WEIRD WEST

WEIRD WEST

8.0

Pištoľníci, vlkolaci a prasacie hlavy

Recenzia na PC verziu

Podivný divoký západ – presne taký v tejto izometrickej RPG čaká všetkých dobrodruhov, ktorí neodolajú. Nie je to však podivnosť zlá, to vôbec nie. Tvorcovia si ale dovolili do klasického westernu zamiešať aj neštandardné prvky a menšie úlety. Niežeby boli prví, čo niečo podobné skúsili, mali sme tu napríklad Hard West s démonmi a satanistickými kultmi a obe hry sú si do istej miery podobné. Ale Weird West je aj tak osobitý.

Hra je atypická už tým, že v nej postupne, po jednej a v samostatných kapitolách, preberiete úlohy piatich rôznych postáv a ich príbehy sú separované. Takže najskôr sa z vás stane pištoľníčka Jane Bell, ktorá už síce zavesila opasok s koltmi na klinec, ale vražda jej syna a hľadanie strateného manžela ju vytrhnú z odpočinku. Po niekoľkých hodinách, v závislosti od toho, či budete plniť len hlavné úlohy, alebo si nájdete čas aj na vedľajšie, sa jej story končí a môžete si pozrieť bilanciu úspešnosti a uzatvárajúcu prestrihovú scénu.

Hneď potom sa však začne rozbiehať príbeh naozaj bizarnej postavy s prasacou hlavou. A práve preto, aby „sviniar“ zistil, kto a prečo mu to spôsobil, vyráža na potulky krajinou. Keď uzavriete aj túto kapitolu, pre zmenu sa stanete indiánom a budete medzi ľuďmi aj duchmi stopovať bytosť Wiindigo z domorodých legiend. Štvrtým v poradí je vlkolak, ktorý ale väčšinou má podobu drsného chlapíka a môže povzniesť svoj druh, alebo ho naopak zatratí. Napokon sa stotožníte s členkou rádu a zavŕšite nielen jej osobný príbeh, ale aj hlavný dej celej hry, ktorý bol spletený z osudov všetkých piatich postáv a vedie k dobrému alebo zlému finále.

Weird West
Weird West Ok gringo, toto určite nerozchodíš.
Ok gringo, toto určite nerozchodíš.


Weird West Prepadnutý voz - klasický výjav z poctivého westernu.
Prepadnutý voz - klasický výjav z poctivého westernu.


Weird West Dynamit, dynamit, udělá BUM!
Dynamit, dynamit, udělá BUM!





Hoci každý z uvedenej päťky rieši predovšetkým vlastné problémy, napokon sa ich cesty pretnú, i keď nie všetci musia byť v tej chvíli ešte nažive. Weird West totiž pripúšťa úmrtia aj dôležitých postáv a kľúčových NPC, ak k tomu povedú vaše rozhodnutia alebo chyby. Zaujímavosťou je, že hrdinovia pokročilých kapitol si môžu najímať do partie tých predošlých, keď ich vyhľadajú v aktuálnej lokalite. Na rozdiel od bežných žoldnierov, ktorých si najmete za peniaze hlavne v mestách, sa hrdinské postavy pripoja bezplatne a navyše so sebou prenášajú aj neminuté body na perky a vylepšenia. Plus zdedíte aj zdieľaný externý inventár, ak vlastníte koňa. Inak je možnosť ukladať si veci v sejfe v banke, alebo ich predať obchodníkom so zameraním na zbrane, liečivá a zmiešaný tovar.

Aj asistujúcich hrdinov však môžete nadobro stratiť, ak padnú v boji. Vydržia síce dosť, ale občas to skrátka neustoja a niekedy za to môže aj vyslovene hlúpa AI, ktorá je najväčšou slabinou hry. Nepriatelia a neutrálne NPC sa ešte správajú ako-tak rozumne - vyhadzujú vás z domu, keď sa pokúsite o lúpež, niekedy (nie vždy) spozornejú, keď nájdu telá svojich spoločníkov, ak ste ich nechali ležať na viditeľnom mieste, pribehnú, keď robíte hluk a podobne. Vaši spolubojovníci sa ale bežne niekde zaseknú, veľmi často zostanú zakliesnení v chodbách bludísk, alebo sa rozbehnú cez jedovaté splodiny, uprostred ktorých zastanú a môžu umrieť na otravu. Dá sa síce priamym rozhovorom zvoliť zbraň vašich kumpánov alebo ich prepustíte, ale chýbajú pokročilé funkcie, ako pokyn na vyčkávanie, dodržanie určitej vzdialenosti, či voľba defenzívneho postoja.

Našťastie, svojich zranených parťákov vyliečite lekárničkami, ktoré sa vám automaticky umiestňujú spolu s protijedom a ďalšími dvomi podpornými odvarmi v štyroch pomocných slotoch. Okrem toho hromadné liečenie poskytuje pitie vody zo sudov a šťavy z kaktusov. Nájdete aj rozličné jedlo, ktoré okamžite dopĺňa zdravie, alebo ho zjete po uvarení nad ohniskom. Jeden z hrdinov má navyše unikátnu schopnosť liečiť. No a napokon sa zranenia zahoja počas spánku, najčastejšie pri putovaní po mape, keď si založíte tábor, ktorý môžete využiť aj na lov zveri. Samotná mapa slúži predovšetkým na prechádzanie do nových lokalít, ktoré sa zobrazujú vo forme ikon a priamo na mieste sa už otvorí detailné mesto, hacienda, chrám, pustatina s vozmi, ktoré prepadli banditi a podobne.

Pri potýčkach všetko prebieha v reálnom čase, podobne ako bežné činnosti. Nepriateľov môžete likvidovať zbraňami nablízko, puškami, revolvermi či lukom bežnej či prémiovej akosti označenými hviezdičkami. Máte aj možnosť vylepšovať si ich. Na útok z diaľky potrebujete muníciu a šípy, ktoré po troškách nájdete po prešacovaní mŕtvol alebo v početných interaktívnych objektoch, ako sú skrine, truhlice, vázy, stoly a podobne. Spolu s tým, samozrejme, objavíte aj mnoho inej koristi, vrátane kľúčov od dverí, šperhákov na rovnaký účel, odkazov, amuletov, čo vám pridajú bonusy, kníh, ktoré vám prezradia zaujímavosti, potravín, nerastov, máp tajných pokladov  a rôznych zbytočností vhodných len na predaj. Najcennejšími nálezmi sú však kostené relikvie na odomykanie schopností a zlaté karty na perky.

Schopnosti sú individuálne pre každého hrdinu, pričom vždy sú to tri - štyri unikátne v závislosti od zamerania postavy a k tomu bojové, ktoré dopĺňajú efekt jednotlivých druhov zbraní. Takže jeden hrdina napríklad vie vyvolať medveďa a tornáda, iný si nakrátko zvýši odolnosť, zanecháva za sebou jedovatú stopu alebo prerazí cez nepriateľov, ďalší sa sám doliečuje a premieňa,  iný vie byť na chvíľu neviditeľný alebo sa teleportuje na blízke miesto. Schopnosti zbraní pridajú elementálny útok, kritický zásah, zmenia bežnú strelu na výbušnú, vyvolajú automatický výpad na najbližšie ciele a podobne. To všetko, samozrejme, využijete hlavne v boji, ale niekedy aj mimo neho. Zlaté karty vám pre zmenu prinášajú perky, ktoré na troch dostupných stupňoch zvyšujú zdravie, rýchlosť pohybu pri skrčení, zvyšujú množstvo nájdených peňazí a podobne. Perky pritom platia stále a pre všetkých hrdinov a sú permanentné.

Pri potýčkach môžete používať aj kotrmelce, pri ktorých sa spomalí čas a viete tak lepšie zamerať cieľ, strieľať do výbušných a jedovatých súdov a pokojne ich aj prenášať a odpáliť tak buď nepriateľov, alebo drevené dvere či otvory v zavalených chodbách. Ale protivníkov dokážete likvidovať aj nenápadne a bez toho, aby ste zburcovali ostatných, stačí sa prikrčiť, dostať k nim odzadu a nehlučne ich priškrtíte. Vtedy zvyčajne neumierajú, ale už sú nadobro vyradení z boja. Okrem odnášania tiel do kríkov ich viete aj pochovať, ak máte lopatu, ktorou inokedy pre zmenu niečo vyhrabete zo zeme. Ak je protivníkov priveľa, môžete utiecť a napríklad aj na ukradnutom koni, ktorý vás kedykoľvek dostane preč, ale na rozdiel od vášho vlastného, kúpeného koňa, vám nezostane natrvalo.

Weird West
Weird West Hrdinov z predošlých kapitol si môžete  zadarmo najať spolu s ich výhodami.
Hrdinov z predošlých kapitol si môžete zadarmo najať spolu s ich výhodami.


Weird West Každá postava má osobité schopnosti svojho povolania a schopnosti zbraní.
Každá postava má osobité schopnosti svojho povolania a schopnosti zbraní.


Weird West To je vražda, napísala... A bude ďalšia, potichu, odzadu.
To je vražda, napísala... A bude ďalšia, potichu, odzadu.





V teréne inak bežne dokážete preliezať objekty a skákať na ne, niekedy sa dostanete aj na strechu, viete otvárať okná a vstupovať nimi do domov, napríklad aby ste niečo ukradli. Pri komunikácii, ktorá sa zobrazuje vo forme textových okien na ľavej strane obrazovky, máte bežne výber tém a niekedy aj možnosť voľby vašej reakcie. A prakticky všetky vaše činy sa odrazia na stave jednotlivých lokalít a obyvateľov. Navyše získavate reputáciu a keď je vysoká, ľudia sú k vám ústretovejší.

Úlohy nebývajú banálne, ale ani nejdú priveľmi do hĺbky. Takže napríklad musíte nájsť dôležité predmety a použiť ich na rituál alebo niekomu odovzdať, budete aj sledovať stopy, hľadať zakopané cennosti, oslobodzovať zajatcov a na nástenke pred úradom šerifa visia plagáty s hľadanými osobami, ktoré môžete zabiť za peniaze. Ale pozor, keď sa vám to podarí, budú sa vám priebežne do cesty pripliesť naštvaní prívrženci obete a pokúsia sa o vendetu - teda pomstiť sa a zabiť vás. Na druhej strane sa stáva, že si získate mimoriadnu priazeň vďačných postáv a vybraných NPC, z ktorých sa stanú priatelia na život a na smrť. Takže potom sa náhodne objavujú v bojoch, kde vám automaticky asistujú a po prestrelke sa zas vytratia. Je to teda naozaj pestré.

Weird West je izometrická RPG, kde máte všetko pred sebou ako na dlani a môžete si približovať, vzďaľovať a rotovať terén. Spolu s cestovaním po mape s ikonami to veľmi to pripomína prvé Fallout hry, čo je rozhodne sympatické. Samotné postavy, objekty a prostredie majú príjemný komiksový štýl. Dizajn lokalít je vydarený, jednotlivé miesta sú rozmanité a zaujímavo spracované. Hudba dobre napasovaná, dabing neznie často, ale je na úrovni. Problémom je väčšie množstvo chýb, vrátane fyzikálnych kolízií a už spomínanej naozaj hlúpej AI. Autorom sa ich síce podarilo zmierniť, ale niektoré aj naďalej znepríjemňujú hranie. Základné ovládanie s klávesmi a myšou je praktické, no používanie schopností už trochu ťažkopádne, ale je tu aj alternatíva vo forme gamepadu.

Weird West
Weird West Mapa sa zahustí mnohými lokalitami, veľa z nich je nepovinných. Po ceste môžete táboriť.
Mapa sa zahustí mnohými lokalitami, veľa z nich je nepovinných. Po ceste môžete táboriť.


Weird West Inventár ľahko zaplníte a získate pestrú výzbroj.
Inventár ľahko zaplníte a získate pestrú výzbroj.


Weird West Do deja práve vstupuje posledná postava.
Do deja práve vstupuje posledná postava.




Weird West má výbornú atmosféru divokého západu, hoci trochu zmutovaného, ale štýlového a plného dobrodružstiev. Niektoré individuálne príbehy postáv sú zaujímavejšie a komplexnejšie, iné o niečo menej, no vcelku fajn. Naproti tomu hlavný dej, ktorý je ich spojnicou, je dosť fádny a ani v závere neohúri. Herná náplň ako taká je pestrá, ale ešte stále treba upratovať chyby, ktorých je pomerne veľa a budete škrípať zubami pri fakt zlej umelej inteligencii. Napriek všetkému je výsledok zábavný a presvedčivý, ale pri hodnotení sme predsa len prižmúrili oko.


napísal uni 19.4.2022
Páči sa mi! (+8)
8.0
Vo svete
7.8
Ohodnotiť
WEIRD WEST
+ výborná atmosféra a izometrický pohľad na spôsob prvých Fallout hier
+ individuálne príbehy postáv sú rozmanité a vcelku nápadité
+ množstvo možností pri interakcii s prostredím a v boji
+ špecifické súčasti na spestrenie (krádeže koní, priateľstvá na život a na smrť, vendeta...)
- veľmi hlúpa AI
- množstvo chýb, ale už sa to zlepšuje
- hlavný dej je fádny a záver vlažný
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5-2380, 6 GB RAM, GeForce GTX 650 Ti 1024 MB, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Devolver Digital / WolfEye Studios
Štýl: RPG
Dátum vydania: 31. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (7)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20004)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk