GRAN TURISMO 7

GRAN TURISMO 7

8.0

25-ročná séria prináša nové virtuálne plechy

Recenzia na PS5 verziu

Pretekársky žáner nepatrí práve medzi moje najobľúbenejšie, no na Gran Turismo 7 som sa vrhol bez predsudkov. Po vybláznení sa vo svete Gran Turismo 7 (ďalej GT7) viem s istotou prehlásiť, že nový diel sa pre mňa stal celkom zábavnou oddychovkou, ktorá poskytne obsah nielen pre dlhoročných fanúšikov, ale aj pre absolútnych auto-amatérov (podobných ako som ja). Tešiť sa môžete na poriadnu nálož automobilov, tuningu, dych berúcu grafiku, ale aj zvláštne načítavacie časy a enormné množstvo textu. Kariérny postup hrou opäť nijako zvlášť neosloví, avšak na zopár desiatok hodín vás rozhodne zabaví. Pozrime sa teda bližšie pod kapotu najnovšieho dielu, ktorý sa tvári ako ideálny vstupný bod pre kohokoľvek.

V prvom rade je podstatné poukázať na tú najviac do očí bijúcu skutočnosť, ktorú v balíčku najnovšieho GT nájdete. Tou je, samozrejme, nádherný vizuál. Hra má už typicky na výber medzi dvoma režimami hrania a to buď režim výkonu so 60 FPS, alebo režim využívajúci ray tracing pri 30 FPS limite. Keďže každý trailer prezentoval prítomnosť dokonalých spätných zrkadielok, asi viete, ktorý režim som si zvolil. Takto aj s nádhernými odrazmi som sa vrhol do sveta nekonečných pretekov, pri ktorých ma skutočne držal práve vizuál. Dočkáte sa tak nielen kadejakých tuningov pre vaše vypiplané autíčko, ale aj nádherného vizuálu áut, prostredia a celého GT zážitku. A veruže ten skutočne stojí za to!

Či už sedíte v akomkoľvek stroji na škále od vami vytunovaného Mini až po McLaren formulu, každé auto vyzerá úchvatne. V hre sa nachádza viac ako 400 veľmi precízne vymodelovaných áut, a to nielen zvonku, ale aj priamo v interiéri. Samozrejme, sa mi nepodarilo odomknúť všetky tieto modely, ale každý z tých, v ktorých som jazdil, vyzeral fantasticky. Precízne vytvorené detaily na prístrojovej doske, poťahoch či dokonca samotné pohyby vášho pretekára dodajú hre ešte o čosi realistickejší nádych aj napriek tomu, že by ste si ich počas závratnej rýchlosti nemuseli ani len všimnúť.

O niečo pohlcujúcejší je potom aj podporovaný ray tracing, vďaka ktorému uvidíte v spätných zrkadielkach úžasne ostré a presné reprezentácie toho, čo sa deje priamo za vami. Odrazy si však všimnete aj na každom reflektívnom povrchu, a tak budete s radosťou obdivovať aj kadejaké mláčky. Ak však máte v pláne aj nejaké to víťazstvo a netúžite sa iba kochať vizuálom, odporúčam sa ray tracingom zbytočne nerozptyľovať.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7 Replay mód ponúkne aj takéto krásne pohľady
Replay mód ponúkne aj takéto krásne pohľady


Gran Turismo 7 Jazdené autá budú zo začiatku jedinou možnosťou
Jazdené autá budú zo začiatku jedinou možnosťou


Gran Turismo 7 World Map bude pre vás akýmsi HUBom a dočkáte sa aj dynamického nasvietenia dotvárajúceho atmosféru
World Map bude pre vás akýmsi HUBom a dočkáte sa aj dynamického nasvietenia dotvárajúceho atmosféru





Rozptyľovať vás však bude najmä počasie a aj samotná obloha. Tá je totižto vytvorená z verejne dostupných NASA dát a simuluje skutočnú oblohu priam fantasticky. Jasné slnečné dni, hrozivo veľké mračná, ale aj nočná obloha sú nádherne spracované a dopĺňajú celý dych berúci vizuál prostredí. Tie sú extrémne realistické a vďaka replay módu som mal po pretekoch pocit, že som sa skutočne vozil niekde popri Alpskom pohorí alebo na rozsiahlych amerických púšťach.

Počasie rovnako krásne dokresľuje celú atmosféru tohto fantastického simulátora. Vyskúšate si jazdu v daždi, na mokrej trati plnej mláčok alebo aj v pieskom obsypaných okruhoch. V závislosti od terénu, počasia aj časti dňa sa potom menia jazdné vlastnosti vášho auta a tu teda dokonale aplikujeme žáner simulátor. Šmyku sa na mokrej trati nevyhnete. Škoda však, že nenarazíte na rôzne časti dňa alebo rozličné počasie na ktorejkoľvek mape, ale iba na vybranej hŕstke. Extrémne podmienky s dažďom, silným vetrom a poprípade ešte nočnou oblohou, by boli ideálnym kandidátom na testovanie možností simulátora. Avšak na podobné extrémne podmienky som nenarazil. Mapy majú väčšinou fixne prednastavené, či ide o slnečný alebo zamračený deň a podobne to máte aj s počasím.

Aby som vám priblížil tie víťazstvá, pozrime sa na to, ako vlastne samotné GT7 a jeho svet fungujú. Hra vás prvýkrát privíta nekonečným anime introm, ktoré sa nedá preskočiť a okrem titulkov spraví aj prierez celou technologickou minulosťou ľudstva. Toto intro sa vo svojej skip verzii opätovne objaví pri každom spustení hry a mtrochu jeho existenciu nechápem. Po ďalšom krátkom traileri už priamo zo sveta GT7, množstve nastavení, čítania a podobných záležitostí sa konečne dostanete aj k hre. Avšak nie tak úplne. Pre začiatok sa na komplexné otestovanie vašich schopností spustí Music Rally mód, ktorý by sa dal nazvať evolúciou klasického checkpointového naháňania.

Práve tento mód sa stal v GT7 mojím obľúbencom. Je totižto akčnejší a stresujúcejší ako čokoľvek iné, čo v hre nájdete a hlavne svojou hrateľnosťou pripomína viac arkádovku. Pointou celého módu je zbieranie checkpointov, ktoré k vášmu časovaču prirátajú vždy 30 sekúnd. Časovač postupne a veľmi efektívne odrátava do rytmu hudby hrajúcej v pozadí a vy ste tak neustále nútení tancovať s hlavou a zároveň na hrane vašej stoličky nervózne dúfať v ďalší checkpoint. Avšak ak si myslíte, že to je také jednoduché, tak sa to ešte o čosi sťaží najmä dvoma obmedzeniami. Hudba má svoju minutáž a na splnenie okruhu máte stanovenú aj istú dĺžku prejdenej dráhy. Takže si zhrňme čo všetko vás obmedzuje. Dĺžka samotnej skladby, časovač predlžovaný zbieraním checkpointov a hlavne kilometre, ktoré musíte najazdiť. Hre nutnosť zbierať checkpointy do rytmu výraznej a akčnej hudby sedela. Napriek tomu však mód nezabúdal zachovať aj svoje simulačné prvky, a tak vznikla veľmi unikátna a zábavná hrateľnosť, vyžarujúca akousi novotou.

Priznám sa, že pri týchto módoch som skutočne kričal, ako pri žiadnej inej hre doteraz. Keď vám chýba sekunda k ďalšiemu checkpointu alebo vaša celková prejdená dráha je o kúsoček kratšia ako posledné miesto v podobe bronzového pohára, budete peniť. Napriek tomu ma však bavilo prekonávať samého seba a každým ďalším reštartom pretekov sa posunúť o kus bližšie k víťazstvu. Hudba je veľmi silným a dominantným prvkom a z tých siedmich epických tratí aj s ich unikátnymi skladbami, som skutočne vyťažil maximum. Okrem takých typických techno a rockových skladieb som tu však objavil zopár vynikajúcich kúskov, práve v podobe remixovej kompilácie klasických symfónií. Preto vám tu v troch variantoch pretekov na pozadí zahrá aj taký Bach, Mozzart či Beethoven s veľmi akčným a výrazným rytmom.

Vďaka tomuto módu som sa taktiež naučil lepšie ovládať aj vozidlá, rýchlejšie reagovať a predvídať tak, kedy treba brzdiť a kedy naopak pridať. Postupne som tak prešiel z nastavení pre úplného začiatočníka s vodiacimi čiarami, brzdnou zónou a inými vizuálnymi indikátormi, až k úplne neasistovanej jazde. Tieto nastavenia tak rozhodne pomôžu niekomu, kto nemá skúsenosti nielen so sériou GT, ale aj akémukoľvek pretekárskemu amatérovi. Hru som mal taktiež možnosť otestovať nielen s PS5 DualSense ovládačom, ale aj s pretekárskou zostavou G923 od Logitechu. Tá obsahovala volant a pedále, čo mi umožnilo otestovať responzívnosť zostavy určenej priamo pre tento žáner.

Rozhodne však treba pochváliť aj vývojárov z Polyphony Digital práve za vynikajúcu podporu DualSense ovládača. Ten sa aj vďaka viacerým funkciám a pre mňa pohodlnejšiemu ovládaniu, stal mojou primárnou ovládacou zostavou. Haptická odozva ovládača je pre hru dokonalá! Pocítite skutočne každý rozdiel povrchu, akonáhle vybočíte z asfaltového bezpečia okruhu. Silu motora pocítite na vibráciách celého ovládača, adaptívne spúšte vytvoria odpor akonáhle sa pokúsite brzdiť a z repráčika si napríklad vypočujete potlesk pri zozbieraní checkpointu. V nastaveniach si viete presne určiť silu vibrácií, hlasitosť zvukov a navoliť aj inú haptickú odozvu. Vytvoríte si tak ideálny zážitok presne podľa vášho gusta. Vďaka ovládaču bola radosť spustiť každé ďalšie preteky.

Okrem už spomínaného Music Rally módu hra obsahuje aj istý kariérny prvok, nazvaný World Map. Ten mi hneď zo začiatku pripomínal akýsi dating simulátor, spojený so Sims mapou. Avšak celý tento mód dizajnom pripomína akoby internetový prehliadač, v ktorom budete organizovať a vyhľadávať väčšinu vašich aktivít vo svete GT7. Na hornej lište sa nachádza štart ponuka, kde nájdete správu vášho profilu, dostupné kredity, vaše aktuálne aktívne menu, vaše zvolené auto, level, Daily Workout (najazdené kilometre) a dátum spolu s časom. Na tejto mapke, ktorá by sa dala nazvať pracovnou plochou počítača, budete môcť prechádzať 14 rôznych aktivít. Medzi ne patria World Circuits, Garage, Used Cars, Tuning Shop, Café, Mission, License, Brand Central, Circuit Experience, Sports, Legendary Cars, Showcase, Custom a Multiplayer. O zábavu na hodiny teda rozhodne nebude núdza.

Nejako sa však musíte prebojovať ťahavým začiatkom vašej kariéry, v ktorom vás zaučia textové bublinky s tvárou vašich poradcov. Stretnete sa aj so známejšími tvárami nejakých dizajnérov, avšak ak ste v automobilovom svete stratení, bude pre vás takáto informácia absolútne irelevantná. Tieto bublinky nájdete prítomné aj po každých väčších pretekoch či po splnení nejakej výzvy priamo v zhrnutí konkrétneho okruhu. Napriek tomu, že informácie o aute alebo vašom výkone by mohli byť aj zaujímavé, repetitívna radostná muzička v pozadí bola v kombinácii s množstvom textu pre mňa skôr uspávankou. Ak ste však ochotní si všetko čítať, dozviete sa veľa nového a občas aj niečo zaujímavé.

Avšak na prvé hodiny sa stane vašou hlavnou lokáciou práve ikonka Café. Tu si budete vyberať takzvané menu knižky, v ktorých budete mať za cieľ nazbierať istú triedu áut. Zo začiatku si tak zozbierate kompaktné ázijské, európske či americké autá, ale prejdete aj na rôzne iné menu, zastrešujúce rôzne iné kategórie a triedy áut. Každé vaše úplné a zozbierané menu dostane potom pekný rámik a vy si ich môžete tak kedykoľvek prezrieť v galérii.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7 Opäť musím pokuázať na luxusný replay mód
Opäť musím pokuázať na luxusný replay mód


Gran Turismo 7 Prostredia sú rozmanité a pri pretekoch sa nimi pokocháte do sýtosti
Prostredia sú rozmanité a pri pretekoch sa nimi pokocháte do sýtosti


Gran Turismo 7 Každá výhra poteší a ešte k tomu dostanete aj konfety!
Každá výhra poteší a ešte k tomu dostanete aj konfety!





Menu budete plniť v sekcii World Circuits, kde si otestujete na ázijských, európskych a amerických okruhoch nielen spomínaných 400+ áut, ale aj 34 rôznych svetových lokalít a 100 rôznych pretekov. V tejto sekcii zároveň nájdete aj väčšie preteky, ktoré sa odohrávajú aj vo viacerých lokalitách v rôznych častiach dňa a skladajú sa z viacerých okruhov. Odmenou za ne vám bude aj skutočná trofej. Okrem klasických pretekov nechýba ani aktivita Circuit Experience, kde si budete môcť vyskúšať či poznáte všetky mechaniky ešte pred tým, než sa rozhodnete pre samotné spustenie pretekov. Otestujete tak napríklad brzdnú dráhu, zákruty a menšie verzie pretekov, v ktorých sa všetko naučíte. Škoda však, že táto sekcia pre učenie nie je k dispozícii hneď od začiatku.

Pri prvých kilometroch vašej GT púte budete využívať pre svoje preteky najmä ojazdené autá, ktoré nájdete na mape pod ikonkou Used Cars. Selekcia áut sa tu s každým vaším prihlásením mení a tak si časom určite nájdete aj svojho favorita. Autá však nakúpite aj v dvoch ďalších oblastiach na mape a to pod ikonkou Legendary Cars, kde nájdete unikátne a extrémne drahé historické aj novodobé stroje a pod ikonkou Brand Central, kde nájdete novšie autá priamo od predajcov. Medzi tými nechýbajú oficiálne licencované americké, ázijské aj európske značky, z ktorých sa budete môcť nielen priamo v hre prepojiť na oficiálne stránky predajcov, ale aj si prejsť históriu každej spoločnosti. Rovnako pri každom aute nájdete aj detailný popis jeho výbavy, samotného modelu a samozrejme nechýba aj tuning sekcia.

Vylepšovať autá budete môcť pod ikonkou Tuning Shop a vždy vylepšíte iba to auto, ktoré máte momentálne prednastavené, ako svoje používané vozidlo. V sekcii detailnejšieho popisu auta resp. popisu jeho špecifikácií si viete priamo prezerať všetky komponenty na výmenu a pohrať sa tak s celkovou PP hodnotou vášho auta. PP totižto predstavuje hodnotu komplexného balíčka v podobe vášho auta a to vzhľadom na výkon, či použité komponenty. Čím je PP vyššie, tým kvalitnejšie auto máte. Menu karty vás potom naučia, že konkrétne preteky sú vzhľadom na PP alebo isté komponenty aj obmedzené. Preto si určite nezabudnite pre vaše obľúbené autíčko zaobstarať väčšiu výbavu, v podobe viacerých pneumatík, výfukov, prevodoviek a kadečoho iného. Prehľad všetkých, vami vlastnených áut potom nájdete na mape pod ikonkou Garáž. Nájdete tu však aj zoznam všetkých dostupných áut, no ak ste zberatelia, neodporúčam sa závratným počtom zbytočne deprimovať.

Podstatnou súčasťou celej série je rozhodne aj multiplayer. Ten sme mali možnosť vyskúšať iba v rámci predpripravených online termínov. V sekcii World Circuits nájdete ikonku Meeting Place, čo vám umožní stretávať sa na pretekoch s 15-timi ďalšími hráčmi z celého sveta. Celý systém fungoval v tomto obmedzenom režime responzívne a bezproblémovo, a tak jedinou problematickou časťou bola absencia hráčov. Lagy ani akékoľvek spomalenia vás trápiť očividne nemusia, avšak pri spúšťaní online režimu aj jeho opúšťaní hra zvykla načítavať citeľne dlhšie. Dlhšie načítavacie časy sú všeobecne citeľné, hlavne keď prechádzate medzi aktivitami po svetovej mape. To, ako dobre sa hrá s plným lobby, však uvidíme až pri vydaní hry a dúfajme, že dlhšie načítavania sa nejako výrazne neprejavia.

Gran Turismo 7
Gran Turismo 7 Meeting Place sekcia bude slúžiť ako miesto na vyblázennie sa aj spolu s hráčmi z celého sveta
Meeting Place sekcia bude slúžiť ako miesto na vyblázennie sa aj spolu s hráčmi z celého sveta


Gran Turismo 7 Dúfajme, že komunita bude po vydaní trochu aktívnejšia :)
Dúfajme, že komunita bude po vydaní trochu aktívnejšia :)


Gran Turismo 7 Nočnej jazdy sa dočkáte tiež, no v obmedzenom počte
Nočnej jazdy sa dočkáte tiež, no v obmedzenom počte




Medzi zopár detailov, ktoré by som ešte rád vyzdvihol, rozhodne patrí elegantne pasujúca hudba počas hrania akéhokoľvek režimu. Takže o príjemný podmaz máte rozhodne postarané. Určite netreba zabudnúť pochváliť aj plynulé ovládanie, dobrú navigáciu vo svete aj v menu a všeobecne drobné detaily, na ktoré vývojári mysleli. Ak vám nie je pohodlné ovládanie páčkou, využijete všade v menu aj smerové šípky. Celé UI má minimalistický a prehľadný dizajn, ktorý vám vždy podá všetky potrebné informácie. Priamo počas pretekov je HUD mierne rušivý a menšie ikony by som pri tak krásnom vizuále ocenil. Taktiež som si počas hrania veľmi obľúbil replay mód po každom závode, nakoľko na jeho občas ultra realistický vizuál sa príjemne pozeralo a záznam z mojej katastrofálnej jazdy ma vždy pobavil. Okrajovo by som rád spomenul aj fakt, že pri akomkoľvek náraze sa auto nanešťastie iba oškrie, a tak v simulátore žiadne fatálne škody neuvidíte. Čo je myslím škoda, nakoľko na dokrčené ray tracingové plechy by som sa pozrel skutočne rád.

Gran Turismo 7 je vynikajúcim pretekárskym simulátorom. Preteky aj samotnú simuláciu zvláda na výbornú a ak nič iné od titulu neočakávate, pokojne si dajte do hodnotenia aj desiatku. Ak však máte radi aj prepracovanejšiu kariéru pretekára či nejaký príbeh, tu svoju vytúženú kombináciu nenájdete. Hra sa síce zúfalo snaží zapojiť vás do tohto sveta virtuálnych plechov, avšak extrémne množstvo textov na čítanie nie je práve ideálnou realizáciou. Ray tracing krásne podčiarkuje simulačnú časť hry a vďaka akčnej hudbe a najmä Music Rally módu sa zabavíte na dlhé hodiny. Nádherné prostredia, meniace sa počasie a všeobecne simulácie na trati prinášajú extrémne realistický zážitok nielen z pretekania, ale aj akejkoľvek interakcie s autami. Realistickosťou vás rozhodne zaskočí najmä replay mód. Hru by som rozhodne odporučil akémukoľvek fanúšikovi série a automobilových simulácií všeobecne, avšak to či sa jedná o ideálny diel na vstup do sveta automobilov a samotnej GT série, nechám už na vašom vlastnom zvážení. Niet však pochýb o tom, že vývojári s čo najlepšou prístupnosťou nešetrili.


napísal Taiven 2.3.2022

KÚPIŤ HRU

Hra:

Balenia s volantom:

  • Volant Thrustmaster T248 + Gran Turismo 7 pre PS5 je za 399 eur
  • Volant Thrustmaster T248 + Gran Turismo 7 pre PS4 je za 394 eur
  • Logitech G923 Driving Force + Gran Turismo 7 pre PS5 je za 309 eur
  • Logitech G923 Driving Force + Gran Turismo 7 pre PS4 je za 309 eur
  • Logitech G29 Driving Force + Gran Turismo 7 pre PS5 verzia je za 304 eur
  • Logitech G29 Driving Force + Gran Turismo 7 pre PS4 verzia je za 304 eur

 

Páči sa mi! (+5)
8.0
Vo svete
8.8
Ohodnotiť
GRAN TURISMO 7
+ precízne simulačné prvky
+ ultra realistický vizuál s ray tracingom
+ cez 400 modelov áut a mnoho tratí
+ replay mód po pretekoch
+ Music Rally mód
+ hudba a zvuky všeobecne
+ prístupné pre nováčikov a veľa nastavení pre asistenciu
+ fantastická podpora PS5 DualSense ovládača
- slabší mód kariéry
- príliš veľa textov
- počet a občas aj dĺžka načítavaní jednotlivých aktivít
- obmedzené kombinácie počasia a častí dňa



RECENZIE HRÁČOV
PS4
PS5

Vývoj: Sony / Polyphony Digital
Štýl: Racing
Dátum vydania: 4. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19767)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk