Hackla a vydierala Microsoft, Nvidiu a Samsung banda tínedžerov?

Jeden z tínedžerov si mal nahromadiť majetok vo výške cez 300BTC, čo je takmer 14 miliónov dolárov.

pridal Kejdžop 25.3.2022 o 17:52 pod software
Hackla a vydierala Microsoft, Nvidiu a Samsung banda tínedžerov?

SOFTWARE > NOVINKY >

Len 16-ročný mladík z Oxfordu bol práve obvinený z toho, že bol jedným z vodcov hackerskej skupiny Lapsus$, ktorá má byť zodpovedná za nedávne kybernetické útoky na Microsoft, Nvidiu, Ubisoft, Samsung a Vodafone.

Londýnska polícia uviedla, že v súvislosti s gangom zatkla sedem tínedžerov (16-21 rokov). Všetci boli prepustení v rámci vyšetrovania. Neuviedli, že prepustili aj spomínaného vodcu. Chlapcov otec povedal BBC, že jeho rodina bola znepokojená a snažila sa ho držať ďalej od počítača, čo však nepomohlo.

Donedávna som o ničom z toho nepočul,” povedal. "Nikdy nehovoril o žiadnom hackovaní, ale je veľmi dobrý v počítačoch a trávi veľa času na počítači. Vždy som si myslel, že len hrá hry. Pokúsime sa mu zabrániť chodiť na počítač,” dodal.

Lapsus$ skupina je relatívne nová, ale vďaka úspešným útokom na veľké firmy ako Nvidia sa rýchlo stala jednou z najdiskutovanejších a najobávanejších hackerských gangov.

Diskutovaný tínedžer, ktorý mal mať prezývku „White“, sa považuje za strojcu hackerskej skupiny. Experti z oblasti kybernetickej bezpečnosti ho sledovali už takmer rok a veľmi im k jeho lokalizácii a identite pomohli jeho online účty:

"Jednotka 221B spolupracovala s kyberbezpečnostnou firmou Palo Alto, sledovala ho pri jeho činnosti počas celého roka 2021, pričom pravidelne posielala orgánom činným v trestnom konaní upozornenia na najnovšie zločiny."

Lapsus$ sa v krátkom čase preslávil aj vďaka aktivite v aplikácii Telegram. Ich kanál sa rozrástol na 47 000 odberateľov. Posledná správa na ich účte bola zverejnená v stredu, pričom skupina povedala:

"Niekoľko našich členov má dovolenku do 30.3.2022. Možno budeme nejaký čas ticho. Ďakujeme, že nás chápete - pokúsime sa leaknuť veci ASAP."

Začiatkom tohto týždňa Microsoft potvrdil, že Lapsus$ bol za nedávnym útokom a uviedol, že situáciu aktívne sledujú. O pár dní už polícia zatýkala. To, že hackeri neboli veľmi opatrní, sa ukázalo aj pri Nvidii, ktorá ich po hacku hneď hackla späť.


Zdroj: www.bbc.com



Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk