklo výkričníkov znamená istú smrť, vyvarujte sa jej.
Červené peklo výkričníkov znamená istú smrť, vyvarujte sa jej.





Takuma, ktorého unesie v prerastenej klietke portugalská loď, je ponechaný napospas posádke a z Yuki sa stala návnada pre našich hrdinov na druhom konci mesta. Tu začína už to skutočné taktizovanie a oficiálna hra. Na rozsiahlej prvej mape mesta Nagoya budete ovládať dve postavy a samuraja, čo vám poskytne skutočne náročnú výzvu. Nakoľko Lady Chiyo je vďaka pokročilému veku skúsená protivníčka, rozmiestnila vojenskú posádku po meste skutočne dokonale. Rovnako to však platí aj na zvyšné mapy, preto o kvantum nepriateľov a poriadnu výzvu nebude núdza ani na jednej z nich.

Asi by však na začiatok bolo vhodné predstaviť arzenál, ktorý sa vám dostane do rúk. Každá z postáv sa vie pohybovať po mape buď nenápadným podrepom, alebo svižným, ľahko spozorovateľným behom. Aiko, Hayato a Yuki dokážu využívať na presun okrem bežných chodníčkov aj vodu, či vyšplhať sa pomocou háku na strechy budov. To však Takuma či ťažkoodenec Mugen nedokážu. Každá z postáv ma okrem vlastného sortimentu schopností k dispozícii jednu medicínu na vyliečenie a taktiež pištoľ na stredné vzdialenosti. Všetky postavy až na Takumu majú primárny útok na blízko, ktorým odstavia nepriateľov, či už katanou (Mugen a Hayato), nožom (Yuki) alebo dokonca vlasovou sponou (Aiko). Na tichý postup sa však nezabúda a preto je možné nepriateľov aj omráčiť.

Avšak každá z postáv má aj svoj unikátny arzenál. Hayato používa vrhací shuriken a taktiež vie hodiť kameň, ktorý upúta pozornosť nepriateľa v dosahu. Yuki má okrem píšťalky, ktorá priláka nepriateľov v stanovenom okruhu, k dispozícii taktiež nástražnú pascu, ktorá po kontakte smrteľne zraní. Takuma ako jediná postava nemá základný útok na blízko, avšak namiesto toho používa pušku s veľkým dosahom, granát a taktiež je mu nápomocný maznáčik Kuma, ktorý vie prilákať nepriateľov v istom okruhu. Mugen okrem šialeného tanca s katanou (tzv. Storm Wind - eliminuje nepriateľov v okruhu) si so sebou nosí fľašku saké, ktorá upúta pozornosť nepriateľov a namiesto obyčajnej pištole má ručný kanón. Aiko je majsterka prevlekov, a preto má po získaní obleku pomocou prášku na kýchanie či iných schopností k dispozícii taktiež možnosť prezliecť sa za nenápadnú civilnú osobu a rozhovormi zabaví vojakov.

Nepriateľské osadenie pre Aiko's Choice sa priveľmi oproti pôvodnej hre nemení, stretnete tri základné typy nepriateľov a budete sa musieť vyhnúť ich pohľadom. Základná hliadka sa dá ľahko odlákať, príde presvedčiť odkiaľ pískala píšťalka, nechá sa oklamať prezlečenou Aiko a taktiež ju na dlhšiu dobu odláka Kuma. To však už neplatí pre nehybne hliadkujúce „slamené klobúky“, ktorých pozornosť odlákate iba na krátku dobu a pri prvej známke nepokoja ihneď strieľajú, či upozornia zvyšok ozbrojenej posádky. Najťažším cieľom však zostávajú samuraji, ktorých dokáže zblízka eliminovať iba ťažko-ozbrojený Mugen, neoklame ich Aiko a výstrel z pištole na ich elimináciu musí byť nasledovaný ešte aj útokom zblízka.

Takto hliadkujúcich nepriateľov potom nachádzate rozmiestnených či už na strechách domov, pri dôležitých dverách, alebo len tak voľne prechádzajúcich sa po moste, ktorý potrebujete prekonať pre ďalšie pokračovanie. Nečakajte však, že vývojári vám to nejako uľahčia a vy tak budete postupne po jednom škrtať nepriateľov z mapy. Nepriateľská AI nie je síce dokonalá, ale pohľady stráží neoklamete. Je totižto viac ako pravdepodobné, že viaceré hliadky pri pohľade otáčajú hlavou, a tak zachytávajú aj jednotky navôkol seba. Práve pre toto prepojenie hliadok, či ich následné zmätenie po zmiznutí ich kamaráta, sa stávajú vaše taktiky náročnejšie na naplánovanie.

Uľahčiť by vám to však mal špeciálny Shadow mód, ktorý dovolí pomocou klávesu SHIFT priradiť každej postave úlohy a po stlačení ENTER ich naraz vykonať. Práve týmto spôsobom vznikajú dokonale prekombinované taktiky, ktoré budete mnohokrát opakovať a skúšať, až kým najmenšie pohyby a úpravy nepovedú k úspešnému výsledku. Preto bude okrem tohto plánovania vaším najlepším kamarátom aj kombo rýchleho ukladania a načítavania, v podobe klávesov F5 a F8. Hra vám, samozrejme, nutnosť využívať ukladanie nezabudne pripomínať, a to aj výrazným časovačom v strede vrchnej lišty, odpočítavajúcim posledné uloženie.

Každá z máp sa potom už stáva vaším plátnom, prichystaným na pokropenie nepriateľskou krvou či slinami pri omračovaní. Tri veľké mapy zahŕňajú už spomínané mesto Nagoya, pobrežie Toba plné drobnejších ostrovov a svätyňu Hana Gakuen, kde sa skrýva Lady Chiyo. Sú to rozsiahle lokácie s desiatkami nepriateľov, nádherným vizuálom, kvantom detailov a množstvom možností postupu. Každá z týchto máp je vám na začiatku v krátkosti predstavená a práve Aiko spomenie aj niekoľko prístupových ciest. Tá, ktorou sa napokon vydáte, je však iba vašou voľbou. Napríklad pre Aiko je ľahšie preháňať sa ulicami mesta ako prezlečená gejša, a preto obsahujú väčšie misie aj spomínané prevleky. Rozhodnutie, či oblek napokon použijete a kde ho získate, je ponechané opäť iba na vás.

Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice
Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Krásne osvetlenie večerného Matsuyama City je ideálne pre vraždenie.
Krásne osvetlenie večerného Matsuyama City je ideálne pre vraždenie.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Okrem denníka úloh si viete pozrieť aj záznam dialógov postáv.
Okrem denníka úloh si viete pozrieť aj záznam dialógov postáv.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Sumár štatistík vám vyhodí každá misia.
Sumár štatistík vám vyhodí každá misia.





Podobnú možnosť výberu vám ponúkne aj mapa na pobreží Toba, kde si vyberiete postup medzi piatimi ostrovmi sami. Napríklad Takuma je stále uväznený na portugalskej lodi a jeho pohyb je teda obmedzený iba na palubu, alebo dosah jeho puškohľadu. Mugen sa vie vďaka ťažkej zbroji premiestňovať len po primárnom ostrove, takže zvyšné štyri budú musieť vyčistiť iba traja hrdinovia. Hra vás často obmedzí počtom postáv, alebo postaví nemálo prekážok, ktoré bude vedieť prekonať iba niektorý z hrdinov. Takto sa neustále zachováva dynamické tempo, pri ktorom sa aj zapotíte. Rozsiahle mapy teda ponúkajú aj možnosť znovuhrateľnosti, kde si otestujete nielen nové taktiky, ale napríklad aj úplne iný postup.

Menšie mapy však nie sú o nič menej unikátne či zaujímavé, no slúžia viac ako príbehové sekvencie, nakoľko taktizovania obsahujú menej. Každé prostredie je totižto jedinečné a vyžaduje absolútne odlišný prístup a vy sa tak nemusíte báť repetitívnosti či nedostatku vizuálnej odlišnosti. Náplňou prvej z týchto malých sekvencií je práve nenápadný presun uneseného Takumu po palube portugalskej lode. Tu si dokonale otestujete svoje schopnosti odlákavania nepriateľov pomocou Kumu a zakrádanie v tieňoch. Každé spozorovanie totižto vyústi do aktivácie klávesu F8. Ďalšia malá mapa vám zase odhalí nočné zakrádanie Mugena a Aiko mestskou štvrťou v Matsuyama City. Tu sa okrem akcie a adrenalínu ukáže aj silný vzťah milencov, ktorí stoja jeden pri druhom napriek akejkoľvek minulosti či zlyhaniu. Posledná malá mapa je zároveň záverečnou misiou a tam skutočne akciu nečakajte. Jedná sa totiž o čisto príbehové putovanie pokojnou krajinou, ktoré považujem za dokonalú bodku za príbehom rozšírenia.

Keď už je reč o príbehu, ten je skutočne silný, a preto by som nerád prezrádzal viac, ako som už napísal. Obzvlášť pre fanúšikov prvého dielu, ktorí nájdu v príbehu prepojenia a mnohé odkazy na jednotku. Avšak napriek tomu, že som pôvodnú hru nehral, toto krátke rozšírenie spôsobilo, že mi všetky postavy prirástli k srdcu. Sú totiž s ich japonským prízvukom nielen dokonale narozprávané, ale každá ich replika má v sebe skutočnú emóciu. Budete tak mať pocit, že sledujete putovanie dlhoročných priateľov. Posmešné poznámky, ktorými sa postavy pri postupe ostreľujú, romantické vyznania Mugena a Aiko, či rozkošné interakcie s Kumou - všetky tieto drobnosti tvoria dokonalú ilúziu živých osôb, ktoré som si zamiloval aj napriek faktu, že ide iba o krátke rozšírenie.

Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice
Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Mysterióznych aj úchvatných pohľadov nebude v hre málo.
Mysterióznych aj úchvatných pohľadov nebude v hre málo.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Drobné detaily vo svete si budete približovať často.
Drobné detaily vo svete si budete približovať často.


Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice Hana Gakuen je mapa plná nielen tajných priechodov, ale aj hromadne vraždiacich pascí.
Hana Gakuen je mapa plná nielen tajných priechodov, ale aj hromadne vraždiacich pascí.




Hra ponúkne okrem silného príbehu a náročnej hrateľnosti aj množstvo iných výziev. Každá veľká misia má okrem základného cieľu splnenia aj vedľajšie úlohy či výzvy, za ktoré vás odmení až deviatimi odznakmi. Ak vám bude hra pripadať neadekvátne náročná, máte pri každej misii taktiež možnosť výberu z troch obťažností, teda pre začiatočníkov, normálna a hardcore. Po stopäťdesiatom pokuse síce môžete začať polemizovať o neférovosti, avšak hra funguje presne tak, ako má a vy tak budete musieť hľadať chyby len vo vašej stratégii. Technické problémy nejestvujú a hra beží plynulo a chváli sa aj detailným a krásnym vizuálom, ktorý obtiahnutými hranami pripomína takmer komiksový art štýl.

Skutočne som nečakal, že Shadow Tactics: Blades of the Shogun - Aiko's Choice, teda rozšírenie pre hru, ktorá vyšla pred viac ako piatimi rokmi a ktorej pôvodné misie som ani len nehral, mi tak prirastie k srdcu. Od dokonale zvládnutého príbehu prepleteného vtipnými postavami,  ktoré si zamilujete, cez komplikovane a precízne nadizajnované mapy, až po kvalitný soundtrack a návykovú hrateľnosť, je Aiko's Choice nielen vynikajúcou ukážkou ako zvládnuť DLC obsah, ale aj ako zaujať nových hráčov. Nečakajte odlišnú hrateľnosť od prvého dielu a ani žiadne prelomové novinky. Izometrická stratégia si svojimi taktikami zasadenými do japonského obdobia Edo získala fanúšikov už v roku 2016 a teraz iba opäť stavia na istotu. Napriek absencii inovácií však nenachádzam dôvod, aby som neodporúčal dokonalý vzoru DLC obsahu a neviem si predstaviť lepšiu voľbu hry na záver minulého, respektíve teraz už začiatok nového roka 2022.


napísal Taiven 7.1.2022
Páči sa mi! (+5)
9.5
Vo svete
8.3
Ohodnotiť
SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE
+ celkový technický stav v kombinácii s kvalitným príbehom a dobrými mechanikami
+ dobre napísané a zahrané postavy
+ kombinácia rozsiahlych taktických a menších, viac príbehových máp
+ výborne zvládnutý príbeh, ktorý je zaujímavý aj pre hráčov pôvodného titulu
+ detailnosť a živosť sveta vyžarujúca z máp
+ vtipné a priateľské interakcie medzi postavami
+ Shadow mód a plánovanie taktík
+ ideálna dĺžka DLC
- minimálne, takmer žiadne zmeny oproti pôvodnému titulu z roku 2016
- absencia automatického ukladania



RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19574)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk