SNIPER ELITE 5

SNIPER ELITE 5

8.5

Sniper s nádychom Hitmana

Recenzia na PC verziu

Rebellion sa vracia späť so svojou značkou Sniper Elite a teraz v piatej časti sa síce stále drží druhej svetovej vojny, ale presúva sa na nový front a pridáva nové prvky hrateľnosti. Stále vám dá do rúk snajperku, doplní plné bojové vybavenie a vyšle nás na otvorené mapy. Následne už bude všetko na vás.

Sniper Elite séria má za sebou dlhú cestu a jej vývoj postupom času je zaujímavý. Prvá hra vyšla už takmer pred dvadsiatimi rokmi, a to v roku 2005, kedy sa ešte písali len začiatky moderných taktických akcii a kedy Rebellion do života previedlo Karla Fairburnea, snajpera v radoch SSO, ktorý sa vďaka svojmu nemeckému pôvodu maskoval ako nacistický ostreľovač. Vtedy sa ešte v čisto príbehovom poňatí hry dostal do Berlína pred jeho pádom, aby zastavil nacistov pred získaním nukleárnych technológii. 

Ďalšia časť V2 to v roku 2012 zopakovala s upraveným príbehom, ale trojka už začala novú generáciu Sniper Elite hier s otvorenými mapami a voľnosťou prístupu k cieľom. Trojka nás vtiahla do Afriky, štvorka ju v podobnom štýle nasledovala v Taliansku a teraz v päťke nás autori vťahujú do Francúzska. Ale už to nie je len štandardný snajper, autori teraz pridali nové prvky a viac zatlačili na objavovanie, skúmanie a pátranie. Je to už bližšie k Hitmanovi, keďže to obohatili možnosťou nehôd a odomkýnaním nových štartovacích pozícii na mape. Je to veľmi dobrý prístup k stealth hrám, nakoniec podobne sa Hitmanom inšpirovala aj konkurenčná snajper séria Sniper Ghost Warrior, ktorý v posledných dvoch Contracts hrách tiež prešiel na podobný štýl hrateľnosti.

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5 Vitajte vo Francúzsku.
Vitajte vo Francúzsku.


Sniper Elite 5 Ponuka obsahu je pekná.
Ponuka obsahu je pekná.


Sniper Elite 5 Užijete si rozľahlé a pôsobivé mapy.
Užijete si rozľahlé a pôsobivé mapy.





Hra vás teraz zavedie do roku 1944 do Francúzska, kde sa s Karlom vydávate na misiu zameranú na zničenie ďalšej tajnej zbrane nacistov. Prejdete deviatimi mapami po celej krajine, pričom niekde idete na vlastnú päsť, inde budete pomáhať miestnemu odboju, alebo aj pridáte aj k frontálnemu útoku.  Plus, ak ste si hru predobjednali, dostanete aj štandardnú DLC mapu, ktorá vás znovu postaví proti Hitlerovi. Ak nie, viete si ju dokúpiť za pár eur.

Z prostredí čakajte pekné lokality, a to napríklad francúzsky hrad, dedinku, mesto, ale aj ponorkovú základňu alebo továreň na zbrane. Všetko to budú hlavne rozsiahle a detailne prepracovaný lokality. V každej vždy dostanete niekoľko cieľov. Je tam hlavný cieľ spojený s misiou, a to napríklad získanie plánov, zničenie niektorých dôležitých vecí, ale aj vedľajšie úlohy, ktoré pomôžu odboju pri zničení techniky, radaru, alebo delostrelectva a nakoniec aj ľudské ciele v podobe vyššie postavených nacistov alebo vedcov.

Niektoré veci sú povinné, niektoré nie, ale za každé dostávate body do skúseností, niekedy aj odomknutie ďalších zbraní, často aj podľa splnenia danej úlohy. Napríklad nacistického pohlavára viete zabiť nešťastnou nehodou a získať tak lepšiu zbraň. Čo takto nalomiť zábradlie, aby spadol do betónu? Možnosti tu sú, samozrejme, nie je ich toľko ako v Hitmanovi, ale je to pekný prídavok, hlavne ak chcete hrať bez priameho zabíjania. Napríklad Hitlera v DLC misii viete takto zabiť na štyri-päť spôsobov.

 

V samotnej hrateľnosti už čakajte pomalý prístup so skúmaním terénu, hľadaním svojho cieľa a prístupom k nemu a v akcii zase kombináciu používania snajperky, samopalu a pištole. Ste síce snajper, ale zároveň ste tu niečo ako prieskumník a musíte si poradiť so všetkým, čo sa vyskytne. Aj preto v mapách budete zbierať doplnkové veci, ktoré budú niekedy potrebné, ako je páčidlo alebo nálože. Všetko preto, aby ste sa dostali k tomu, čo potrebujete.

Je však plne na vás, akým prístupom pôjdete. Viete nepriateľov postrieľať z diaľky, viete medzi nich vtrhnúť so samopalom, alebo sa zakrádať, likvidovať ich potichu nablízko a schovávať ich telá. Čiastočne aj možnosť prístupu záleží od nastavenia obťažnosti, keďže na vyšších nastaveniach sa nedá postupovať Rambo štýlom. Vždy si však bude potrebné dávať pozor na náboje, keďže tých nikdy nie je dosť a je potrebné ich zbierať aj od mŕtvych. 

Od mŕtvych si požičiate aj zbrane, ale väčšinou je lepšie používať a vylepšovať si vlastné. Tie si postupne odomkýnate a pred misiou alebo aj priamo v misii na pracovných stoloch môžete zbrane vylepšiť. Môžete meniť tlmiče, zásobníky, typy nábojov alebo ďalekohľady a ďalšie časti zbrane a zvyšovať tak ich efektivitu a možnosti. Rovnako odomkýnate stále ďalšie schopnosti vašej postavy, kde získavate skill pointy a následne si ich môžete rozdeľovať do bojových schopností, vybavenia alebo postavy. Zlepšíte si tak presnosť, výdrž, nosnosť alebo rozšírite zdravie. Je toho dosť a ak budete chcieť poodomkýnať všetko, budete musieť hrať misie aj viackrát. 

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5 Mapy sú pôsobivé, dokonca aj taká továreň.
Mapy sú pôsobivé, dokonca aj taká továreň.


Sniper Elite 5 Vždy čakajte rozsiahle prostredia s niekoľkými cieľmi.
Vždy čakajte rozsiahle prostredia s niekoľkými cieľmi.


Sniper Elite 5 Vylepšovanie schopností nechýba.
Vylepšovanie schopností nechýba.





Prejdenie všetkých máp vám zaberie od 10 do 20 hodín, podľa toho akú obťažnosť si vyberiete a akým štýlom chcete postupovať. Následne, samozrejme, viete mapy hrať znovu s ďalšími odomknutými možnosťami alebo vstupnými lokalitami. Viete skúsiť aj iné prístupy a rôzne nehody. Zároveň môžete skúsiť zozbierať všetky bonusové a zberateľské veci.

Zážitok môžete ďalej rozšíriť v online režime, kde si môžete hru znovu zahrať kooperačne. Rovnako sami alebo v kooperácii môžete prejsť aj survival režim, ktorý ponúka sériu máp a sériu lokalít na daných mapách, po ktorých sa postupne presúvate a bránite sa pred vlnami stále silnejších nepriateľov. Pridáva sa aj multiplayer, ktorý  ponúka sériu režimov pre 16 hráčov, a to buď každý proti každému, ale aj tímový a aj squadový, kde hráte po štyroch hráčoch.  Ale aj snajperský, kde sú hráči rozdelení na častiach mapy a musia sa na diaľku ostreľovať.  Je to slušná ponuka, no hoci teraz nájdete v multiplayeri dostatok hráčov, zrejme po mesiaci-dvoch, to bude dosť pusté.

Najzaujímavejší online režim z ponuky je Axis Invasion, ktorý vám umožní pripojiť sa do kampane iného hráča. Dostanete jednoduchú úlohu, a to nájsť a zabiť ho. On pritom musí plniť svoje úlohy v kampani a navyše ho ostreľujú aj AI protivníci. Platí to, samozrejme, aj opačne a počas kampane si môžete zvýšiť výzvu na mape (ak sa k vám niekto pripojí). Ak by ste niečo také nechceli, vždy si viete túto možnosť zakázať a hrať čisto sám.

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5 Kde len tá tajná miestnosť je?
Kde len tá tajná miestnosť je?


Sniper Elite 5 Vizuál postáv v prestrihových scénach by už chcel upgrade.
Vizuál postáv v prestrihových scénach by už chcel upgrade.


Sniper Elite 5 X- Ray pohľady sú stále pôsobivé.
X- Ray pohľady sú stále pôsobivé.





Vizuálne si hru určite užijete. Autori veľmi detailne prepracovali prostredia Francúzska, ponúkli veľkú rozmanitosť krajiny a dizajnu. Zároveň však uvidíte kvalitné textúry, detailné objekty a celkovo veľmi dobré vykreslenie atmosféry okupovaných území. Streľba je ako vždy parádna, či už štandardné zameriavanie a zoomovanie, alebo spomalené sledovanie nábojov s X -Ray pohľadmi na zásahy do nepriateľov. Znovu detailne vidíte ako náboje prechádzajú telami nepriateľov, trhajú im orgány, lámu kosti. To je vždy pôsobivý pohľad.

Jediné miesto, kde vizuál zaostáva, je vo vykreslení postáv v prestrihových scénach, kde sú už slabšie detaily tvárí a ani ich animácii nie sú na vyššom štandarde, ale keďže sa hra príliš netvári ako príbehová, nie je to zásadný problém. Je to tým, že autori svoj Asura Engine výrazne neupdatovali a už by to chcelo novú verziu a napríklad aj zapracovanie Ray-tracingu. Stále však je prekvapivo dobrý a stabilný, až na pár detailov.

Napríklad na PC je potrebné dávať si pozor, aby ste to neprehnali s nastaveniami na vašu videopamäť. Hra nemá veľmi dobrý manažment textúr a rýchlo zaplní VRAM. Napríklad na 8GB grafike pri 4K na Ultra postupne začne zatrhávať pri otáčaní kamery, pričom hra presúva textúry do pamäte. Je vhodné znížiť detaily.  Je to škoda, autori by mohli aspoň ukazovateľ zaplnenia pamäte pridať do nastavení.

Ešte malý problém, ktorý mi vadil, boli to rôzne obmedzenia voľného pohybu na mapách. Samozrejme, nie je to Assassin, ale niektoré menšie prekážky, ako sú plotíky alebo kríky, sa pokojne mohli dať preliezť. Je to trochu mýlivé, keďže sa niektoré dajú prejsť, niektoré nie a zbytočne to tak obmedzuje pohyb. Rovnako prepnutie do FPS režimu by nebolo zlé, keďže boje nablízko sú v tretej osobe chaotické. 

Sniper Elite 5
Sniper Elite 5 Či už dedinu pred sebou vyčistíte úplne, alebo pôjdete bez zabitia, bude na vás.
Či už dedinu pred sebou vyčistíte úplne, alebo pôjdete bez zabitia, bude na vás.


Sniper Elite 5 Nechýba možnosť vylepšovať si svoje základné zbrane.
Nechýba možnosť vylepšovať si svoje základné zbrane.


Sniper Elite 5 Snajperský pohľad bude základ.
Snajperský pohľad bude základ.




Celkovo je Sniper Elite 5 veľmi kvalitným a veľmi dobre hrateľným pokračovaním Sniper Elite série. Ponúka zaujímavé prostredia, veľkú znovuhrateľnosť, ale aj dostatok kooperačných a multiplayerových možností. Skutočne dobrá nádielka a ak sa vám séria doteraz páčila, nepremeškajte ani päťku. Hrateľnosťou sa síce posúva bližšie k Hitmanovi, ale to je len plusom. Nakoniec hra je rovno dostupná aj v Game Passe a ak ho máte predplatený, oplatí sa vyskúšať aj vtedy, ak sériu nehrávate.


napísal saver 31.5.2022

Páči sa mi! (+8)
8.5
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
SNIPER ELITE 5
+ veľmi kvalitná stealth hrateľnosť
+ dostatok obsahu v kampani
+ multiplayer, kooperácia a obrana pred vlnami nepriateľov nechýba
+ X-Ray zabitia
- niektoré vizuálne prvky mohli byť viac dotiahnuté
- boje nablízko z pohľadu tretej osoby nie sú ideálne


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Rebellion / Rebellion
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 26. máj 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk