MOUNT & BLADE II: BANNERLORD

MOUNT & BLADE II: BANNERLORD

8.0

Bitky armád pod vejúcou zástavou

Recenzia na PC verziu

Od ohlásenia najnovšieho pokračovania Mount & Blade uplynulo dlhých desať rokov. Potom bola hra vo verzii s predbežným prístupom a teraz je konečne je hotová  a plne bojaschopná. Nie všetci fanúšikovia sú z výsledku nadšení, lebo nie je všetko také, aké byť mohlo, ale stále je to výprava do stredoveku, ktorej sa oplatí zúčastniť.



Pri spustení hry vidíte separované ponuky pre single a multiplayer. Ak chcete hrať sólo, máte k dispozícii kampaň, sandbox a samostatné bitky, kde si zvolíte stranu a sortiment jednotiek a musíte poraziť nepriateľskú armádu. Ťaženie sa odohráva na členitej mape s niekoľkými frakciami, ale v zásade sa delia na tie, ktoré sú naklonené impériu a tie ostatné, ktoré ho chcú zničiť. Vy začínate ako malý a v podstate bezvýznamný lord, ktorého začleníte do jednej zo šiestich kultúr, vymodelujete mu tvár, na základe jeho životných etáp zlepšíte vybrané atribúty a k tomu určíte charakteristiky rodu. K šiestim atribútom sú priradené po tri schopnosti, v ktorých sa budete rozvíjať predovšetkým ich aktívnym využívaním. Či už je to boj s rôznym druhom zbraní zblízka alebo vrhacích a strelných, jazda na koni, výroba predmetov, taktika na bojisku, diplomacia, obchod, liečiteľstvo, prieskum alebo inžinierstvo.

Je toho veľa , čomu sa môžete venovať, všetko sa dá zlepšovať, vďaka špeciálnym bodom focus points navyše aj rýchlejšie a na určitých hodnotách sú na výber vždy po dve lákavé možnosti - perky. Zvoliť si však môžete len jednu. Napríklad u jednoručných zbraní sa na základnom stupni zvýši obratnosť a narábanie s nimi o 20%, alebo si namiesto toho zvolíte účinnejší úder štítom s omráčením, pričom súčasne sa aplikujú aj bonusy pre vaše jednotky. Pri taktike sú to rôzne formácie, pri jazdení rýchlejší pohyb vo dne či v noci a na určitom teréne, ale pridávajú sa k tomu aj ďalšie voľby a možnosti. Pri hraní  sa prejavia viaceré nastavenia (obťažnosť bojov, úmrtia členov klanu a hrdinov, úroveň zranení, ironman mód atď.), ktoré ste určili pri štarte a od nich sa odvíja náročnosť aj celkový zážitok.

Mount & Blade II: Bannerlord
Mount & Blade II: Bannerlord Na bojisku býva poriadna mela.
Na bojisku býva poriadna mela.


Mount & Blade II: Bannerlord Vývoj postavy je komplexný a ponúka aj perky.
Vývoj postavy je komplexný a ponúka aj perky.


Mount & Blade II: Bannerlord V službách niektorého vládcu môžete použiť váš vplyv pri rozhodovaní. A vyslúžite si aj nejaké mestá.
V službách niektorého vládcu môžete použiť váš vplyv pri rozhodovaní. A vyslúžite si aj nejaké mestá.





V každom prípade, začínate ako osamelý jazdec na koni, ktorý má vo vrecku tisícku a ideálne by ju mal minúť na svojich prvých bojovníkov, ktorých môže najať v ľubovoľnom kráľovstve, meste či osade. V osídleniach vás síce takmer všade prijmú, ale krajina sa hemží banditami a bojovať sám proti presile môže znamenať vašu porážku a zotročenie. Po niekoľkých dňoch v okovách, kedy všetko naokolo žije, lordi medzi sebou bojujú, obliehajú mestá, obchodníci posielajú karavány a v dedinách pribúda úroda, síce dostanete možnosť utiecť na slobodu, ale nebude to žiadna sláva. I keď mince vám, na počudovanie, zostanú. Takže je fajn zaplatiť za regrútov, ktorí sa líšia podľa kultúry a spočiatku máte možnosť najať len základné jednotky a maximálny sprievod je dvadsať mužov (prípadne bojujúcich žien). To sa zmení s rastúcim renomé vášho klanu, takže postupne môžete vašu armádu zväčšovať a kúpou či vylepšovaním vašich skúsených borcov sa dostanete k pokročilým jednotkám. 

Ďalšou zaujímavou možnosťou je konvertovanie zajatcov z bojov do vašich radov. Treba však myslieť aj na to, že platíte za vydržiavanie armády. Navyše vojsko musíte aj živiť, takže treba dokupovať proviant. Za zmienku stojí fakt, že čím väčšiu máte armádu, tým viac vecí odnesiete v inventári bez preťaženia a spomalenia. Tu sa dá vypomôcť aj nákupom koní, mulov a tiav, čo navyše zrýchli pohyb krajinou.

Peniaze sa dajú získať rôznymi spôsobmi. Môžete prechádzať od jedného osídlenia k druhému a nakupovať tam rôzne komodity a zvieratá a predávať ich inde za výhodné ceny. Na týchto miestach sú často aj obyvatelia s nepovinnými úlohami, ktoré spočiatku viete splniť len osobne, ale neskôr môžete poveriť získaných spoločníkov, aby to vybavili za vás. Tieto zadania sú vcelku pestré, i keď neskôr sa už opakujú, respektíve sú veľmi podobné. Musíte niekomu zohnať kone, nástroje či niečo iné, chrániť karavány, priviesť určité množstvo zajatcov alebo banditov, odovzdať určenú zásielku a podobne. Na splnenie pritom máte časové limity.

Peniaze zarobíte aj predajom koristi z bojov, ktoré sa spočiatku odohrávajú medzi vami a banditami. Pritom však netreba zabúdať na hlavné ciele, ktoré sa najskôr obmedzujú na rozširovanie klanu a rozhovory so šľachticmi. No potom príde rad na hľadanie častí vzácneho práporu a aj zvolenie si strany. Rozhodnete, kto sa stane vaším spojencom a kto nepriateľom, môžete sa dať do služieb iných panovníkov, alebo sa pokúsite stať zvrchovaným vládcom. To je však veľmi dlhá cesta, na ktorej vás čakajú mnohé útrapy, ale aj zaujímavé zážitky.

Môžete získať sídla pre svoj klan, kde viete určiť aj správcov, pričom ak slúžite niektorému vládcovi, dá vám po odsúhlasení senátu mestá a hrady ako odmenu. Pritom rastie váš vplyv, ktorý použijete aj pri hlasovaní o vyhlásení či ukončení vojny alebo o určitých nariadeniach. Budete obliehať alebo brániť opevnenia, viesť diplomatické jednania a komunikovať, rozhodovať o osudoch a zameraní členov vášho rodu, zabŕdnete do politiky. Môžete aj vo veľkom obchodovať, kupovať a upravovať dielne a podniky, ktoré potom generujú zisky. A môžete sa aj oženiť a vybrať si pritom vhodnú partiu z iného rodu.

Súčasťou je mnoho sprievodných aktivít, najmä v mestách, kde sa môžete prechádzať po uličkách, navštíviť vežu, bludisko, hodiť reč s obyvateľmi, v krčme hrať o peniaze, na turnajoch vyhrať vzácne trofeje, ukuť výbavu v kováčskej dielni. Nie všetko je úplne dotiahnuté, ale rozhodne máte čo robiť. No určite najatraktívnejšie sú boje. V boji priamo ovládate svojho lorda a udeľujete príkazy svojmu vojsku. Môžete zadávať hromadné pokyny a ovládať všetkých ako celok, ale dá sa aj  korigovať jednotlivé oddiely a priradiť k nim veliteľov - vašich spoločníkov. Pechota s oštepmi či mečmi sa pekne dopĺňa s lukostrelcami a kušostrelcami a jazdné sily vedia pekne rozprášiť nepriateľské davy.

Mount & Blade II: Bannerlord
Mount & Blade II: Bannerlord Korisť je veľmi bohatá a vystrojíte seba aj koňa.
Korisť je veľmi bohatá a vystrojíte seba aj koňa.


Mount & Blade II: Bannerlord Túto svadbu som povolil ja.
Túto svadbu som povolil ja.


Mount & Blade II: Bannerlord Pri nočných prepadoch táborov s banditami  bojujete bez koní a s menším počtom vojakov po boku.
Pri nočných prepadoch táborov s banditami bojujete bez koní a s menším počtom vojakov po boku.





Boje sú drsné a veľmi realistické, so zmyslom pre detaily. Napríklad na bojisku sa preháňajú kone, ktoré prišli o jazdcov. Útoky zblízka môžete smerovať z pravej alebo ľavej strany, zhora, zdola, môžete si prepínať prednastavené zbrane, použiť štít. Pri streľbe a vrhacích zbraniach sa vám ukáže terčík, ktorý sa najskôr zmenší a zaostrí, no pri dlhom mierení už sa rozpadáva. Všetko sa to dá priamo na koni, o ktorého však aj môžete prísť. Bojovať  v sedle je náročnejšie, lebo musíte koordinovať výpady zbraňou s pohybom zvieraťa, ale súčasne zaujímavejšie. Dá sa však aj zosadnúť.

Bitky môžu mať špecifické podmienky. V otvorenom teréne spravidla bojujete na koni a máte tam rozsiahlu armádu. No napríklad pri likvidácii brlohu banditov akcia zvyčajne prebieha v noci, na pomoc si vyberiete len niekoľko mužov a prepadávate hŕstky nepriateľov, kým nezostane iba veliteľ a jeho pobočníci. Potom máte na výber – buď si dáte duel s vodcom, alebo to odmietnete a skrátka s vašimi zvyšnými vojakmi rozsekáte všetkých preživších protivníkov. V prvom prípade zabránite stratám vašich jednotiek, no ak prehráte, celá výprava je neúspešná. No medzi zajatcami po úspešnom dueli je častejšie aj porazený veliteľ, ktorý sa neskôr môže pridať k vám. A v ďalších bojoch sa určite hodí.



Celkovo je kampaň v prvých hodinách naozaj pôsobivá, neskôr ale stráca dynamiku a všimnete si aj rôzne menšie neduhy. Najmä v istých situáciách. Napríklad keď vás nepriateľ chytí a neskôr prepustí, ak je to v jeho teritóriu, môže vás hneď na to zajať jeho súkmeňovec alebo banditi, a tak aj viackrát za sebou budete chvíľu v okovách, chvíľu na slobode. Správanie jednotlivých veľmocí nie je veľmi racionálne. V bojoch si síce pomáhajú zjednotenými armádami, ku ktorým sa môžete pridať, ale bez hlbšej logiky vyvolávajú vojny alebo ich naopak ukončujú a nemajú jasný cieľ. Dialógy sú na jedno kopyto a rýchlo omrzia. A načo sú dobré tri rôzne odpovede pri stretnutiach a predstavovaní, keď majú úplne rovnaký efekt? Je toho viac, čo by sa zišlo ešte doladiť, no v konečnom dôsledku prevládajú klady a ťaženie sa môže do značnej miery porovnávať s komplexnosťou Total War série.

Mount & Blade II: Bannerlord
Mount & Blade II: Bannerlord Táto armáda hravo prevalcuje nepriateľa.
Táto armáda hravo prevalcuje nepriateľa.


Mount & Blade II: Bannerlord V multiplayerových režimoch väčšinou bojujete bez podpory svojho oddielu.
V multiplayerových režimoch väčšinou bojujete bez podpory svojho oddielu.


Mount & Blade II: Bannerlord Nie všetko treba riešiť zbraňou, niekedy zaberie diplomacia a vhodne volené slová.
Nie všetko treba riešiť zbraňou, niekedy zaberie diplomacia a vhodne volené slová.





Bannerlord prináša solídny multiplayer, ale mňa osobne do istej miery sklamal. Takmer vôbec totiž nevyužíva atraktívnu možnosť nastúpiť do boja s vlastnou družinou vojakov. Túto vymoženosť máte v kapitánskom režime, kde sú hráči v dvoch skupinách a každý má pod kontrolou svojho veliteľa a jeden oddiel. Cieľom je obsadiť vlajky a demoralizovať  nepriateľský tím. Inak ale nečakajte spoločné ťaženie alebo niečo podobné. Poteší režim s obliehaním / obranou hradov, kde už ale každý hráč vystupuje ako jednotlivec. Po smrti sa oživíte s možnosťou vybrať si iné vojenské zameranie postavy, ak ste v boji nazbierali dosť peňazí.

Tímový deathmatch je prosté a dosť chaotické zabíjanie hráčov medzi sebou. Často to schytáte od chrbta a ukazujú sa nedostatky súbojového systému a jeho svojrázneho vedenia útokov a obrany do rôznych strán.  Sympatická je aspoň možnosť zobrať zo zeme štít či vysadnúť na koňa, ktorý prišiel o jazdca. Multiplayer ponúka ešte duel, kde sa viacero hráčov môže zhromaždiť na malej ploche a vzájomne sa vyzývajú na súboj. Potom je to jeden na jedného a víťazí sa na body.

Samotný matchmaking zlyháva, čakal som dlhé minúty a nikdy mi nenašlo hru na pripojenie. To sa potom ťažko zvyšuje level hráča a jeho ohodnotenie v rebríčku. No rýchlo sa viete pripojiť otvorením zoznamu serverov, ktorých je síce neúrekom, no väčšinou sú prázdne. Je asi tucet takých, kde nájdete dostatok hráčov. Okrem toho sa už ale začali používať mody, takže niekedy sú podmienkou pripojenia. Keď už hráte, niekedy to beží plynule, inokedy kolíše snímkovanie a hra trhá, občas vás úplne odpojí. Vzhľadom na to, že Bannerlord nevyužíva pri hre viacerých hráčov potenciál priradených oddielov, je pri porovnaní s konkurenčnými historickými akciami multiplayer napokon dosť priemerný a lepšou voľbou môže byť Chivalry II alebo For Honor.

Mount & Blade II: Bannerlord
Mount & Blade II: Bannerlord So svojimi spojencami oblieham hrad. Takto to vyzerá na mape....
So svojimi spojencami oblieham hrad. Takto to vyzerá na mape....


Mount & Blade II: Bannerlord ...a takto vyzerá obliehanie priamo v teréne.
...a takto vyzerá obliehanie priamo v teréne.


Mount & Blade II: Bannerlord Manažment vašich miest a hradov má slušné možnosti.
Manažment vašich miest a hradov má slušné možnosti.




Graficky mi hra pri prvom spustení pripadala skôr slabšia, ale po úpravách nastavení a hlavne so zapnutou funkciou DLSS sa to výrazne zlepšilo. Postavy boli plastickejšie a veľmi sa zdokonalil vzhľad terénu a objektov,  vrátane trávy a okolitých doplnkov. No prechádzky po mestách a osadách ukazujú len strohú zostavu domov a okolia. Našťastie, tam nemusíte chodievať, s postavami sa dá komunikovať cez praktické ikony pri vstupe do mesta. V hre je predvolený pohľad tretej osoby, ale máte možnosť prepnúť si na pohľad prvej osoby. Občas sa stáva, že vidíte drobné chyby v textúrach, napríklad je zbraň prevesená na chrbte vojaka vrastená do jeho chrbta. Hudba vie dotvoriť atmosféru, zvuky sú skôr priemerné, veľa dabingu v hre nepočujete. Ovládanie ťaženia ako takého je praktické, no v súbojoch vám nemusí vyhovovať smerovanie útokov a obrany posunom myši v kombinácii s klávesmi. Zásahy sú dosť nepresné a treba si zvyknúť.

Dlho očakávaná premiéra Bannerlorda s kompletným obsahom nedopadla najhoršie, ale ukázala, že sú v hre stále veci, ktoré mohli byť urobené lepšie. Skrátka sú tam rezervy a nedotiahnuté prvky, s ktorými sa autori doteraz v celej sérii nedokázali dostatočne popasovať. Navyše hráči, ktorí majú skúsenosti s Mount & Blade: Warband, môžu byť do istej miery sklamaní a presvedčení o tom, že Bannerlord nie je lepší ako jeho predchodca, dokonca v niečom priam zaostáva. Každopádne, najsilnejšou stránkou hry sú mnohopočetné bitky, kde ovládate skupiny vojenských jednotiek a dobre ich využijete v kampani s bohatými, i keď tiež nie úplne doladenými možnosťami. Multiplayer je v porovnaní s konkurenciou len priemerný.


napísal uni 11.11.2022
Páči sa mi! (+3)
8.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
MOUNT & BLADE II: BANNERLORD
+ solídna kampaň pre jednotlivca s bohatými možnosťami
+ realistické bitky s ovládaním vojenských zoskupení
+ obliehanie hradov má svoje čaro
+ rôzne menšie vychytávky a súčasti, ktoré obohacujú hrateľnosť
- priemerný multiplayer s technickými chybami, nevyužíva potenciál hráčmi ovládaných oddielov
- rozličné nedotiahnuté a nie celkom vybalansované prvky v hre
- súbojový systém vám nemusí úplne vyhovovať
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3-8100, 6 GBRAM, GeForce GTX 660 2GB, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19594)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk