F1 22

F1 22

7.0

Štandardne dobré preteky F1 bez prekvapení

Recenzia na PC verziu

Keď sa pozrieme, akým smerom sa pomaly, ale isto uberajú niektoré hry, vyvstáva otázka, ako dlho ešte môžu športové hry existovať a vychádzať vo svojej súčasnej podobe. NHL, FIFA a ďalšie, vrátane nového ročníka F1, sú tu s nami každý rok a takmer vždy sa dá písať o dobrej a kvalitnej hre, vďaka rôznym menším či väčším vylepšeniam dokonca aj o najlepšej hre v sérii, ale.....tiež môžeme písať o obyčajnom update za plnú sumu. Odpoveď je, samozrejme, jednoduchá, k7m hráči nerozhodnú svojimi peňaženkami inak, nič sa nezmení. A ako by ste sa mali rozhodnúť? Samotné hodnotenie už určite dosť napovedá.

Základná ponuka je rovnaká. Kariéra, kariéra pre dvoch hráčov, My Team, štandardné sólo a režimy pre viacerých hráčov. Stále máte k dispozícii množstvo možností, môžete začať kariéru v nižšej sérii F2 a prepracovať sa do F1, ale tiež naskočiť tam rovno a do top tímu. Môžete jazdiť plnohodnotnú alebo kratšiu sezónu, celé preteky aj s kvalifikáciou a tréningmi alebo len preteky na pár kôl. Nechýba podpora všetkých možných asistentov a nastavenia špecifické pre My Team, ktoré vám môžu manažment vášho tímu zjednodušiť a naopak.

Asi nebude prekvapením, že nový je dizajn monopostov. Či sa páčia alebo nie, je na každého osobných preferenciách, každopádne, modely sú kvalitné. Celá zmena sa však neudiala len tak, hlavným zámerom bolo skvalitnenie pretekania a ľahšie nasledovanie monopostov za sebou. Pre hru to znamená úpravy ovládania a fyziky. Áno, stalo sa, autori sa naozaj snažili priblížiť realite a osobne som s novým modelom spokojný. Lepšie fungujú aj teploty pneumatík a ich zahrievanie. Vylepšený bol aj spôsob, akým si môžete upravovať nastavenia monopostov v garáži pred súťažou.

F1 22
F1 22 Jedna z noviniek, „polomanuálne pitstopy.
Jedna z noviniek, „polomanuálne pitstopy.


F1 22 Jazda v jednom z McLarenov, k dispozícii je viacero rôznych kamerových pohľadov.
Jazda v jednom z McLarenov, k dispozícii je viacero rôznych kamerových pohľadov.


F1 22 V apartmáne si môžete vystaviť autá, bohužiaľ, len tie športové, monoposty F1 nie.
V apartmáne si môžete vystaviť autá, bohužiaľ, len tie športové, monoposty F1 nie.





Máme tu však aj ďalšie menšie novinky. Pre hráčov, ktorí to majú radi čo najbližšie realite, je možnosť manuálneho absolvovania zahrievacieho kola, tentoraz však aj s manuálnym zastavením na rošte. Len to neprepáľte, inak príde trest. Malú manuálnu „vsuvku“ máte aj pri zastávkach v boxoch. Ide však len o jednoduché zatočenie volantom v čo najideálnejšom čase, ak sa vám to podarí, pitstop je rýchlejší a ak nie, tak pomalší. Poteší tiež zapracovanie formátu so šprintom a napríklad aj detailnejšia a technickejšie pôsobiaca grafika tréningových programov. Po dlhom čakaní sú tu konečne dobré správy aj pre majiteľov VR headsetov, ktorí si s nimi teraz môžu zahrať aj kráľovnú motoršportu.

Najväčšou novinkou v tomto ročníku a zároveň najväčším vývojárskym zlyhaním za posledné roky je režim F1 Life. V ňom, teda aspoň ako autori tvrdia, nám chceli ukázať ako vyzerá život pilota F1. Reálne však ukázali len neustále rastúcu snahu ťahať z hráčov peniaze a možno aj určitú kreatívnu krízu. Život jazdca F1 totiž rozhodne nie je len o tom, že si môžete za virtuálnu menu kupovať oblečenie a rôzne kozmeticky upravovať váš apartmán. Ten je, ako sa na bohatého pilota F1 patrí, mimoriadne priestranný a sú tu aj dve zaujímavé miestnosti. Prvou je kinosála, v ktorej si môžete pozerať uložené záznamy vašich pretekov. Druhou je miestnosť s vitrínou na trofeje. Škoda len, že Codemasters si roky nedokážu vybaviť 3D skeny reálnych trofejí, a tak si tam vystavíte len tie ich hračkárske atrapy.

Pritom samotný nápad pridať do hry viac z bežného života jazdcov nie je úplne zlý, len by vyžadoval úplne iné prevedenie. Aké? Napríklad by stačili rôzne prvky z RPG hier. Na začiatku by bolo vytvorenie postavy presne podľa vašich predstáv. Potom by nasledoval výber z niekoľkých pozadí (syn bývalého jazdca, syn biznismena a pod). V hre, respektíve predchádzajúcich ročníkoch, boli rôzne zaujímavé systémy, ktoré by sa dali ďalej vylepšiť a posunúť. Napríklad návštevy továrne, ktorá má aj svoje (neúplné) modely interiérov, čo by sa odrážalo na morálke tímu. Väčší dôraz na rozhovory v médiách a dialógové voľby. Návrat a vylepšenie hodnotenia Showmanship/Sportsmanship, ktoré bolo v minulosti.

Samozrejme, nebavilo by to každého, ale rozhodne by to bolo lepšie a zaujímavejšie ako súčasné poňatie F1 Life. A hlavne, pokiaľ sledujete F1 viac, aj zákulisne, nielen preteky v nedeľu, tak viete, že F1 je aj o politike, intrigách, zákulisných a psychologických hrách, rôznych štipľavých vyjadreniach na adresu súperov a práve z tohto celá F1 žije počas pracovného týždňa, keď sa nejazdí. Nájdu sa však aj ďalšie alternatívy toho, čo by sa dalo do F1 hier od Codemasters pridať. Stále chýba ešte nižšia kategória F3. Taktiež by sa dalo inšpirovať MotoGP 22 a ich historickým módom, ktorým parádne spracovali ročník 2009. Alebo pridať k aktuálnej sezóne niektorú z minulých, napríklad 2008, 2012 v podobe remasteru a so všetkými súčasnými možnosťami (manažment, vylepšovanie atď.).

Novinkou spojenou s F1 Life je aj prídavok športových áut a módu Pirelli Hot Laps. Opäť niečo s potenciálom, ale nevyužité. PHL je zmes rôznych typov jázd, od driftu, slalom, cez priemernú rýchlosť, prejdenú dĺžku a podobne. Viaceré si môžete pamätať z predchádzajúcich ročníkov, keď ešte súčasťou hry boli historické monoposty. Tie inak opäť chýbajú. PHL môžete jazdiť samostatne, ale zúčastniť sa ich dá aj počas kariéry a získať tak extra peniaze. Tie však nebudete postupne potrebovať a o chvíľu aj zabudnete, že tento režim v hre vôbec je.

Áut nie je veľa, dostupné sú len značky Mercedes, Aston Martin, McLaren a Ferrari. Spracované sú však naozaj dobre, exteriérovo aj interiérovo. Na jazdný model si treba zvyknúť, ale po chvíli sa mi zapáčil. Bohužiaľ, nie sú tu žiadne úpravy, a čo je hlavné, nedajú sa využiť nijako inak, žiadne vlastné preteky a súboj proti AI alebo iným hráčom.

Ešte predtým ako vypustím záverečné blesky, vetry a hromy, musím pochváliť audiovizuálne spracovanie. Príjemne potešilo zapracovanie hudobného sprievodu v menu hry, ale výber skladieb vám musí sadnúť, viete si ho trochu upraviť. Hoci nejde o žiadnu veľkú revolúciu, hra znie a hlavne vyzerá naozaj lepšie. Na prvý pohľad to pritom vyzerá akoby ste len do hry pridali grafickú utilitu Reshade, prípadne aktivovali nejaké filtre cez Nvidia overlay, ale ukazuje sa, že aj takéto menšie zmeny môžu mať veľký efekt. Zároveň si hra udržuje štandardne dobrú optimalizáciu ako po minulé roky.

F1 22
F1 22 Ponuka Pirelli Hot Laps je síce vcelku bohatá, rýchlo však omrzí.
Ponuka Pirelli Hot Laps je síce vcelku bohatá, rýchlo však omrzí.


F1 22 Vizuálne je hra krajšia.
Vizuálne je hra krajšia.


F1 22 Niekomu sa pokazil ground effect.
Niekomu sa pokazil ground effect.





Hlavným negatívom technického stavu (minimálne z môjho pohľadu) je Origin. Je samozrejmé, že EA chce mať svoju hru „u seba“. A ako inak, totálne ignoruje hráčov, ktorí tak nemajú prístup k Steam Workshopu, z ktorého som aj ja, hlavne v prvých dňoch a týždňoch, veľmi rád sťahoval nastavenia pre monoposty. Áno, sú aj iné možnosti, ale žiadne také efektívne a rýchle. Pomyselnou čerešničkou na torte nekompetentnosti je absencia crossplay hrania. Dokonca aj na PC medzi hráčmi na Steame a Origine. Ten by mal pribudnúť a dokonca zahŕňať aj konzoly, čo je super, ale po mesiaci ešte stále nič, pričom treba brať na vedomie ročnú životnosť hry.

Na začiatku som sa zamýšľal nad budúcnosťou športových hier. F1 22 pre tento rok z názvu vypustila dve čísla. Možno by bolo načase vypustiť aj tie zvyšné dve a ponechať hru ako neustále sa rozširujúcu službu, pomocou updatov, DLC, ale aj kozmetických mikrotransakcií. Kvalitné jadro nebude stačiť večne a minulý aj tento rok sú toho dôkazom, keď hodnotenie opäť o bod kleslo. Pritom v základe a s každoročnými drobnými vylepšeniami je to stále solídnych 9/10, ale ten vedľajší obsah je tento rok nevyužitý až zbytočný.


napísal AdamXMX 4.8.2022
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
8.2
Ohodnotiť
F1 22
+ bohatá ponuka rôznych kariérnych režimov, prídavok Pirelli Hot Laps
+ rôzne menšie vylepšenia opäť posúvajú hru vyššie
+ audiovizuálne spracovanie
+ VR podpora
+ hudba v menu
- F1 Life je vo svojej súčasnej podobe o ničom...
- ...tým pádom absencia nejakej výraznejšej novinky
- nevyužitý potenciál športových áut
- (zatiaľ) chýbajúci crossplay


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: EA / Codemasters
Štýl: Racing
Dátum vydania: 1. júl 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18431)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk