TURBO GOLF RACING

TURBO GOLF RACING

Golfová kópia Rocket League?

Spomínate si na epizódu priateľov, v ktorej Rachel piekla tortu? Síce ju nakoniec Joey zjedol, ale nikto iný na to nemal žalúdok. Pritom Rachel presne dodržala recepty. Akurát sa jej teda zmiešali dva. Jeden na tortu, druhý na hovädzie mäso s hráškom a cibuľkou. Občas mám pri hrách dojem, že aj ich vývojári spájajú niekoľko úspešných receptov a skúšajú, komu to zachutí. Niekedy to vyjde, inokedy nie. Ako to bude v prípade novinky Turbo Golf Racing? To sa ešte len ukáže, ale hra má za sebou Early Access vydanie a môžeme sa tak pozrieť na to, čo zatiaľ ponúkne a aký je v nej potenciál.

Prečo takýto úvod? Autori hry si povedali, že Rocket League mal obrovský úspech, tak to skúsia tiež. Akurát to nemôžu spraviť s futbalom, to tu už predsa bolo. Čo teda zostalo? Hokej, ale ten sa nehodí k autám, basketbal tiež nie, ale golf by mohol fungovať. Asi. Spojili tak Rocket League koncept s golfom a k tomu pridali ešte niekoľko ďalších surovín. Výsledok chutí zaujímavo, no badať na ňom, že je pred hrou ešte dlhá cesta. Nemôžem však povedať, že by tu chýbal faktor zábavy. Ten tu jednoznačne je.

Najskôr sa ale k nemu musíte prepracovať. Hra je primárne multiplayerovka, no po spustení vás do multiplayeru nepustí. Musíte si to totiž zaslúžiť, pričom si zároveň osvojíte herné princípy a mechanizmy. Singleplayerové časti vám ukážu, ako v hre s autom dostať golfovú loptu do gigantickej jamky. Green je ďaleko, prostredia sú neraz krkolomné a zo začiatku to nemusí byť také jednoduché. Hra vám pri tom meria čas a v závislosti od výsledného času vás potom odmení hviezdičkami. Ak je čas zlý, nedostanete žiadne hviezdičky. Aby ste sa dostali do multiplayeru, potrebujete určitý počet. Netrvá to dlho a bude vám svietiť na konte. Zároveň sa s hrou zoznámite, aby ste si v súbojoch s inými hráčmi nezrobili hanbu.


Som trochu prekvapený, že bez ohľadu na dennú dobu som nemal problém nájsť protihráčov. Nebolo ich vždy veľa a lobby často nebolo plné (hra podporuje 8 hráčov online v jednom zápase), ale vždy našlo aspoň niekoho – ráno, na obed aj večer. Zahrať si tak viete stále. Rovnako je vyhľadávanie hier rýchle a hranie až prekvapivo stabilné na Early Access verziu. Žiadne sekanie, žiadne odpájanie či vypadávanie. Úprimne, občas majú aj finálne verzie hier s takto základnými vecami problém, no tu to už teraz všetko funguje dobre.

Ak poznáte Rocket League, bude pre vás Turbo Golf Racing pôsobiť povedome. Síce tu to nie je o tom, aby ste dali gól a prostredia sú výrazne rozľahlejšie, ale nechýbajú tú skoky, rôzne mostíky, loopy a podobné prvky, ktoré tomu celému dodávajú dynamiku. V porovnaní s Rocket League je ale hra stále pomalšia a menej akčná. Nedochádza tu tak ku kontaktu a vlastne vás zaujíma len vlastná lopta, ktorú sa pokúšate čo najskôr dostať do jamky. Ani tie skoky a ďalšie prvky nie sú až také extrémne, takže sa vám z nich nezatočí hlava, keďže rôzne krkolomné premety nie sú niečo, čo by ste museli robiť každú chvíľu.

K akcii hra pristupuje vlastným spôsobom a to pomocou power-upov, teda niečoho, čo poznáte skôr z arkádoviek ako Mario Kart a iných. Tu a tam sa na hernej ploche povaľuje nejaká raketa, štít alebo niečo iné. To sú jediné veci, ako dokážete interagovať so súpermi vo väčšej miere. Navyše nie sú nadizajnované tak, aby znamenali nejakú veľkú zmenu v priebehu hry. Áno, dostať raketu do zadku je nepríjemnosť, ale nie je to niečo, z čoho by sa nedalo vyhrabať. Spomalí vás to len na malú chvíľu, čo je možno aj postup, aký preferujem. Netrpí tým tempo hry a stále je tak vyrovnaná. Ak teda máte skill na to, aby ste sa držali súperov.

Keďže sú prostredia rôznorodé a rozsiahle, obsahujú aj rôzne prvky. Dostať sa k jamke je „robota“ tak na minútku-dve. Okrem rôznych skokanských rám a mostíkov sú tu ešte rôzne boostovacie plošinky, ktoré vám doprajú poriadne zvýšenie rýchlosti. Vo vzduchu zase visia obruče, ktoré dokážu vašu loptu vystreliť smerom vpred k jamke. Musíte ich akurát trafiť. Ak dokážete loptu trafiť tak, že vo vzduchu ide z jednej obruče do druhej, môžete si takto pekne zreťaziť svoj „úder“ a predbehnúť kopu súperov. Je to síce šport, ale v zásade je to stále aj o pretekaní. Potrebujete akurát dostať do cieľa na prvom mieste nielen seba, ale aj loptu.

No a hru môžete ovplyvňovať aj sami. Nielen svojím jazdným štýlom a zručnosťou, ale aj schopnosťami vášho auta. V priebehu hrania sa postupne levelujete, po odohratých zápasoch získavate rôzne súčasti a viete si postupne namiešať auto podľa vášho gusta, chvíľku trvá, kým sa dopracujete k väčšiemu množstvu častí, ale nemáte sa kam ponáhľať. Auto má následne aj dve schopnosti. Jednu aktívnu a druhú pasívnu. Aktívnu ovládate sami, takže viete napríklad loptu od seba odpudzovať, čím ju posuniete ešte trochu ďalej. Pasívna vám napríklad zrýchli vaše turbo a podobne. Môže ale znamenať výmenu jednej vylepšenej vlastnosti za inú zhoršenú. Je ale fajn, že si viete auto prispôsobiť na svoj herný štýl. Uvidíme, či sa časom neukáže jeden štýl ako taký, ktorý prevalcuje všetky ostatné.

Hra už teraz naznačuje rozdelenie na sezóny, kedy s novou sezónou prídu nové odmeny a aj úlohy. Nie je to totiž len o tom, aby ste vyhrali. Môžete plniť aj úlohy – napríklad určitý počet odjazdených hier a podobne. Takto získate kopu kozmetických predmetov a aj také, ktoré reálne ovplyvňujú hrateľnosť. Existuje tu niekoľko druhov mien. Kredity získate hraním, ale niektoré veci si kúpite len za trofeje. A trofej získate len za výhru. Uvidíme, koľko toho reálne v hre nakoniec bude a aký to bude mať vplyv.


Ak mi tu ale niečo zatiaľ prekáža, tak je to nedotiahnuté ovládanie a fyzika. Celé to občas pôsobí trochu neresponzívne. Možno preto, že to porovnávam s Rocket League a inými hrami, ale chcel by som, aby sa auto správalo trošku lepšie a ovládalo sa príjemnejšie. Hlavne ručná brzda a podobne. Takto tu a tam netrafíte loptu, lebo nie vždy do nej vletíte tak, ako by ste chceli. Lopta zase raz za čas zostane stáť na šikmom mostíku namiesto toho, aby sa skotúľala dole. Plachtenie vo vzduchu je fajn, ale príde mi trochu nadbytočné, keďže autá môžu po skokoch plachtiť, ale často ste nútení držať sa na zemi.

Audiovizuálne to nevyzerá zle, ale stačí to na takúto hru. Dôležitejšie skôr že, že sa hra nadmieru dobre hýbe. Zvuk je veľmi zabudnuteľný a nevýrazný, takže niečo, na čom by autori ešte mali zapracovať. A to je vlastne fráza, ktorá vystihuje celý Early Access hry Turbo Golf Racing. Aj napriek predsudkom, že je to snaha o lacnú napodobeninu Rocket League, je to nápaditá hra, ktorá dokáže zabaviť a ukazuje potenciál. Už ho len treba využiť, a to pridávaním ďalšieho obsahu a hlavne doladením maličkostí aj výraznejších prvkov. Toto je beh na dlhú trať, takže ak chce byť hra úspešná, musí na tom všetkom začať pracovať už teraz a postupne pridávať ďalší a ďalší obsah.


napísal matus_ace 12.10.2022
Páči sa mi!
TURBO GOLF RACING


Turbo Golf Racing
PC
Xbox One
Xbox Series X|S

Vývoj: Hugecalf Studios
Štýl: Šport
Early Access od: 4. augusta 2022

Dátum vydania: 4. apríl 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk