FORZA HORIZON 5: HOT WHEELS

FORZA HORIZON 5: HOT WHEELS

8.5

Návrat na hračkárske trate

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Nemali sme to tu už raz? Dobre si spomínam, že som vo Forze Horizon už pred 5 rokmi preháňal hračkárske Hot Wheels autíčka po oranžových plastových tratiach. Ale máme to tu zase a aj keď z toho niektorí hráči (napríklad aj ja) neboli pri oznámení nadšení, prvá expanzia pre Forza Horizon 5 sa nesie práve v už známej hračkárskej téme. Ako sa však nakoniec ukazuje, vôbec to nie je na škodu. Ako totiž Playground ukazujú – keď robia dvakrát to isté, nakoniec to vôbec nemusí byť to isté. Ba naopak, dokonca sa im podarilo prekonať predchádzajúcu Hot Wheels expanziu.

Forza Horizon 5: Hot Wheels je prvá veľká expanzia pre Forza Horizon 5 a spolu s ňou prichádza aj nové prostredie. Cesta k nemu ale začína na základnej mape Mexika, kde sa vám teraz objavil nový veľký event. Keď k nemu prídete (a máte kúpenú expanziu), v priebehu štýlového videa vás prevedie do nového sveta – na Hot Wheels ostrov niekde vysoko v oblakoch. Ako sa tam dostal? O to tu vôbec nejde. Dôležité je, že ste tu vy a prostredie je ešte extrémnejšie ako kedykoľvek predtým. Ústredný ostrovček s festivalovou centrálou sa ihneď doširoka vetví do mnohých krkolomných cestičiek rozťahaných cez tri prostredia.

Mapa je tu poňatá veľmi svojsky a v porovnaní s obrovským otvoreným svetom herného Mexika zo základnej hry je veľmi striktne ohraničená. Čo je ale pochopiteľné vzhľadom na to, že sa preháňate po šialene zakrivených plastových tratiach. Tie sú natiahnuté prakticky všade. Idú hore k oblakom a aj dole do sopky. Keď po nich jazdíte, hore je dole, dole je hore, vpravo je vľavo, krížom je krážom. To všetko behom stotiny sekundy. Aby to však nebolo také jednotvárne, tri cípy mapy zodpovedajú trom rôznym prostrediam. Jedno je ľadové, ďalšie zase džungľové a posledné púštne. Presne tak zodpovedajú tomu, čo poznáte zo základnej hry.

Forza Horizon 5: Hot Wheels
Forza Horizon 5: Hot Wheels Nie vždy budete pretekať len proti autám
Nie vždy budete pretekať len proti autám


Forza Horizon 5: Hot Wheels Expanzia zachováva bohaté možnosti multiplayeru
Expanzia zachováva bohaté možnosti multiplayeru


Forza Horizon 5: Hot Wheels Jedno prostredie má rôzne podnebné pásma
Jedno prostredie má rôzne podnebné pásma





Ojedinele si tak zajazdíte aj v menších otvorenejších lokalitách, kadiaľ vás neraz prevedú aj trate. Jazda dole zasneženým svahom v závratných rýchlostiach má stále skvelú atmosféru. Ale tu je len na občasné spestrenie počas pretekov alebo aj na vybláznenie sa vo voľnej jazde, keď má z rádia hra Skill song a kosením kaktusov a driftovaním medzi skalami si chcete nahnať nejaké tie body. V rámci variability ale tento mix funguje dobre a počas hrania expanzie vám nebudú chýbať nejaké ďalšie časti  či prostredia. Aj keď viac tých otvorenejších pasáží by ste rozhodne privítali.

Expanzia ide naozaj do hĺbky v rámci Hot Wheels podkladov a aj preto tu nie sú len už spomínané oranžové plastové trate. Tých povrchov je tu viac a líšia sa tým, kde na tratiach sa používajú a ako sa na nich autá správajú. Napríklad tu nájdete ľadové segmenty, po ktorých budete lietať ako...no ako po ľade. Taktiež sú tu aj vodné tobogány, kde smerom dole to ešte ide hladko, ale smerom hore musíte bojovať aj s prúdom vody. Potom sú tu magnetické časti, ktoré vás majú udržať, aby ste nevyleteli v častiach, kde dlhšie jazdíte doslova dole hlavou. Ale pozor na to, lebo vás zároveň spomaľujú.

A to všetko je doplnené ďalšími Hot Wheels prvkami, ako sú rôzne zrýchľovacie plošiny, skokanské mostíky, ohnivé obruče (aby ste cez ne mohli skákať) a mnoho ďalšieho. Ak sa na herné prostredie pozrieme globálne, svet je rozdelený na 27 regiónov, čaká vás tu 175 ciest (s tým, že môžete teda jazdiť aj mimo nich) a celkovo je to 200 kilometrov ciest. Dostanete tak dostatok priestoru na vybláznenie sa, ale aj objavovanie. Hra vám to samozrejme stále všetko počíta a výhodou je, že kampaň je štruktúrovaná tak, aby vás celým tým svetom previedla a nezostali vám tak neprebádané lokality.

Štýl kampane vychádza zo základnej hry a to pomerne verne, akurát si tu autori vymysleli vlastný systém progresu, ktorý vám zablokuje prístup k rýchlejším autám a musíte sa k nim prepracovať. Čo je fajn, lebo s S triedami by ste to tu zo začiatku na tých krkolomných zákrutách fakt nedali. Začínate tak s B triedou, čo je ešte v pohode z pohľadu rýchlosti. Aby ste sa dostali vyššie, potrebujete prejsť kvalifikačnými pretekmi. Aj k nim sa ale musíte najskôr prepracovať sériou úloh, ktorých rozhodne nie je málo a sú bodovo ohodnotené. Na postup vpred potrebujete určitý počet bodov, ale nie úplný, takže nemusíte povinne splniť všetko.

Takto sa prepracujete až k S2 kategórii, na konci ktorej vás čakajú už tradičné Goliath preteky, čo je náročná trasa cez celé prostredie, ktorá trvá pekných pár minút a dá vám zabrať. Ani tým to ale nekončí, ale autori si prichystali aj série ďalších úloh ako endgame obsah, takže vyššia náročnosť, väčšia výzva. Predtým vás ale čaká kopa pretekov, kaskadérskych kúskov, meraných rýchlostných úsekov a ďalších špecialít. Navyše je tu aj krátka príbehová kampaň, ktorá vás prevedie históriou Hot Wheels, predstaví vám tvorcov, najznámejšie modely a aj to, čo značka znamená dnes. Nie sú to náročné eventy, ale prekvapilo ma, ako hlboko do značky idú a sú spracované naozaj entuziasticky. Dokonca aj vo vás prebudia trochu toho entuziazmu pre Hot Wheels.

No a samozrejme je nová mapa aj priestorom pre multiplayerové radovánky, takže môžete nový priestor využiť na online preteky a mnohé ďalšie online aktivity, pričom hráči sa im venujú už teraz. Alebo niekoho len tak vyzvite. Spolu s vami po mape jazdia aj iní hráči, stačí ich len nájsť a môžete s nimi interagovať. Taktiež je tu aj asynchrónny online, keďže hra stále všetko meria (časy, skoky, rýchlosti...) a dáva to do tabuliek, takže sa môžete snažiť prekonávať seba, priateľov a aj zvyšok hráčov z celého sveta. Rovnako sa stále môžete pridávať do klubov, napríklad aj do toho nášho SECTORsk, ktorý síce nemá najviac členov, ale stále patrí medzi 1% najlepších klubov na svete.

Forza Horizon 5: Hot Wheels
Forza Horizon 5: Hot Wheels Kampaň má vlastnú štruktúru
Kampaň má vlastnú štruktúru


Forza Horizon 5: Hot Wheels Nesmú chýbať kaskadérske kúsky
Nesmú chýbať kaskadérske kúsky


Forza Horizon 5: Hot Wheels Expanzia zachovala dynamickú dennú dobu aj počasie
Expanzia zachovala dynamickú dennú dobu aj počasie





Rovnako sa nový svet stáva aj ihriskom pre vašu kreativitu a to hneď na niekoľkých úrovniach. Môžete si vytvárať vlastne preteky a rovnako aj celé eventy vytvorené na základe vašich pravidiel s veľmi elementárnym skriptovaním (ak sa niečo stane, spustí to toto). To je stále vytvorené tak, aby ho dokázali zvládnuť úplne všetci, aj keď niekomu to možno chvíľu potrvá. Stále ale platí, že je Forza Horizon 5 medzi tými najkreatívnejšími racingovkami vôbec. No a stále sa môžete hrať aj s vizuálnym upravovaním áut, kde už napríklad kopa hráčov upravuje aj obyčajné autá tak, aby vyzerali ako keby vyšli z dielne Hot Wheels.

Keď už spomínam tie autá, nová expanzia samozrejme musí priniesť aj nové kúsky a v tomto prípade sú to rozmerovo poriadne nafúknuté hračkárske autíčka. Akurát je problémom to, že sú len 4. celkovo je teda nových áut 10, no Hot Wheels nie je ani polovica. Autori tak do hry vrátili aj predchádzajúce Hot Wheels autá, aby bola ponuka pestrejšia, no je to máličko. Z klasických HW áut je tu len Deora II, ostatné sú modernejšie a to Baja Bone Shaker, Bad to the BladeCOPO Camaro. Z „obyčajných“ áut pribudli napríklad Hennessey Venom F5, Italdesign DaVinci Concept a ďalšie.

Jazdenie v hre je po starom. Tu sa naozaj neoplatilo ani nič nové vymýšľať, keďže už základná hra parádne trafila arkádový jazdný model tak, aby bol zábavný. Expanzia to akurát rozšírila o poriadne vysoké rýchlosti a jazdenie dole hlavou po extrémnych oblúkoch a špeciálnych povrchoch. Poteší ale fakt, že aj tam sa autá správajú relatívne realisticky. Spomaľuje ich to a podobne, na ľade či vode je zase ovládanie dosť obmedzené a musíte počítať so šmykmi. No a keďže do rúk dostanete aj Monster Truck, ten má tiež jazdenie spracované veľmi slušne.

Forza Horizon 5: Hot Wheels
Forza Horizon 5: Hot Wheels Niektoré časti prostredia vám vyrazia dych
Niektoré časti prostredia vám vyrazia dych


Forza Horizon 5: Hot Wheels Expanzia je postavená na vysokých rýchlostiach
Expanzia je postavená na vysokých rýchlostiach


Forza Horizon 5: Hot Wheels Otvorených priestranstiev mohlo byť viac
Otvorených priestranstiev mohlo byť viac




Rovnako sa nič nemení ani v oblasti audiovizuálneho spracovania hry, ktorá je už v pôvodnej hry na výbornej úrovni. Grafika je stále pekná, prostredia rozľahlé a modely áut parádne. Akurát to tu a tam trápi ešte nejaký ten pop-up, hlavne pri týchto rýchlostiach. Moderátori v herných rádiách pridali nejaké nové hlášky, aby reflektovali nové prostredie a hlavne dianie v novom prostredí. Reagujú tak na vaše úspechy a tak ďalej. Akurát by to chcelo už aj nejaké nové skladby. Forza Horizon 5 je hra, kde sa dá stráviť kopa času, no aj keď sú playlisty kvalitné, po toľkých hodinách už dokážete mať opočúvané každé jedno rádio.

Najlepšia hra minulého roka dostala vydarenú expanziu, ktorá sa môže zaradiť medzi tie najlepšie v sérii a dokonca prekonáva aj predchádzajúcu Hot Wheels expanziu k trojke. Stále však vidím problém v tom, že to nie je originálna expanzia, ale len niečo, čo sme tu už mali. Aj keď v lepšom spracovaní. No a okrem toho musím v zásade skopírovať aj svoje výhrady z recenzie HW expanzie pre trojku – Hot Wheels áut malo byť viac a otvorenejších priestranstiev mohlo byť viac. Goliath je tu stále pomerne obyčajný, ale keďže je na oveľa extrémnejšej trati, dodáva mu to niečo iné. Všetko ostatné tu funguje skvele.


napísal matus_ace 22.7.2022
Páči sa mi! (+6)
8.5
Ohodnotiť
FORZA HORIZON 5: HOT WHEELS
+ skvele spracované extrémne rýchlosti, krkolomné zákruty a loopy
+ zaujímavé ponorenie do Hot Wheels histórie a sveta
+ slušná výzva v endgame obsahu
+ zachováva skvelé možnosti základnej hry v singleplayeri, multiplayeri aj kreativite
- Hot Wheels áut malo byť viac
- otvorenejších priestranstiev mohlo byť viac
- už sme tu raz Hot Wheels mali


RECENZIE HRÁČOV
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Xbox Game Studios / Playground Games
Štýl: Racing
Dátum vydania: 19. júl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19565)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk