SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE

SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE

Návrat starej partie do historického Japonska

Dojmy

Taktická stratégia Shadow Tactics: Blades of Shogun bola vydaná už v roku 2016, no vývojári zo štúdia Mimimi ponúknu možnosť vrátiť sa do Japonska počas obdobia Edo v novom prídavku. Samostatne hrateľná expanzia s príhodným názvom nás pasuje práve do úlohy kunonchi študentky Aiko. Jej doteraz nerozpovedaný príbeh budeme spolu s vernou bandou skúmať v troch rozsiahlych a troch menších misiách.

Hrateľná ukážka priniesla jednu krátku a jednu rozsiahlu misiu na ochutnávku. Aiko’s Choice rovnako ako predchádzajúci plnohodnotný titul ponúkne perfektné stealth prvky, kvantum taktizovania v reálnom čase a predovšetkým poriadne náročnú výzvu, ktorá už z preview verzie srší energiou a sľubuje hodiny zábavy.

Vývojári odporúčajú pre osvieženie pamäte prejsť si aj titul z roku 2016, avšak pochopiť mechaniky bolo ľahké aj pre neznalca, ako som ja. Systém si totiž aj napriek  sprvu neintuitívnemu ovládaniu osvojíte veľmi ľahko a na prstoklad si zvyknete za pár minút. Najmä ak ste hrali aj pôvodnú hru Shadow Tactics, nakoľko mechaniky aj ovládanie zostávajú zachované. A preto nebude najťažšie pochopiť, ako kurzorom pohybovať postavičku, ale práve to, ako využiť všetky mechaniky vo svoj prospech a prísť tak s čo najefektívnejšou stratégiou pri postupe.


Prvá krátka misia slúžila skôr ako tutoriál a s množstvom pop-up okien vysvetľuje, ako sa nielen správne pohybovať v tieňoch, mimo trojuholníkového rozsahu zraku nepriateľov, ale aj ako postupovať, keď nemáte poruke nič iné iba rozkošného medvedíka čistotného Kumu. Príbeh sa odohráva približne v polovici pôvodného deja, tesne po porážke generála Okkota a preview sekcia zachytáva časový úsek, kedy Lady Chiyo zajala Takumu s drevenou nohou a unáša ho na svojej obrovskej lodi. 

Fanúšikom dobre známy sensei Takuma je vydaný napospas nepriateľským samurajom a pod vaším vedením sa musí pokúsiť o nenápadné označenie nebezpečných debien, ktoré sa nesmú dostať do rúk nepriateľov. Práve takto hra veľmi efektívne naučí, ako sa zakrádať milimetre od zorného poľa nepriateľov a komandovať malú pandu pri tvorbe rozruchu. Kuma je užitočný pomocník a pre prvú misiu aj nutný nástroj, nakoľko vie odlákať, alebo aspoň na chvíľu upútať pozornosť aj pohľady striehnucich vojakov.

Označením všetkých debien s pomocou Kumovho škrekotu, zhadzovaním nákladu na hlavy samurajov či zakrádaním sa po palube prekrivkáte Takumu až na najvyšší sťažeň. Tu bude netrpezlivo čakať na záchranu a pozorovať priebeh druhej misie, ktorej sa už zúčastnia aj ostatní členovia tímu. Tí sa totiž vydávajú zničiť označené debny a zabrániť tak väčšej katastrofe.

Tu však už hra nič netají a ponúkne spolu päť plne ovládateľných postáv, z ktorých každá dostane svoje plusy, mínusy aj plný arzenál schopností. Takuma okrem Kumy vytiahne svoju pušku s ďalekým dostrelom, jeden extra-hlasný granát a okrem toho aj príručnú pištoľ spolu s bandážou, ktorú má k dispozícii každý člen tímu. Vaši štyria zvyšní bojovníci sa roztrúsia po piatich ostrovoch a spoluprácou dosiahnu potrebné ciele na splnenie misie. V tejto voľnejšej a rozsiahlejšej mape sa predstaví plný potenciál hry a ukážu sa všetky plusy, ale aj zopár mínusov.

Ostatné postavy aj ich schopnosti zostávajú taktiež rovnaké ako v pôvodnej hre. Stretnete sa s celou bandou, ktorú tvorí Hayato, Yuki, Mugen a Aiko. Hayato je ninja, ktorý okrem útoku mečom používa aj hod kameňom na odlákanie nepriateľov, ale taktiež aj vrhací shuriken, ktorý treba vždy opäť zo zasiahnutého cieľa vytiahnuť. Yuki má základný útok nožom, nástražnú pascu, ktorá zabije prechádzajúceho nepriateľa. Taktiež má k dispozícii flautu, ktorá protivníka priláka na jej pozíciu.

Ťažkopádny ronin Mugen sa síce nikam okrem hlavného ostrova vďaka ťažkej zbroji nepreplaví, ale ako jediný dokáže základným útokom katanou zneškodniť aj samurajov. Jeho Sake fľaška priláka nič netušiacich nepriateľov a smrtonosné zatočenie mečom zmasakruje kohokoľvek v dosahu. Okrem toho však nosí pri sebe aj mini kanón namiesto obyčajnej pištole.

Aiko, podľa ktorej sa volá aj samotné rozšírenie, má vo svojom arzenáli schopností najrýchlejší smrteľný útok pomocou vlasovej spony, púder, ktorý po kontakte krátkodobo oslepí nepriateľov a taktiež možnosť zmeny odevu, ktorý najskôr musí nájsť. Potom sa môže voľne pohybovať medzi nepriateľmi bez toho, aby vzbudila podozrenie. 

Vaši hrdinovia majú možnosť kombinovať medzi sebou svoje útoky a aktivity, ktoré si viete dopredu naplánovať a potom súbežne vykonať. Tento taktický prvok je to, čo vám pomôže nenápadne sa presunúť alebo presekať každým levelom. Nakoľko nepriateľské zorné polia sa často prelínajú, musíte využívať svoje postavy na viacerých úsekoch súčasne. Napríklad Hayato kameňom odláka samuraja a iný člen tímu tak dostane možnosť priblížiť sa k nemu a nepozorovane sa ho zbaviť. Prvé dve lokácie pôsobia detailne, prepracovane a dokonale prispôsobené na taktizovanie. Množstvo vody v okolí ostrovov ponúka možnosť preplávať a objaviť sa na rôznych miestach.


Hudba vytvára atraktívny podmaz a medzi plusy by som zaradil aj dabing, ktorý oproti pôvodnej hre znie ešte o niečo lepšie a herci zvládli svoje repliky veľmi kvalitne. Postavy tak pôsobia živo a ich interakcia aj počas akcie vytvára dojem skutočnej družiny priateľov. Dočkáte sa odkazov na pôvodnú hru, ale dozviete sa aj niečo nové.

Pre mňa osobne bolo zo začiatku komplikovanejšie ovládanie postáv, ale najmä fakt, že vertikálny pohyb nie je možné vykonať len tak ľahko. Vždy totiž musíte kurzorom presne označiť nejaké liany alebo rebríky. To výrazne spomaľuje pohyb a dosť často tak hľadanie prechodu do vyššej polohy zničilo aj moju stratégiu. Problematickým bol aj pohyb postavy vo vode, kedy bolo pre ňu ľahšie vyjsť na súš, prejsť istý úsek a následne skočiť opäť do vody. Taktiež by bol pre mňa určite prvok plánovania zaujímavejší, keby sa pri plánovaní zmrazil čas, ale to je len otázka osobných preferencií.

Okrem týchto drobností však nie je hre takmer čo vytknúť. Bežala plynulo aj na menej výkonnom notebooku. Ovládanie vie občas pôsobiť kostrbato, ale taktizovanie pri postupe živým svetom s atraktívnymi postavami vám všetky nedostatky vynahradí. Fanúšikov žánru, ktorí čakajú na nový obsah už od roku 2016, určite uspokojí. Aiko’s Choice vyjde 6.decembra, tak zostaňte v strehu, aby ste sa dozvedeli viac o príbehu elegantnej Aiko.


napísal Taiven 16.11.2021
Páči sa mi! (+2)
SHADOW TACTICS: BLADES OF THE SHOGUN - AIKO'S CHOICE



Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19750)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk